Američka vojska u Siriji izgubila 4 vojnika – Razlog za ostanak ili brže povlačenje?

Američki vojnici
16 komentara

Jučer, 16. siječnja 2019. godine, teroristi takozvane Islamske države su proveli  bombaški napad u središtu grada Manbija u sjevernoj Siriji.

Poginulo je 15 osoba, a ranjeno 20. Američka strana je u prvom trenutku potvrdila smrt dvojice svojih vojnika, ali su izvori u Washingtonu kasnije za američke medije potvrdili da su izgubili četiri vojnika, a još troje je ranjeno.

Treba napomenuti da je Manbij od kraja prosinca 2018. navodno pod kontrolom ruske vojne policije. Za šire područje Manbija psroje dokazi da su raspoređene sirijske snage i ruske ophodnje koje patroliraju na liniji razdvajanja Kurda i proturskih islamističkih milicija na istoku.

Ovo je prvi put da američki kontingent priznaje veći broj žrtava na jednom mjestu u Siriji. Istodobno je turski predsjednik Erdogan izjavio kako je u eksploziji u Manbiju poginulo 27 osoba, uključujući pet američkih vojnika.

Sjedište američkih operacija za borbu protiv terorizma je potvrdilo smrt američkih vojnika, iako bez navođenja broja žrtava.

The  Washington Post je objavio da je odgovornost za samoubilački teroristički napad preuzeo ISIL. U isto vrijeme, samo nekoliko sati nakon napada, američki potpredsjednik Michael Pence, govoreći na godišnjem sastanku šefova američkih diplomatskih misija u inozemstvu u State Departmentu, ponovno je objavio da je ISIL u Siriji poražen.

Ovaj napad je potaknuo predstavnike Pentagona, koji se protive povlačenju trupa iz Sirije, da upozore predsjednika Donalda Trumpa kako ISIL u Siriji još nije poražen, iako Trump tvrdi suprotno, priopćio je jučer CNN.

sirija

Prema izvorima američkog televizijskog kanala, američka je vojska Trumpa uvjeravala da ISIL u Siriji nije potpuno poražen još na sastanku tijekom nenajavljenog posjeta američkog predsjednika Iraku u prosincu prošle godine. CNN navodi kako je Trump bio iznenađen izjavama svojih vojnih zapovjednika, jer je bio uvjeren u suprotno.

Prema američkom kanalu, čelniku Bijele kuće je rečeno da ostaci militanata ove terorističke i dalje djeluju u dolini Eufrata i da američka vojska ne može potpuno uništiti njihove položaje. Ipak, ovaj razgovor nije uvjerio američkog predsjednika da bi trebao odgoditi povlačenje američkih vojnika iz Sirije, što je Trump najavio u prosincu.

U sve se uključila i Turska, čije su islamističke milicije jučer najavile da je nulti sat za početak operacije protiv terorista u Manbiju, iako su u ovom slučaju za Ankaru i zapovjednika proturskih milicija na sjeveru Sirije, Adnana Abu Faisala, teroristi Kurdi, ne ISIL.

Adnan Abu Faisal je rekao za Reuters da su se njegove snage utaborile u blizini linije fronte u sjevernoj Siriji, čekajući da započnu ofenzivu na Manbij.

Međutim, nisu islamističke milicije te koje odlučuju hoće li biti ofenzive na strateški važan grad, koji je više od dvije godine u rukama kurdskih milicija koje podržavaju Sjedinjene Države.

Odluka će ovisiti o Turskoj, glavnom sponzoru islamističkih milicija Abu Faisala, te tome kako će se razvijati kontakti između Washingtona i Ankare o planovima Sjedinjenih Država da povuku snage iz Sirije i na kraju o Rusiji koja zastupa interese Damaska i ne želi Turcima dati zeleno svjetlo za korištenje sirijskog zračnog prostora.

U ovim okolnostima Kurdi pregovaraju s Rusijom i Damaskom, a glavni kurdski političari su za Reuters ovog mjeseca rekli da su Kurdi Moskvi predstavili plan puta za sporazum s vladom Bashara Al-Assada. Zamjenik ministra vanjskih poslova Sirije izjavio je kako je optimističan glede ponovnog dijaloga s Kurdima.

Dogovor između Damaska i Kurda vratio bi pod jurisdikciju središnjih vlasti dva najveća dijela Sirije i ostavio samo Afrin i Idlib pod kontrolom islamista, od kojih veći dio podržava Turska, koja ima neslužbene kontakte i s Al-Qaedom i Idlibu.

HTS-Idlib

Abu Faisal, samozvani čelnik takozvanog oporbenog Vojnog vijeća Manbija u progonstvu, kaže da bi bila katastrofa da se Assadu dopusti povratak u Manbija. Upozorio je da će to izazvati još veće raseljavanje civila, koji će pobjeći od Assadove vladavine.

Zapovjednik proturskih islamističkih milicija tvrdi kako je njegov prioritet “osigurati povratak u domovinu stanovnika Manbija koji su tamo živjeli prije rata i izbjeglica iz Turske ili u obližnjim područjima sjeverne Sirije koje kontroliraju Turska i njezini sirijski saveznici”.

“Ne može se prihvatiti nikakvo političko ili vojno rješenje, osim uz povratkom ovih raseljenih osoba u njihov grad. Naš je cilj uvjeriti stanovnike Manbija da će njihovi ljudi upravljati ovim gradom”, rekao je Abu Faisal.

Nakon napada u kojem su poginuli američki vojnici još uvijek nema važnih političkih odluka stranih aktera. Turski predsjednik Erdogan je rekao kako bi ovaj napad mogao utjecati na američku odluku o povlačenju iz Sirije.

Američko-francusko izaslanstvo je već stiglo na mjesto događaja kako bi utvrdilo detalje o tome što se dogodilo. Ekspertni tim je istražio mjesto eksplozije i prikupio materijal. Područje na kojem se dogodila eksplozija bilo je zatvoreno, a nekoliko vojnih zrakoplova i helikoptera je patroliralo nad tim mjestom kako bi ga zaštitilo.

Kao što smo naveli, američki potpredsjednik u ovom napadu ne vidi preporod takozvane Islamske države.

“Borbu protiv ISIL-a u Siriji sada možemo predati našim koalicijskim partnerima i vratiti naše trupe kući. Kalifat je uništen, ISIL je poražen”, rekao je Pence pred američkim veleposlanicima u State Departmentu.

Prema Penceovim riječima, “američke snage će ostati u regiji, gdje će nastavati borbu kako ISIL ponovno ne bi digao svoju ružnu glavu i svoje vojnike i koalicijske partnere”.

Manbij pod kontrolom vladinih snaga

Manbij
FOTO – Područje Manbija u sjevernoj Siriji

Manbj je pod kontrolom sirijskih vladinih snaga od 28. prosinca, kada je grad napustila većina kurdskih milicija, što je bilo nužno da se izbjegne turska invazija.

Međutim, Turska je naglasila kako je situacija u regiji i dalje neizvjesna i pozvala snage Kurda da se suzdrže u izjavama.

“YPG / PKK teroristi nemaju pravo govoriti u ime stanovništva okupiranih područja Sirije. YPG / PKK također nema pravo pozivati druge snage koje djeluju u Siriji na teritorije pod svojom kontrolom”, za agenciju Anadolu je priopćilo tursko ministarstvo obrane.

Washington je ranije rekao kako je počeo sustavno povlačenje vojnika iz Sirije, ali iz sigurnosnih razloga nisu htjeli govoriti o specifičnim rokovima, mjestu i rutama kretanja postrojbi, rekao je pukovnik američke vojske Sean Ryan, predstavnik misije “Inherent Resolve”, pokrenute za navodnu borbu protiv terorista Islamske države .

U Rusiji nu američke izjave o namjeri povlačenja iz Sirije gledaju sa sumnjom. Tijekom konferencije za novinare 20. prosinca 2018. je ruski predsjednik Vladimir Putin usporedio Trumpove riječi s američkim planovima za odlazak iz Afganistana.

“Sjedinjene Države su, recimo tako, u Afganistanu bile prisutne koliko, 17 godina, i gotovo svake godine kažu da povlače svoje trupe iz te zemlje. Međutim, još uvijek su prisutni i za sada ne vidimo znakove povlačenja američkih vojnika, ali priznajem da je to moguće”, rekao je ruski predsjednik.

Najnoviji napad u Manbiju, kojih je bilo i ranije, ali bez američkih žrtava, mogu iskoristiti jastrebovi u pentagonu da uspore ili potpuno osujete najavljeno povlačenje, ali bi ga mogao iskoristiti i Trump kako bi ispunio svoje predizborno obećanje, kada je više puta izjavio: “Dosta je bilo beskrajnih ratova”.

Napad u Manbiju ne odaje posebnu borbenu spremnost i snagu terorista Islamske države i mogao se dogoditi bilo gdje u svijetu, što se vidi i na snimkama eksplozije koja je kasnije objavljena u medijima, stoga je teško predvidjeti nove odluke Washingtona u Siriji.

VIDEO – Trenutak eksplozije u kojoj je poginulo 4 američka vojnika i najmanje 16 ljudi, od kojih i nekoliko pripadnika kurdskih militanata

 

HezbollahISILIslamska država
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Spock
5 godine prije

Deep state clowns at work…

Majk Majers
5 godine prije

Šta je Am. vojsci 4 vojnika? Vojnici su topovsko meso koje služi političkim ciljevima.

kemke
5 godine prije

Krivac:Elita iz SAD-a.Stvaraju pritisak na Trumpovu odluku.Vidit cemo kako ce se drzat.

Laki Topalović
5 godine prije

Kaže CNN – ISIL je preuzeo odgovornost. ISIL preuzme odgovornost kad padne baba na ledu i slomi kuk. Što ako su Kurdi, oni Sokolovi Kurdistana što imaju bombaše samoubojice? Ili bilo tko drugi? Ako se prestane pričati o ovome, ok. Ako bude razlopg za obrat, onda bi mogao biti false flag.

rodoljub
5 godine prije

Black Water finansiraju protivnici Trampa , korporativna mafija kojoj je dat naziv “Deep State” . To je dokaz da u Americi postoji dvovlasce. Nije to drzava kakvu mnogi zamisljaju – demokratija, ljudska prava, ….To je teritorija na kojoj vise jakih interesnih grupa (pohlepne psihopate) vode “svoju politiku” mimo zvanicne politike State Departmant-a . Sve se svodi na pljacku radi bogacenja korporativne elite i korumpiranih idiota iz kongresa, senata, …

Zadranin
5 godine prije

Sve je to igrokaz od strane amerokenjskih ljubitelja izraelske g*uzice.. izraelu ne odgovara odlazak amerokenjaca iz Sirije, pa im njihovi “insajderi u amerokenjskim vojnim krugovima” počine/ili iniciraju ovakav nekakav incident/false flag napad, koji bi trebao vratiti amerokenjce nazad na “putove” koji odgovaraju izraelcima i njihovim interesima.. tj. da amerokenjci ostanu u Siriji i bore se za izraelske interese do zadnjeg amerokenjskog vojnika/ili proxy snaga.

Eto ga.

Pljuc!

Emiliano Zapata
5 godine prije

4 vojnika? Sad imaju dobar razlog da tamo ostanu bar 40g! Jos ako koji vojnik u meduvremenu izgubi zub, ili dobije upalu uha, mozda i fimozu, ostace vjecno!

Alen
5 godine prije

Ko sad patrolira Manbijom ?

Ivo
5 godine prije

Body bags su kod amera uvijek razlog za odlazak, stvar je samo u broju. Dodati 3-4 nule na ovaj broj, i demokracija, mir i razum će prevladati.

Damar Cro
5 godine prije

Kad svoji napadaju svoje, onda je to indikator da bi mogla bit neka false flag podvala u pitanju…

Belay
5 godine prije

Ameri hoce da ostanu u Siriji sve dok se “Izrudin Saleh ” iz neke duboke sirijske pustinje bude potpisivo inicialima.

čokolino
5 godine prije

Ma kakav isil, kad je to isil napao izrael ili sad, pa neče sami sebe napadat………Ali spremni su oni na sve samo da se nastavi kaos u Siriji tako da……moSSad!

Tvingo
5 godine prije

Washington post i snimak ko u filmu…….jadni ljudi osim njih pet,dok jih ne vidim od blizu ne vjerujem sigurno !!!

burt
5 godine prije

Erdo i njegova obavještajna služba su organizirali ovaj napad, odjednom se odnikud pojavio ISIL i baš su znali točno mjesto sastanka, to je priča za malu djecu, a ovo odgovara i Boltonu, Erdo radi na osnivanju turske republike sjeverna sirija a Bolton hoće da bilo tko vlada na dijelu Sirije samo ne Assad, Erdo sjedi na tri stolice ali zna se koji je njegov cilj

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI