Asharq Al-Awsat: Sirijski Kurdi se “tajnom ponudom” obratili Damasku

Kurdi - Dogovor
31 komentar

Vrhovni zapovjednik sirijskih kurdskih YPG snaga, Shipan Hemo, nedavno je posjetio Damask i Moskvu gdje je predstavio “tajnu ponudu” u zamjenu za formiranje lokalne uprave pod ruskim jamstvima. Plan predviđa ponovno uspostavljanje kontrole sirijskih vlasti nad pograničnim područjima koja kontroliraju takozvane “Sirijske demokratske snage”, a Damask bi zauzvrat trebao priznati lokalnu samoupravu koja bi nastala u dogovoru s Moskvom, piše saudijski panarapski list Asharq Al-Awsat sa sjedištem u Londonu.

Shipan Hemo je posjetio zračnu bazu Hmeymim samo nekoliko dana nakon što su Sjedinjene Države najavile povlačenje iz Sirije. Zapovjednik YPG snaga se u ruskoj bazi u sirijskoj pokrajini Latakiji tajno sastao sa šefom sirijske obavještajne službe Alijem Mamloukom i ministrom obrane, generalom Alijem Abdullahom Ayoubom. Sastanak se održao u nazočnosti ruske vojne delegacije, izjavili su izvori za panarapski list.

Kurdsko izaslanstvo je također posjetilo Damask i Moskvu kako bi dobilo “jamstva” od Rusije, što su potvrdile i ruske agencije.

Prema kurdskom planu, kontrola nad pograničnim područjem Sirije s Turskom se predaje Damasku, ovisno o dogovoru s takozvanom “samoupravom”, uz napomenu da će Moskva biti jamac predaje sjeveroistoka Sirije, područja nad kojim će sirijska država ponovo steći suverenitet.

Izvori kažu kako YPG nastoji postići dogovor o “popunjavanju praznine” nakon američke odluke o povlačenju iz Sirije i spriječiti bilo kakvo uplitanje Turske na sjeveru i sjeveroistoku Sirije.

Asharq Al-Awsat također primjećuje da se kurdski čelnici nadaju da će Moskva “iz arhiva ruskog ministarstva obrane izdvojiti nacrt sirijskog ustava kojeg je ranije predložila Rusija”, koji je predlagao priznavanje prava Kurda, uključujući sudjelovanje u političkom procesu.

Odluku Kurda da započnu pregovore s Damaskom Asharq Al-Awsat povezuje s gotovo sinkroniziranim izjavama kurdskih zapovjednika i sirijskog ministarstva obrane o podizanju sirijske zastave nad gradom Manbijom i odlasku kurdskih jedinica iz tog područja.

U prosincu su mediji također izvijestili da su zbog prijetnje turske invazije i brige zbog povlačenja američkih vojnika iz Sirije kurdski čelnici tražili zaštitu od Rusije i Assadove vlade.

List otkriva da se Shipan Hemo u Moskvi 29. prosinca sastao s ruskim ministrom obrane Sergejom Šojguom i načelnikom ruskog glavnog stožera Valerijem Gerasimovim, što bi značilo da se sastanak održao isti dan kada je turska delegacija predvođena ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom posjetila rusku prijestolnicu.

YPG je u svojoj poruci Damasku naglasio potrebu da se izbjegne ponavljanje pogreške iz sirijskog Afrina, gdje Kurdi su izgubili kontrolu nad sjeverozapadnim kantonom nakon napada turske vojske i proturskih islamističkih milicija.

Asharq Al-Awsat za kraj podsjeća kako Washington priprema posjetu savjetnika za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johna Boltona istočnom području Eufrata, gdje će otići nakon razgovora u Ankari idućeg ponedjeljka i prije planiranog putovanja američkog dužnosnika u Tel Aviv.

Awsat

HezbollahISILIslamska državaYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
31 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Abcnormalan
5 godine prije

Zajednicki interes, ako su pametni nogu fino zapapriti turcima

Siniša
5 godine prije

Došlo iz Afrima u glavu!?

Riddick
5 godine prije

Opet oni nesto kalkulisu, da daju drzavi granicne prelaze a da ih drzava prizna, ama vi ste nikli kao korov 2015 kakva vasa legalizacija kakav SDF YPG.

Duki
5 godine prije

Sa ovim dogovorom Kurdi dobivaju kakav-takav životni prostor?,Sirija-mir,a Assad i Vlado Nobela ??Yesss!
O vojnom pojačanju za Siriju da ne govorim!!!
Eto zašto je Vladimir smrtna opasnost za zapad ????

Nesto smrdi
5 godine prije

Kurdi su kao internet explorer, svi se vec sve dogovorili i vec provode dogovoreno i onda oni skuze da se treba dogovarati…kasno je sad…

jupiter
5 godine prije

kurdi su odigrali pokvareno….sad kad ostaju 1 na 1 sa erdoganom…pregovaraju!?….ne biva rodjaci to—-

igi
5 godine prije

…nemaju šta ponuditi već samo od bašara prihvatiti, ili će im kuće biti opljačkane i prisvojene,maslinici obrani i ispilani,starci i djeca pobijeni ,žene silovane a ostatak poturčeni…u mnogim glavama rusa crvene petokrake su još uvijek pozitivni amblem stoga ako ne iskoriste moment kurdska glava ide pod noge turčina.

preseren3
5 godine prije

Ja primječujem samo jedno.
Svakog novog dana naka nova delegacija daje nove ustupke, obečanja, Rusima i Siriji.
Sledečeg dana nitko nezna, koji so to ljudi i koga su zastupali.
Raja na terenu nezna ništa o tome!
Dok jih Turci ne pokolju nekoliko stotina, njima ništa ne legne u glavu.
Izgleda da Kurdi nisu organizovani ili su još gori od Turaka, zato jih Turci mrze….
Lažovi?

alfa33
5 godine prije

Kurdi će dobro poslužiti kao topovsko meso u budućnosti,nešto kao tampon zona između turaka i sirije,njih će prvo potrošiti Asad ako bude trebalo. Kao što rekoh ranije,dobiće nešto”mrvica” sa stola, i neka budu sretni. A svoje vojne snage možda budu morali pridružiti sirijskoj vojsci,nešto slično kao i u 2svj,sirijski časnici,oznake svoje pripadnosti, i biće im čast položiti život za svoju domovinu Siriju. Polako ali sigurno dolazi na red Idlib, tu će imati priliku pokazati kakvi su fajteri zaista, i tu je još jedna prilika da pokažu i dokažu koliko su lojalni Asadu,pa možda dobiju još koju”povlasticu”….sretno im bilo, jer ako i ovo zaj..u onda im se ne piše dobro… Ajde bacite koju informaciju za jug Sirije, jeli dolje sve gotovo…

Amater
5 godine prije

Kurdi…??? Koliko puta trebaju ponoviti istu lekciju ??? Nikako da shvate što su prave vrednosti …stalno biraju pogrešno i navlače lošu karmu pa onda ispaštaju …

Hogar
5 godine prije

“Bolje častan uzmak nego nečastan poraz.”
“Bolje nešto za nešto nego ništa za ništa.”
“Bolje izdati knjigu nego prijatelja.”
Alan Ford, svaka mu je kao Njegoševa.
Edit: Za sve neverne Tome: kad Damask obezbedi sve spoljašnje granice, dovešće se i unutrašnje stvari pod konac. Možda ne brzo i lako, ali hoće.

nije bitno tko
5 godine prije

Kurdi nisu u situaciji da postavljaju uslove. Sve če iči po principu “ili prihvati ili se pomiri sa sudbinom”.

Satir Papa und wasser
5 godine prije

Kurdi su komedija

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI