Bafel Talabani: ”Kurdski referendum je bio kolosalna pogreška”

Bafel Talabani
7 komentara

U ekskluzivnom intervjuu za France24 je Bafel Talabani, sin pokojnog iračkog predsjednika i kurdskog čelnika Jalala Talabanija, odluku kurdskog vodstva da održi referendumom o neovisnosti nazvao “kolosalnom pogreškom”. Kazao je da su u Erbilu trebali prihvatiti američki prijedlog i odgoditi referendum za dvije godine, čime bi se izbjegla trenutna situacija u kojoj su iračke savezne snage preuzele kontrolu nad područjima koja su od 2014. godine bila pod kontrolom Kurda.

Bafel Talabani je snažno odbacio optužbe nekih kurdskih medija za izdaju, jer je dopustio iračkim vladinim postrojbama i šiitskim milicijama da zauzmu naftom bogata područja i grad Kirkuk.

Odbacio je kao “neutemeljene tvrdnje” da je povlačenje kurdskih snaga dio dogovora s Bagdadom i Teheranom, tvrdeći kako su se njegove snage na početku zaista borile i izgubile važne zapovjednike, te da su se zbog vojne premoći iračke vojske i šiitskih milicija, ali prije svega zbog mogućih velikih gubitka u redovima Peshmerga, odlučile povući.

Sin pokojnog predsjednika Jalala Talabanija je rekao da je irački premijer Haider Al-Abadi ponudio sporazum kako bi izbjegao sukobe u Kirkuku, ali ga je kurdsko vodstvo u Erbilu odbacilo. Dodao je kako je zabrinut zbog borbi između različitih kurdskih frakcija i izrazio nadu da će se Kurdi na kraju pomiriti i surađivati kako bi zajedno radili na budućoj neovisnosti.

Bafel Talabani je pozvao kurdski narod u cjelini da pristane na pregovore s Bagdadom i da se ponovno angažira u međunarodnoj zajednici.

Bafel Talabanikurdski referendum
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Crni žutokljunac
6 godine prije

Kad dobijem po tamburi,naravno da je greška.Valjda će malo bolje promislit o svojoj situaciji dok nije došlo do puno veće greške.

Riddick
6 godine prije

Greška nego sta, nikada vam Amerikanci i Izrael ne mogu biti veći prijatelji od ljudi sa kojima živite vekovima zajedno koji su vam u okruženju, dogovorite se sa komšijama.
Čak i Erdogan je kupovao naftu i sarađivao dobro sa Barzanijem pre referenduma.

Osoba C
6 godine prije

Iranski general Qassem Suleimani, zapovjednik Quds snaga Iranske revolucionarne garde, sastao se sa klanom Talabani i dogovorio ovo što se dogodilo sa Kirkukom.
Iran je pomogao iračkim Kurdima nakon što ih je napao ”Kemijski Ali” i otuda potječu te veze.
Qassem Suleimani, u sjeni, radi veliki posao u Iraku.

tuf
6 godine prije

“…da su u Erbilu trebali prihvatiti američki prijedlog i odgoditi referendum za dvije godine” – to bi moglo znaciti da su Ameri planirali zbaciti trenutnu iracku vladu, instalirati svoje beskicmenjake i omoguciti raspad Iraka.
Kurdi su bili nestrpljivi, ocigledno racunali na podrsku Izraela, SAD-a i ostalih euroatlantista – a na kraju se preracunali. Danas su izjavili da su spremni na pregovore s Bagdadom. Poprilicna razlika u retorici naspram prijasnjih par mjeseci.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI