fbpx

ANALIZA: Eskalira sukob između Atene i Moskve

Grčka kriza

Rusija je prošlog tjedna priopćila kako je poduzela recipročne mjere na protjerivanje dvoje ruskih diplomata protjerano iz Grčke. Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je u priopćenju navelo kako je pozvalo na razgovor grčkog veleposlanika Andreasa Friganasa kako bi ga obavijestilo o odgovoru službene Moskve na neadekvatne postupke Atene. Moskva nije navela kojim je grčkim diplomatima naloženo da napuste Rusiju.

Grčka je protjerala diplomate iz ruskog veleposlanstva u Ateni prošlog mjeseca, a razlog su optužbi da su, navodno, “pomagali financiranje prosvjeda zbog dogovora Grčke i Makedonije o imenu koji bi bivšoj jugoslavenskoj republici omogućio ulazak u NATO”.

Ruski dužnosnici su odbacili optužbe i ocijenili kako je grčka vlada ove optužbe iznijela pod pritiskom drugih država NATO pakta. Točno je da se Rusija se snažno protivila širenju Sjevernoatlantskog saveza na države koje su nekad bile pod utjecajem Sovjetskog Saveza, ali je NATO progutao sve te zemlje i sada na red dolaze one koje graniče s Rusijom, što je za vlasti u Kremlju nepojmljivo, kao što bi za Washington bilo nepojmljivo da Meksiko ili Kuba uđu u punopravni vojni savez s Ruskom Federacijom.

Međutim, diplomatski spor s Grčkom dolazi kao grom iz vedra neba. I ranije je bilo upitno koju razinu partnerstva i suradnje Rusija može ostvariti sa zemljama Europske unije. Pokazalo se da s nekima surađuje bolje, nekima gore, a s nekima skoro nikako, kao što je slučaj s Velikom Britanijom, koja je formalno još uvijek članica EU. Dobro je što se sukobi još uvijek odvijaju kroz diplomatske kanale. Ali to je to tako strašno što je povrijedilo Grke? Osim toga, zar Alexis Tsipras i jeku najveće financijske krize nije molio za pomoć iz Rusije? Čini se ime Makedonije i prosvjedi u Ateni uopće nisu bili važni za ovakvu odluku grčke vlade

“Ruska suradnja s Turskom nije usmjerena protiv trećih zemalja”, izjavila je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova, komentirajući službeno priopćenje kolega iz Grčke.

Rekla je i da se, suprotno optužbama Atene, Rusija nikada nije miješala u unutarnje poslove Grčke i njezinu vanjsku politiku.

“Oni koji sada žele prebaciti krivnju na Rusiju nisu pravi prijatelji Grčke”, rekla je Zaharova, naglasivši kako je Moskva uvijek kao primjer prikazivala “europsku, prijateljsku i otvorenu prirodu rusko-grčkih odnosa”.

Ranije su Grci objavili priopćenje u kojem su komentirali odgovor Moskve na protjerivanje ruskih diplomata. Optužili su Kremlj za “osvetoljubivost”.

“Budući da je Rusija postala partner Turske u isporuci oružja i pružila Ankari brojne sigurnosne mjere, jasno se odmaknula od razine prijateljstva i suradnje koji su obilježavali odnose Grčke i Rusije tijekom 190 godina”, navodi se u dokumentu Atene.

Naime, prije mjesec dana je Atena dvojicu zaposlenika ruskog veleposlanstva proglasila “persona non grata”, a još dvojici ruskih dužnosnika je zabranjen ulazak u Grčku. Rusi su optuženi za “uplitanje u unutarnje poslove Grčke”, “podmićivanje državnih dužnosnika”, “prikupljanje informacija” i druga djela nespojiva sa statusom akreditiranog diplomata. Postoje dvije verzije “incidenta”.

Prva je da su Rusi navodno sudjelovali u organiziranju demonstracija protiv grčko-makedonskog sporazuma oko preimenovanja Makedoniju u nešto apstraktno, samo kako bi se zemlja ugurala u NATO. Ovo ime Grci smatraju antičkim imenom svoje pokrajine i nije potrebno pojašnjavati spor oko imena između Skopja i Atene. Dogovor po promjeni imena između Alexisa Tsiprasa i Zorana Zaeva je dobi odgovor u obliku masovnih okupljanja u Grčkoj koji je organizirala stranka Nova demokracija, stara konzervativna stranku u zemlji koja još uvijek pamti Papandreouov klan.

Ova stranka ima svoj stav o Makedoniji koji je puno radikalniji od vladajuće Syrize Alexisa Tsiprasa. Stoga je organizirala demonstracije i prijetila raspadom vlade.

U Ateni vjeruju da je Moskva iz nekog razloga htjela “stvoriti negativnu sliku o Grčkoj na Balkanu” kako bi iz Kremlja upravljali situacijom. No, problem je što su se isti prosvjedi održavali i u Makedoniji. Je li i tamo Rusija financirala i podržavala VMRO i što bi joj to trebalo?

Prema drugoj verziji, Grci nisu bili zadovoljni aktivnostima ruske diplomacije u duhovnoj sferi i uplitanjem Rusije u poslove Pravoslavne crkve Grčke, što ugrožava vlasti u Ateni u kojoj crkva nije odvojena od države. Prema nepotvrđenim izvješćima, skandal može biti povezan s pokušajima Kijeva da na svoju stranu pridobije dobili grčke crkvene velikodostojnike, koji ne priznaju ukrajinsku autokefalnu crkvu, čemu se opiru i Rusi.

Ove se verzije se mogu kombinirati. Jedan od protjeranih Rusa je navodno imao kontakte s Novom demokracijom, glavnom oporbenom snagom u zemlji, a drugi diplomat je kontaktirao grčki kler. No, sve su to podaci iz grčkih izvora, prilično nepouzdanih, a zanimljivo je koliko su ovoj temi prostora posvetili Ukrajinci.

Nakon protjerivanja Rusa odgovor je trebao biti simetričan  i sukob se mogao zaboraviti, jer tako funkcionira  moderni svijet. Međutim, odgovor je došao dva tjedna poslije. Grčki veleposlanik Andreas Friganas je pozvan u rusko ministarstvo bio je izviješten o protjerivanju dva grčka diplomata. No, sukob između prijateljskih država u proteklih 190 godina nije bio gotov. Grci su se uvrijedili na simetričan odgovor Moskve i uslijedila je izjava Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, bolje rečeno osobno Mariji Zaharovoj, kojoj su Grci poručili kako su “jako uvrijeđeni”.

Atena je rekla “kako Rusija nije imala takve razloge za protjerivanje diplomata kakve ima Grčka”, stoga je pogrešno protjerati ih iz Rusije.

Što je još gore, navedeno je kako “grčki ljudi moraju komunicirati s ruskim partnerima i ne smiju patiti zbog prljavih provokacija koje je, nažalost, pretrpjela Atena”. I na kraju, navodi se “kako Rusija općenito ne razumije načela suvremenog svijeta i pokazuje stalno nepoštivanje Grčke”.

Međutim, načelo reciprociteta u ovakvim slučajevima prihvaća cijeli svijet, ali je ovo bila “osveta i nepoštivanje Grčke”, koja traži posebnu pažnju.

Ali ni to nije glavna stvar. U priopćenju iz Atene je nažalost izjavljeno da Moskva “ne razumije vrijednost grčke vanjske politike”.

Problem je u tome što vrla grčka vanjskopolitička načela nemaju nikakve veze s pragmatičnom politikom. Ona se u potpunosti temelje povijesnim pritužbama i na emocijama, a ne aktualnoj situaciji u regiji svijetu u trećem mileniju.

Naime, Atena je svoje osjetljivo religiozno pitanje povezuje s pragmatičnim približavanjem Moskve i Ankare, odnosom u kojem nema nikakve ljubavi, već čisto obostrani interes, iako se već sutra sve može promijeniti.

Percepcija Turaka u Grčkoj je “brada, fes, kriva istočnjačka sablja u ruci iskonskog i vječnog neprijatelja”. Što je najgore, čak se i grčka diplomacija temelji na tim stereotipima. Nešto slično događa se u Rusiji i drugim zemljama, ali je grčki slučaj poseban.

Ako ste u dobrim odnosima s Turskom, čak i situacijskim, za Grke ste “izdajica” i “ne poštujete grčke vrijednosti”, što nije slučaj ni u Armeniji. To je egzistencijalni fenomen koji postoji izvan konteksta tradicionalne diplomacije, pa čak i izvan zajedničke povijesti Rusije i Grčke.

Govoreći o “rusko-turskom približavanju”, čak i “bratskom zagrljaju”, kojeg zapravo nema, vlada Alexisa Tsiprasa je počela smanjivati rusko-grčke energetske projekte, ali na štetu gospodarstva svoje zemlje. Istodobno, nitko među običnim Grcima nije uvrijeđen politikom Moskve. Štoviše, potiče se stvaranje plinskog čvorišta na području Grčke, od čega bi imao koristi  grčki narod.

Međutim, vlasti Grčke su reagirale “mrkim licima” i pozivaju se na Europsku uniju, kao djeca na starijeg brata.

Ista priča je s Makedonijom. Kako je moguće da postoji ovakav međudržavni sukob u Europi? Povijesna Makedonija, ona Aleksandra Velikog, ne postoji više od dva tisućljeća. Zapravo, postojala je samo kratko vrijeme vladavine oca i sina, koji ju je uništio svojim ambicijama. Ali prijepor o imenu susjedne države će živjeti do sudnjeg dana, jer se radi o emocijama, ne o utemeljenim razlozima.

Pritisak Grčke na nimalo bogatu i slabo naseljenu bivšu jugoslavensku republiku toliko je jak da bi mogao dovesti, na primjer, do jačanja obrane otoka na rubu Turske.

Rusija je uvijek bila spremna pomoći Grčkoj, bilo isporukom sustava S-300, dizelskim podmornicama i obalnim raketnim sustavima. No, kada Ankara kupuje sustav S-400, grčka vlada se odjednom digla na noge i ponavlja iste priče, iako s drugačijom retorikom, kao Washington i NATO zapovjedništvo u Bruxellesu.

Ista priča je i s crkvenim sukobom. Tko je ikada rekao da Atena i Atos imaju monopol na pravoslavlje i da mogu administrirati i regulirati crkvene pitanja? Većina Istočnih Crkava od vremena Aleksandra I ovisi o Rusiji i očuvane su zahvaljujući zaštiti ruske države. Atos je, usput rečeno, dugo bio izvor širenja raznih “krivovjerja”, a zbog svog velikog utjecaja Pravoslavna crkva Grčke legalno sudjeluje poslovima državne banke u zemlji. Europska unija Grčkoj već dugo prijeti zbog toga, ali to u Ateni, iz nekog posebnog razloga, ne smatraju “miješanjem u unutarnje poslove”.

Zapravo, nitko u Moskvi se ne bi ni miješao u unutarnje poslove Grčke, koja je u vrlo teškom stanju. Dovoljno je podsjetiti da je Atena već odavno postala neformalna prijestolnica radikalnih ljevičarskim salonskih trockista, maoista i drugih, pokreta mladih koji uglavnom dolaze iz bogatih obitelji i jednom mjesečno spale i unište nešto, naravno “šaljući u boj protiv mrske buržoazije” nesretnike i nezaposlene mlade koji u Grčkoj ne znaju kako preživjeti.

Uvijek treba preispitati i preispitivati nacionalni identitet, karakteristike mentaliteta i povijesne predrasude, mitove i legende, jer bez toga nema učinkovite vanjske politike. Također je potrebno poznavati i poštivati partnera i sugovornika. No, kako se netko može nazvati partnerom u međunarodnoj areni, ako Atena u ovom slučaju od Rusije traži da zabije glavu u pijesak, jer Grčka za protjerivanje diplomata “ima dokaze”, a Rusija ne i nema pravo na “osvetoljubivost”.

To nije dobro. Grci su se trebali povesti turskim primjerom. Svi se sjećaju kako se Ankara, kada je voda došla do grla, ispričala za obaranje ruskog zrakoplova u Siriji, čak i ako se koristila srednjovjekovnim jezičnim formulacijama.

Međutim, što se tiče Atene, nitko nije poginuo niti je ozlijeđen. Ranjeni su samo ponos i mitološke vrijednosti grčke vanjske politike, uvijek ako ruski diplomati uopće imaju veze s demonstracijama i grčkim klerom.

Sukob može biti riješen za pet minuta, ali Atena mora prestati slati ljutita pisma i sjetiti se godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između dviju zemalja. U zajedničkoj povijesti dviju zemalja ima više lijepih i pozitivnih stvari, puno važnijih od  uvreda na svaku sitnicu.

Na kraju objašnjenje može biti, kao što smo ranije pisali, da je Alexis Tsipras na premijerskom mjestu upravo zato što tamo treba biti i, baš kao Milo Đukanović, Zoran Zaev, vjerojatno i Aleksandar Vučić, ima zadaću koju mora ispuniti i on drugačije niti zna niti može činiti. Ako je tako, a sve sugerira da jest, onda je puno jasnije shvatiti iracionalnost vanjske politike Atene, koja se uklapa u širu sliku integracije Zapadnog Balkana u NATO, zbog čega je odnose s Rusijom potrebno dovesti do usijanja.

Tsipras, Zaev i Vučić su dio istog atlantističkog tima i cijelu regiju će progutati NATO

Diplomatski juriš političkog vrha Srbije u zagrljaj Izraelu i Sjedinjenim Državama

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
59 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije

Moja kuharica Drvena Kutlaca:
Nije drzava za svakoga!

rodoljub
Gost
rodoljub
2 godine prije

@wasbewill , zasto posecujes portal ako su tekstovi presubjektivni ? Sto se tice analiza, tvoje analize su na nivou cetvrtog razreda osnovne skole , koja se zove CIA-NATO . Rusofobija je ozbiljna bolest, moras se obratiti lekaru .

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  rodoljub

Ma moj momak, nije to u pitanju. Većina naroda u svijetu vidi koje je Cionizam i Amerika zlo i na strani su Rusije, Irana ,Turske itd, ali ovakva idolizacija Rusije i uopće pisanje dotičnog N.Babića šteti kredibilitetu portala. Svaki njegov članak ko da je iz Staljinovog doba, neukusan, propagandan. Neko ko prvi put dođe na portal i pročita neku njegovu analizu reći će po čemu se razlikuje ovakvo pisanje od CNN-a Bbc-a itd. Treba biti prije svega pravedan ali inteligentno čitaocima prenositi realnost, a ne smatrati da smo mi stoka i da ćemo vremenom progutati sve što ovome leži na srcu. Prenesi vijest ljudino i odmakni se. Meni je lično odvratno kad autor članka prosipa svoju ideologiju po javnom prostoru, nissmo mi ni ćoravi i glupi. Napokon se ljudi bude od cionističke medijske blokade,pa sad treba da od jednog idola stvaramo drugog, i po čemu se to razlikuje? Možemo do sutra nabrajati aferime Rusije ali je U OVOM trenutku na pravoj strani pa je podržavamo. Događaji se stalno mijenjaju,a da ne bi ispadali smiješni, glupo je biti zadrt kad sutra tvoj favorit uradi očiglednu glupost. Nikome ne koristi pristrasnost iz nekih ideoloških razloga, to bi trebao doticni novinar znati.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  wasbewill

@wasbewill
Pa ako pažljivije analiziramo ovaj članak onda ipak priča o “idealizaciji” rusije pada u vodu. Da li je Rusija utabanala stazu za Zajeva i posadila ga u fotelju ili je to učinio neko drugi? Drži li Tsiprasova muda u škripcu Putin ili Merkel i briselski činovnici? Uostalom nakon očite fabrikacije “slučaja Skripal” od strane vlade Britanije i skoro potpune solidarizacije cijele evrope s očitom izmišljotinom zar su Babićeve spekulacije na kraju članka imalo pretjerane? Održavati umjetnu sredinu između potpune laži i vrlo vjerovatne istine takođe je padanje u zamku propagande….

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Taj utisak sam isto dobio da je malo navlacenja za ruse. Ali sta me iznenadjuje sada da se partneri mijenjaju. Rusi i Turci do jucer neprijatelji a sada frendovi ili crnogorci i rusi. Na koju stranu ce sada srbija.?

Mario
Gost
Mario
2 godine prije

Rastura NATO sto i nije dobro. Dovest ce fasiste u rusiju i eto ga. Ipak je onda putko bolja solucija.

Ruska obrana
Gost
Ruska obrana
2 godine prije

Kakav ruski vijesnik? Pa ja sam Advance prestao čitati tamo negdje kad su objavili onaj odvratni članak pod nazivom “Putinofilija kao fašizam najodvratnije vrste”, u kojem su demonizirali “Putinofile”, “rusofile” ili što već, i tvrdili da je Rusija srušila onaj malezijski zrakoplov. Ne znam da li su kasnije skužili da su se zaletili, ali još nisam vidio takvu razinu pljuvanja po vlastitoj publici niti na jednom mediju. Za to treba postojati nekakva nagrada, kao ona Zlatna malina za najgori film. To je kao da Logicno odjednom počne objavljivati članke da su svi oni koji ne vole Ameriku idioti. Stvarno moraš biti lumen za to.

wasbewill
Gost
wasbewill
2 godine prije
Reply to  Ruska obrana

A jbg, ne valja nijedna krajnost. Kad god previše nekoga idolizuješ mora se pojaviti neki oblik fašizma jer će se kad tad pojaviti nešto što će ugroziti tvoju sliku pa malo ko istrpi taj udarac na ego. Treba biti uvijek čvrsto na zemlji, naš je interes biti tamo gdje je pravda pa gdje god nas odnijela.

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  wasbewill

Ovaj portal nastao kao prirodan odgovor na ekstreme zvaničnih medija i takav će i ostati sve dok oni drugi ne postanu objektivni. Znači, prošitaćeš ovde kritiku o Rusiji kada tamo budeš čitao kritike na račun Izraela, USA, GB, EU… Tako univerzum funkcioniše. Kreni prvo da ispravljaš uzrok, a ne posledicu. Zasićena tim uzrokom, koji izaziva ospice, ja sam baš jednim Babićevim tekstom privučena na advance, a otišla kao i mnogi drugi zbog onog Marjanovićevog teksta o putinofijili, preselila na Babićev portal, potom sa njim ovde. A onaj tekst nije nastao ni zbog čega drugog već zbog sujete i zavisti malog čoveka, marjanovića prema Babiću.

Ja ni glupa, ni tupa, ni nesvesna, kao ni ostali čitaoci ovog portala, ni ruskih slabosti, ni nedostataka, ali kad prestanu hvalospevi na račun zapadnih zločinaca onda ćemo i o Rusiji moći drugačije pričati zvanično. Dotle puna podrška Babiću i portalu logično u celini. Vi čitaoci ispravljajte sebe i u svojoj kući zavodite pravila. Ovde, u tuđoj kući, možete samo iskazati poštovanje ili tako što ćete prihvatiti politiku portala, zadržavajući svoje kritičko mišljenje, ili se pokloniti i otići.

Izvinjavam se ako ima grešaka, pišem u žurbi

Mario
Gost
Mario
2 godine prije
Reply to  Helena

Imas pravo Helena. Ovo je isto xranje samo drugo pakovanje.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije
Reply to  Mario

Logicno unistava sam sebe. Poceli su lijepo ali ovo sada je katastrofa. Kada sam poceo citati rekao sam napokon ali navlacenje rusima je ahilova peta i eto ga. A mozda ima sanse da se poprave u sto se nadam. Lijep pozdrav jer vjerujem da cu jos malo biti banovan. Oooi

luni lunovic
Gost
luni lunovic
2 godine prije
Reply to  Mario

unistavas ti sam sebe ako ti nemozes makar malo razluciti sta je laz a sta istina onda si ti katasrofa i eto ga netreba puno o rusima treba o free country koji neznaju razliku izmedu tresnje i lubenice

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Mario

Postoji bitna razlika, mladiću, a to je svest čitaoca. Ovde dolaze ljudi koji znaju da misle, onako kako ti nikad umeti nećeš. Tvoje ili Rogozinove mudrolije nam nisu potrebne. Brinite o sebi i smeću kojim ste vi zatrovani. Ne projektujte svoje mane u svet oko. Čovek u suštini pre svega treba da brine o sebi, jer onaj ko to nije u stanju, taj ni o drugom brinuti ne može. A vi ste sudeći po vašim komentarima nezbrinut besposličari.

Mario
Gost
Mario
2 godine prije
Reply to  Helena

Gosp. . Helena
ako procitate Vas komentar rekli ste ono sto sam ja skratio. Drugo nije Vam lijepo da procjenujete komentatore i uz to ih jos pokusavate ograniciti kako nisu sposobni misliti svojom glavom. Za to nemate pravo kao ni vecina agresivnih komentatore ovdje.
Kazem a to su i neki jos isto pisali da je portal lijepo poceo i mislim da smo se zatekli u cudnoj situaciji sto zbog nevjerice, sto tekstova koji podsjecaju na boljsevizam. Sada je ipak 21 vijek i svi, pa i oni koji nisu zavrsili skole mogu procitati sto se desava oko nas.
Nadam se da ce Portal postati neovisan kao sto je izgledalo na pocetku i da ce biti interesantniji za siri spektrum publike.
Lijep pozdrav i ugodno vece Vam zelim ?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Mario

@Mario:
Ajde sta fali kvalitetnom boljsevizmu?
LENJIN:
BOLJE KLASNI NEPRIJATELJ NA GRANI
NEGO GOLUB U RUCI!

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Umpah Pah

Ili sto bi rekli…poljoprivrednici
Bolje klasni neprijatelji
Nego
Besklasna psenica

Helena
Gost
Helena
2 godine prije
Reply to  Mario

O, dragi naš Mario. Ganuo si me.

Lepa, naša, najlepša slovenska majka Rusija. Da nam živi mnogo leta ?

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Mario

Mario ćoro ćoravi, Helena uopće nije rekla da je sve isto njasre pod 1.
Pod2. Nama koji smo ovdje od prvog dana portal se nije nimalo promjenio i sasvim nam odgovara.
Pod 3. Broj tvojih minusa dovoljno govori i umjesto da se posramiš i prestaneš pisati gluposti ti ulaziš sa svakim u verbalne duele gdje obavezno gubiš i dalje ništa ne vidiš.

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena bit svakog portala je da svi oni nekada krenu “kakiti”..a ona dobra strana portala je sto nekada imas jednostavno boljih komentatora nego pisaca. nekada mi bude draze procitat dobar komentar na temu od Lakija,Žukova,Zlatka ili SoA neko od Babica ili ekipe. stvar je da mi svi ovdje samo razmjenjujemo misljenja i netreba se truditi netkome tko nezeli shvatit uopce pojasnjavat i trosit dragocjeno vrijeme i najbitnije zivce 🙂 pozzz,uzivaj

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Helena

@Helena- Isti taj put od Advance-a do Logično, prateći tekstove Babića, sam prošao i ja. I nisu problem tekstovi, pa bili oni i izrazito rusofilni, nego rezignacija dijela komentatora Rusijom i njenom defanzivom i nedjelovanjem. Sve je češće da se sprdamo koristeći izraz “naši zapadni partneri”.
Koliko god bilo članaka o ruskom odgovoru na SAD ili EU sankcije i ostala mrcvarenja u stvarnosti ništa se značajno neće desiti. Amerika i NATO će i dalje šamarati koga stignu pa i Rusiju a odgovora, osim verbalnog, neće biti. Svijet voli pobjednike pa ni mi na ovom portalu nismo izuzetak. A Rusija ne djeluje kao pobjednik, prije kao netko tko je svjestan svoje slabosti pa pokušava dobiti na vremenu.
P.S. I dalje, naravno, navijam za Ruse.

Arkaj
Gost
Arkaj
2 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis
Pomalo me umara objašnjavati ostrašćenim i razočaranim kritičarima ruske politike koliko je velika disproporcija između političkih, vojnih i ekonomskih poluga kojima rusija i usa raspolažu. Iole obavješten komentator umjesto razočaranja može osjećati samo divljenje prema uravnoteženosti i rezultatima koje je ruska politika uspjela ostvariti u zadnjih 18 godina. Promašaja i grešaka je bilo ali obzirom na okolnosti, probleme i odnos snaga, postignuto je nevjerovatno mnogo. I stoga je svako razočaranje ruskom politikom danas samo posljedica nepoznavanja političkih realiteta…

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Arkaj

Fantastičan komentar. Šteta je da se na ovom portalu zapravo pojavljuju nekakvi navijači, a zapravo njihovo skromno znanje ne spoznaje gorerečeno i onda djeluju više kao publika za Jutarnji nego za ovakvu platformu gdje puno puta komentatori znaju više od autora.

Mercury
Gost
Mercury
2 godine prije
Reply to  Piretis

@ Piretis
To se zove nepoznavanje demagogije. Ti i još neki uporno zagovarate da Rusija primjeni istu retoriku kao Ameri. meni je samo dilema da li je to neznanje ili se nešto drugo krije iza toga.

STroj
Gost
STroj
2 godine prije
Reply to  Mercury

kad si u nedoumici, u ovakvim stvarima, uvijek je to nešto drugo…zadatak ili tome slično.

Savio
Gost
Savio
2 godine prije
Reply to  Helena

Ja ne idealizujem Putina, ja prosto podrzavam Putina i multipolarni svijet koji gradi. Jer je unipolarni svijet diktatura, a u multipolarnom svijetu ima vise prostora za pravdu.
Trolovi i amerofili hoce da, lukavo, optuzujici nas da idealizujemo Putina da postignu efekat da ljudi radi lazne objektivnosti pocnu malo pljuvati i po Putinu i po Amerima. Za Amerofile je to vec uspjeh.
Ljudi su se uvijek bojali etiletiranja, da vas neko ne oznaci kao Putinofila, ili nekoga ko idealizuje Putina. To je samo jedan od primjera etiketiranja.
Ja otvoreno kazem da podrzavam Putina i svijet za kakav se zalaze.
Pa neka me naziva ko kako hoce.
Nema razloga da ja radi lazne objektivnosti pljujem po Putinu.
Lazna objektivnost i politicka korektnost su neprijatelji istine.
Prema tome i ja sam neprojatelj lazne objektivnosti i politicke korektnosti.

Nisam neprijatelj korektnosti i objektivnosti. To su vec razliciti pojmovi od prethodnih. Jer su politicka korektnost i lazna objektivnost zapravo zloupotreba korektnosti i objektivnosti
koje su u sluzbi istine, a politicka korektnost i lazna objektivnost su u sluzbi lazi i borbe protiv istine.

Subjektivna obrana
Gost
Subjektivna obrana
2 godine prije

Naravno da će tekstovi biti subjektivni pa nije ih pisao kompjuter.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Dao sam ti sve minuse ranije Mr. Obrana, ali si u jednoj rečenici rekao sve. Članak je subjektivan, iako ovaj ne baš, drugi više, jer ga piše osoba sa svojim stavom.a ne kompjuter. Uopće ne kontam šta ovaj gore hoće. Da članak bude samo naslovi dva reda doslovno o protjerivanju diplomata i da on i drugi napišu “što treba” . Za takvo što postoje forumi. Otvori se tema i raspravljaj. Nije onaj gore pri sebi

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

Grcka vlada nikada nije radila u interesu Grckih gradjana. Tko god je imalo pratio kolaps Grckog duga upucen je u to. Uopce nije trebala biti zaduzena,drzava koja je uvijek solidno ekonomski stajala,dok nije pro-EU vladu instalirala,nije ni krenula nizbrdo…sve dzrave koje su slobodne od MMFa su neprijateljske,a one koje imaju MMF ce propasti…kad taj i u Hrvatskoj je neizbjezan Grcki scenarij…Grcka koja je nekad imala predobar standard,dovela se do tud da su nekretnine za 10.000~20.000€ prodavali..to je sve EU smicalica,koja kada vas s MMF-om opljacka,tjera vas da drzavnu imovinu za dzaba prodajes..e kada rasprodas,krenes se rasipat po EU kao i nasi Hrvati dns sto idu….kaze dala EU 80% para za Peljeski,pa dacu ti i ja 2 milijarde de se ti kod mene zaduzi 100 milijardi,pa cu ti jos uz to za svako iduce zaduzenje diktirat na cemu ces povecavat porez.kad ti dam 500 milijona za autoputeve,ti ces morat poskupit gorivo za 1-2 kune,a te pare ce ici u EU…isto Bosna,dobija 110 milijona € od MMFa za autoputeve u koje ulaze ajmo rec 70mil €,al dize gorivo za 20~30 feninga(famozne akcize)…nasi politicari su “kujice” Brisela koje ce sve drzavno rasprodat i nas ljepo poslat u Njemacku…

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije
Reply to  Aragorn

Bravo, šteta samo je jedan plus moguć. Ovdje se govori o Vladi i Tsiprasu, ne Grcima

Aragorn
Gost
Aragorn
2 godine prije

sustina problema je dug,na koju god stranu da krenes,opravdavat ili ne,dodes do duga,od duga sve krene..legitimnu vladu su raspeli jer je zaduzena na nagovor EUa,onda je EU samo drugu ruku vlade instaliro,koja ce rasprodat sve za sto je teren pripremila prva vlada. naravno na kraju se za sve to nekako mora pronaci krivac,a nemos optuzit one koji su te postavili tako da..

Srdjan
Gost
Srdjan
2 godine prije

Ovde pisete o Grckoj kao slobodnoj suverenoj zemlji koja deli “packe” Rusiji… Misljenja sam da rob ne moze savetovati suverene zemlje.
.p.s. Lepo ljudi napisase da je Cipras tesko zlo…

Komunista
Gost
Komunista
2 godine prije

I moj lični stav je ga gospodin Babić pomalo pretjeruje kada su u pitanju rusi i njihovo djelovanje. Lično sam protiv cionizma i kompletnog neoliberalnog kapitalizma, ali nije ni Rusija bezgrešna.
Svi oni gledaju svoj interes, samo što je Rusija u defanzivi i dobro se brani.
U svakom slučaju, Grčka odnosno njeno vodstvo se ponijelo poput ljubomorne djevojčice.
Smrt fašizmu!

Spartak
Gost
Spartak
2 godine prije

Tsipras je već odavno izdao grčki narod. No nije prvi ni zadnji izrod demonkracije. To je opći problem, da varalice dođu na vlast i onda ih je teško skinuti na sljedećim izborima na kojima obično i nemaš nekoga boljega izabrati. Samo drugog varalicu. I tako svake 4. gdoine. To se zove “demokracija”, točnije demonkracija.

Srba
Gost
Srba
2 godine prije

Grci nisu narod to je zanimaje.Ne zelim da ih negiram ali to su rekli mnogo iskusniji ljudi. Izgleda da ih svrbi zblizavanje Rusije i Turske a i vlada je nikakva, obicne marionete i prevara za narod. Naravno da tu u pozadini kao saptac USA daje zadatke….sve u svemu svi mute vodu … ali dodje vreme kad ozedne i moraju tu mutljavinu od vode da piju…

krivA
Gost
krivA
2 godine prije

…ups..! Evo i jedan novi.., tako da malo razbije monotoniju. Ali..jos mi nije jasno kome pripada, izgleda da je iz nekog “novokomponiranog foldera” i novih opcija. Strpljenja…ignorirajte ga pa ce polozit karte na stol prije nego mislite i prije nego shvati sto ga je snaslo. Ma ostaje bez dnevnica…garant..! Ma..zdraaaavoo!!!

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije

Grcka nije nikada bila niti ce ikad biti saveznik Rusije.Rijec je o London-Washington vazalu.

Riddick
Gost
Riddick
2 godine prije
Reply to  Mucke

Ne bi otisao niko da budemo realni , niko nije vise lud.

Mucke
Gost
Mucke
2 godine prije
Reply to  Mucke

Turska tu gdje jest je geopoliticki interes Rusije.Da je to tako svjedoci 1919.god. i pomoc Turskoj od Rusije, u kriticnom trenutku, isporukom oruzja, kojim su englezi i grci bukvalno pobacani u more.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Pa podigni portal pa analiziraj do sudnjega dana

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Jel D. Marjanović Židov?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  Ivan

@Ivan:
Cini mi se da je i da nije!

Ivan
Gost
Ivan
2 godine prije

Pisanje, N. Babića je ok, osim za one jadnike kojima mozak radi preko pužnog vijka.
logično.hr i geopolitika.news su jedini portali OK, ostalo je sve fake news

samo da rata ne bude
Gost
samo da rata ne bude
2 godine prije
Reply to  Ivan

ima ih još…”advance hr” bi ja istaknuo kao jedan od dobrih portala

DLM
Gost
DLM
2 godine prije

Ooooj Babicu daj pocni pisati velikim slovima, ovako vise ne ide, niko nnece da cita, i ako moze samo pucaj naslove pa prazan prostor i onako ne vredi, znas vec ”uzalud vam trud sviraci”.
Nabrzinu pogledao komentare i vidim niko nije procitao clanak, ako ga nije procitao onda ga sigurno nije mogao ni razumjeti!
Samo malo pojasnenja … nije Aleksandar Veliki nego Aleksanfdar Makedonski, vidi se utjecaj germanske skole, ima puno izvora recimo Rusi ne kazu Aca veliki vec Aca Makedonski, ali sto znaju Rusi treba se drzati cvrsto germanske skole i britanske propagande.
Inace clanak s puno info za one koji bi se htjli informirati, mozda skuze sto je ono sto se trenutno desava na Balkanu i kome je to u interesu.

P.S.
vidim neki misle da pisem pod drugim imenima (nik), odmah da kazem da mi je zao ali nemam vremena za detjinarije, to ostavljam adolescentima. Buduci da pisem na makedonskim portalima ili sl a u vezi predstojeceg sahranjivanja Makedonije (referendum o brisanju Makedonaca kao narod) nemam vremena pisati i ovde, komentare mi brisu ili me baniraju ali se ne dam, jer ako im to prodje onda je rat siguran a ja sam protiv rata!
I nemojte o drugim portalima i drugim ljudima ili o Babicu, napisite bar jednu recenicu o clanku a onda mozete i o tome ovako je nepristojno!

Konstantin
Gost
Konstantin
2 godine prije

Ma razumem ja sve Vas … i pro-Ruse (koji kritikuju ili glorifikuju), anti-Ruse (koji kobajagi zbog brige o “demokratiji”), i liberale, i ovakve i onakve komentatore Ruske politike ili drzave …. ali za mene licno Ruska drzava + narod su oduvek bili, jeste a i bice nas “veliki brat” koji ma u kakboj prilici bili uvek su nam pomagali. Preporucujem Vam da malo vise procackate knjige o vezi Ruske drzave sa Slovenskim narodima kroz vekove… pa se iskreno nadam da ce nekim kriticarima doci iz dupeta u glavu! Ovo pogotovo vazi za nas Slovene koji smo upravo opstali tokom Otomanske i Austro-Ugarske okupacije, zahvaljujuvi upravo njihovom (Ruskom) sto direktnom, sto indirektnom pomoci. Vecina ljudi nezeli da vidi pre svega gde oni licno grese, nego da izgovore za svoje promasaje traze kod nekog drugog. Postovani kriticari Ruske politike … vi ste nasli da kritikujete Rusiju zbog Ermenije, Ukrajine, Grcke, Makedonije, Srbije , BiH, Hrvatske ili neznam koga sve vise da dodam u listi? A to sto bi politikanti ovih banana “state” hteli da zivurkaju u stilu “*urac u dupe + dusa u raju” (da se priklone EU + OTAN, a da zauzvrat traze kojekakve beneficije od strana Rusije, za neke od Vas je manjr vise vazno ne? I kako posle ovoga da Vas covek ne tretira kao “trolcine”? Pogledajte prvo sopstvenu drzavu sta cini vama i vasem narodu, pa ondak u regionu, pa ondak u “svetskoj politici”?!? Rezultat je: —— 0 saldo! E pa tek ondak “ozezite” po Rusiji i Rusima. E moji “rodjaci” ! Pozdravljam Vas sve sa obom pesmom: https://youtu.be/q3xrUw4Gqgo …. ;o)

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Tko si ti papak da određuješ tko će i što pisati. Mogao si barem staviti ime i prezime, pa da budeš “baja” do kraja. Waaservaga bill de Will ima posebnu želju . Van svake pameti

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Takvih “čitatelja”……, Bože sačuvaj

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
2 godine prije

Ajde da imbex , tamo ti je. Mjesto

Orthodox
Gost
Orthodox
2 godine prije

Samo jedno pitanje za autora teksta,kad je Atos bio izvor širenja raznih “krivovjerja”? Hvala unapred na odgovoru!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije
Reply to  Orthodox

procitaj ponovo tekst,ali pazljivo.

Orthodox
Gost
Orthodox
2 godine prije
Reply to  tedi

@tedi Procitao sam tekst i nemam problem ako je autor mislio Carigrad ili Istambul a ne Atos. Atos nikada nije bio izvor “krivovjerja” jer je to monaska republika koja je pod duhovnom jurisdikcijom Carigradske patrijarsije.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije

Davno je neko pametan rekao da je misljenje kao i šupak,svako ga ima. Ne kontam sta neki napadaju autora clanka da je ovakav ili onakav? Pa i on kao i svako od nas ostalih ima svoje misljenje. Nije vazno dali mi se njegov clanak svidja ideolosli ili bilo po kojoj osnovi. Ono sto je vazno je imati mozak i ukljuciti ga u potrazi za cinjenicama. A činjenice kažu da danasnja moderna Grcka postoji ovakva kakva je zahvaljujuci eglezima. Cinjenica je da je Grcka kao vazal vec decenijama uklopljena u “zapadni krug”. Cinjenica je da je grcki narod dosta temperamentan pa nam se ponekad cini da bi mogli nesto na ulici promjeniti ali uvjek ih “njihovi” vodje vrate u vazalske pozicije. Cinjenica je da Grcka vec 99 godina politicki nije na istoj a ni slicnoj liniji sa Rusijom. Cinjenica je da cak Grcka nije imala nikakve odnose ni sa Sovjetskim savezom. Cinjenica je da cak ni komunisti iz Sovjetskog saveza nisu pruzili pomoc komunistima Grcke kad im je samo dlaka falila da preuzmu vlast u Grckoj. Shodno svemu napisanom ne radi se o nikakvom eskaliranju sukoba a kraju prijateljstva. Prijateljstva vec generacijama nema a Grci dizu galamu samo zbog prodaje S-400 Turcima. Cica mica to je za mene gotova prica. A religijska poveznica igra ulogu medju jednim dijelom obicnih ljudi i u Grckoj i u Rusiji ali u politici to nista ne znaci. Uvjek je sve samo interes!

tedi
Gost
tedi
2 godine prije

Sve si u pravu,njih drka S400,to si oni tako zamislju,ali sve i da im ga Rusi poklone Grci ga nebi smijeli uzeti.Typsar je samo jedan postar,ali me zestoko zeznuo,kada se samo sjetim kada je otiso kod Merkelove,za pola sata je promijenio misljenje u vezi grckih dugova,a onaj kak se zove Varukovaris? iz MMF,kao dao ostavku,ma cista govna ko i ova ostala po balkanskim vukojebinama.

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  tedi

@Tedi, samo da znas da Greki imaju S300 i to vec poduze, jedina clanica NATO-korporacije koja ima S300, kako ide sada ce imati i Turska.
@za obicnosamocitas, veze Greka i Rusije su kako na religioznom tako i na politickom planu, ne daj se zavaravati, mozda nisu vidljive ali su duboke, carska rusija je stala vise puta u odbrani Greka, kad su se zanosili da mogu ratovati s Turskom.
Grcka se ponasa kao razmazeno dite, to radi samo da bi ucenjivala Brite i Njemce (USA i oanako samo radi sto ovi kazu), sada kad su Arnauti postali igrac i korisni idiot EUSA Greki pomalo gube na znacaj pa se dure.

OBICNOSAMOCITAM
Gost
OBICNOSAMOCITAM
2 godine prije
Reply to  DLM

Ja gore lijepo napisah da Grcka i Rusija nisu na istoj ili slicnoj politickoj liniji vec 99 godina a ti meni napises da nisam u pravu jer je carska Rusija vise puta stajala na Grcku stranu. Sad te moram pitati znas li ti koja je sad godina i koliko godina vec ne postoji carska Rusija? Nema tu dubokih veza. Carska Rusija jeste pomagala Grcima protiv Turaka zbog svog interesa. Upravo u tome razdoblju englezi se namecu kao kljucni igraci u Grckoj i od tad Grcka u vanjskoj politici apsolutno nije suverena drzava. Moram priznati da ni meni nije jasno zasto Rusi prepustise tek tako Grcku englezima kad je jako malo falilo Grckim komunistima da preuzmu vlast unatoc petljanju engleza i zapada. Da su Rusi tad samo malo pruzili ruku Grcka nebi bila u Nato-u,bar ne do devetih godina.

zlajkovski
Gost
zlajkovski
2 godine prije

Bravo za komentar,sjedi 5.

Veselidvor
Gost
Veselidvor
2 godine prije

Ja ti se izvinjavam što sam te drzo za trola . Al utakmica jos traje i na kraju rusima dobar odnos sa turcima daje vecu geostratešku prednost nego sa grcima, a pravoslavje osim ruskog nema suverenitet.

Zagor
Gost
Zagor
2 godine prije

Pa dobro Babiću, dokada?

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  Zagor

Do tuša. ???

POVEZANE VIJESTI

Izbornik