Američka policija provalila u ambasadu Venezuele u Washingtonu

ambasada Venezuela sad
26 komentara

Jučer je američka policija provalila u zgradu venecuelanske ambasadu u Washingtonu i pritvorila četvoricu aktivista koji su tamo ostali i uz dozvolu vlade iz Caracasa branili ulaz u objekt “diplomatskim predstavnicima” samoproglašenog “predsjednika” Juana Guaidoa.

Medea Benjamin, suosnivačica društvenog pokreta CodePink, izjavila je kako je upad policije u zgradu venecuelanske ambasade u Washingtonu, te uhićenje četvorice aktivista koji su još bili tamo, ilegalan čin i krši Bečku konvenciju.

U intervjuu za RT Actualidad, Medea Benjamin je objasnila da je policijska patrola bila u stražnjem dijelu zgrade i da su ulazna vrata diplomatske misije bila slomljena.

“Danas su odlučili okončati ovu stranicu povijesti”, dodala je.

Aktivisti Codepinka osuđuju ovu akciju i podsjećaju da vlasti u Washingtonu “nemaju pravo upadati u veleposlanstvo” i ovim “krše Bečku konvenciju, jer nemaju nikakvu dozvolu vlade Nikolasa Madura”.

S druge strane, izvijestili je da je situacija u kojoj je živjela skupina koja je ostala tamo od 1. svibnja bila vrlo teška, jer su se oko skupine u veleposlanstvu Venezuele okupile pristaše samoproglašenog “predsjednika” Juana Guaidóa, što je dovelo do napetosti i verbalne i fizičke agresije na aktiviste u zgradi diplomatske misije. Osim toga, isključili su im struju i vodu i ograničavali dostavu hrane i lijekova.

Jučer smo u naveli kako aktivisti koji ne podržavaju državni udar u Venezueli štite zgradu veleposlanstva latinoameričke zemlje u Washingtonu u koju se želi useliti “diplomatska misija” imenovana od strane samoproglašenog “predsjednika” Juana Guaidóa. Jedini način da se aktivisti izbace je bila odluka State Departmenta, ali američka uprava za sada ne želi službeno potvrditi da je dala zeleno svjetlo za akciju policije.

Washington je oklijevao, jer je bio da bi time prekršio međunarodne sporazume koji štite i reguliraju status diplomatskih sjedišta stranih zemalja. Prema riječima glasnogovornika State Departmenta, “svaka neovlaštena osoba na posjedu veleposlanstva čini kazneno djelo i može biti kažnjena prema američkim zakonima”. Međutim, aktivisti su u zgradi bili uz službeno dopuštenje ustavnog predsjednika Nicolasa Madura.

Članak 45. Bečke konvencije jasno utvrđuje da u slučaju prekida odnosa između dviju zemalja država domaćin mora štititi diplomatsko sjedište druge zemlje sve dok se uzajamnim sporazumom ne dogovori suprotno. To znači da bi svaka odluka o invaziji na suvereni teritorij Venezuele u Washingtonu koju bi donio State Department bila u suprotnosti s međunarodnim pravom. Naravno, međunarodno pravo Sjedinjene Države tumače proizvoljno, stoga se moglo očekivati da će prije ili kasnije lokalna policija upotrijebiti silu.

Međutim, skupina CodePink će, unatoč uhićenjima posljednja četiri aktivista koji su ostali u zgradi, nastaviti s demonstracijama “kako bi inzistirali na tome da ambasada ostane prazna” i neće predati zgradu takozvanoj “opoziciji” ili opunomoćenicima Guaidóa, kojeg u Washingtonu predstavljaju Carlos Vecchio u svojstvu diplomata i njegov savjetnik Francisco Marquez.

Isto tako, naglasili su potrebu za trećom zemljom koja bi nakon raspada diplomatskih odnosa prema Bečkoj konvenciji bila zadužena za oba konzularna sjedišta, kako za američko u Venezueli, tako i ono latinoameričke zemlje u Sjedinjenim Državama.

Pritvor za četiri osobe također je potvrdio i odvjetnica skupine koja štiti veleposlanstvo Mara Verheyden-Hilliard.

Brian Becker, čelnik antiratne koalicije ANSWER, izjavio je da će četvorica aktivista provesti noć u zatvoru i da će se u petak ujutro pojaviti na saveznom sudu.

Venezuela će ocijeniti odgovor

Policija ispred zgrade veleposlanstva Venezuele u Washingtonu
FOTO: Policija ispred zgrade veleposlanstva Venezuele u Washingtonu

Ministar vanjskih poslova Venezuele, Jorge Arreaza, ocijenio je iseljenje veleposlanstva kao “vrhunsku” akciju uprave američkog predsjednika Donalda Trumpa i izvijestio da Caracas “procjenjuje odgovore u okviru međunarodnog prava”.

Nekoliko minuta ranije je zamjenik venecuelanskog ministra vanjskih poslova za Sjevernu Ameriku, Carlos Ron, naveo na društvenim mrežama “kako vlada njegove zemlje ne odobrava ulazak bilo kojeg američkog dužnosnika u diplomatski stožer”.

“Svaka takva akcija je nezakonito kršenje Bečke konvencije”, rekao je Carlos Ron.

Guaidó aktiviste opisao kao “okupatore”

Od samoproglašenja Guaidóa za predsjednika, njegov “predstavnik” u Washingtonu Carlos Vecchio je provodio akcije u kojima je pokušavao ući i zauzeti zgradu diplomatske misije, ali je skupina američkih aktivista ostala u zgradi od 19 ožujka.

Nakon jučerašnjeg upada američke policije i uhićenja četvorice aktivista, Juan Guaidó je s oduševljenjem na Twitteru napisao kako je počeo proces “vraćanja” venecuelanskih diplomatskih stožera u svijetu i citirao je raniju objavu Carlosa Vecchia, koji je na Twitteru napisao: “Izbačen je okupator iz našeg veleposlanstva. Uzurpacija je prestala”.

Ovaj nedefinirani pojam je prvi počeo koristiti Guaidó kako bi “preuzeo” funkciju “predsjednika”, jer prema navodima Nacionalne skupštine bez ovlasti, Maduro “uzurpira” predsjedništvo.

Juan Guaidó i Carlos Vecchio su se zahvalili Venezuelancima koji su dva tjedna ostali u blizini zgrade i provodili provokativne akcije protiv aktivista.

Raskid diplomatskih odnosa

Društveni pokreti koji su gotovo dva mjeseca bili u diplomatskom stožeru i koji su formirali takozvani Kolektiv za zaštitu veleposlanstva imali su  službeno odobrenje Madura za boravak u zgradi u Washingtonu, a izdano im je nakon što su  je “osoblje” Guaidóa 19. ožujka zaposjelo ured venecuelanskog vojnog atašea u Georgetownu i zgradu konzulata Venezuele u New Yorku 13. travnja.

24. travnja je prošlo tri mjeseca od kada je venecuelanski predsjednik, nakon prekida odnosa između dviju zemalja, naredio povratak u Caracas svog diplomatskog osoblja akreditiranog u Sjedinjenim Državama. S druge strane, američki State Department je odredio isto razdoblje, koje je već isteklo, da dužnosnici venecuelanske vlade napuste to područje i uđu oni koje imenuje Guaidó, kojeg SAD priznaju kao “privremenog predsjednika”.

Venezuela je u više navrata osuđivala kršenje Bečke konvencije koja propisuje obveze država da čuvaju objekte i imovinu zemalja koje se koriste za diplomatske svrhe, čak i ako su odnosi prekinuti.

Guaidonicolas madurovenezuela
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
preseren3
4 godine prije

Odgovor je vrlo jednostavan.
Ponuditi prostore američke ambasade “beskučnicima”, “kojih ima milion” u Caracasu, hahahaha….

Majk Majers
4 godine prije

Slažen se

Zadranin
4 godine prije

A što reći na ovo.. ovo se događa u zemljama trećeg svijeta..

ili u amerokenjiSTANU.

Postali su bijedni i očajni.
Pljuc!

tuf
4 godine prije

Aktivistima CodePink-a očigledno nitko nije rekao da američki režimi ne mare za međunarodne zakone već poduže vremena.
Pa se čude.
Zar su očekivali nekakav alternativni rezultat svojih akcija? Mislili da će ih režim tolerirati, da ne postoji stavak x članka y zakona z kojim si daju za pravo prekršiti međunarodne zakone?

Anam
4 godine prije

Da je ovo napravila bilo koja zemlja svijeta bile bi sankcije, a kojim slučajem da je ta zemlja na američkoj crnoj listi bilo bi i vojne intervencije. Prema kršitelju Bečke konvencije treba primijeniti propisane mjere i osuditi rezolucijom sam čin.

Sir Oliver
4 godine prije

Ovi ruše sve norme.Ovo jer napad ma suverenu drzavu.

igi
4 godine prije

poslušajte malo o navedenoj temi
https://www.youtube.com/watch?v=TdSVUP4gTm4

Muppet shou
4 godine prije

wild west madre mia….no limit crazy

Kažun
4 godine prije

Drumski razbojnici,banditi,šljam,silovatelji,masovne ubojice- za koje ne postoje nikakvi međunarodni zakoni ni norme.
DIVLJA HORDA. I sam Zbigniew Brzezinski je pred smrt primjetio da USA više u svijetu ne uživa ugled kao nekad ,da u puno zemalja više ne uživaju u dobrodošlici i da na žalost u USA ima sve manje srednje klase i sve više siromaha.

Drago
4 godine prije

Eto toliko su jaki da mogu napasti samo zgradu venecuelanske ambasade

@202
4 godine prije

Gradjani Venecuele samo mogu da biraju ko će ih kolonizirati.

kardinale
4 godine prije

Bice uletili i pokupili plasticne boce, ambalazu za prodat. Kad nafta “pobjegla” i boce su dobre za uzesti.

nije bitno tko
4 godine prije

Bandiljerosi

Max
4 godine prije

Ovo je protuzakoniti čin agresije na jednu suverenu zemlju jer prema međunarodnim konvencijama veleposlanstvo svake zemlje odnosno države je njezin suvereni teritorij

Pink Panter
4 godine prije

Sečam se 80-desetih u Australiji ispred ambasade SFRJ bilo je nekih demonstracija…….blablabla …..dok neki demonstrant nije prešao ogradu i pokušao skinuti zastavu SFRJ. E tada je služba bezbednosti ambasade pucala na demonstranta .Mislim da je od pucjave taj čovek uginuo , nisam siguran, bio sam klinac. Ali….mogao je pjevati pendrek. Yuga koliko se sečam zbog toga nije zatvorila ambasadu. Danas slobodno englezi idu po Asanga na ambasadu. gringosi idu po aktiviste na ambasadu. Gde je fil rouge? Postoje dogovori , konvencije koje određuju pravila igre na međunarodnom nivoju jer čak i kada se zarati , na kraju ipak treba se pomiriti .Teritorija ambasade je NEDODIRLJIVA. A kada jedna država međunarodne konvencije i propise počne rušiti….znači da ne poštuje više ništa i jedina stvar je , da svim sredstvima dosegne vlastiti cilj. I tada verovatno počinje loše vreme za sve nas Tužno je ,da postoji planeta na kojoj život i pravila… Čitaj više »

Vasilij Zajcev
4 godine prije

Dobra je vijest ta da se radi o znaku slabosti Imperija. Kako drugačije objasniti ovakvu tragikomičnu primjenu taktike uličnih bandi? Kraj je blizu, veselimo se!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI