fbpx

Antisistem

Sistem te laže

Na primeru zapadnog Sistema (Establišment, vlast sa ostalim strukturama koje je direktno podržavaju) se može primetiti pravilo: kada je uspešan onda je prilično “dobroćudan” ali približavanjem krize postaje sve represivniji. To je normalno, ne treba previše objašnjavati zašto. Ukoliko se duže vreme održava ulazi u ciklične promene. Sada Sistem sve dublje ulazi u krizu tako da i represija ubrzano raste što, sasvim normalno, dovodi do antisistemskog raspoloženja a što dalje dovodi do stvaranja antisistemskih stranaka.

Dugovečni Sistem već ima dovoljno iskustva pa je znao da je kriza (koja je postala očigledna 2008.) bila neminovna. Zato je započeo sa podizanjem represije gotovo deceniju renije (2001.) da bi se represija uvodila što postepenije i neprimetnije ili bar da bi se što uverljivije opravdala. Uspeh je izuzetan – danas, celu deceniju posle krize 2008. (koja i dalje traje samo što je maskirana) postoji tek mali broj antisistemskih pokreta i stranaka. Što je još gore, ti pokreti i stranke su neiskusni i svom poslu prilaze prilično neozbiljno – pokušavaju da ukrote tigra pokazujući mu slikovnicu na kojoj je nacrtano šta treba da radi!?!

Kao što nam je dobro poznato Sistem ima čitav niz poluga kojima vrši pritisak na neistomišljenike ali i na kompletno stanovništvo. Pokušavati pobediti Sistem po njegovim pravilima je teško. Ne samo teško već i opasno jer su upravo ti neuspesi potrebni Sistemu kao primer za svoju superiornost i za uzaludnost bilo kakvog otpora. Psihološki uticaj na stanovništvo u takvim situacijama je zastrašujuć.

Danas je najpoznatiji antisistemski pokret na Islandu. Gledajući video koji je ranije postavljen na ovom portalu može se zaključiti da je njihov glavni plan “hajde da probamo”. Bez jasnog cilja i savršeno razrađene strategije dolaska do njega nemaju nikakve šanse da postignu uspeh. Ceo Sistem radi na njihovoj diskreditaciji i bilo kakva greška, organizaciona ili kadrovska će ih pokopati jer i uz savršen plan se događaju nepredviđene prepreke a uz odsustvo plana…

Rekao bih da je slična situacija i sa Živim Zidom koji je sasvim opravdano čest gost na ovom portalu. Snage koja se zalažu za istinsku toleranciju na ovim prostorima su nam sada najpotrebnije jer koliko god da su ekonomski problemi (u kojima smo do guše) veliki, biće mnogo veći ako dođe do konfrontacije u koju nas guraju sa svih strana – neekonomski problemi su za još tri nivoa iznad. Ali i Živi Zid misli da polugama Sistema izvrši promene na samom Sistemu?!? Teoretski jeste moguće ali nam iskustvo govori nešto drugo.

Ipak nije sve tako crno, početak je prilično uspešan i još nije kasno za izgradnju strategije ukoliko se u međuvremenu ne napravi neka kobna greška. A kako Sistem ulazi u sve represivniju fazu tako se šanse za uspeh povećavaju jer će otpor stanovništva biti sve veći i sve aktivnije će se tražiti alternativa.

Prvo na čemu se mora raditi je obim promena. Promena bankarskog sistema i ukidanje deložacija je kap u moru. Promene moraju biti suštinske i masovne a pre svega jasne da bi dobile široku podršku. Malim promenama se Sistemu omogućava da ih kompenzuje na drugom mestu i da se pripremi za novi napad (velika prednost antisistemaša je uverenost Sistema u svoju nedodirljivost).

Osnovni zadatak Sistema je da poluge odlučivanja zadrži u svojim rukama. U tome mu je i najveća slabost. Antisistemska stranka treba da kaže: “Mi nismo najpametniji kako za sebe kažu sve ostale stranke, isto tako nemamo ni najbolje stručnjake ali smo ipak najperspektivniji jer imamo sve vas. Vi ste ti koji će nam pomoći da donesemo najbolje odluke a mi ćemo dati sve od sebe da se te odluke sprovedu u delo.”

Ovo ne bi smela da bude obična parola već istinska namera. Osnovati radne grupe širom zemlje ali i na internetu koje će da se bave raznim pitanjima. Koliko samo ima iskusnih stručnjaka koji su završili karijeru a osećaju se sposobni i žele da doprinesu svojim iskustvom. Nikako ne treba potceniti patriotizam i želju za napretkom zemlje (da li nam treba bolji primer od svetskog prvenstva u fudbalu koje je u toku?). I želja za dokazivanjem je snažan i pozitivan motor ako se koristi na pravi način. Zamislite samo koliki doprinos bi mogla dati toliko puta prevarena i izmanipulisana dijaspora ako shvati da nije samo kapital taj koji se od njih očekuje.

Narod je izvor ogromne za sada potpuno neiskorišćene snage. Sa odlukom naroda iza sebe antisistemska stranka ima realnu šansu za promene. Može Sistem da menja pravila (i da tvrdi da ni referendum nije demokratski kad mu to odgovara) ali tako sve više gubi kredibilitet i sve dublje tone u represiju još više dižući ugled i podršku antisistemskim strankama. Šta god da preduzme postiže kontraefekat. Ovde treba napomenuti da je brzina rada od presudne važnosti kako bi se Sistemu onemogućile “false flag” avanture.

Dakle, antisistemska stranka SPROVODI U DELO želju naroda umesto da tu želju KREIRA kao što rade sistemske stranke. Po tome ih je najlakše razlikovati. Teoretski i sistemska stranka može da se ponaša kao antisistemska ali to se završava na teoriji. Međutim, tu leži velika opasnost: kada Sistem dođe u krizu sistemska stranka može da počne “da se približava narodu” dok bi sve one koji ukazuju na njihove prave namere proglasili “sistemskim elementima čija je namera da se zaustave promene i sve vrati na staro”?!? Opasnost je u tome da se bez potrebe mogu izgubiti jedna ili više decenija umesto da se započnu pozitivne promene. Što je još gore taj period može poslužiti Sistemu da se konsoliduje.

Antisistemske snage moraju da budu savršeno svesne svega ovoga. Bezbroj je podvala koje Sistem može smisliti i sprovesti a većinu možemo primetiti tek u fazi sprovođenja. Sistem čvrsto drži vlast u rukama i spreman je i na rat da bi je zadržao. Ali taj rat kao i sve ostale mere sprovode pripadnici naroda (vojska, policija, sudstvo) koji neće udariti na svoju braću, prijatelje, susede… i koji će se suprotstaviti eventualnim “uvezenim” snagama ukoliko antisistemske snage kvalitetno obave “informisanje”.

Ljudi su danas prilično “zombirani” i ne uključuju previše mozak pri obavljanju posla i ostalih svakodnevnih aktivnosti tako da je neophodno izvići ih iz “informacione močvare” i ponovo ih uputiti u kritičko posmatranje sveta oko sebe i šire a to će se najlakše učiniti ako se pokrene u smeru aktivnog traženja rešenja za razne probleme. Priče da narod nije u stanju da donosi racionalne odluke je stereotip koga gradi Sistem – pa odakle su političari Sistema? Sa Marsa?!?

Moram da priznam da zavidim Hrvatima na “jasnijem progledavanju” u odnosu na sve ostale balkanske narode ali nije to ljubomora već osećanje koje budi takmičarski duh kao i želju za pomoć u nadi da ideja uspe i kao takva postane zarazna. Jedina svetla varijanta koju vidim za budućnost je uklanjanje “parazitskih naslaga” kojih je vremenom sve više i čiji su apetiti sve veći.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
109 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
28.juni
Gost
28.juni
2 godine prije

Kafka je u svom “Procesu”odlicno prikazao kako sistem guta obicnog (citaj dobronamjernog) covjeka . Vrlo brzo se montira proces i covjeka vise nema. Steta ,velika steta sto je mudrim i pametnim ljudima,ljudima koji mogu dosta pozitivnog uciniti. Mjesto u ZADNJIM REDOVIMA.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  28.juni

To je nenormalno stanje kao što je nekada bio “prolaz” samo za najjače. Zakon jačeg smo dobrim delom prevazišli – i ovo ćemo samo je pitanje vremena. Problem je što nam je vreme svima ograničeno a proces čak i da odmah započne može da potraje.

Euro2
Gost
Euro2
2 godine prije
Reply to  shumadinac

“on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje”
Anarhista može biti samo onaj koji nema što izgubiti.
Prošlo svršeno vrijeme. Jel tako saša?

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
2 godine prije
Reply to  28.juni

Bespilotni letak narodu?

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  28.juni

Mudri i pametni također mogu bit pičkice. Mudrost i pamet su nužni, ali ne uvik i dovoljni.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Moreno

Da li je Putin pičkica? Mnogi će reći da jeste jer može mnoge stvari da završi za par dana. Ja mislim da se u primeni minimalne moguće sile ogleda ne samo njegova mudrost već i hrabrost.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  shumadinac

@shumadinac- Malo je skretanje s teme, al kad si spomenuo Putina… Koliko je bilo mudrosti u Putinovim potezima pokazat će vrijeme. A toga, bojim se Rusija nema. Da je gruzijska priča završena do kraja, ulaskom u Tbilisi, da je 2014 god. Rusija intervenirala u Ukrajini i time skratila muke i sebi i Ukrajini, da li bi danas Putin bio u komotnijoj situaciji? Mislim da da. Ako bi i bilo sankcija one ne bi bile oštrije od ovih sada. Svakako bi bilo više poštovanja i respekta od EU i SAD-a ako nizbog čega drugog ono zbog straha.
Često se Putina upoređuje sa šahistom. Može biti da je to OK ali zašto ne bi pokazao malo i bokserskog umijeća. Moguće da je bilo puno mudrosti ali hrabrosti se baš nismo nagledali.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis, bilo kakva sila od strane Rusije bi izazvala ujedinjenje Zapada zbog ruske pretnje. Krim je prošao uz ogromnu podršku tamošnjeg stanovništva i bez ispaljenog metka tako da je teško to bilo prikazati kao okupaciju. Asad ih je pozvao tako da su tamo legalno a uz to bore se protiv ISIL-a, Zapadu je dovoljno teško da prikriju svoj nelegalan boravak i civilne žrtve što smanjuje prostor za napad na Ruse kao “siledžije”.

Sve to uzdržavanje od sile da bi se pokazala pravednost (nenasilnost, želja za političkim rešenjima…) dok ti NEPRIJATELJ gomila snage na granici je čak više hrabrost nego mudrost.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije

Možemo i tako – da merimo ko je kome više učinio. Tako ćemo sigurno napraviti nešto novo. Nova minska polja.

Euro2
Gost
Euro2
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Računi se moraju podmiriti. Jel tako saša?

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Euro2

Uf….niste vi spremni na poravnanja.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Siniša

Isto kao ni mi Siniša, nema tu nikakve razlike. Čak i ovde, na vrlo tolerantnom portalu, ljudi izgube objektivnost jer se “uključi program” o kome sam nešto niže pisao.
Pravednog poravnanja ne može biti, uvek će neko ostati oštećen ili će se bar tako osećati. Kako ćeš nekome nadoknaditi ubijenog sina bez obzira šta je taj sin radio?

Ali da se odmaknemo od naše priče jer nismo sposobni na objektivnost kada smo sami u pitanju. Zamislimo poravnanje Rusa i Nemaca!?! I to da se primeni na duži period “jer nije počeo svet od ww2” !?!?!?!

Postoje samo dva rešenja: dogovor i rat. Trenutno smo negde između i SAMO MI ĆEMO BITI ZASLUŽNI (KRIVI) za rešenje koje odaberemo. Prebacivanje krivice na druge (iako je ta krivica velika) je samo uspavljivanje savesti koje neće umanjiti štetu.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nema tu poravnanja,ko je kome vise ko manje pobio djece,raoditelja,rodbine nikada ne bi smjelo ni biti predmet razprave vec da li smo spremni priznati svoke zlocine. Ne spretno sam odgovorio i spomenuo poravnanje jer iz toga nista pametno i dobro ne proizilazi (nista mi pametno i nije palo na um kada sam to rekao) a od priznanja da smo drugima radili zlocin proizilazi pomirenje sa sobom i sa drugima.

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Problem je u tome što 80% Srba nezna šta se događalo zapedno od Drine 91-95. Kako bi znali što se događalo 18-41. Ali svi znaju što se događalo 41-45 ali opet uvelicano i samo se to ponavlja. U Srbiji je sistem ustanovljen stoljeće ili, srpska burzoazija je uvijek zbala kako manipulirati sa masama. Po iskustvu oni mogu stati uz bok Englezima, Francuzima, Amerikancima, Rusima… zato se kod njih ne može pojaviti fenomen Ž Ž.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Zoran

Xahaxahaxa zna sli ti sta se desavalo na ovim terenima?

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije

Prvo jedna opaska. U slučaju neke ozbiljne pobune naroda ne treba očekivati da će “snage reda” stati na stranu naroda. Policija ipak ovisi o “Sistemu”. tj neka je vrsta pretorijanske garde. Ne grize se ruka koja te hrani.
A što se samog ukidanja trenutnog sustava tiče čisto sumnjam da je to moguće uz bilo koju stranku ili partiju. Sustavi obično vremenom propadaju zbog urušavanja iznutra. Ono što sam više puta naglasio je da mi pojedinci (rata mi je dosta pa nikakvu revoluciju ne zazivam) možemo svojim svjesnim djelovanjem ubrzati ukidanje postojećeg sustava. Postoji više načina ali je najlakši (premda zahtjevan jer traži odricanje od konformizma) “izgladnjivanje zvijeri”. Ukratko bi to bilo smanjivanje financiranja aparata koji parazitira na nama. Nažalost ne vidim da je puno ljudi spremno odreći se konfora ili luksuza da bi im, ili njihovoj djeci, sutra bilo bolje. Nekako je lakše ne talasati, ugodno se zavaliti i poslije gunđati kako “eto ništa ne valja”.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Piretis

Dok nije bilo interneta imali smo samo sistemske izvore informacija. Normalno da u takvoj situaciji razmišljaš onako kako si programiran jer za sistem radi tim najboljih psihologa – tu nema kompromisa.
A onda počnu da se probijaju informacije iz stranih medija i uz malo logike shvatiš da nije sve onako kako si mislio.

Kasnije se pojavi internet sa obiljem raznih informacija i tu već treba ozbiljnije da se “prebere” ali ljudi uglavnom shvate da su ih i domaći i strani lagali odnosno da su prikazivali samo ono što im je odgovaralo.

Iako se još ništa ne talasa narodu je jasno da mnogo toga nije u redu. Sledeća stepenica u “otvaru očiju” je da se sa pričom pojavi snaga koja može nešto da promeni, kojoj ljudi mogu da poveruju jer jedno je kada mi ovde pišemo ma kako argumentovano a drugo kada to kaže poslanik u skupštini i to eventualno (a pre ili kasnije hoće) dođe u sistemske medije. To je način da se sistem uruši iznutra.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ajd sad ti shumadinac budi iskren i sa današnje distance priznaj da je Slobina Jugoslavija bila jedna od malog broja zemalja u svijetu koja je pružala otpor i bila primjer alternative zapadnom sistemu.Da je 5 oktobar bio upravo napad sistema na alternativu,čak i da je bombardovanje 99 imalo i tu dimenziju pored one geopolitičke.
Ne može se očekivati od Srbije da se suprostavi,a da se istovremeno zadržava dosovska ili bošnjačko-hrvatska mantra o Slobi.
Naravno,zbog interesa kako portala tako i ličnih,jedno takvo priznanje nikada nećemo vidjeti.Zašto?-Pa zato što bi takav narativ momentalno bio proglašen srbočetničkim revizionizmom i uništio poslovni koncept ovog portala.E zbog takvih stvari je koncept antisistemskog djelovanja osuđen na propast.Putin je,recimo,zbog toga morao da rehabilituje kompletnu uspomenu na Sovjetski Savez,Crvenu Armiju,čak i Staljina lično i da ih vrati na ono mjesto u istoriji Rusije koje im prema stvarnim zaslugama i pripada.
Ono što hoću da kažem je da su Imperija i njen sistem unaprijed ugradili okidače i osigurače koji dovode do nemogućnosti uspostavljanja jednog na istorijskoj osnovi utemeljenog društva i sistema,a koji bi bio istinska alternativa ovom postojećem feudalističkom društvu na limesima propale zapadne civilizacije.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, možda portal zbog poslovne politike ne bi objavio tako nešto ali mene ne sprečava da napišem u komentaru. Štaviše, ja sam i ranije pisao: Slobodan Milošević i njegova žena Mira su pokušavali da sačuvaju celovitu državu i socijalizam. Počeli su iz najpozitinijih pobuda da bi vremenom u nekim stvarima značajno “skrenuli” kao i mnogi revolucionari pre njih. Mislim da je najbolje objašnjenje Momira Bulatovića: “Nametnuli su nam sankcije pa smo nekako morali da obezbedimo deficitarnu robu kao gorivo, cigare. To, naravno, nije moglo legalnim kanalima pa su organizovani ilegalni. A onda je nestala potreba za ilegalnom robom ali izgrađene strukture “su odbijale da nestanu”.
Ono što Momo nije hteo da kaže je da je deo tih struktura bio i Slobin Marko koji je postao pravi Bilal Erdogan. Opravdanje je bilo da su pare potrebne državi za odbranu ali im ni život na visokoj nozi nije bio baš mrzak.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Nađoše li oni ikad te ogromne pare porodice Milošević?A Markove?A Gadafijeve,Sadamove,Asadove,Putinove,Kimove?

p.s.:Možeš li proslijediti link na taj intervju Momira Bulatovića da ga pročitamo u cijelosti ako postoji?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Đuro

Ne mogu Đuro, to sam gledao na TV deceniju unazad.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Imaš shumadinac izgleda jako dobro pamćenje.Nažalost nije moguće provjeriti slaže li se sa istinom.
No,šta sad da se radi.Ostaje da vjerujemo tvom odličnom pamćenju ili ne vjerujemo.Ali možemo recimo provjeriti postoji li i jedan relevantan dokaz da je “srpski Bilal Erdogan” ili njegova šira familija u posjedu nekih silnih novaca.Dosada bi to već izašlo na vidjelo,zar ne?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Đuro

Zaista imam dobro pamćenje ali ne pamtim “napamet” već povezujem (opisano u tekstu “uputstvo za pravljenje veštačke inteligencije”). Jedan od primera je kupovina patenta poluprovodnika od strane SONY-ja ali može se i pogrešiti – prošle su godine 🙂

Zna se da su pare otišle na Kipar, zna se i da je za to bila ona bankarka (Zorka, čini mi se – imena ne pamtim, i za Bulatovića sam se pomučio). O tome je DOS nadugačko pričao ali koliko ja znam slabo šta od tih para je Srbija videla – bar zvanično. Inače, i “Bilal” i majka mu su u Rusiji – mogu da im “pljunu pod prozor”.

Jedino što je malo verovatno je da pare i dalje čekaju da budu vraćene državi.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Koliko vidim glavni argument je zna se i DOS je nadugačko pričao.Pa nemoj zajebavat da je DOS nadugačko vikao da je Slobo lopov.Sve po sistemu drž’te lopova,ako me razumiješ.
Čudo jedno što Putin,odnosno ruski zvanični organi,neće da izruče Miru i “Bilala”.Mora da je u pitanju neka cionistička zavjera na relaciji Netanjahu-Putin-Olbrajt-Jeljcin.Vjerovatno i Skripalj ima svoje prste u tome.
Ili možda nije ni bilo nikakvih para,a ono što je nošeno na Kipar su bile pare kojim je država pod sankcijama mogla da operiše sa inostranstvom samo na taj način.Da joj,državi,ne bi zamrzli sredstva kao Iraku.A onda mu davali humanitarnu pomoć kroz program nafta za hranu.
E ovo sam ja čitao u intervjuu Momira Bulatovića.Vjeruj mi na riječ.
Nego shumadinac jel znaš ti da je danas Vidovdan?

Zoki Crnooki
Gost
Zoki Crnooki
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro , možda. Ali Miloševiću je imao svoj sistem i manipulirao je srpsku javnost do bezumlja. To se nastavlja i danas. Zato barem 80% Srba neznanju sto se zapravo dogodilo zapadno od Drine izmedju 91-95. To se i danas skriva redovnim akcijama fake Newsa. Tu naročito predvodi srpski Goebels, Miloševićeva desna ruka, I. Dacia.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Zoki Crnooki

Čekaj Zoki,šta točno možda?

Zoki
Gost
Zoki
2 godine prije
Reply to  Đuro

Rekao si Đuro da je Milosevic bio izvan sistema. Moguće, ali je imao svoj sistem koji je već decenijama uspostavljen u Srbiji. Srpska vlastele i buržoazija u tome može parirati Englezima i Amerikancima.
Oni vješto manipulisu javnost. Tu ne pomaze ni socijalni mediji.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Zoki

Ne Zoki,napisao sam da je Slobina Jugoslavija bila jedna od malog broja zemalja u svijetu koja je pružala otpor i bila primjer alternative zapadnom sistemu.Ogromna je razlika između biti van zapadnog sistema i pružati aktivan otpor zapadnom sistemu.Kao razlika između Sirije i Antarktika.
Ovo ostalo što navodiš o vlasteli i buržoaziji je prosto rečeno plod tvoje mašte jer Srbija nema vlastelu još od vremena Nemanjića,a ono malo buržoazije što je uspjelo da se ustroji između drugog srpskog ustanka i prvog svjetskog rata je uništio taj rat da bi se oporavljala do drugog svjetskog rata,a onda bila potpuno zbrisana revolucionarnim djelovanjem komunističke partije Jugoslavije nakon rata.

Zoran
Gost
Zoran
2 godine prije
Reply to  Đuro

Nema klasične vlastele i burzuja, ali ima institucionalnu kremu, establishment, duboku državu. Što se tiče tvoga uvjerenja da je Yu bila antisistemska u globalnom smislu, tu si maštovit a ne informisan. Kada su “krediti” počeli pristizati, kao i oni “nepovratni” napravili su od Yu agenta Zapada u Nesvrstanima. Nemam pri ruci neke Castrove govore kako kritizira Ju generalno i Tita personalno upravo radi toga.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Zoran

Dobro je,napredujemo.Nema klasične vlastele i buržuja.
Ima institucionalnu kremu,establišment,duboku državu?
Jebote jel mi govorimo o SAD ili o SRJ?
Shvataš li sad?Slobina Jugoslavija je SRJ(Savezna Republika Jugoslavija) nastala 27.aprila 1992.
Nije uzimala nikakve kredite od MMF-a,naprotiv bila je pod sankcijama skoro od dana nastanka.Tada je Rusija bila pod Jelcinom,pa Rusi nisu digli veto u odbranu Jugoslavije.
Kinezi se isto tako nisu suprostavljali zapadu vetom tih godina ako ih se nije direktno ticalo.Promijenili su mišljenje kad im je visoko precizni projektil zviznuo u ambasadu.Poslije bombardovanja Slobina Jugoslavija uzima prvi kredit od Kineza 300m$ za najhitniju obnovu porušenog.
Shvataš li sad razliku između SFRJ i SRJ
Shvataš li sad da je kompletan NATO pakt,bez Grčke,nasrnuo na zemlju koja je usred najotvorenijeg divljanja liberalnog kapitalizma imala alternativno društveno uređenje.Tih je dana američka državna sekretarka tvrdila da Sibir nije samo ruski.Da i druge zemlje imaju prava na sibirska prirodna bogatstva.
Po riječima samog Putina,upalile se lampice u Moskvi kad su bombe počele da padaju na Beograd.
Da budemo do kraja pošteni moramo napomenuti da je ruski narod za razliku od svoje tadašnje vlasti imao malo drugačiji stav o svemu.Pa su na grobljima po Republici Srpskoj uz srpske vojnike položena i tijela mnogih ruskih dobrovoljaca.Ako mi ne vjeruješ otiđi do Višegrada.Jedan od onih koji su preživjeli,hvala bogu,je Igor Strelkov,organizator prvog otpora porošenkovim fašistima.U mjestu znakovitog imena Slavjansk.Hm,kako li samo dođosmo od Slobe i Slobine Jugoslavije do Donbasa i Novorusije.Od Višegrada do Slavjanska.
Jel ti sad jasno?

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije
Reply to  Đuro

@Djuro
“Shvataš li sad da je kompletan NATO pakt,bez Grčke,nasrnuo na zemlju koja je usred najotvorenijeg divljanja liberalnog kapitalizma imala alternativno društveno uređenje.”

Ako sam te dobro shvatio, ti tvrdis da je NATO napao Srbiju zato sto su u tom njenom “alternativnom drustvenom uredjenju” vidjeli prijetnju za zapad?

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Ne,nisi me dobro shvatio.Nije to bio jedini razlog,to je bio jedan od razloga.
A šta ti misliš,zašto zapad sada napada Venecuelu,Iran,Siriju,Kubu,Sjevernu Koreju?
Samo zbog nafte?Samo zbog geopolitičkog položaja?

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije
Reply to  Đuro

@Djuro
“A šta ti misliš,zašto zapad sada napada Venecuelu,Iran,Siriju,Kubu,Sjevernu Koreju?
Samo zbog nafte?Samo zbog geopolitičkog položaja?”

Svaka zemlja je prica za sebe i ne bih sve trpao u isti kos.
Ali ne shvacam kada kazes “samo” zbog nafte. Nafta nije “samo”, ona je sama po sebi itekako dovoljan razlog za okupaciju neke drzave, bilo vojno bilo preko marionetskih vlada.
Isto bih rekao i za geopoliticki polozaj, to nije “samo”.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Tačno tako,ni alternativni društveni sistem koji ne dozvoljava da bude zamijenjen marionetskom vlašću nije samo.Pogotovo ako se nalazi na strateški bitnom geografskom položaju.

Sarka
Gost
Sarka
2 godine prije
Reply to  Đuro

Evo da ne bude da ja pocinjem diskusiju o “Slobinoj Jugoslaviji”, ali bilo bi interesantno cuti vase misljenje kada pocinje ta “Slobina Jugoslavija”.
I sramota je naziv jedne dobre zemlje, a nadasve ideje koristiti u istoj recenici sa “Slobom”.
Da li ta Jugoslavija pocinje na Kosovu cuvenim govorom o buducim ratovima?
Ili kada se dopusta da se nose svete mosti po SVIM srpskim zemljama (pa se zapisa granica Velike Srbije)?
Nemojte pricati o promjenama braneci ideju i djelo Milosevica.
Ili pricajte, ali se ogranicite na vas uzi zavicaj i ljude koji razmisljaju kao vi.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Sarka

Nemojte se tako srditi.Savezna Republika Jugoslavija je osnovana 27.aprila 1992.
Nazivam je Slobina Jugoslavija jer je dominantna politička figura u SRJ bio Slobodan Milošević.
A što vama smeta Slobo na Kosovu i Metohiji,na Gazimestanu na današnji dan?
Zar vam nije čak i Putin objasnio čije je Kosovo?
Možda vi više preferirate mišljenje Klintona,
Solane,Merkel,May…i ostalih zapadnih fašistoidnih političkih prvaka.
Pa gospođo ograničen sam ja na zavičaj,ali
raspravu vodimo na internetu,pa je malo nemoguće ograničiti se teritorijalno i na istomišljenike.Predlažem da se vratite pod poklopac akvarijuma iz kog ste iskočili ako vam smeta tuđe mišljenje i tuđi uži zavičaj.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  Đuro

Nije točno kako bi ovi portal nastoja okrićanje Srbije povijesti i srpskim vrijednostima okarakterizira srboćetničkim ako ti nebi bilo na uštrb drugih.
Śta se Slobe tiće sistem je njega podržava u početku, jer sistemu nije bilo bitno oće li sistematizirat cilu YU u komadu ili republike posebno.
Sistem je istovremeno na batini i karoti drža i Tuđmana. Hrvatskoj je uveden embargo na oružje.
Slobo je od 1988 spaśava YU po obrascu jedan čovik jedan glas, zasra je i sa spašavanjem Srba u Hrvatskoj di mu je Tuđman pomoga, a u Bosni su zajednički stvar spizdili.
Da skratin priču sistem je 1994 ucjenija Hrvatsku ili predaja HNB-a ili niśta od oslobađanja Knina.
Kad su preuzete banje preuzeta je i vlast nad Hrvatskom. To se u Srbiji dogodilo 2000.
Ne beri brigu da i nije bilo rata u YU izdogađale bi se obojene ili u ciloj državi ili u republikama pojedinačno.
Da Tuđman nije umra otiśa bi sa obojenom ka i Slobo.
A to o srbočetnicima u Hrvatskij sve manje prolazi jer nisu četnici krivi za pljačku i izdaju Hrvatske niti ustaśe za pljačku i izdaju Srbije.
Da bi se borilo protuv sistema triba najprij dobro shvatit kako funkcionira, a sistem trokura na globalnoj razini.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  Moreno

Vidi Moreno,nisi ti baš tako naivan pa da ne shvataš šta sam rekao.A istovremeno pokušavaš predstaviti Hrvatsku kao žrtvu zapadnog neoliberalnog kapitalističkog globalističkog sistema.Moreno Hrvatska je klijent tog sistema.Kao klijent tog sistema i kao takva dužna je da tom sistemu isporučuje sve što sistem traži.Jer joj je sistem dao ono što je tražila.Hrvatsku državu očiščenu od Srba.
Trenutno sistem pokušava da isto da šiptarima na Kosovu i Metohiji.
A taj poklon Hrvatska danas plaća hrvatskim vojnicima u Afganistanu i na ruskim granicama.Naravno plaća ga i banjama i bankama itd.
Ukrajina je na primjer klijent u nastajanju.Samo što na drugoj strani nisu Slobo i Srbi već Vladimir i Rusi.Pa će i cijena klijentelizma biti mnogo veća.
E tako ti sistem funkcionira na globalnoj razini.
Danke Deutschland

Moreno
Member
Moreno
2 godine prije
Reply to  Đuro

Samo si ponovija šta san ja napisa. A o žrtvi neoliberalizma Hrvatska se ne razlikuje od Srbije.
Neka Srbija nije u EU i NATO sve je uglavnom isto ka i da je. NATO se šeta po Srbiji bez ikakve kontrole države. Američka čizma gazi srpsku zemlju i izvan Kosova koje je okupirano i dio Srbije na kojemu je najveća američka vojna baza na Balkanu. Ponovit ću, za sve šta nam se dogodilo sami smo krivi i tamo i vamo.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  Đuro

Đuro, moraš shvatiti da Srbija funkcionira kao dio sistema odonda kada je M. Obrenovic poslao Karadjordjevu glavu u Stambol. Zapadnjaci su ljubomorni kako srpski sistem funkcionira. Zato Šeselj nikako ne može da preboli sto se Hrvatska istrgla iz srpskog sistema. Za to je kriv Milosevic, koji u maniri malog srpskog megalomana, odbija da se podčiniti Vatikanu, inače, Srbija bi bila do Karavanki. Vučić je spreman, ali u medjuvremenu i Hrvati su nešto naučili pa se vjerovatno vise neće dati tako lako prevesti žedne preko vode.

Tonto of Toronto
Gost
Tonto of Toronto
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Ovaj sistem se je gradio nekoliko stoljeća. Na Balkanu su ga prvi počeli graditi u Srbiji. To je započeo još Ilija Garasanin. Pogledajte jako zanimljivu “A Modern History of Serbia 1804-1918.” Do Dimitrija Djordjevica, profesora provides ti u USA. Knjizara je izasla u originals na engleskom u USA a mislim da je prevedena i na srpski. Stručan uradak u dva tima, detaljno i dokumentirano, takodje i prilike pri stvaranju prve Jugoslavije i proces oko toga.

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije

Autor je Michael Bora Petrović.

igi
Gost
igi
2 godine prije

…naivno je uopće zamišljati da ex jugo balkanci mogu rušiti sistem jer to su narodi inferiorni u bilo kojim mjerilima izuzev egoizmu tj. samozaljubljenosti….sudbina tih naroda je sluganstvo i lešinarenje mrvica koji otpadnu sa gospodarevog stola…balkanci nisu sposobni inicirati ama baš ništa izuzev da se u jednom trenutku silom prilika opredjele za ideološke pravce koji su inicirani i određeni u drugim društvima…ili da se kolju između sebe i pljačkaju međusobno…po mom osobnom sudu izuzev velikih i brojnih naroda samo su mađari dovoljno nepromišljeni da pokrenu antisistemsku revoluciju ma šta to značilo…mađari su narod pun snage,samopouzdanja,odlučnosti kao malo koji narod u evropi počevši od 1848. ustanka protiv hazburgovaca,nakon toga sovjetske revolucije 20tih,potom antistaljinističke revolucije 50tih, i danas orbanove agende nasuprot centrima moći….to je narod koji je u pravilu decenijama ispred svog vremena…a balkanci…balkanci su nažalost stoka sitnog zuba…živi zid je false flag ljevice kao što je most bio false flag desnice.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Igi…ko nam ppdize onolike ustanke,ko nas oslobodi od jarma!?
Drugi su ovdje dolazilo samo da nas porobe.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

….oslobodio od jarma??…balkanski mit i izmišljotina….drugi su jači i vojno i diplomatski određivali kurs vlasti i granice na ovim prostorima…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Mit,izmisljotina?

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

….naravno…da nije bilo ruske i germansko krvi još danas bi balkan bio dio osmanskog carstva imajući na umu da su turke podržavali francuzi i britanci….rusi su slomili kičmu osmanlijama u rumunjskoj i bugarskoj a nastavak je samo mrcvarenje leša….da nije bilo konjeva i njegovih divizija u srbiji i mrtvih sovjetskih vojnika zakopanih po ulicama beograda i britanskih uniformi te oružja tito bi još danas bi na zelengori u onoj pečini….ukratko da su moćnici htjeli jugoslaviju danas bi ona opstala milom ili silom kao što opstaje kosovo….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Xahaxaha brate ne znanje nije problem,problem je sto ne iztrazujes pa ostajes hendikepiran!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Siniša

….istraživati…trebam li istraživati put čini mi se prinza eugena i hazburgovaca koji su u jednom trenutku oslobodili čitavu srbiju od turske vlasti,ali su se morali povuči…što onda srbi ako su bili toliko jaki bar nisu zadržali oslobođeno ako im je sudbina ovisila o vlastitoj snazi…itd,itd…nikada na ovim prostorima ništa nije bilo bez vanjskog utjecaja…čak i danas.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

? AustroUgri oslobodili Srbiju????!!!
Kada?

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Siniša

1680 i neke neznam tocno ovako napamet, oslobodili skoro cijelu srbiju ali su se morali povuci jer ih je francuska napala s ledja na zapadnoj granici….

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mister NO

Nije tad ratovala samo Austrija;Mlecani,Poljaci,Rusi…Sveta liga a pocelo je Polkskom odbranom Beča a zavrsilo mirom kada je vraceno Turcima sve ispod Une,Save i Dunava.

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Siniša

ali je cinjenica da su se svi povukli kad je francuska napala austrougarsku s ledja, znaci da je austrougarska vodila kicmu napada, ovi ostali osim poljaka mislim da nisu ni ratovali na prostoru srbije.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Mister NO

Francuska je napala sve a ne samo AustroUgre ali par cinjenica ostaje:da nije bilo Poljaka ne bi ni bilo Austrije a za nagradu im je dato dosta Ukrajine,AustroUgri nisu bili sami protiv Otomana,oslobodjena je Srbija i ponovo predana Otomanim a dio su AustroUgri poklonili sebi,da su htjeli pomoci 1389 Srbija ne bi izgubila,poslije tog rata zbog podrzke oslobodiocima pocinje velika seoba Srba,gubitak ogromnih povlastica u okviru Otomana i masovna Islamizacija Srblja da bi se spasli zuluma te su ta vremena gora nego vremena pod patronatom Grcke Pravoslavne crkve.. Nemojte samo nama Srbima pricati o Habzburgzima,a obozavam Austriju.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Da iztrazivati…tvoji su me komentari malo stopirali,rekao si neke stvari e sam prvi iztrazio da vidim jesam li zbilja toliko ne informisan. Nisam bas ne informisan,ti si opasan avanturista koji kenja paznje radi a uz put druge dovodis u zabludu,zanimljivi su plusevi kod tebe….neka se zabrinu nad sobom.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  igi

To je igi stereotip koji nas mnogo košta. Za šta nismo sposobni? Pogledaj na mapi veličinu SFRJ a kakva smo velesila u više sportova bili! Pogledaj naučnike sa ovih prostora! To su dve kategorije gde nema previše prostora za “paušalnu” ocenu. Ali imali smo i značajne književnike uprkos tome što ne govorimo “svetskim jezikom”.

Imali smo i velike državnike. Odmah se pomisli na Tita ali sada bih ukazao na Dušana Silnog. Čovek, iako mlad, koji je bio izuzetan vojskovođa ali i diplomata jer u suprotnom ne bi postigao takve uspehe (mada u suštini naivan čim je dozvolio da ga Turci otruju – podatak koji nećeš naći nigde u knjigama ali koji je toliko očigledan obzirom na razvoj situacije kasnije). Da je imao još tridesetak godina za svoje planove verovatno bi ujedinio Balkan tolike vekove pre Tita i istorija bi bila sasvim drugačija. Ne mislim pod tim nametanje srpske dominacije već zajednički život koji je i na drugim prostorima uspeo.

Tačno je da Balkancima sada nedostaje vođa. Ali Sistem nam ga sigurno neće obezbediti.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  shumadinac

….da je sport bitan u bilo čemu onda bi izraelski sportski klub macabi bio prvak u klupskom natjecanju kako u košarci tako i u nogometu….sport je razbibriga za hipnotizirane zombirane pojedince…naučnici…nisam još čuo da su balkanci stvorili neko epohalno naučno djelo izuzev pojma balkanizacija…književnost…sitna buranija u globalnim mjerilima – da nije andrić bio diplomata i poznat u zapadnim političkim krugovima dobio bi kuhac od ovce a ne nobela…tito…revolucionar,šminker,kurviš koji je na kraju postao pozer i svrha samom sebi…da je imao komunističkog obraza svoje kosti bi smjestio u grobnicu na sutjesci među iskasapljenu omladinu sirotinju a ne pravio faraonska zdanja na dedinju.
……

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

A naizmjenicnost?

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  igi

Siniša misliš na Teslu? Igi ga je očigledno zaboravio…

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  Baba

Puno je on toga izpustio!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Baba

…tesla..šta tesla ima sa balkanom izuzev što se rodio u ličkom selu…da nije bilo beča a poslje industrijalizirane amerike – ne umanjujući njegovu pamet i bistrinu – čuvao bi ovce oko divosela…ne možeš biti dobar košarkaš ako nemaš obruča,patika i lopte….sve mu je to dala amerika i postade čovjek magic johnson…ništa od toga mu nisu dala balkanska plemena.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Xahaxahaxaha ono jeste da je po rodjenju Tesla AustroUgr ali ipak je osnova skole i gimnazija balkanska,covjek je izvrsio ne povratnu balkanizaciju svijeta.

Siniša
Gost
Siniša
2 godine prije
Reply to  igi

Ali…jest da ne pripadaju Balkanu ali su sitnozubi Juzni Slaveni,Gorenje preuzeli Kinezi.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije

Šumadinac, ipak si ti idealista. Revolucije nikada nije pokretao narod, nego ekipa koja želi preuzeti vlast. Samo razvlašten narod možeš manipulirati i gurnuti u revoluciju. Revolucije uništavaju jednu paradigmu, da bi se nametnula druga.

Narod nema nikakve sposobnosti bilo što napraviti jer je stado koje prati, a ne homogeno tijelo koje stvara i pokreće.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  PPP

PPP, ni ne mislim na revoluciju za koju ne mislim da je dobro rešenje već na spontane, logične promene. Možda i jeste idealistički za ovaj momenat ali ne vidim bolji ili drgugi uopšte mogići način za pozitivne promene. Sve ostale varijante završavaju u nacionalizmu, revanšizmu, izrabljivanju…

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  shumadinac

Sve takozvane spontane promijene pokreću pojedinci. Mase pokreću vođe. Identično je i u životinjskom svijetu. Stado prati onoga koga predvodi. Nema tu neke razlike i kod ljudi. To je razlog što sustav povlači potencijalne vođe. Plaća ih, korumpira, manipulira i odvodi. Cilj je onemogućiti pokretanje stada ka pozitivnim promjenama koje je osmislio pojedinac.

Đuro
Gost
Đuro
2 godine prije
Reply to  PPP

A kineska revolucija?
Poslije 70 godina najjača privreda na svijetu pod kontrolom komunističke partije.Prije samo dvadeset godina zapadni ideolozi su slavili kraj istorije.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Stvari se minjaju, ali ne tako brzo ka šta bi mi tili. Proces je nepovratan i bitan je smjer koji ovisi isključivo o broju osviještenih.
Pitanje je je li se sisten more dobit na njegovome terenu odnosno priko antisistemskih stranaka, izbora itd.
Sistemu je sve teže osiguravat pat poziciju.
Grčka je potučena do nogu, lani u Franciskoj je sistem dobija, ne baš glatko, u Njemačkoj je bilo još teže po sistem, nedavno u Italiji se dogodilo nešto za šta se nemože još sa sigurnošću reć šta . . .
Sve najviše ovisi o globalnome financijsko ekononskome sustavu koji je prenapregnut ka nikad do sad i koji još uvik drži ljude u zamantanju međutim ovako nemože zauvik.
Sistem je još uvik jak tako da sa vrha piramide more gađat neuralgične točke i pokazivat zamantanima evo vidite šta vam se more dogodit.
Još se nije stvorila kritična masa onih koji su prominili sami sebe kako bi se sistem moga prominit.

B.A.N.
Gost
B.A.N.
2 godine prije

Vojska, policija i sudstvo su psi čuvari svakog sistema. To su stupovi na kojima počiva svaki sistem i oni nikada neće biti uz narod. Korumpirani su visokim povlasticama da bi čuvali sistem od nezadovoljne većine. Što je sistem represivniji to su povlastice koje uživaju veće.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije

Aj ne trolaj, neš doć do brojeva ko je koga kad koliko

Alen
Gost
Alen
2 godine prije

Kako se trenutni poredak raspada a s njim i sistem na kojem je on pocivao mislim da bi bilo bolje da se razgovara o sistemu koji bi nam odgovarao nakon sloma ovoga… Osim ako se ne desi system of a down..

tuf
Gost
tuf
2 godine prije

Ispricavam se unaprijed na malom odmaku od glavne teme, iako je pod-kategorija, no spominjanjem “informacijske mocvare” me Sumadinac podsjeti na jedan od niza primjera iste… jel ste primjetili kako je samo odjednom, kao rukom odnesena, nestala histerija s cijepljenjem ? Sto, doslo nogometno prvenstvo pa smo svi dobili prirodni imunitet ?
Sto se dogodilo s epidemijom ? Koliko je stotina tisuca ljudi umrlo u HR ? Ili je zavrsena reklamna kampanja za farmaceutske proizvode, prosla sezona, lova se obrnula ?

Bobi
Gost
Bobi
2 godine prije
Reply to  tuf

Iz prve ruke, nije prošlo. U RH je svim bolnicama poslat dopis ministarstva da svaki med. djelatnik je obvezatan dostaviti karton cjepljenja i ako slucajno nije cjepljen protiv ospica da je duzan to izvrsiti u najkraćem roku. Medijski se malo stišalo to da.

P.s. Shumadinac odlican članak

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  tuf

U moje vrijeme ospice i kozice bile su obična dječja bolest koja se preboljevala kao gripa ili agnina. Svi smo ih imali.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Da. Kada me mama vodila mojoj doktorici, ista je mojoj majci rekla.”majko ne plašite se, to su samo ospice”..i gotovo

DLM
Gost
DLM
2 godine prije

Vise bi odgovara naslov, Kako do promjena? Nastoji siriti optimizam i kao eto promjene su moguce samo da se narod organizira i op – kome odgovara takva propaganda! Ja nisam optimist, jer ne postoji sansa za promjene unutar sistema to bi bilo samo modifikacija postojeceg sistema. Postoje generalno dva principa za izvesti promjene: radikalni (jedan dobar i kvalitetetan reset) i evoluitivni-umjereni (ne bi bilo lose ponovo pogledati Zeitgeist i KOB – youtube.com/watch?v=-oVtKwDZCTY ), da bi napravio promene prvo moras znati sto je ono sto ne valja u sistemu, koji su stubovi pa onda osmisliti KONCEPCIJU pa izraditi doktrinu za borbu protiv toga.
Da bi se sve to uskladilo mora se dobro prouciti interakcija struktura i superstruktura, i zasto strukture uvik izvuku deblji kraj.
Verujem da si pogledao i Zeitgeist i KOB (tajne upravljanja covecanstvom) to su koncepcije nastale pre 20-30 godina i za sada jedino su one dostupne siroj publici, ima i dobrih i losih strana, ali se obe vise usmjerene na kritici civilizacijskog razvoja a manje nude kvalitetne ponude.
Onda se mora istraziti razvoj tehnosfere, ’79 sam imao prilike raditi s tacomask-tehnologijom, danas ova mladjurija se smije starijim generacijama kako imaju problema sluziti se idiot-telefonima, kad bi njima dali novija tehnoloska dostignuca mislili bi da se nalaze na Andromedi.
Sustina je, vrjednosni sistem (raspodjela), sve ono sto vidimo kriminal, korupcija i ostalo je samo posljedica tog vrednosnog sustava, unutar sistema se moze djelovati ali ograniceno do vidljivih promjena potrebno je menjati sistem.
Danas imamo sukob korporacija i drzave(etatizma), za sada opet stradaju strukture, jbg takva im je karma, rekli bi korporatisti a etatisti oni bi vratili kontrolu u svojim rukama, razlog ovog divljanja je internet i pored cenzure i kontrole oteo se i sad stvara probleme i jedni i drugi nastoje ga iskoristiti za svoje ciljeve a ciljevi im nisu bas dobri!

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije
Reply to  DLM

@DLM
“’79 sam imao prilike raditi s tacomask-tehnologijom”

Sto je to?

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

gram-greska trebalo je pisati тачмаск ili touch mask

Rijecanin
Gost
Rijecanin
2 godine prije
Reply to  DLM

Hvala na informacijama za KOB nisam čuo. Zeitgeist sam pratio ali mi je kontroverzan – imam dojam da ima skrivenu autoritarnu srž – nešto slično kao moderne sekte.

Tarzan
Gost
Tarzan
2 godine prije
Reply to  Rijecanin

Rijecanin
Za 3 dio si donekle u pravu, medjutim prva 2 dijela su upravo MO (Modus of operandi) kako svijet funkcionira na makro-nivou. Objasnjeno pojednostavljeno uz povjesne primjere/navode je i vrlo poucno.

Baba
Gost
Baba
2 godine prije
Reply to  DLM

KOB? DLM može li malo detaljnije molim?

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Baba

КОБ-KOB ili Концепција општествене безопасности – Koncepcija drustvene bezbednosti, s tim da bezopasnost je nesto siri pojam, ista rec koristi se i u makedonskom i podrazumjeva nesto vise!
Grupa intelektualaca nakon kraha SSSR-a izradila je ajmo reci filozofski pogled na drustvene odnose s fokusom na upravlanje covecanstvom. Javno nastupaju samo pojedinci ali nema podataka ko stoji iza njih samo se zna cilj a to je dati vise slobode ljudima jer je zasluzuju. Fokus je sistem ili koncepcija upravljanja covecanstvom, putem razotkrivanja zeli se dati ‘znanje’ ljudima… Ono sto upada u oci je da samo ucenje (nazovimo ga tako radi lakseg razumjevanja), promovise jedinstvo svemira, ljudska vrsta je samo jedan segment tog beskrajnog sistema i da bi opstala mora biti u harmoniji sa svime so postoji.
Prije je bilo vise podataka na ovom sajtu globalwave.tv/ bila su sva izlaganja u vidu lekcija mozda se jos mogu naci ne znam potrazi ako su sklonjene mozes pogledati na onom jutub kanalu, bilo je govora da je i Putin prije bio te neformalne grupe (mozda ne aktivan ali nazire se taj koncept) u svakom slucaju kod njega se vidi da se sluzi tim materijalom.
Sam sajt globalni val ima vise, o alternativnim izvorima energije, kriptovalutama mehanizmima direktne demonkracije idt itd
Evo, ja sam ovako shvatio cili taj KOB, ti pogledaj pa iznesi svoje vidjenje, sigurno sam nesto pogresio, no to su moje greske nemoj ponavlati iste.

DLM
Gost
DLM
2 godine prije
Reply to  Baba

Izvini pogresio sam, znas puno stvari u glavi a godine …, onda dodje do …
КОБ – KDB
nije na stranici Глобална Волна – Globalni Val, to je nesto sasvim drugo, vec na stranici
Закон Времени – Zakon Vremeni
zakonvremeni.ru/
ovo je prava stranica, evo ovde je analitika s prioritetima zakonvremeni.ru/analitika-kob.html
Izvini jos jednom!

bbbb
Gost
bbbb
2 godine prije
Reply to  DLM

Da, pokojni general Petrov je to objasnio maestralno!!!!!!!!

Nesvrstani
Gost
Nesvrstani
2 godine prije

Shumadinac, nisam imao vremena komentirati onaj tvoj clanak o “snazi covjecanstva”, pa evo da sa zakasnjenjem pitanje postavim ovdje. Nije mi iz clanka bilo jasno kome si konkretno ponudio izum pa nije bio zainteresiran i opcenito sto si poduzeo po pitanju izrade nekog prototipa?

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Nesvrstani

Informaciju (dakle besplatno) sam hteo da prosledim Zavodu za zaštitu prirode Srbije ali pogodi: nisu nadležni i nemaju akcioni plan po tom pitanju. Obična birokratija.
Onda sam kontaktirao Evropsku Komisiju (oni imaju sekciju za invazivne vrste) ali pogodi: oni ne smatraju španskog puža za invazivnu vrstu (bilo tada, ne znam sada)??? Još gora birokratija.

U tekstu sam napisao da je ostalo sve na informaciji, da nisam imao ni vremena ni sretstava da se upustim u tu avanturu.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije

Da se sustav treba mijenjati nema sumnje. Koji sustav, sistem? Onaj u državama, ali i svjetski sistem, kojeg nazivamo NWO! Kako će doći do promjene sustava? Hrvatska, Srbija, Bosna….ne mogu izmijeniti svoj unutarnji sistem i ako iznutra postoji većinska volja (a sada te artikulirane većinske volje kod nas ni nema). Vanjski faktor, “veliko oko” nadgleda, sistem mrkve i batine još efikasno funkcionira. Dakle za promjene, po mom skromnom mišljenju, potrebno je da dođe do ograničenog, ali dovoljno velikog konflikta između “velikih igrača”, a to su Kina, USA, Rusija, EU, Indija..itd….. Taj konflikt i pukotine postoje…i na tome treba poraditi…npr…produbiti sada otvorene ekonomske konflikte, trgovinski rat, koji će se preliti u sva mala društva….i taj sinergijski efekt iz “malih pojedinačnih država” usmjeriti prema “vanjskom neprijatelju”. Kroz takav globalni pokret, ma kako ga zvali, moći će se izazvati i promjene u našim lokalnim društvima. Za te situacije treba imati “Žive zidove” pripremljene…jer globalni konflikt može prouzročiti da u mikro i makro društvima na vlast dođu najgore moguće ideje, koje smo u prošlosti imali prilike upoznati…..Sretno nam bilo…ja sam ipak optimist…Naše sredstvo u toj “borbi” moraju biti naša djeca, koju moramo pažljivo odgajati i “paziti na namjerne greške” u školskim kurikulima. Dakle, zaključak je da za projene treba vremena…radi se o vremenu koje se računa u generacijama, ne prije. Za nas (starije) je kasno, ali djelovati moramo….barem širiti ideje što mi na ovom portalu i radimo.
PS Praktični primjer produbljenja pukotina vladanja USA i “svjetskih” globalista u Hrvatskoj bi mogao biti….Rješenje problema Agrokora mimo volje “velikog brata iz Amerike”… To rješenje bi moglo biti znakovito i ako uspije nije bez suglasja EU i Rusije, ali to je samo kap u moru u smjeru promjena.

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

…pobunjeniče u pravu si…sve promjene dolaze za vrijeme i poslje sukoba velikih igrača….stari se temelji ruše a stari naziru…

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  igi

Da Igi za promjene treba imati i veličinu i snagu.

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

Da i kažem nešto o povijesti ovog “našeg” dijela svijeta. Kratko ću se referirati samo o povijesti Hrvata i Hrvatske. Svaka zbirka povijesti u sebi sadrži i svoj mitološki dio, manje ili više. Ponekad i previše, a efekt je mitomanija. Evo dva primjera: Kralj Tomislav i njegova krunidba….Noviji povjesnici pišu i što se “jelo” na krunidbi Tomislava na Duvanjskom polju…nabrajaju prisutne, opisuju krunu i žezlo, a za spomenuti događaj nema niti jednog relevantnog izvora. Čak neki i crtaju precizne karte tog kraljevstva. (karta topografski precizna ko da su je izrađivale Ruska i Američka vojska)..????? Za krunidbu se točno ne zna da li se uopće dogodila! Drugo o povijesti osvrnio bi se o našoj fantastičnoj kovanici “trojedna kraljevina” Hrvatska Slavonija i Dalmacija. Iz kojeg relevantnog izvora, odluke zakonskog akta izvire ta kovanica “trojedna kraljevina” Iz nijednog izvora ili odluke, zakona. Ta kovanica potječe iz želje aktera u Hrvatskoj da se objedine kraljevine i teritoriji u kojima žive Hrvati da bi se dobio bolji položaj u Habzburškoj monarhiji, kasnije Austro ugarskoj. A-U se raspala, a” trojedna kraljevina” nije ni ostvarena niti je postojala. Ista se i danas pominje u udžbenicima. Istih mitologija ima i u drugim narodima sa ovog prostora. Za druge ne bih nabrajao, ali spomenit ću drastični primjer u Makedoniji glede Aleksandra Makedonskog i naših Slavenskih Makedonaca…dalje ne bih.
PS “trojedna Kraljevina Hrvatska, Slavonija i Dalmacija” je i velika logička pogreška uopće kao pojam…naprosto da li je nešto karaljevina ili nije…riječ kraljevina je singularitet, a ne pluralitet…kraljevine nisu u pravnom smisli jedinice poput federalnih jedinica…izraz je notorna glupost, koja eto pije vodu!

igi
Gost
igi
2 godine prije
Reply to  Good Old Rebel

…da stari pobunjeniče…ubo si samu bit balkanske mitomanije a kao da ju je pisao hans christian andersen….

šinzoabe
Gost
šinzoabe
2 godine prije

Ne mogu vjerovat, članak na ekavici i nitko se ne obazire, ne vrijeđa, omalovažava, nema nacionalističkih ispada…za ne povjerovat 🙂 nisam mislio da je to više moguće na balkanu

Damir
Gost
Damir
2 godine prije
Reply to  šinzoabe

Moguće samo na portalu Logično.

Moreno
Gost
Moreno
2 godine prije
Reply to  šinzoabe

A kako će neko napisat nešto šta misli osim na svojemu jeziku i dijalektu.
Bitan je i sadržaj članka koji ne vabe one totalno programiranoga uma.

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Moreno

Ovo je jedan od rijetkih portala gdje se komentatori uzajamno postuju bez obzira na nacionalnost (bar vecina). Vecina nas ovdje je svjesna cinjenice da govno smrdi i na ekavici i ijekavici i da smo svi zrtve velike manipulacije na ovim prostorima!

Marko S.
Gost
Marko S.
2 godine prije
Reply to  šinzoabe

To je u redu i za pohvalu Portalu, ali se izbjegavaju skakljive teme koje treba razmrsiti a ne gurati ih pod tepih. Ako se nešto gradi, onda treba osigurati da su temelji jaki. Bez toga građevina je osuđena na rušenje.

PPP
Gost
PPP
2 godine prije
Reply to  Marko S.

Da se bavimo posljedicama, a ne uzrocima. 🙂

Good Old Rebel
Gost
Good Old Rebel
2 godine prije
Reply to  PPP

Marko S. i PPP…Recimo da ste u pravu. I veliki igrači gase požare, već kad izbiju i to vodom, a ne grade efikasnije protupožarne sisteme da se spriječe požari. Ponekad se i mi posredno upustimo u uzroke. I ja se slažem da progovorimo o uzrocima i da pažljivo utvrđujemo kauzalni niz uzroka, povoda i posljedica. Tuđa, makar i pogrešna mišljenja treba tolerirati. Namjerne provokacije ne!

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
2 godine prije

Sve to triba polit petroljom i užgat.
Picaferaj

Dominik
Gost
Dominik
2 godine prije

Najbolje je sistem ignorirati jer mu onda moć opada. Što nas više ignorira ga to mu je moć manja. Ista kao kada svi izađu iz autobusa i nežele se u njemu voziti.

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Dominik

A kako bi ti to izveo? Raditi se mora da bi se prezivjelo (a na placu se udaraju porezi). Placa se na banku primiti mora po zakonu. U ducan se otici mora (u vecem ili manjem obimu). Kako ignorirati kad ti ovrha odnese 30 % primanja??

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Mister NO

@Mister NO- Može se to, može. Samo treba volje i discipline. Da ne duljim (ne znam staviti link, sin kaže da sam informatički zapušten) otvori stranicu “Novi svjetski poredak.com” tekst nosi naslov Kriza: 50 načina kako izgladniti zvijer. Nećaš se pokajati a nećeš ni moći reći nisam znao kako.

Mister NO
Gost
Mister NO
2 godine prije
Reply to  Piretis

Piretis ja izgladnjivam zvijer koliko god mogu. Clanak je dobar i citao sam dosta slicnih clanaka. Mozda se nismo dobro razumjeli. Ja samo tvrdim da je se ne moze ignorirati potpuno, uvijek joj moramo dati dio svog kolaca, jer u protivnom bismo zivjeli kao u srednjem vijeku. A to da svatko od nas individualno se treba truditi da je sto manje hranimo tu se potpuno slazemo.

Weteran
Gost
Weteran
2 godine prije

Bog je čoveku, pored ostalog, darovao i Slobodu.
Sloboda je čoveku veliko i teško breme?!
Od pamtiveka imamo Kurtu i Murtu.
Danas: Koka Kolu i Pepsi Kolu 🙂

prika
Gost
prika
2 godine prije

zasto se ne pobune oni u indiji i pakistanu i bangladesu koji rsde za dolar dva dnevno??
oni imaju bas zato najveci razlog za pobunu ali se niko ne buni.
i sada bi u evropi ili usa trebao neko da se buni!!!!!!

Brainstorm
Gost
Brainstorm
2 godine prije

5 i 10 tisuca godina povijesti, isti problem, i jos nije smisljeno rjesenje?
jedna vjera, religija – filozofija, kaze da rjesenje nije moguce u materijalnom svijetu.

shumadinac
Gost
shumadinac
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Ma to kažu sve religije. Zašto – ne treba mnogo objašnjavati.

Piretis
Member
Piretis
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

@Brainstorm- To tvoje pitanje možda je i ključno pitanje zašto nam je ovako kako je i zašto su sve promjene na štetu većine (tzv malih ljudi). I u pravu si kad etabliranu religiju i filozofiju prozivaš. Upravo je to dvoje pomoglo uspostavi civilizacije u kojoj i mi živimo. A ta je civilizacija otimačka. Onaj koji ima vlast i moć otima svakome koji je nema. Društvani su se poretci mijenjali ali većina ljudi nije imala korist od toga. Dapače omjer u korist otimača se pomjerio u njihovu korist. Njih je manje nas više, pa je i njihovo blagostanje razmjerno veće.
Tim se pitanjem bavio mislilac i pisac Daniel Quinn te ponudio u praksi okušana rješenja. Nažalost malo ih je koji su za njega čuli a još manje onih koji su bar nešto primijenili.
P.S. Preporuka: Pročitati bilo što od njega. Bolji svijet je moguć i postoji još uvijek tu kraj nas. Ali mi iz nekog razloga vjerujemo da je primitivan i nedostojan nas.

First Last
Gost
First Last
2 godine prije
Reply to  Brainstorm

Smišljeno je: nema privatnog vlasništva nad sredstvima za proizvodnju i prirodnim resursima. Treba samo uz “sistem” dodati riječ “kapitalistički”. Samo da podsjetim zaboravne, Marx je to objasnio, pa ima skoro 150 godina.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik