Iran i Libanon žele izbjeći ‘veliki rat’

Lavrov
36 komentara

Hezbollah također nije željan pojačati svoja neprijateljstva s Izraelom, rekao je ruski ministar vanjskih poslova

Moskva ne vjeruje da Iran, Libanon ili militantna skupina Hezbollah žele da izraelsko-palestinski rat eskalira u širi regionalni sukob, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za RT.

I dalje postoji zabrinutost da bi borbe između Izraela i palestinske militantne skupine Hamas mogle izazvati širi rat na Bliskom istoku.

Izraelski dužnosnici zaprijetili su bombardiranjem libanonske prijestolnice Bejruta na sličan način kao i njihova kampanja u Gazi, dok su neki američki jastrebovi pozvali na napad na Iran.

Moskva, međutim, vjeruje da “nema apetita” za veliki sukob u Libanonu ili Iranu, rekao je Lavrov, dodajući da niti jedna zemlja ne želi “nikakvu upletenost u ovu krizu”.

Iako je bilo sukoba na granici između izraelskih trupa i Hezbollaha sa sjedištem u Libanonu, organizacije “predane obrani palestinske stvari”, Lavrov je ustvrdio da nedavne televizijske izjave vođe militantne skupine, Sayyeda Hassana Nasrallaha, sugeriraju da ona “nema apetita” za veliki rat.”

To bi se moglo promijeniti ako Hezbollah bude isprovociran na akciju pokušajem prisiljavanja Palestinaca iz Gaze, upozorio je ruski diplomat.

Ista procjena vrijedi i za Iran, ustvrdio je Lavrov, bez obzira na eskalaciju napada milicijskih snaga na američke baze u regiji, za što je Washington okrivio Teheran.

“Da, Amerikanci kažu da neke ‘proiranske’ naoružane skupine u Siriji i Iraku pokušavaju napasti američke vojne lokacije”, rekao je ruski ministar, opisujući takve incidente kao “ništa novo”.

Lavrov je sugerirao da je američka vojna nazočnost u Siriji očito nezakonita te da je upitna i u Iraku, s obzirom na to da je parlament te zemlje naredio vladi da izbaci američke snage 2020.

Regionalne milicije mogu biti “uznemirene” zbog lošeg postupanja prema Palestincima i nastaviti “tu i tamo gristi Amerikance i Izraelce”, ali to ne ukazuje na namjeru višeg vodstva da eskalira situaciju, rekao je Lavrov.

Međutim, upozorio je da se ovo ograničenje ne doživljava kao “slabost i zeleno svjetlo” za Izrael da ima odriješene ruke u Gazi.

Izrael opsjeda Gazu otkako je Hamas pokrenuo iznenadni smrtonosni upad prošlog mjeseca, ubivši stotine civila i zarobivši desetke talaca. Izraelski odgovor, za koji tvrdi da je neophodan kako bi se “izbrisala” palestinska militantna skupina, rezultirao je s više od 11.000 smrti u Gazi, prema lokalnim dužnosnicima.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio je u subotu da bi Hezbollah mogao uvući Libanon u sukob, ustvrdivši da “ono što radimo u Gazi, znamo kako učiniti u Bejrutu”.

Nekoliko američkih republikanskih kandidata za predsjednika pozvalo je na napad na Iran. Bivša veleposlanica pri UN-u Nikki Haley rekla je tijekom rasprave prošlog tjedna da bi SAD trebao “otići i ukloniti [iransku] infrastrukturu koju koriste za izvođenje tih napada, tako da to više nikada ne mogu učiniti”, misleći na napade na američke baze na Bliskom istoku.

Senator Tim Scott pozvao je Washington da “odsječe glavu zmiji, a glava zmije je Iran, a ne samo njihovi opunomoćenici”.

HezbollahiranLavrovLibanon
Pretplatiti se
Obavijesti o
36 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

U prevodu Lavrov kaze: nemojte se upecati na provokacije.

Cionistima, globalistima, liberalima i ostalim pederima zuri se da izazovu veliki rat. Znaju da im sat otkucava i da nemaju jos puno vremena.

abc
5 mjeseci prije

Cilj Ameroizraela je, da se teritorialno proširi na Libanon i Siriju i počne graničiti sa Iranom, kojeg bi posle ugurao u raznorazne unutrašnje sukobe i građanske ratove.

Koja
5 mjeseci prije

“Igrači” su postavljeni na svoja mesta te se igranka može bez problema održati! Čekamo debelog da nas podseti i uveri u to da Iran i ostali nemaju mooda

Max
5 mjeseci prije

Ali su spremni voditi ga.

Bato
5 mjeseci prije

E moji dragi Palestinici, ostavljeni ste na cijedilu i nemilost rasistima nacistima ! . Nitko se ne usudi govno izraelsko krivo… iako po svim zakonima karme i svega ostalog trebaju dobit po picki ,, Ovi arapi me podsjecaju na ova nasa govna ,prodane duse i stoka sitnog zuba

RoPe
5 mjeseci prije

Kome je Iran saveznik tome ne treba neprijatelj

Bato
5 mjeseci prije

USrahell kao najveci i najvazniji bastion amerike moci na bliskom istoku vrlo vaznih energetskih i trgovinskih lokacija mora pasti ili biti ozbiljno narusen da se srusi americka dominacija , hegemonija i unipolarni svijet !!!

Postoje i druge lokacije poput tajvana i juzne koreje !!! Ali to je Azija gdje im je situacija puno gora nego bliski istok , a Kina je zmaj koji se odavno probudio !!!

noppo
5 mjeseci prije

Hezbollah i Hamas nisu baš neki frendi. Za vreme sirskog rata hezbollah je branio Damask, a militanti Hamasa su ga napadali. Slično u egiptu, militanti hamasa su napadali njihove sigurnostne snage. Hamasa neće spašavati niko.

nepoželjni
5 mjeseci prije

Sve su ovo igrice sa unaprijed dogovorenim rezultatom.
Neki dan sam napisao da velikog rata neće biti i da se zbog 2 mil. siromaha i nedržavotvornih beskućnika nitko neće upustiti u veliki rat i da je ovaj sukob insceniran sa nekoliko razloga:

  • Izrael dobiva alibi za nastavak etničkog čišćenja i eliminacije Palestinaca
  • Ukrajina pada u drugi plan i dobiva se vrijeme da se okonča sukob u korist Rusije
  • I naravno, novi poticaj za produženje neizvjesnosti i ekonomske nestabilnosti Svjetske ekonomije (sa naglaskom na Europu – izbjeglice, poskupljenje energenata i sirovina inflacija i recesija)…

Dakle, svi dogovorno umiješani na dobitku osim Palestinaca i bezvrijednog zemaljskog roblja… meni (po toj temi) sve jasno i bez iznenađenja…

NOME
5 mjeseci prije

….sve očekivano….igrači potaracali arape sa obojenim revolucijama i uvalili im ekstremiste koji ih vratiše u srednji vijek… jedino su egipčani na vrijeme reagirali i vratili se u šezdesete….iran nema šanse jer i iranski narod jedva čeka da se izvuče iz klinča odnarođene religijske mafije….saudi i kataržani vole futbal,pare plavuše i skupa pića tako da i od njih ništa…jedino huti se pjene, ali i njih bi glad mogla skulirat….sve u svemu psi laju karavane prolaze….

tihobl
5 mjeseci prije

Француски суд издао је налог за хапшење сиријског председника Башара ал-Асада због оптужби за употребу хемијског оружја 2013. године, пренео је АФП

hiber
5 mjeseci prije

Iranci trebaju samo pustiti Nasrallaha da održi još par govora i izraelcima nema spasa da umru od dosade. U međuvremenu Izraelci dovršavaju čišćenje grada Gaze uz minimalne žrtve a od velikog HAMASa ni traga. Davno su skupili lovu i nestali u Quataru.

tihobl
5 mjeseci prije

Амерички ратни брод је управо нападнут са више дронова у Црвеном Мору саопштила је ,,Бела Кућа,, која је то окарактерисала као агресију на америку, не можемо још да утврдимо која земља нас је напала!!!

tihobl
5 mjeseci prije

Украјински ветеринар предлаже дерусификовање кућних љубимаца

Изгледа да је ово дијагноза.

tihobl
5 mjeseci prije

Украјинске избеглице путују из Европе у своју домовину на лечење

Како пише „Њујорк тајмс” скоро 40 одсто украјинских избеглица је бар једном путовало у Украјину током СBO.

Прича се да су многи од њих разочарани европским здравственим системом, посебно британским.

Људи чекају недељама на термине, суочавају се са високим ценама, али и даље не добијају ефикасан третман.

Odisea
5 mjeseci prije

Nema više humanosti,ljudi su samo pijuni u rukama moćnika.Iran,Hezbolah i ostala bagra zajedno sa tim ruskim degenerikom,koji nam pametuje dok mu djeca troše novce po zapadu.
Istina je da potlačeni su u stvari moćnici, jer ovi samo truhlovina dok u svom oglefalu vide moćnog čovjeka.
Razvijaju geopolitiku i strategiju kao da je to šah a ne živi ljudi.Žrtvuju palestinsku djecu kako bi imali bolju poziciju u nekoj njima poznatoj stvarnosti.Ne reaguje ni Iran ni SA niti ostali glumci močnici.Nažalost djeca stradaju u ratu kojeg nisu skrivili i u životu na mjestu koje nisu birali.
Lavrovi i bradati kozojebi odlučiju jer su umisilli da su mudri,kriju da du u stvari šljam ljudskog roda,njihove ih pozicije neće načiniti humanijim,ostaće samo privid da su ljudska bića.
Jedino du Husi pokazali da zsvređuju da ih se nazove ljudima

Logicar
5 mjeseci prije

Sve su to igre ,a cijenu je platio Palestinski narod.Da je rudija zeljela obuzdati ameriku,izrael i zapadnu alijansu bila bi dala(prodala) Iranu,Turskoj ili Libanonu nuklearno oruzje kojim su mogli prijetiti izraelu i zapadu da se obustavi agresija izraela nad zemljama okruzenja i podijeli taj prostor izmedju izraela i Palestine.Nije trebalo upotrijebiti nuklearno oruzje ali bi odvratilo zapad i izrael da vrse genocid i oduzimaju teritorij od Palestinaca,Libanona,Egipta,Sirije i Jordana.No rusija ima svoje planove u koje im se ne uklapaju slobodne i napredne drzave bliskog istoka odnosno islamske zemlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI