Je li Izrael spreman započeti drugi rat?

Izrael bombarodavanje Gaze
127 komentara

Otvaranje druge fronte moglo bi rezultirati katastrofom za zapadni Jeruzalem. Zašto onda političari uopće raspravljaju o tome?

Čini se da su napetosti na izraelsko-libanonskoj granici u ozbiljnoj opasnosti od eskalacije u sukob širokih razmjera. Dok su ranije svi očekivali napad Hezbollaha i mislilo se da Izrael pokušava izbjeći otvaranje druge fronte na sjeveru, sada Izrael već izjavljuje da je spreman započeti rat u južnom Libanonu.

Prema izraelskom ministru obrane Yoavu Gallantu, ako se borci libanonskog šijitskog Hezbollaha ne povuku iza rijeke Litani, IDF neće oklijevati poduzeti vojnu akciju protiv njih. Times je ranije izvijestio da Izrael ima plan za invaziju južnog Libanona. Cilj je potisnuti Hezbollah natrag do rijeke, koja je oko 20 kilometara udaljena od izraelske granice.

S jedne strane, izraelska propaganda često je pokušavala prikazati Hezbollah kao blefera, sposobnog uzvratiti udarac, ali nespremnog za rat širokih razmjera. Nedavni govor vođe grupe, Seyyeda Hassana Nasrallaha, neki su protumačili kao način pranja ruku od Palestine. Kao da potvrđuje ovu tezu, iranski predstavnik u UN-u izdao je izjavu da iranska vojska neće ulaziti u izravan oružani sukob s izraelskim snagama osim ako ovi potonji prvi ne napadnu.

S druge strane, ne može se reći da izraelsko vodstvo faktor Hezbollaha ne shvaća ozbiljno. Dobro svjesni neprijateljskih mogućnosti, Izraelci su evakuirali gotovo sva svoja naselja u blizini granice s Libanonom. U međuvremenu, njihov glavni saveznik, Sjedinjene Države, nastavlja vršiti pritisak na Iran kako bi spriječio eskalaciju sukoba. Pritisak na Teheran vrši i Kina, koja je Islamskoj Republici ekonomski i politički iznimno važna.

Na kraju, trenutne izjave da je Izrael spreman za kopnenu operaciju protiv Hezbollaha, dok borba protiv Hamasa još nije završena niti je dala rezultate, pokazuju izuzetan stupanj zabrinutosti u Izraelu. Možda je ovo samo vježba prikupljanja informacija kako bi se pratila reakcija i izvršio pritisak na Iran. Ali ako takav plan postoji, a Izrael se sprema provesti ga, situacija bi ozbiljno mogla izmaći kontroli. Teško je vidjeti kako se izraelska vojska može boriti na dva fronta kada se ne može nositi ni s Hamasom, koji je puno manji i slabije naoružan od Hezbollaha.

U nedavnom susretu s glasnogovornikom Hezbollaha Hajjem Mohammadom Afifom, pokrenuo sam temu rata s Izraelom, a on mi je rekao da Hezbollah nije angažirao ni 5% svojih snaga. I spremni su na svaki scenarij.

Zanimljivo, uz vijest o izraelskim planovima za invaziju na Libanon, pojavile su se informacije o američkoj spremnosti da pokrenu rat protiv jemenskih Hutija, koji su paralizirali brodarstvo u Crvenom moru.

Dana 18. prosinca bivši američki obavještajac Scott Ritter rekao je da se Washington sprema objaviti rat Jemenu. Istog dana web stranica Pentagona objavila je izjavu američkog ministra obrane Lloyda Austina o pokretanju operacije Prosperity Guardian pod pokroviteljstvom Združenih pomorskih snaga kako bi se osigurala sigurna plovidba Crvenim morem usred “bezobzirnih napada jemenskih Hutija”.

U isto vrijeme, Austin je odletio u Izrael i počeo vršiti pritisak na premijera Benjamina Netanyahua da promijeni svoju vojnu strategiju. U suprotnom, Izrael se suočava sa “strateškim porazom”. Ovo nije prvi put da Washington signalizira Izraelu da mu je dosta onoga što se događa u Palestini. Doista, bombardiranje civila u Gazi ozbiljno šteti imidžu Izraela, SAD-a i EU-a. Kolektivni nedostatak odgovora Zapada na tisuće ubijene palestinske djece moralno bankrotira Europu i Ameriku, razotkrivajući dvostruke standarde Zapada i potkopavajući sve njegove napore da demonizira Rusiju u Ukrajini.

Sigurno je pretpostaviti da SAD ne želi odgoditi operaciju IDF-a u Gazi. A Washington sigurno ne želi da se rat proširi izvan Palestine.

Autor: Abbas Juma

gazaHamasHezbollahIZRAELLibanonPalestinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
127 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Izrael zeli da uvuce SAD i NATO u rat na bliskom istoku, jer nemaju kapacitete za dugotrajni rat.

Pazite ovo: sad je u Rusiji 4 puta vise ljudstva i 10 puta vise mehanizacije angazovano na ciscenju snijega nego u SVO. Izrael nema takve resurse u rezervi.

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Broj ubijenih u Gazi popeo se na 20.000, od tog je 8.000 djece i 6.200 žena. To je skoro 1% populacije koja živi u Gazi (2,2 milijuna stanovnika), ubijenih u svega 75 dana. 70% ubijenih su žene i djeca. Židovske vojne snage nemaju pojma koliko su ubili Hamasovaca. Do sada je ubijeno 310 članova medicinskog osoblja, 35 pripadnika civilne zaštite i 97 novinara – svi su bili civili. U sukobu je do sada ozlijeđeno preko 52.000 ljudi. Gotovo polovica stanovništva Gaze mlađa je od 18 godina, čiji je teritorij 41 kilometar dug i širok 10 kilometara i jako je gusto naseljen. U prosjeku je prije sukoba u Gazi bilo više od 5700 ljudi po četvornom kilometru, vrlo slično prosječnoj gustoći u Londonu. Prema američkim obavještajnim procjenama, Židovi su u ovom ratu bacili više od 29.000 bombi na Gazu od početka rata do sredine prosinca, od čega 40-45% nenavođenih. Nenavođene bombe… Čitaj više »

vas emmi
4 mjeseci prije

Izrahell je gotov, šta god uradio nema mu spasa kao što nema spasa cijelom preostalom “Zapadu”, naime Izrahell je njegova “avantgarda” in velika “Istina”, sve je tu na dlanu, TO je zapad u najčistijem obliku, kakav jeste več stolječima, naročito poslije 2ww, kada ga predvode UnitedShites i Velika Brutalija. To znači, da nema spasa ni Zloveniji, Tuđmaniji, Serviji i preostaloj Ojro zajednici. Zasluženo ako nas pitate. Itekako!

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Libanonski Hezbolah je ponizio Izrael u jednomjesečnom ratu u srpnju 2006. godine.
Toliko da je Izrael morao pristati na primirje, unatoč ogromnoj vojnoj premoći.
A u međuvremenu su drastično ojačali.
Židovi bi se panično trebali bojati ponovnog otvaranja ovog fronta dok rade etničko čišćenje i masovne ratne zločine u Gazi, a oni se kurče da će ih napasti.
Bibi je izgleda prolupao uzdajući se u maksimalnu podršku izuzetnih, u što se ne bih kladio.
Vidimo što se trenutno dešava u Ukrajini.

Nenad
4 mjeseci prije

Ako prokleta hazarska zločinačka sotonina sinagoga lažnih židova hazara koji upravlja amerikom, britanijom njemačkom francuskom italijom (i našom izrodničkom kukavelji koji smrdi na hazarski .upak) napadne slavni, časni i ponosni Jemen to će im biti početak kraja …. da je isti dan kad su Palestinci iz konclogora Gaza 7.10. napali gamad Hizbollah izvršio iznenađujući prepad sa sjevera okupirane Palestine mislim da već odavno ne bi postojao okupacijski entitet

4 mjeseci prije

Čitam replike na moje jučerašnje komentare i ne mogu da verujem kako pojedinci vide samo ono što im odgovara dok sve drugo guraju pod tepih. Dakle, nema nikakve dileme da Izrael koristi prekomernu silu, da pravi ratni zločin ubijanjem civila (čak namernim!!!), da uskraćuje humanitarnu pomoć tamošnjoj populaciji… pomenite bilo koji zločin vezan za rat i budite sigurni da ga je Izrael već počinio! Ali postoji i istina koji gore pomenuti odbijaju da prihvate. Hamas je vojna struktura Palestinaca i delovanje Hamasa je na odgovornosti Palestinaca! Da li je Hamas napravio zločin napadom na izraelske civile? Da li je taj konkretan akt zločin ne uzimajući u obzir prethodno delovanje Izrala? Jer ako opravdavamo napad Hamasa na izraelske civile onda pokrećemo spiralu opravdavanja koju koristi i Izrael – koja nema kraja. A da to nije ni pametna ni zakonska taktika govori ponašanje Hezbolaha (Irana) koji je krajnje uzdržan jer ne želi… Čitaj više »

Max
4 mjeseci prije

To bi za turbocioniste koji znaju ubijati samo dijecu i žene kasetnim bombama a od gerilaca Hamasa trpe teške gubitke bila pogubna pogreška jer je Hezbollah ozbiljna stvorena za rat protiv izraela koja kontrolira čitavu državu zna se boriti klasično i gerilski te ima golemi arsenal balističkih raketa kojima u u dometu ima čitav izrael uključiv Tel Aviv Dimonu i Haifu

Sam
4 mjeseci prije

Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora Hamas, napravile su nedavno zasjedu u kojoj su ubijeni brojni ukrajinski plaćenici koji su se borili s izraelskom vojskom u Pojasu Gaze. Dobro obaviješteni palestinski Quds News Network navodi da je brigada Al-Qassam proteklih dana iz zasjede ubila najmanje sedam ukrajinskih plaćenika koji su se borili s okupacijskom vojskom u četvrti Shujaiya nakon što su ih uočili u ulici Hassanein. Društvenim mrežama proširio se video snimak koji prikazuje ukrajinske plaćenike među izraelskim snagama u Pojasu Gaze. Prema izvorima mreže Quds, video plaćeničke jedinice u školi Shujaiya koji je kružio snimljen je istog dana kada su napadnuti, odnosno likvidirani od strane boraca brigade Al-Qassam. Španski plaćenik koji se bori s okupacijskom vojskom Španski list “El Mundo” otkrio je prije nekoliko sedmica da izraelska vojska koristi plaćenike od 7. oktobra prošle godine, dok su razgovarali sa španskim plaćenikom Pedrom Diazom Floresom. Flores, koji… Čitaj više »

throne
4 mjeseci prije

Kuha se nesto ozbiljno u americko – natovoj kuhinji. Traze da se evropljani povuku iz libanona, iraka, jemena i sirije. Moguci veliki planovi oko napada na jemen i invazija na libanon. Ako se to desi armagedon je otvorio svoja vrata. Ove psihopaste na zapadu su potpuno podivjali i spremni su da unste cjelokupni zivot na ovoj divnoj planeti zemlji .Nek nam je sa srecom.da se to ipak ne dogodi, ali kako je pocelo nisam bas siguran, negdje ce puknuti.

Lp.

xyz
4 mjeseci prije

Očito je bio genocid protiv Palestinaca dobro smišljena provokacija, da se u rat uvuče što više zemalja bliskog istoka. Sve je više jasnije, da USA gubi kontrtolu na bliskom istoku i jedina opcija da to povrati je veči rat. Izrael če napasti Libanon, to je več jasno, jer genocidna provokacija sa Palestincima nije uspjela.

Logicar
4 mjeseci prije

Izrael ne ratuje sam,cijeli zapad kao i EU ga podrzavaju,a SAD direktno ucestvuju u svim ratnim agresorskim napadima.Dakle nije pitanje moze li izrarl otvoriti još jedan front nego je pitanje mogu li SAD i izrael unistiti sve države u okruzenju koje bi se pokušale suprotstaviti njihovoj agresiji i ja kazem mogu i hoce ,a toga su svjesne sve bliskoistocne zemlje.

Logicar
4 mjeseci prije

Žalosno je da svi zaboravljamo pocetak svega,a sa tri a4 papira Erdogan je cijelom svijetu to pokazao.Na prvom je prilazan izrael i Palestina 1948.Na drugom isto,ali 1967.Treci papir pokazuje stanje 07/10.Jednostavno je pitanje jesu li teroristi oni koji zele srusiti zid oko svog naroda ili su oslobodioci ?

hugo
4 mjeseci prije

Hindustan Times javlja da se Ukrajinci, ukrajinski nacisti bore u Gazi na strani Izraela.

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

Što kažete na ovu zanimljivu vijest – taksist nokautirao Petra Vidova, voditelja Faktografa i bivšeg novinara Indexa. Sve se to dogodilo zbog krunice i slike Ante Gotovine. ‘Zašto ta slika? Zašto krunica? Zanima me! Vrijeđate me s time’ prilično nervoznim i povišenim tonovima obratio se mladi gospodin u svojim ranim tridesetima. ‘Prolazili smo kroz Aveniju Dubrovnik i što smo se više približavali konačnoj destinaciji, gospodin je sve bučnije inzistirao na svojim opaskama’ iznosi nam Došen, te poentira kako je verbalni sukob kulminirao na križanju sa Sigetom, kod kockarnice – uvrede su postale nepodnošljive i vozač je zamolio par da napuste vozilo pošto su ionako došli do odredišta. ‘Gospodin je izašao iz auta, no nitko nije platio račun pa sam morao napustiti vozilo i vidjeti u čemu je problem’, veli taksist, a na to dobiva uvredljiv odgovor ‘Platit ću ti k****’ pri čemu je po Došenovim riječima nedvojbeno krenuo u ostvarivanje… Čitaj više »

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“All in all, some 30,000 Palestinian Jews served in the British army during the war. On May 14, 1941, the Haganah created …an elite commando section, in preparation against the possibility of a British withdrawal and Axis invasion of Palestine.”

“After World War II, when the BRITISH REFUSED TO OPEN PALESTINE to UNLIMITED JEWISH IMMIGRATION, the Haganah turned to terrorist activities, bombing bridges, rail lines, and ships used to deport “illegal” Jewish immigrants.”

Englezima su trebali Židovi da bilo dobili 1. svjetski rat. Poslije su pokušali kontrolirati migraciju Židova u Izrael, ali su se Židovi tome …usprotivili.
>>>”In 1917, in order to win Jewish support for Britain’s First World War effort, the British Balfour Declaration promised the establishment of a Jewish national home in Ottoman-controlled Palestine”, nam.ac.uk

Lucija, prva
4 mjeseci prije

“On the afternoon of May 3, 1945, a squadron of RAF Typhoons began their descent to attack Axis shipping in Neustadt Bay, Germany…The Conversation, “Why the RAF DESTROYED THE SHIP WITH 4500 CONCENTRATION CAMP PRISONERS ON BOARD”

“shocking secret attacks launched on ships bearing Holocaust survivors en route to Israel…”

Mislite da je ovo izmišljeno? Ovako nešto? Englezi uništavaju brod sa preživjelima iz holokausta !!!
Jer plovi u Izrael.

Starlight
4 mjeseci prije

Zasto Rusija I Putin ne podrzavaju genocid? Ovo je glavni razlog zasto svi radu za istog gazdu i dokaz da je Putin cionista.

Pravda
4 mjeseci prije

Ako gazde koji vladaju svijetom kazu da idu,nebitno jesu spremni ili ne,isto kao i sa Putinom,kad su gazde rekli kreni,poslusan vojnik ili lutka na koncu mora slusat.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI