fbpx

Antisistem

Sistem te laže

Na primeru zapadnog Sistema (Establišment, vlast sa ostalim strukturama koje je direktno podržavaju) se može primetiti pravilo: kada je uspešan onda je prilično “dobroćudan” ali približavanjem krize postaje sve represivniji. To je normalno, ne treba previše objašnjavati zašto. Ukoliko se duže vreme održava ulazi u ciklične promene. Sada Sistem sve dublje ulazi u krizu tako da i represija ubrzano raste što, sasvim normalno, dovodi do antisistemskog raspoloženja a što dalje dovodi do stvaranja antisistemskih stranaka.

Dugovečni Sistem već ima dovoljno iskustva pa je znao da je kriza (koja je postala očigledna 2008.) bila neminovna. Zato je započeo sa podizanjem represije gotovo deceniju renije (2001.) da bi se represija uvodila što postepenije i neprimetnije ili bar da bi se što uverljivije opravdala. Uspeh je izuzetan – danas, celu deceniju posle krize 2008. (koja i dalje traje samo što je maskirana) postoji tek mali broj antisistemskih pokreta i stranaka. Što je još gore, ti pokreti i stranke su neiskusni i svom poslu prilaze prilično neozbiljno – pokušavaju da ukrote tigra pokazujući mu slikovnicu na kojoj je nacrtano šta treba da radi!?!

Kao što nam je dobro poznato Sistem ima čitav niz poluga kojima vrši pritisak na neistomišljenike ali i na kompletno stanovništvo. Pokušavati pobediti Sistem po njegovim pravilima je teško. Ne samo teško već i opasno jer su upravo ti neuspesi potrebni Sistemu kao primer za svoju superiornost i za uzaludnost bilo kakvog otpora. Psihološki uticaj na stanovništvo u takvim situacijama je zastrašujuć.

Danas je najpoznatiji antisistemski pokret na Islandu. Gledajući video koji je ranije postavljen na ovom portalu može se zaključiti da je njihov glavni plan “hajde da probamo”. Bez jasnog cilja i savršeno razrađene strategije dolaska do njega nemaju nikakve šanse da postignu uspeh. Ceo Sistem radi na njihovoj diskreditaciji i bilo kakva greška, organizaciona ili kadrovska će ih pokopati jer i uz savršen plan se događaju nepredviđene prepreke a uz odsustvo plana…

Rekao bih da je slična situacija i sa Živim Zidom koji je sasvim opravdano čest gost na ovom portalu. Snage koja se zalažu za istinsku toleranciju na ovim prostorima su nam sada najpotrebnije jer koliko god da su ekonomski problemi (u kojima smo do guše) veliki, biće mnogo veći ako dođe do konfrontacije u koju nas guraju sa svih strana – neekonomski problemi su za još tri nivoa iznad. Ali i Živi Zid misli da polugama Sistema izvrši promene na samom Sistemu?!? Teoretski jeste moguće ali nam iskustvo govori nešto drugo.

Ipak nije sve tako crno, početak je prilično uspešan i još nije kasno za izgradnju strategije ukoliko se u međuvremenu ne napravi neka kobna greška. A kako Sistem ulazi u sve represivniju fazu tako se šanse za uspeh povećavaju jer će otpor stanovništva biti sve veći i sve aktivnije će se tražiti alternativa.

Prvo na čemu se mora raditi je obim promena. Promena bankarskog sistema i ukidanje deložacija je kap u moru. Promene moraju biti suštinske i masovne a pre svega jasne da bi dobile široku podršku. Malim promenama se Sistemu omogućava da ih kompenzuje na drugom mestu i da se pripremi za novi napad (velika prednost antisistemaša je uverenost Sistema u svoju nedodirljivost).

Osnovni zadatak Sistema je da poluge odlučivanja zadrži u svojim rukama. U tome mu je i najveća slabost. Antisistemska stranka treba da kaže: “Mi nismo najpametniji kako za sebe kažu sve ostale stranke, isto tako nemamo ni najbolje stručnjake ali smo ipak najperspektivniji jer imamo sve vas. Vi ste ti koji će nam pomoći da donesemo najbolje odluke a mi ćemo dati sve od sebe da se te odluke sprovedu u delo.”

Ovo ne bi smela da bude obična parola već istinska namera. Osnovati radne grupe širom zemlje ali i na internetu koje će da se bave raznim pitanjima. Koliko samo ima iskusnih stručnjaka koji su završili karijeru a osećaju se sposobni i žele da doprinesu svojim iskustvom. Nikako ne treba potceniti patriotizam i želju za napretkom zemlje (da li nam treba bolji primer od svetskog prvenstva u fudbalu koje je u toku?). I želja za dokazivanjem je snažan i pozitivan motor ako se koristi na pravi način. Zamislite samo koliki doprinos bi mogla dati toliko puta prevarena i izmanipulisana dijaspora ako shvati da nije samo kapital taj koji se od njih očekuje.

Narod je izvor ogromne za sada potpuno neiskorišćene snage. Sa odlukom naroda iza sebe antisistemska stranka ima realnu šansu za promene. Može Sistem da menja pravila (i da tvrdi da ni referendum nije demokratski kad mu to odgovara) ali tako sve više gubi kredibilitet i sve dublje tone u represiju još više dižući ugled i podršku antisistemskim strankama. Šta god da preduzme postiže kontraefekat. Ovde treba napomenuti da je brzina rada od presudne važnosti kako bi se Sistemu onemogućile “false flag” avanture.

Dakle, antisistemska stranka SPROVODI U DELO želju naroda umesto da tu želju KREIRA kao što rade sistemske stranke. Po tome ih je najlakše razlikovati. Teoretski i sistemska stranka može da se ponaša kao antisistemska ali to se završava na teoriji. Međutim, tu leži velika opasnost: kada Sistem dođe u krizu sistemska stranka može da počne “da se približava narodu” dok bi sve one koji ukazuju na njihove prave namere proglasili “sistemskim elementima čija je namera da se zaustave promene i sve vrati na staro”?!? Opasnost je u tome da se bez potrebe mogu izgubiti jedna ili više decenija umesto da se započnu pozitivne promene. Što je još gore taj period može poslužiti Sistemu da se konsoliduje.

Antisistemske snage moraju da budu savršeno svesne svega ovoga. Bezbroj je podvala koje Sistem može smisliti i sprovesti a većinu možemo primetiti tek u fazi sprovođenja. Sistem čvrsto drži vlast u rukama i spreman je i na rat da bi je zadržao. Ali taj rat kao i sve ostale mere sprovode pripadnici naroda (vojska, policija, sudstvo) koji neće udariti na svoju braću, prijatelje, susede… i koji će se suprotstaviti eventualnim “uvezenim” snagama ukoliko antisistemske snage kvalitetno obave “informisanje”.

Ljudi su danas prilično “zombirani” i ne uključuju previše mozak pri obavljanju posla i ostalih svakodnevnih aktivnosti tako da je neophodno izvići ih iz “informacione močvare” i ponovo ih uputiti u kritičko posmatranje sveta oko sebe i šire a to će se najlakše učiniti ako se pokrene u smeru aktivnog traženja rešenja za razne probleme. Priče da narod nije u stanju da donosi racionalne odluke je stereotip koga gradi Sistem – pa odakle su političari Sistema? Sa Marsa?!?

Moram da priznam da zavidim Hrvatima na “jasnijem progledavanju” u odnosu na sve ostale balkanske narode ali nije to ljubomora već osećanje koje budi takmičarski duh kao i želju za pomoć u nadi da ideja uspe i kao takva postane zarazna. Jedina svetla varijanta koju vidim za budućnost je uklanjanje “parazitskih naslaga” kojih je vremenom sve više i čiji su apetiti sve veći.

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
109 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
3 godine prije

Kafka je u svom “Procesu”odlicno prikazao kako sistem guta obicnog (citaj dobronamjernog) covjeka . Vrlo brzo se montira proces i covjeka vise nema. Steta ,velika steta sto je mudrim i pametnim ljudima,ljudima koji mogu dosta pozitivnog uciniti. Mjesto u ZADNJIM REDOVIMA.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  28.juni

To je nenormalno stanje kao što je nekada bio “prolaz” samo za najjače. Zakon jačeg smo dobrim delom prevazišli – i ovo ćemo samo je pitanje vremena. Problem je što nam je vreme svima ograničeno a proces čak i da odmah započne može da potraje.

Euro2
Gost
Euro2
3 godine prije
Reply to  shumadinac

“on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje”
Anarhista može biti samo onaj koji nema što izgubiti.
Prošlo svršeno vrijeme. Jel tako saša?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
3 godine prije
Reply to  28.juni

Bespilotni letak narodu?

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije
Reply to  28.juni

Mudri i pametni također mogu bit pičkice. Mudrost i pamet su nužni, ali ne uvik i dovoljni.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Moreno

Da li je Putin pičkica? Mnogi će reći da jeste jer može mnoge stvari da završi za par dana. Ja mislim da se u primeni minimalne moguće sile ogleda ne samo njegova mudrost već i hrabrost.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Malo je skretanje s teme, al kad si spomenuo Putina… Koliko je bilo mudrosti u Putinovim potezima pokazat će vrijeme. A toga, bojim se Rusija nema. Da je gruzijska priča završena do kraja, ulaskom u Tbilisi, da je 2014 god. Rusija intervenirala u Ukrajini i time skratila muke i… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, bilo kakva sila od strane Rusije bi izazvala ujedinjenje Zapada zbog ruske pretnje. Krim je prošao uz ogromnu podršku tamošnjeg stanovništva i bez ispaljenog metka tako da je teško to bilo prikazati kao okupaciju. Asad ih je pozvao tako da su tamo legalno a uz to bore se protiv… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije

Možemo i tako – da merimo ko je kome više učinio. Tako ćemo sigurno napraviti nešto novo. Nova minska polja.

Euro2
Gost
Euro2
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Računi se moraju podmiriti. Jel tako saša?

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Euro2

Uf….niste vi spremni na poravnanja.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Siniša

Isto kao ni mi Siniša, nema tu nikakve razlike. Čak i ovde, na vrlo tolerantnom portalu, ljudi izgube objektivnost jer se “uključi program” o kome sam nešto niže pisao. Pravednog poravnanja ne može biti, uvek će neko ostati oštećen ili će se bar tako osećati. Kako ćeš nekome nadoknaditi ubijenog… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Nema tu poravnanja,ko je kome vise ko manje pobio djece,raoditelja,rodbine nikada ne bi smjelo ni biti predmet razprave vec da li smo spremni priznati svoke zlocine. Ne spretno sam odgovorio i spomenuo poravnanje jer iz toga nista pametno i dobro ne proizilazi (nista mi pametno i nije palo na um… Pročitaj više »

Zoran
Gost
Zoran
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Problem je u tome što 80% Srba nezna šta se događalo zapedno od Drine 91-95. Kako bi znali što se događalo 18-41. Ali svi znaju što se događalo 41-45 ali opet uvelicano i samo se to ponavlja. U Srbiji je sistem ustanovljen stoljeće ili, srpska burzoazija je uvijek zbala kako… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Zoran

Xahaxahaxa zna sli ti sta se desavalo na ovim terenima?

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije

Prvo jedna opaska. U slučaju neke ozbiljne pobune naroda ne treba očekivati da će “snage reda” stati na stranu naroda. Policija ipak ovisi o “Sistemu”. tj neka je vrsta pretorijanske garde. Ne grize se ruka koja te hrani. A što se samog ukidanja trenutnog sustava tiče čisto sumnjam da je… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Piretis

Dok nije bilo interneta imali smo samo sistemske izvore informacija. Normalno da u takvoj situaciji razmišljaš onako kako si programiran jer za sistem radi tim najboljih psihologa – tu nema kompromisa. A onda počnu da se probijaju informacije iz stranih medija i uz malo logike shvatiš da nije sve onako… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ajd sad ti shumadinac budi iskren i sa današnje distance priznaj da je Slobina Jugoslavija bila jedna od malog broja zemalja u svijetu koja je pružala otpor i bila primjer alternative zapadnom sistemu.Da je 5 oktobar bio upravo napad sistema na alternativu,čak i da je bombardovanje 99 imalo i tu… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, možda portal zbog poslovne politike ne bi objavio tako nešto ali mene ne sprečava da napišem u komentaru. Štaviše, ja sam i ranije pisao: Slobodan Milošević i njegova žena Mira su pokušavali da sačuvaju celovitu državu i socijalizam. Počeli su iz najpozitinijih pobuda da bi vremenom u nekim stvarima… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Nađoše li oni ikad te ogromne pare porodice Milošević?A Markove?A Gadafijeve,Sadamove,Asadove,Putinove,Kimove?

p.s.:Možeš li proslijediti link na taj intervju Momira Bulatovića da ga pročitamo u cijelosti ako postoji?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Đuro

Ne mogu Đuro, to sam gledao na TV deceniju unazad.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Imaš shumadinac izgleda jako dobro pamćenje.Nažalost nije moguće provjeriti slaže li se sa istinom. No,šta sad da se radi.Ostaje da vjerujemo tvom odličnom pamćenju ili ne vjerujemo.Ali možemo recimo provjeriti postoji li i jedan relevantan dokaz da je “srpski Bilal Erdogan” ili njegova šira familija u posjedu nekih silnih novaca.Dosada… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Đuro

Zaista imam dobro pamćenje ali ne pamtim “napamet” već povezujem (opisano u tekstu “uputstvo za pravljenje veštačke inteligencije”). Jedan od primera je kupovina patenta poluprovodnika od strane SONY-ja ali može se i pogrešiti – prošle su godine 🙂 Zna se da su pare otišle na Kipar, zna se i da… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Koliko vidim glavni argument je zna se i DOS je nadugačko pričao.Pa nemoj zajebavat da je DOS nadugačko vikao da je Slobo lopov.Sve po sistemu drž’te lopova,ako me razumiješ. Čudo jedno što Putin,odnosno ruski zvanični organi,neće da izruče Miru i “Bilala”.Mora da je u pitanju neka cionistička zavjera na relaciji… Pročitaj više »

Zoki Crnooki
Gost
Zoki Crnooki
3 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro , možda. Ali Miloševiću je imao svoj sistem i manipulirao je srpsku javnost do bezumlja. To se nastavlja i danas. Zato barem 80% Srba neznanju sto se zapravo dogodilo zapadno od Drine izmedju 91-95. To se i danas skriva redovnim akcijama fake Newsa. Tu naročito predvodi srpski Goebels, Miloševićeva… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Zoki Crnooki

Čekaj Zoki,šta točno možda?

Zoki
Gost
Zoki
3 godine prije
Reply to  Đuro

Rekao si Đuro da je Milosevic bio izvan sistema. Moguće, ali je imao svoj sistem koji je već decenijama uspostavljen u Srbiji. Srpska vlastele i buržoazija u tome može parirati Englezima i Amerikancima.
Oni vješto manipulisu javnost. Tu ne pomaze ni socijalni mediji.

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Zoki

Ne Zoki,napisao sam da je Slobina Jugoslavija bila jedna od malog broja zemalja u svijetu koja je pružala otpor i bila primjer alternative zapadnom sistemu.Ogromna je razlika između biti van zapadnog sistema i pružati aktivan otpor zapadnom sistemu.Kao razlika između Sirije i Antarktika. Ovo ostalo što navodiš o vlasteli i… Pročitaj više »

Zoran
Gost
Zoran
3 godine prije
Reply to  Đuro

Nema klasične vlastele i burzuja, ali ima institucionalnu kremu, establishment, duboku državu. Što se tiče tvoga uvjerenja da je Yu bila antisistemska u globalnom smislu, tu si maštovit a ne informisan. Kada su “krediti” počeli pristizati, kao i oni “nepovratni” napravili su od Yu agenta Zapada u Nesvrstanima. Nemam pri… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Zoran

Dobro je,napredujemo.Nema klasične vlastele i buržuja. Ima institucionalnu kremu,establišment,duboku državu? Jebote jel mi govorimo o SAD ili o SRJ? Shvataš li sad?Slobina Jugoslavija je SRJ(Savezna Republika Jugoslavija) nastala 27.aprila 1992. Nije uzimala nikakve kredite od MMF-a,naprotiv bila je pod sankcijama skoro od dana nastanka.Tada je Rusija bila pod Jelcinom,pa Rusi… Pročitaj više »

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
3 godine prije
Reply to  Đuro

@Djuro
“Shvataš li sad da je kompletan NATO pakt,bez Grčke,nasrnuo na zemlju koja je usred najotvorenijeg divljanja liberalnog kapitalizma imala alternativno društveno uređenje.”

Ako sam te dobro shvatio, ti tvrdis da je NATO napao Srbiju zato sto su u tom njenom “alternativnom drustvenom uredjenju” vidjeli prijetnju za zapad?

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Ne,nisi me dobro shvatio.Nije to bio jedini razlog,to je bio jedan od razloga.
A šta ti misliš,zašto zapad sada napada Venecuelu,Iran,Siriju,Kubu,Sjevernu Koreju?
Samo zbog nafte?Samo zbog geopolitičkog položaja?

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
3 godine prije
Reply to  Đuro

@Djuro “A šta ti misliš,zašto zapad sada napada Venecuelu,Iran,Siriju,Kubu,Sjevernu Koreju? Samo zbog nafte?Samo zbog geopolitičkog položaja?” Svaka zemlja je prica za sebe i ne bih sve trpao u isti kos. Ali ne shvacam kada kazes “samo” zbog nafte. Nafta nije “samo”, ona je sama po sebi itekako dovoljan razlog za… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Tačno tako,ni alternativni društveni sistem koji ne dozvoljava da bude zamijenjen marionetskom vlašću nije samo.Pogotovo ako se nalazi na strateški bitnom geografskom položaju.

Sarka
Gost
Sarka
3 godine prije
Reply to  Đuro

Evo da ne bude da ja pocinjem diskusiju o “Slobinoj Jugoslaviji”, ali bilo bi interesantno cuti vase misljenje kada pocinje ta “Slobina Jugoslavija”. I sramota je naziv jedne dobre zemlje, a nadasve ideje koristiti u istoj recenici sa “Slobom”. Da li ta Jugoslavija pocinje na Kosovu cuvenim govorom o buducim… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Sarka

Nemojte se tako srditi.Savezna Republika Jugoslavija je osnovana 27.aprila 1992. Nazivam je Slobina Jugoslavija jer je dominantna politička figura u SRJ bio Slobodan Milošević. A što vama smeta Slobo na Kosovu i Metohiji,na Gazimestanu na današnji dan? Zar vam nije čak i Putin objasnio čije je Kosovo? Možda vi više… Pročitaj više »

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije
Reply to  Đuro

Nije točno kako bi ovi portal nastoja okrićanje Srbije povijesti i srpskim vrijednostima okarakterizira srboćetničkim ako ti nebi bilo na uštrb drugih. Śta se Slobe tiće sistem je njega podržava u početku, jer sistemu nije bilo bitno oće li sistematizirat cilu YU u komadu ili republike posebno. Sistem je istovremeno… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  Moreno

Vidi Moreno,nisi ti baš tako naivan pa da ne shvataš šta sam rekao.A istovremeno pokušavaš predstaviti Hrvatsku kao žrtvu zapadnog neoliberalnog kapitalističkog globalističkog sistema.Moreno Hrvatska je klijent tog sistema.Kao klijent tog sistema i kao takva dužna je da tom sistemu isporučuje sve što sistem traži.Jer joj je sistem dao ono… Pročitaj više »

Moreno
Member
Moreno
3 godine prije
Reply to  Đuro

Samo si ponovija šta san ja napisa. A o žrtvi neoliberalizma Hrvatska se ne razlikuje od Srbije. Neka Srbija nije u EU i NATO sve je uglavnom isto ka i da je. NATO se šeta po Srbiji bez ikakve kontrole države. Američka čizma gazi srpsku zemlju i izvan Kosova koje… Pročitaj više »

Marko S.
Gost
Marko S.
3 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, moraš shvatiti da Srbija funkcionira kao dio sistema odonda kada je M. Obrenovic poslao Karadjordjevu glavu u Stambol. Zapadnjaci su ljubomorni kako srpski sistem funkcionira. Zato Šeselj nikako ne može da preboli sto se Hrvatska istrgla iz srpskog sistema. Za to je kriv Milosevic, koji u maniri malog srpskog… Pročitaj više »

Tonto of Toronto
Gost
Tonto of Toronto
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovaj sistem se je gradio nekoliko stoljeća. Na Balkanu su ga prvi počeli graditi u Srbiji. To je započeo još Ilija Garasanin. Pogledajte jako zanimljivu “A Modern History of Serbia 1804-1918.” Do Dimitrija Djordjevica, profesora provides ti u USA. Knjizara je izasla u originals na engleskom u USA a mislim… Pročitaj više »

Marko S.
Gost
Marko S.
3 godine prije

Autor je Michael Bora Petrović.

igi
Gost
igi
3 godine prije

…naivno je uopće zamišljati da ex jugo balkanci mogu rušiti sistem jer to su narodi inferiorni u bilo kojim mjerilima izuzev egoizmu tj. samozaljubljenosti….sudbina tih naroda je sluganstvo i lešinarenje mrvica koji otpadnu sa gospodarevog stola…balkanci nisu sposobni inicirati ama baš ništa izuzev da se u jednom trenutku silom prilika… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Igi…ko nam ppdize onolike ustanke,ko nas oslobodi od jarma!?
Drugi su ovdje dolazilo samo da nas porobe.

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Siniša

….oslobodio od jarma??…balkanski mit i izmišljotina….drugi su jači i vojno i diplomatski određivali kurs vlasti i granice na ovim prostorima…

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Mit,izmisljotina?

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Siniša

….naravno…da nije bilo ruske i germansko krvi još danas bi balkan bio dio osmanskog carstva imajući na umu da su turke podržavali francuzi i britanci….rusi su slomili kičmu osmanlijama u rumunjskoj i bugarskoj a nastavak je samo mrcvarenje leša….da nije bilo konjeva i njegovih divizija u srbiji i mrtvih sovjetskih… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Xahaxaha brate ne znanje nije problem,problem je sto ne iztrazujes pa ostajes hendikepiran!

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Siniša

….istraživati…trebam li istraživati put čini mi se prinza eugena i hazburgovaca koji su u jednom trenutku oslobodili čitavu srbiju od turske vlasti,ali su se morali povuči…što onda srbi ako su bili toliko jaki bar nisu zadržali oslobođeno ako im je sudbina ovisila o vlastitoj snazi…itd,itd…nikada na ovim prostorima ništa nije… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

? AustroUgri oslobodili Srbiju????!!!
Kada?

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Siniša

1680 i neke neznam tocno ovako napamet, oslobodili skoro cijelu srbiju ali su se morali povuci jer ih je francuska napala s ledja na zapadnoj granici….

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Mister NO

Nije tad ratovala samo Austrija;Mlecani,Poljaci,Rusi…Sveta liga a pocelo je Polkskom odbranom Beča a zavrsilo mirom kada je vraceno Turcima sve ispod Une,Save i Dunava.

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Siniša

ali je cinjenica da su se svi povukli kad je francuska napala austrougarsku s ledja, znaci da je austrougarska vodila kicmu napada, ovi ostali osim poljaka mislim da nisu ni ratovali na prostoru srbije.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Mister NO

Francuska je napala sve a ne samo AustroUgre ali par cinjenica ostaje:da nije bilo Poljaka ne bi ni bilo Austrije a za nagradu im je dato dosta Ukrajine,AustroUgri nisu bili sami protiv Otomana,oslobodjena je Srbija i ponovo predana Otomanim a dio su AustroUgri poklonili sebi,da su htjeli pomoci 1389 Srbija… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Da iztrazivati…tvoji su me komentari malo stopirali,rekao si neke stvari e sam prvi iztrazio da vidim jesam li zbilja toliko ne informisan. Nisam bas ne informisan,ti si opasan avanturista koji kenja paznje radi a uz put druge dovodis u zabludu,zanimljivi su plusevi kod tebe….neka se zabrinu nad sobom.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  igi

To je igi stereotip koji nas mnogo košta. Za šta nismo sposobni? Pogledaj na mapi veličinu SFRJ a kakva smo velesila u više sportova bili! Pogledaj naučnike sa ovih prostora! To su dve kategorije gde nema previše prostora za “paušalnu” ocenu. Ali imali smo i značajne književnike uprkos tome što… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  shumadinac

….da je sport bitan u bilo čemu onda bi izraelski sportski klub macabi bio prvak u klupskom natjecanju kako u košarci tako i u nogometu….sport je razbibriga za hipnotizirane zombirane pojedince…naučnici…nisam još čuo da su balkanci stvorili neko epohalno naučno djelo izuzev pojma balkanizacija…književnost…sitna buranija u globalnim mjerilima – da… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

A naizmjenicnost?

Baba
Gost
Baba
3 godine prije
Reply to  igi

Siniša misliš na Teslu? Igi ga je očigledno zaboravio…

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  Baba

Puno je on toga izpustio!

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Baba

…tesla..šta tesla ima sa balkanom izuzev što se rodio u ličkom selu…da nije bilo beča a poslje industrijalizirane amerike – ne umanjujući njegovu pamet i bistrinu – čuvao bi ovce oko divosela…ne možeš biti dobar košarkaš ako nemaš obruča,patika i lopte….sve mu je to dala amerika i postade čovjek magic… Pročitaj više »

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Xahaxahaxaha ono jeste da je po rodjenju Tesla AustroUgr ali ipak je osnova skole i gimnazija balkanska,covjek je izvrsio ne povratnu balkanizaciju svijeta.

Siniša
Gost
Siniša
3 godine prije
Reply to  igi

Ali…jest da ne pripadaju Balkanu ali su sitnozubi Juzni Slaveni,Gorenje preuzeli Kinezi.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije

Šumadinac, ipak si ti idealista. Revolucije nikada nije pokretao narod, nego ekipa koja želi preuzeti vlast. Samo razvlašten narod možeš manipulirati i gurnuti u revoluciju. Revolucije uništavaju jednu paradigmu, da bi se nametnula druga. Narod nema nikakve sposobnosti bilo što napraviti jer je stado koje prati, a ne homogeno tijelo… Pročitaj više »

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  PPP

PPP, ni ne mislim na revoluciju za koju ne mislim da je dobro rešenje već na spontane, logične promene. Možda i jeste idealistički za ovaj momenat ali ne vidim bolji ili drgugi uopšte mogići način za pozitivne promene. Sve ostale varijante završavaju u nacionalizmu, revanšizmu, izrabljivanju…

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  shumadinac

Sve takozvane spontane promijene pokreću pojedinci. Mase pokreću vođe. Identično je i u životinjskom svijetu. Stado prati onoga koga predvodi. Nema tu neke razlike i kod ljudi. To je razlog što sustav povlači potencijalne vođe. Plaća ih, korumpira, manipulira i odvodi. Cilj je onemogućiti pokretanje stada ka pozitivnim promjenama koje… Pročitaj više »

Đuro
Gost
Đuro
3 godine prije
Reply to  PPP

A kineska revolucija?
Poslije 70 godina najjača privreda na svijetu pod kontrolom komunističke partije.Prije samo dvadeset godina zapadni ideolozi su slavili kraj istorije.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Stvari se minjaju, ali ne tako brzo ka šta bi mi tili. Proces je nepovratan i bitan je smjer koji ovisi isključivo o broju osviještenih. Pitanje je je li se sisten more dobit na njegovome terenu odnosno priko antisistemskih stranaka, izbora itd. Sistemu je sve teže osiguravat pat poziciju. Grčka… Pročitaj više »

B.A.N.
Gost
B.A.N.
3 godine prije

Vojska, policija i sudstvo su psi čuvari svakog sistema. To su stupovi na kojima počiva svaki sistem i oni nikada neće biti uz narod. Korumpirani su visokim povlasticama da bi čuvali sistem od nezadovoljne većine. Što je sistem represivniji to su povlastice koje uživaju veće.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije

Aj ne trolaj, neš doć do brojeva ko je koga kad koliko

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Kako se trenutni poredak raspada a s njim i sistem na kojem je on pocivao mislim da bi bilo bolje da se razgovara o sistemu koji bi nam odgovarao nakon sloma ovoga… Osim ako se ne desi system of a down..

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Ispricavam se unaprijed na malom odmaku od glavne teme, iako je pod-kategorija, no spominjanjem “informacijske mocvare” me Sumadinac podsjeti na jedan od niza primjera iste… jel ste primjetili kako je samo odjednom, kao rukom odnesena, nestala histerija s cijepljenjem ? Sto, doslo nogometno prvenstvo pa smo svi dobili prirodni imunitet… Pročitaj više »

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  tuf

Iz prve ruke, nije prošlo. U RH je svim bolnicama poslat dopis ministarstva da svaki med. djelatnik je obvezatan dostaviti karton cjepljenja i ako slucajno nije cjepljen protiv ospica da je duzan to izvrsiti u najkraćem roku. Medijski se malo stišalo to da.

P.s. Shumadinac odlican članak

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  tuf

U moje vrijeme ospice i kozice bile su obična dječja bolest koja se preboljevala kao gripa ili agnina. Svi smo ih imali.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Da. Kada me mama vodila mojoj doktorici, ista je mojoj majci rekla.”majko ne plašite se, to su samo ospice”..i gotovo

DLM
Gost
DLM
3 godine prije

Vise bi odgovara naslov, Kako do promjena? Nastoji siriti optimizam i kao eto promjene su moguce samo da se narod organizira i op – kome odgovara takva propaganda! Ja nisam optimist, jer ne postoji sansa za promjene unutar sistema to bi bilo samo modifikacija postojeceg sistema. Postoje generalno dva principa… Pročitaj više »

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
3 godine prije
Reply to  DLM

@DLM
“’79 sam imao prilike raditi s tacomask-tehnologijom”

Sto je to?

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Nesvrstani

gram-greska trebalo je pisati тачмаск ili touch mask

Rijecanin
Gost
Rijecanin
3 godine prije
Reply to  DLM

Hvala na informacijama za KOB nisam čuo. Zeitgeist sam pratio ali mi je kontroverzan – imam dojam da ima skrivenu autoritarnu srž – nešto slično kao moderne sekte.

Tarzan
Gost
Tarzan
3 godine prije
Reply to  Rijecanin

Rijecanin
Za 3 dio si donekle u pravu, medjutim prva 2 dijela su upravo MO (Modus of operandi) kako svijet funkcionira na makro-nivou. Objasnjeno pojednostavljeno uz povjesne primjere/navode je i vrlo poucno.

Baba
Gost
Baba
3 godine prije
Reply to  DLM

KOB? DLM može li malo detaljnije molim?

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Baba

КОБ-KOB ili Концепција општествене безопасности – Koncepcija drustvene bezbednosti, s tim da bezopasnost je nesto siri pojam, ista rec koristi se i u makedonskom i podrazumjeva nesto vise! Grupa intelektualaca nakon kraha SSSR-a izradila je ajmo reci filozofski pogled na drustvene odnose s fokusom na upravlanje covecanstvom. Javno nastupaju samo… Pročitaj više »

DLM
Gost
DLM
3 godine prije
Reply to  Baba

Izvini pogresio sam, znas puno stvari u glavi a godine …, onda dodje do … КОБ – KDB nije na stranici Глобална Волна – Globalni Val, to je nesto sasvim drugo, vec na stranici Закон Времени – Zakon Vremeni zakonvremeni.ru/ ovo je prava stranica, evo ovde je analitika s prioritetima… Pročitaj više »

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  DLM

Da, pokojni general Petrov je to objasnio maestralno!!!!!!!!

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
3 godine prije

Shumadinac, nisam imao vremena komentirati onaj tvoj clanak o “snazi covjecanstva”, pa evo da sa zakasnjenjem pitanje postavim ovdje. Nije mi iz clanka bilo jasno kome si konkretno ponudio izum pa nije bio zainteresiran i opcenito sto si poduzeo po pitanju izrade nekog prototipa?

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Informaciju (dakle besplatno) sam hteo da prosledim Zavodu za zaštitu prirode Srbije ali pogodi: nisu nadležni i nemaju akcioni plan po tom pitanju. Obična birokratija. Onda sam kontaktirao Evropsku Komisiju (oni imaju sekciju za invazivne vrste) ali pogodi: oni ne smatraju španskog puža za invazivnu vrstu (bilo tada, ne znam… Pročitaj više »

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije

Da se sustav treba mijenjati nema sumnje. Koji sustav, sistem? Onaj u državama, ali i svjetski sistem, kojeg nazivamo NWO! Kako će doći do promjene sustava? Hrvatska, Srbija, Bosna….ne mogu izmijeniti svoj unutarnji sistem i ako iznutra postoji većinska volja (a sada te artikulirane većinske volje kod nas ni nema).… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

…pobunjeniče u pravu si…sve promjene dolaze za vrijeme i poslje sukoba velikih igrača….stari se temelji ruše a stari naziru…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  igi

Da Igi za promjene treba imati i veličinu i snagu.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Da i kažem nešto o povijesti ovog “našeg” dijela svijeta. Kratko ću se referirati samo o povijesti Hrvata i Hrvatske. Svaka zbirka povijesti u sebi sadrži i svoj mitološki dio, manje ili više. Ponekad i previše, a efekt je mitomanija. Evo dva primjera: Kralj Tomislav i njegova krunidba….Noviji povjesnici pišu… Pročitaj više »

igi
Gost
igi
3 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

…da stari pobunjeniče…ubo si samu bit balkanske mitomanije a kao da ju je pisao hans christian andersen….

šinzoabe
Gost
šinzoabe
3 godine prije

Ne mogu vjerovat, članak na ekavici i nitko se ne obazire, ne vrijeđa, omalovažava, nema nacionalističkih ispada…za ne povjerovat 🙂 nisam mislio da je to više moguće na balkanu

Damir
Gost
Damir
3 godine prije
Reply to  šinzoabe

Moguće samo na portalu Logično.

Moreno
Gost
Moreno
3 godine prije
Reply to  šinzoabe

A kako će neko napisat nešto šta misli osim na svojemu jeziku i dijalektu.
Bitan je i sadržaj članka koji ne vabe one totalno programiranoga uma.

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Moreno

Ovo je jedan od rijetkih portala gdje se komentatori uzajamno postuju bez obzira na nacionalnost (bar vecina). Vecina nas ovdje je svjesna cinjenice da govno smrdi i na ekavici i ijekavici i da smo svi zrtve velike manipulacije na ovim prostorima!

Marko S.
Gost
Marko S.
3 godine prije
Reply to  šinzoabe

To je u redu i za pohvalu Portalu, ali se izbjegavaju skakljive teme koje treba razmrsiti a ne gurati ih pod tepih. Ako se nešto gradi, onda treba osigurati da su temelji jaki. Bez toga građevina je osuđena na rušenje.

PPP
Gost
PPP
3 godine prije
Reply to  Marko S.

Da se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. 🙂

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
3 godine prije
Reply to  PPP

Marko S. i PPP…Recimo da ste u pravu. I veliki igrači gase požare, već kad izbiju i to vodom, a ne grade efikasnije protupožarne sisteme da se spriječe požari. Ponekad se i mi posredno upustimo u uzroke. I ja se slažem da progovorimo o uzrocima i da pažljivo utvrđujemo kauzalni… Pročitaj više »

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
3 godine prije

Sve to triba polit petroljom i užgat.
Picaferaj

Dominik
Gost
Dominik
3 godine prije

Najbolje je sistem ignorirati jer mu onda moć opada. Što nas više ignorira ga to mu je moć manja. Ista kao kada svi izađu iz autobusa i nežele se u njemu voziti.

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Dominik

A kako bi ti to izveo? Raditi se mora da bi se prezivjelo (a na placu se udaraju porezi). Placa se na banku primiti mora po zakonu. U ducan se otici mora (u vecem ili manjem obimu). Kako ignorirati kad ti ovrha odnese 30 % primanja??

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Mister NO

@Mister NO- Može se to, može. Samo treba volje i discipline. Da ne duljim (ne znam staviti link, sin kaže da sam informatički zapušten) otvori stranicu “Novi svjetski poredak.com” tekst nosi naslov Kriza: 50 načina kako izgladniti zvijer. Nećaš se pokajati a nećeš ni moći reći nisam znao kako.

Mister NO
Gost
Mister NO
3 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis ja izgladnjivam zvijer koliko god mogu. Clanak je dobar i citao sam dosta slicnih clanaka. Mozda se nismo dobro razumjeli. Ja samo tvrdim da je se ne moze ignorirati potpuno, uvijek joj moramo dati dio svog kolaca, jer u protivnom bismo zivjeli kao u srednjem vijeku. A to da… Pročitaj više »

Weteran
Gost
Weteran
3 godine prije

Bog je čoveku, pored ostalog, darovao i Slobodu.
Sloboda je čoveku veliko i teško breme?!
Od pamtiveka imamo Kurtu i Murtu.
Danas: Koka Kolu i Pepsi Kolu 🙂

prika
Gost
prika
3 godine prije

zasto se ne pobune oni u indiji i pakistanu i bangladesu koji rsde za dolar dva dnevno??
oni imaju bas zato najveci razlog za pobunu ali se niko ne buni.
i sada bi u evropi ili usa trebao neko da se buni!!!!!!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
3 godine prije

5 i 10 tisuca godina povijesti, isti problem, i jos nije smisljeno rjesenje?
jedna vjera, religija – filozofija, kaze da rjesenje nije moguce u materijalnom svijetu.

shumadinac
Gost
shumadinac
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ma to kažu sve religije. Zašto – ne treba mnogo objašnjavati.

Piretis
Member
Piretis
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- To tvoje pitanje možda je i ključno pitanje zašto nam je ovako kako je i zašto su sve promjene na štetu većine (tzv malih ljudi). I u pravu si kad etabliranu religiju i filozofiju prozivaš. Upravo je to dvoje pomoglo uspostavi civilizacije u kojoj i mi živimo. A ta… Pročitaj više »

First Last
Gost
First Last
3 godine prije
Reply to  Brainstorm

Smišljeno je: nema privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju i prirodnim resursima. Treba samo uz “sistem” dodati riječ “kapitalistički”. Samo da podsjetim zaboravne, Marx je to objasnio, pa ima skoro 150 godina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik