Bagdad i Kurdistan – Nema ”zamrzavanja” referenduma, samo puno poništavanje

67 komentara

Nakon što se suočio s bezizlaznom situacijom, predsjednik iračke regije Kurdistan, Massoud Barzani, jučer je ponudio Bagdadu da se pokrenu pregovori, a Erbil je ”spreman zamrznuti rezultate referenduma o neovisnosti”, održanog 25. rujna.

Vlada regije Kurdistan je u priopćenju, objavljenom tijekom noći, navela kako će “vladi i iračkoj javnosti predložiti zamrzavanje rezultata referenduma i pokretanje otvorenog dijaloga između vlade Kurdistana i središnje vlade na temelju ustava zemlje”.

U prijedlogu od tri točke se predlaže i “neodgodivi prekid vatre i prestanak vojnih operacija u Kurdistanu”.

Iračke vlasti su ranije zatražile da se rezultati referenduma na kojem je većina onih koji su izašli na referendum glasali za nezavisnost, ponište. Bagdad je poručio da je to preduvjet za pokretanje bilo kakvih pregovora.

Danas je na prijedlog o ”zamrzavanju referenduma” stigao odgovor iz Bagdada.

Irački premijer Haider Al-Abadi je još jednom pozvao je na “potpuno odbacivanje” referenduma o neovisnosti Kurdistana i odbacio je ideju ”zamrzavanja” njegovih rezultata.

„Nećemo prihvatiti nikakvo drugo rješenje, osim potpunog otkazivanja referenduma iračkih Kurda i poštivanje iračkog ustava”, izjavio je ured iračkog premijera Haidera Al-Abadija.

S obzirom na to da su referendum odbacili središnja vlada u Bagdadu, svi susjedi iračkog Kurdistana, Ujedinjeni narodi, čak i Sjedinjene Američke Države, Massoud Barzani sve više gubi manevarski prostor i čini se da je jedini izlaz kako pronaći ”častan izlaz” iz ove situacije.

ErbilIrački Kurdistankurdski referendumMassoud BarzaniReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Rtrtrt
6 godine prije

Sve separatiste u bajbokanu, kao i katalonske i druge u eu.

Mali
6 godine prije

Nikad mi neće biti jasno od svih vas na portalu koji propagirate liberalnu demokraciju da toliko možete biti protiv čežnje nekog naroda na samostalnost, zanemarimo sada politiku, zašto tako žestoko branite pravo jednom narodu dok drugi tako omalovažavate!?…licemjerstvo je naziv i opis vas ‘boraca za ljudska prava’!…sram!

mars
6 godine prije

Čujem da Barzani u zadnje vrijeme jako puno sluša Terezu Kesoviju i njen stari hit “Prijatelji stari gdje ste?”

Hezbollah
6 godine prije

Sad se vidi kako su se Kurdi kao najbolji borci protiv ISIL-a, doista borili protiv njih, nikako. Iračka vojska i PMU ih doslovno pregazili u par dana i sad traže prekid ratnih operacija. Uzalud im potpora Izraela i KSA. Kao da su mahali zastavom Kiribatija ili Andore.

Hari1
6 godine prije

Izgleda da Kurdi baš i nisu nešto zagrijani za ideju samostalnog Kurdistana. Još ako dobiju (ili zadrže) solidna prava u ovim zemljama, možda ni neće biti zainteresirani za potezanje tog pitanja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI