Assad odbio saudijske milijarde – Uvjet za “pomoć” je bio izdaja Irana i Hezbollaha

Assad Intervju
24 komentara

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad je odbio prijedlog Saudijske Arabije da prekine odnose s Iranom i Hezbolahom, rekao je libanonski parlamentarac Nawaf Al-Mousawi.

Zastupnik Hezbollaha u libanonskom parlamentu, Nawaf Al-Mousawi, rekao je to u utorak u intervjuu za lokalnu televiziju Al Mayadeen.

Prema tvrdnjama libanonskog zastupnika, prije tri mjeseca je rekao je zamjenik, delegat saudijski krunski princ Muhammad bin Salman poslao svog izaslanika u Damask, koji je sirijskim predsjedniku prenio poruku Rijada.

Saudijski režim je Basharu Al-Assadu predložio da će uložiti milijarde dolara u obnovu Sirije i podupirat će njegov ostanak u predsjedničkom uredu, ali uz uvjet da Damask prekine sve veze s vladom Irana i libanonskim pokretom otpora  Hezbollah.

Al-Mousawi je za Al Mayadeen rekao kako je “smiješno što prijedlog saudijskog princa dolazi u vrijeme kada su sirijska vojska i njezini saveznici već postigli velike korake o čišćenju zemlje od prisutnosti oružanih i terorističkih skupina”.

Odbijanje saudijskog prijedloga od strane Bashara Al-Assada većina frakcija u libanonskom parlamentu vidi kao odlučnost sirijskog predsjednika da ostane “na putu  otpora u regiji”, kako Hezbollah i saveznici zovu zajedničke napore u suprotstavljanju izraelskom ekspanzionizmu i američkom imperijalizmu.

Odbijeni prijedlog princa Muhammada bin Salmana je ipak radikalna promjena u stavu Saudijske Arabije u vezi sirijskog sukoba, budući da je Rijad od prvih dana jedan od glavnih aktera u agresiji na Siriji i uvijek se protivio bilo kakvom scenariju za budućnost arapske republike s Basharom Al-Assadom na vlasti.

Ranije je Saudijska Arabija čak prijetila napadom na Siriju, ako Washington to bude tražio.

Nakon sedam godina sukoba je sirijska vojska, zahvaljujući podršci ruske vojske, Hezbollaha i iranskih vojnih savjetnika, islamističke terorističke skupine uspjela poraziti i protjerati s više od 90% teritorija kojeg su ranije držali pod nadzorom. Teroristi trenutno pod nazorom drže pokrajinu Idlib i uski prostor sjevernog dijela pokrajine Aleppo, ali je manje od polovice od preostalih militanata odano saudijskom režimu, dok ostali slušaju zapovijedi Turske.

U ovu statistiku, naravno, ne ulaze područja koja trenutno pod vojnom upravom drže sirijski Kurdi, kojima je Saudijska Arabija prošlog tjedna obećala 100 milijuna dolara pomoći za obnovu sjeveroistočnog dijela pokrajine Hasaka.

No, upitno je hoće li Kurdi prihvatiti taj novac, obzirom da je proteklih tjedana primjetan raskol unutar kurdskih frakcija na sjeveru Sirije, od kojih jedna strana zagovara nastavak suradnje sa Sjedinjenim Državama, a pragmatično krilo traži da se u pregovorima s Damaskom osiguraju što povoljniji uvjeti za budući oblik kurdske autonomije u ujedinjenoj Siriji. Logično je da Rijad novcem pokušava utjecati na  odluke kurdskog vodstva, za koje saudijski režim smatra da su jedina snaga koja je u stanju pružiti ozbiljan otpor sirijskoj vojsci  i vladi, koji njihovu “pomoć” ne žele.

HezbollahISILIslamska državaKalifatNawaf Al-Mousawi
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
28.juni
5 godine prije

Bravo,Assade! Obraz se ne prodaje.

Alen
5 godine prije

Koliko zla je porodica al saud nanijela ne samo muslimanima ,vec kao jedan od roditelja petrodolara ,i ostatku svijeta to je nevjerovatno..

Riddick
5 godine prije

Predsednik sa kicmom, evo coveka koji ima nepokolebljiv stav i principe, moj duboki naklon.
Prevrtljivi Saudi bi ga prvo odvojili od saveznika , pa bi ga unistili .
Sto se tice para SA i onako duguje te pare kao ratnu ostetu.

Maus
5 godine prije

Primjetite da velika cjelina ujedinjena Rusija,Mongolija,Kina,Pakistan,Indija, Sirija, te drzave oko kaspiskog jezera, uz to treba primjetiti ogromna ulaganja turske i kine u Afriku. Tako da se sredisnja zemlja jaca. Izvor 70% resursa,minerala i ruda

rodoljub
5 godine prije

Nije Asad Amerikenjac , pa da se “lepi” za novac i zabije noz u ledja onima koji su najvise pomogli da se poraze agresori i teroristi, koji su spasli Siriju od najgoreg zla . Saudi su mislili da se americki recept svuda moze primeniti (novcem se moze sve kupiti), medjutim, ima jos uvek onih koji drze do casti i gaje ljudske vrline.

Zadranin
5 godine prije

Aaaaa, jadni saudijci.. misle da se novcem može kupiti sve.

E pa ne može.

Pljuc.

Eto ga.

Spock
5 godine prije

Smrdljivi gonič deva se usuđuje u sred Damaska od Saladina nešto tražiti? Trebao je Saudima vatiti glavu u kutiji 🙂

Dejan
5 godine prije

koji jebe.ni cheap shot ne moreš vjerovat! Ameri gonite se vise, pustite jadne ljude, da zažive…

Aurora
5 godine prije

Dosljedan čovjek.

Kora
5 godine prije

Ne mogu oni ni protiv Sirije, ni protiv Libanona, ni protiv Irana. To su narodi koji imaju doticaja sa starim civilizacijama te drzavnike i vojskovođe koji znaju misliti svojom glavom, za razliku od UAE, Bahraina i Saudijske Arabije.

bbbb
5 godine prije

Assade legendo!!

Majk Majers
5 godine prije

Asadu se ne sviđaju miljarde saudijskih ubojica i na tome mu svaka čast. Al na žalost, globalno gledano je nebitno jer saudijske miljarde vole ameri,rusi, izrael…..

Ivi tz
5 godine prije

Živio veliki ASAD…

Borac2
5 godine prije

Nudili su Assadu pare i 2011 da uopce nebi porkrenuli rat protiv njega, pa je vec tada rekao – NE HVALA!

Tony
5 godine prije

This is Sparta! To jest this is Syria! Trebo ga je Assad nogom u smrdljivu saudofacu, gurnut ga u provaliju!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI