Apple – povući 15-30% proizvodnih kapaciteta iz Kine

iPhone pametni telefon komponente čip
26 komentara

Apple je zatražio od svojih dobavljača da procjene troškove pomjeranja 15-30% proizvodnih kapaciteta iza Kine u jugoistočnu Aziju dok se ova korporacija priprema za restruktuisanje svog lanca snabdjevanja.

Applepv zahtjev je rezultat proširenog trgovinskog spora Sino-U.S. iako rezolucija o trgovini neće dovesti do promjene u odluci kompanije.

Proizvođač iPhona je odlučio da su rizici od zavisnosti proizvodnje komponenti iz Kine suviše veliki.

Ključni proizvođači za iPhone su Foxconn, Pegatron Corp, Wistron Corp, glavni MacBook proizvođač komponenti je Quanta Computer Inc, proizvođač komponenti za iPad je Compal Electronics Inc,.. Sve ove kompanije su zamoljene da izvrše evaluaciju troškova prebacivanja proizvodnih pogona iz Kine.

Zemlje koje se razmatraju kao interesantne za relokaciju pogona su Meksiko, Indija, Vijetnam, Indonezija i Malezija.

Prema dostupnim informacijama, Indija i Vijetnam su među favoritima za sklapanje pametnih telefona.

Prošle sedmice Foxconn jesaopštio da ima dovolno kapaciteta izvan Kine kako bi zadovoljio Appleovu potražnju na američkom tržištu, dok je američki predsjednik Donald trump zaprijetio da će uvesti nove carine u visini od 300 milijardi dolara na kinesku robu.

Kina je ključno tržište za Apple, kao i glavni proizvodni centar za svoje uređaje.

Grupa od više od 30 ljudi iz appleovog tima za studije troškova pregovara o proizvodnim planovima sa dobavljačima i vladama kako bi privukla investitore da investiraju u proizvodne pogone izvan Kine.

Nije određen krajnji rok za dobavljače do kada bi trebali izvršiti relokaciju svojih proizvodnih kapaciteta, ali je procjena da je potrebno najmanje 18 mjeseci od odabira lokacije do početka proizvodnje na toj lokaciji.

Reuters

AppleCarineTrgovinski rat
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Trubadur
4 godine prije

Pa ja sam siguran, da če Kinezi ako povuče Apple svoju proizvodnju iz Kine, rado još na dalje kupovati Applove proizvode……… Naravno…. Malo morgen….

Zadranin
4 godine prije

Apple proizvodi će da dožive “pad kvalitete” preseljenjem trenutnih proizvodnih kapaciteta iz Kine u neku drugu zemlju, sa manje kvalitetnom radnom snagom (treba vremena da ih se izuči, i sve to nanovo uštima da radi kako treba).

A i sve će to da košta lipe pare.. dotad će Huawei izbacit novi OS, SoC čipove, nove smartphonee, uzeti još veći tržišni kolač.. a Apple će da cica one što misle da su privilegirani ako imaju Apple proizvod (čekaj dok ti ekran ne pukne, ili uređaj padne u vodu 😂😂😂)

Zbogom Apple, nit sam te ima, nit ću te imat.

Pljuc!

Nino
4 godine prije

Hm … uvjeren sam da te mega korporacije tipa Apple ili Huawei nisu baš sretne što im se politika umješala u biznis i što im to otežava poslovanje i smanjuje profit.

samo tako
4 godine prije

Apple, molim te, izdrži još pet godina do preseljenja proizvodnje na Mjesec (eventualno na Mars)

Jozo
4 godine prije

Mašala

ad astra
4 godine prije

Ovo je rezultat trgovinskog rata dvaju država. Amerika će izvlačiti svoju proizvodnju iz Kine i preseljavati je u azijske zemlje s jeftinom radnom snagom. Reakcija Kine neće se dugo čekati, ali pitanje je tko će više izgubiti. Koliko je američka ekonomija fragilna i da li će ovaj rat ostaviti ozbiljnije posljedice na nju. Sumnjam, ali mislim da će Kina dosta osjetiti posljedice loših odnosa. Zašto će Kina pretrpjeti veću štetu da se naslutiti iz činjenice da e US najveći pojedinačni uvoznik kieske robe. A i roba koja ide preko trećoih zemalja, kao što je Singapur i još neke azijske zemlje, većinom završava na američkom tržištu. Bit će interesantan podatak s kraja ove godine o stanju industrijske proizvodnje u Kini. Ukoliko ne bude modificiran, dat će puno interesantnih podataka. Kina je prerano htijela pokazati svoju snagu ne shvaćajući da ona u većini dolazi od suradnje s zapadom. Vojno nadmudrivanje, kopiranje “originala”,… Čitaj više »

Admin
4 godine prije

Poštovani,

U prošlu nedjelju smo imali DDOS napad i to vrlo sofisticiran. Veliki broj zombi računala je dolazilo iz Azije.

Oslobodi ćemo pristup za koji dan, samo da složimo load balancer i dobar firewall.

Ugodno čitanje.

Dopizdilomi
4 godine prije

Preseljenje u Koreju, ili Maleziju dovesti će do poskupljenja a u Vijetnam pad kvalitete.

Zax
4 godine prije

Meni se cini da se ovdje radi iskljucivo o parama. Sve zemlje koje bi trebale zamijeniti kinu imaju puno jeftiniju radnu snagu od kine. A tu je i pitanje zastite okolisa odnosno troskova. Kina je pocela provoditi neke mjere u zastiti okolisa za razliku od gore spomenutih zemalja

609
4 godine prije

Kakav Vijetnam,Donald je rekao Texas

Sarka
4 godine prije

Spam!!!
Samo da vidim…

Ermess
4 godine prije

Što se mene tiče, koliko god bili kvalitetni, da kupim nešto od Applea, koji je uveo zabranu umetanja memorijskih kartica ili onemogućio zamjenu baterije korisnicima, osjećao bih se kao potpuna budala. Zbog toga što mnogi kupci pristaju na takve kompromise, nas skoro svaka industrija vara danas, npr kupiš skupi jladnjak koji se ne može popravljati, za klimu je novi kompresor skuplji od nove kompletne klime istog proizvodjača, pa mi onda prodaju priču o ekologiji… No, tko voli, nek izvoli,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI