Putin i Trump – Teško rješivi bliskoistočni problem ako se SAD ne povuku iz regije

Bliski istok

Upravo je završen prvi sastanak dva predsjednika, Donalda Trumpa i Vladimira Putina. Događaj je izazvao pravu poplavu komentara i nagađanja o novim odnosima između supersila, prevladavanju novog Hladnog rata i otvaranju novog komunikacijskog kanala.

Nagađanja su mnoga. Dobro je da se sastanak ipak održao, ali treba biti suzdržan oko njegovih rezultata. Naime, odavno je poznato da je predsjednik trump nepredvidiv i ovakve dimne zavjese mu mogu poslužiti kako bi javnom mnijenju u Sjedinjenim Državama i svijetu pokazao kako nije talac “Deep Statea”, te da se oslobodio iz neugodne situacije u kojoj američku vanjsku politiku određuje cionistički i neokonzervativni lobi.

Da se nije tako lako izvući iz okova ovih krugova pokazuje i nedavno priznanje Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i jednostrani izlazak iz nuklearnog sporazuma s Iranom. Konkretno, čini se više nego jasnim da je Trump svoju vanjsku politiku na Bliskom istoku u potpunosti predao u ruke svom zetu Jaredu Kushneru, koji je posvećen interesima Izraela i klike Benyamina Netanyahua. Trump je tako osigurao leđa i osiguravajući podršku radikalnih krugova židovske zajednice u Americi, što bi mu moglo biti jamstvo za ostanak na vlasti.

Odnosi s Rusijom se također se mogu poboljšati, ali je uvjet da Rusija napusti Iran i približi se Izraelu, što je proturječno ruskoj politici ne samo u Siriji, nego u cijelom euroazijskom prostoru.

Pod tim uvjetima bi SAD bile spremne napustiti Ukrajinu i prepustiti je Moskvi. Dakle, formula je jednostavna. Trump će se odreći vlade u Kijevu za koncesije u Siriji.

Jared Kushner

FOTO: Jared Kushner

U zamjenu bi Trump, najvjerojatnije, pitao Putina da pusti SAD i Izrael da se bez ruskog uplitanja suoče s Iranom. To bi u početku bio hibridni rat s pokušajem unutarnje destabilizacije, a potom, ako bude  potrebno, čak i izravnim vojnim napadom na Islamsku Republiku.

Međutim, Putin nije glup i dobro zna da će Rusija, kao saveznik Irana, Sirije i Hezbolaha, tek tako na kocku staviti svoju vjerodostojnost. Osim toga, Ukrajina je važna za Rusiju, ali je Krim već ruski i ukrajinska vojska nema snage da vojno slomi armije Donbasa.

S druge strane bi strateški položaj Moskve bio ugrožen, jer bi bilo kakve promjene u Iranu, uz hipotetsko svrgavanje vlasti u Teheranu, na red bi došla Rusija i na kraju Kina. Moskva i Peking se svim snagama suprotstavljaju novom hegemonijskom poretku kojeg je osmislio Washington.

Američka strategija poprima jasne konture. Namjera je suočiti se s američkim neprijateljima jednim po jednim. Najprije Iran, onda slijedi Rusija i konačno Kina. Ključ za uspjeh ovog plana je izolirati svakog od suparnika, oslabiti ga sankcijama i hibridnim ratom, a onda slijedi završni udarac. Iako su razgovori pred novinarima protekli u relativno prijateljskoj atmosferi, Vladimir Putin dobro pamti izjave i inicijative američke administracije s njihovih putovanja.

U uvodu smo pojednostavili stvari, iako je situacija mnogo složenija, jer ovdje postoji niz “sporednih aktera” o kojima ovisi realizacija američkih planova. Prema posljednjim izvješćima iz Sirije i Turske, Sjedinjenih Država i Izraela, Ankara grozničavo želi preispitati svoju politiku u okviru kurdskog pitanja na Bliskom istoku. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je nedavno proslavio pobjedu na izborima, kao da je dobio podršku Tel Aviva i Washingtona. No, kurdski kustosi proteklih 20 do 25 godina, odnosno SAD i Izrael, istovremeno će ići na ucjene kurdskih plemena u Siriji i Iraku, koje će pokušati “preodgojiti” i prilagoditi njihove težnje svojim njihovim planovima.

U tom kontekstu imamo samo informacije provladinih medija iz Ankare, koji navode kako su operacije u sjevernoj Siriji za Ankaru “uspješno” završile.

Erdogan prijeti

FOTO: Recep Tayyip Erdogan

CNN Türk je u srpnju izvijestio da predstavnik turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy izjavio kako Turska napušta Afrin. Tako je operacija, koja je bila oštro kritizirana zbog dobivanja glasova birača, završila je odmah nakon predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj. No, nemojmo žuriti sa zaključcima. Turski izbori i “priča o Afrinu” nisu bili pravi razlog za zauzimanje ovog dijela sjeverne Sirije.

“Prije nekog vremena stanovnici Afrina osnovali su svoje općinsko vijeće. U vijeću su Kurdi, Turkomani i Arapi. Vojne i sigurnosne strukture se također postupno predaju u njihove ruke. Turska će ostati ovdje neko vrijeme. Govoriti o tjednima je netočno, što želim napomenuti. Međutim, kao što sam rekao, vlast se predaje lokalnom stanovništvu, rekao je Hami Aksoy.

Ali je stvarnost daleko od izjava Ankare. Točno je, što su potvrdili i kurdski izvori u Siriji, da su se neke turske tenkovske bojne povukle iz Afrina u okolicu Azaza i Manbija. Izvori također kažu da turske snage napuštaju i strateške uzvisine. No, Turci nastoje ostati u Afrinu i kontrolirati grad kroz administraciju uspostavljenu pod njihovom kontrolom. Ali zašto je Ankara toliko nespretna?

Ovdje imamo i otvoreno pitanje zašto je 4. srpnja 2018. ruska delegacija otišla u Afrin, gdje je s turskom stranom održala nekoliko sastanaka. Očigledno su predstavnici Rusije postavili pitanje Turcima “gdje su sada teroristi”? Otišli su i vrijeme da Turska teritorij i grad Afrin vrate legitimnom vlasniku, vladi i narodu Sirije. Uključujući i Kurde iz Afrina.

Međutim, Hami Aksoy, koji govori ono što mu naredi Erdogan, laže. U Afrinu se nakon okupacije situacija nije “normalizirala” za jedan dan. Okupatorske proturske islamističke milicije su mučile lokalno stanovništvo, krale su, rušile kuće, a zabilježeni su brojni sukobi između različitih bandi.

Lokalne YPG snage nisu dopustile napadačima da slobodno dišu  i pokrenule su “drugu fazu povijesnog otpora u Afrinu”. Akcije Kurda se svode na pojedinačne napade i likvidacije, ali se time daje izgovor za ostanak turskih snaga.

Turska afrin

FOTO: (ARHIVA) Konvoj turske vojske prema Afrinu

Povećani pritisak je doveo do sukoba između bandi i sukoba klanova koji su s turskom surađivali u vojnom dijelu kampanje i invaziji na Afrin. Kada je Aksoy dao svoju izjavu, atmosfera terora u Afrinu je bila intenzivirana, a nakon tri eksplozije 27. lipnja se krenulo u kućne racije. U Afrinu se teško može govoriti o stabilnosti, iako su nedavno turske vlasti dovele nekoliko autobusa stranih novinara iz turskog grada Gaziantepa, koji su posjetili centar grada u kojem je “sve bilo u savršenom redu”.

Postoji još jedan dokaz. 5. srpnja, dakle za vrijeme boravka u Afrinu ruskog izaslanstva, turske policijske snage su uhitile dvojicu pripadnika Kurdistanske radničke stranke (PKK) “koji su pokušavali prodrijeti u Afrin”, izvijestila je turska novinska agencija Anadolu. Prema izvješću, Kurdi su imali oružje, prigušivače i improvizirane eksplozivne naprave. No, kurdski izvori tvrde da su uhićena dva Kurda, izbjeglice iz Afrina, koji su pokušali saznati sudbinu svojih nestalih članova obitelji.

Turska najavljuje povlačenje vojske i vojne opreme iz Afrin ne zbog Afrina, nego zato što područje više nije sigurno tursku državu. Službeno je u operaciji u Afrinu sudjelovalo 6400 turskih vojnika i 25 000 naoružanih islamista iz 47 islamističkih skupina, uključujući ISIL i bivši Al-Nusra Front, koji su u na međunarodnom popisu terorističkih organizacija. Sirijski Kurdi tvrde da je stvarni broj napadača bio puno veći. Sada Turska “višak” vojnika i opreme iz Afrina baca u druge regije i istovremeno pokušava ostaviti dojam “kako Afrin, korak po korak, ide ka miru i da Turska nije okupator”.

Nakon invazije, koja je završila 18. ožujka, u područje Afrina su došli teroristi koji su ranije s obiteljima  napustili Goutu, Homs, Hama i druge gradove. Kurdi tvrde kako su Turci doveli oko 100 000 ljudi i da su promijenili demografski sastav Afrina. Osim toga, Kurdi optužuju Ruse i Damask da su “Afrin zamijenili za Goutu”.

Turci zauzeli Afrin

FOTO: (ARHIVA) Izbjeglička kolona iz Afrina

No, Ankara namjerno krivotvori istinu, a cilj je uništiti Rusiju, Iran i vodstvo Sirije, koji traže povlačenje Turske iz sjeverne Sirije. Bez obzira koliko savez Turske s Rusijom i Iranom izgledao jak, kada je u pitanju Erdogan uvijek treba biti oprezan.

Američke koalicija i Izrael nisu zadovoljni činjenicom što se nastavlja konstruktivan dijalog između čelnika kurdskih snaga i Damaska. Podsjetimo da su ove kurdske snage, koje čine okosnicu takozvanih “Sirijskih demokratskih snaga” (SDF), nastale i podržane su od strane SAD-a i Izraela.

Na primjer, nedavno je u gradu Qamishliju, nakon pregovora između Kurda i sirijske vlade, donesena odluka o uključivanju kurdske milicije u vojsku sirijske vlade. Naravno, ovo je udarac i tandemu Sjedinjene Države-Izrael, ali i Turskoj. Sličan sastanak je održan 1. srpnja u gradu Tabqa, na zapadu pokrajine Raqqa. Stranke su razgovarale o sigurnosti u gradu Raqqa, koju treba prepustiti sirijskoj vojnoj policiji, u pokrajini se uspostavljaju zajedničke kontrolne točke, a kurdske formacije se trebaju uključiti u redove sirijske vojske. U pokrajini se otvaraju mjesta za regrutaciju u vojsku i vode se pregovori o ustupanju velike brane na Eufratu elektro-energetskom sustavu Sirije, koji je treba obnoviti i pustiti u pogon.

Sporazum o Raqqi još nije potpisan, jer su SAD i Francuska kategorički protiv njega. Ipak, zbog pregovora i predstojećeg sporazuma su SAD i Turska krenuli pregovarati o Manbiju, zbog čega  se kurdski pokret podijelio u dva logora. Neki su Kurdi pristali na pregovore sa službenim Damaskom bez preduvjeta. Situaciju s kurdskim skupinama u Raqqi komplicira činjenica da je to većinski arapski grad, koje se snažno protive prisilnoj mobilizaciji u redove proameričkih SDF snaga.

Prosvjede stanovništva je podržala arapska skupina “Liwa Tuwar Al-Raqqa”, koja je formalno dio “Sirijskih demokratskih snaga”. U svibnju ove godine je došlo do borbi i sukoba koji su zaustavljeni ulaskom vojske u Raqqu. Mjesec dana kasnije je kurdska sigurnosna policija “Asayish” neko je vrijeme blokirala sjedište ove skupine. Pet dana kasnije je uhićen njezin vođa, Ein Issa.

Raqqa

FOTO: Ilustracija, Raqqa

Objašnjenje zašto je nužno uključiti Tursku u aktualne zajedničke američko-izraelske akcija s Kurdima se vidi kada uzmemo u obzir napade Turske protiv Kurda u Iraku. Izjava Ankare od 6. srpnja, dan nakon posjete ruske delegacije 4 i 5 srpnja. Afrinu, također je znakovit dokaz o povezanosti Washingtona, Tel Aviva i Ankare o djelovanju u kurdskim regijama.

Ovdje dolazimo do onoga o čemu smo pojednostavljeno govorili u početku. Tijekom posljednjeg mjeseca je njihov cilj bio na brzinu stvoren konglomerat kurdskih plemena usmjeriti u pravcu Irana.

Međutim, u Iraku je došlo do raskola u strukturama koje su izgradile turske, izraelske i američke obavještajne službe. Gotovo odmah se situacija među iračkim Kurdima počela “prelijevati”na Kurde u Siriji.

Osiguran je neuspjeh američko-izraelskog plana raspada i fragmentacije Iraka i Sirije. To se dogodilo kada su  iranske vlasti upozorile Rusiju, ali i svoje protivnike, najmanje od kolovoza 2014. godine, da SAD, uz pomoć Izraela i Turske, stvaraju ISIL s ciljem stvaranja “kalifata”.

“Klasični”, onaj turski PKK, 2014. prestaje davati podršku i prekida komunikaciju sa svojim kurdskim frakcijama, koje se još od doba Sadama Husseina koriste u oružanim provokacijama i sabotažama protiv Irana.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu 6. srpnja izjavljuje kako su Ankara i Washington dogovorili zajedničku akciju protiv PKK u Siriji.

“U našem planu djelovanja postoji jasan konsenzus s američkom stranom o zajedničkoj akciji protiv Kurdistanske radničke stranke nakon Manbija”, istaknuo je Cavusoglu. Podsjetimo da čak i Peshmerge u Iraku postaju “turski PKK”. No, sudeći po rezerviranosti Cavusoglua, sada Turci govori o tome što će učiniti SAD u suzbijanju tih snaga i paravojnih organizacija, koje su nakon Afrina, razočarane tandemom SAD-Izrael, otišle na pregovore bez preduvjeta sa sirijskim vodstvom.

Mevlüt Çavuşoğlu

FOTO: Mevlüt Çavuşoğlu

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li se američki i francuski specijalci, na primjer, odlučiti na aktivne kaznene mjere protiv svojih bivših štićenika i saveznika među YPG milicijama u sklopu proameričkih SDF snaga i drugih grupa? Zar zapadni i izraelski obavještajci zaista misle da će nakon svega Kurde u regiji još jednom moći staviti pod svoju kontrolu, a zatim ih pokušati “preusmjeriti” za borbu protiv Irana?

Već su se od početka srpnja mogli pratiti  poslovi sirijskih Kurda. 4. srpanja, očito nakon što su saznali za dolazak ruskog izaslanstva u Afrin, “pobunili” su se Kurdi u Manbija. Vojno vijeće grada, koje djeluje kao dio uglavnom kurdskih SDF snaga, upozorilo je tursku vojsku da ne ulazi u Manbij. Iako je poznato da turske snage od sredine svibnja patroliraju na rubnom dijelu grada, kao dio dogovora postignutog između Ankare i Washingtona, trenutno je situacija još uvijek status quo.

“Podaci o mogućem ulasku turske vojske u sam Manbij nisu točni. Prema sporazumu sa Sjedinjenim Državama, turske trupe patroliraju duž granice grada Manbija na području rijeke Sajur. S druge strane, koalicijske snage patroliraju unutar Manbija”, rekao je čelnik Vojnog vijeća Manbija.

“Nedavno smo se susreli s predstavnicima koalicijskih snaga i uvjerili su nas da će oni jamčiti sigurnost Manbija i da nitko neće ući na ovaj teritorij. Međutim, u slučaju nepredviđene situacije, namjeravamo se suprotstaviti turskoj vojsci”, dodao je.

A onda, 6. srpnja Manbij čvrsto preuzimaju američke specijalne snaga, koje su tamo raspoređene na dan terorističkog napada tijekom prosvjeda protiv turske vojne invazije. Jedan je prosvjednik ubijen, a tri su ozlijeđena. Iako ne postoje informacije o tome tko je odgovoran za organizaciju terorističkog napada, za pretpostaviti je da su američke specijalne snage koje lutaju ulicama Manbija osobno poznavale teroriste.

Irak i tamošnja situacija s Kurdima

Kurdi

FOTO: Kurdi u Iraku

Ranije je Ankara samo stranke i organizacije sirijskih Kurda optuživala da su “ogranak terorističkog PKK-a”. No, to se primijenilo nakon tri događaja Prvo, 3. srpnja je iračka vojska najavila uspostavu pune kontrole nad iračko-sirijskom granicom i početak izgradnje rovova i drugih utvrda. Drugo, isti dan u Bagdadu i Basri su se pojavili plakati s antiameričkim sloganima, posebno usmjerenom protiv predsjednika Donalda Trumpa. Treće, klerik Moqtada Al-Sadr postiže dogovor s proiranskim snagama, što je nazvao reakcijom na kontakte nekih političkih snaga s Washingtonom oko pitanja formiranja iračke vlade.

Odmah nakon najave su provedeni udari na kurdska vojna skladišta i druge zgrade na sjeveru iračke pokrajine. SAD je tada poručio kako je navodna “prijetnja agresije” tako visoka da su “američko veleposlanstvo u Bagdadu i američke snaga, kako bi zaštitile ovo mjesto, pojačali sigurnosne mjere zbog zabrinutosti od mogućih oblika nasilja”. 4. srpnja su Turci nastavili zračne i raketne napade na irački Kurdistan, čak ni u pokrajini Erbil. Naravno, ponovno su mete isključivo bile “militanti PKK-a”. I konačno 7. srpnja, Turska je otvoreno zaprijetila svim iračkim Kurdima, osim proturskog klana Barzani i njihove “Kurdistanske demokratske stranke” (PDK). Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu je iznenada optužio iračku “Patriotske unije Kurdistana”, odnosno klan Al-Talabanija i pokret “Gorran” da su u vezi s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK) i upozoreni su da će zbog toga biti kažnjeni.

Cavusoglu je rekao da su dvije kurdske stranke nakon referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana navodno počele podržavati PKK i potkopavati autoritet vođe kurdske regije Massouda Barzanija, što su učinili “na zahtjev neke zemlje”.

Turska, koja se zajedno s Bagdadom i Iranom borila protiv odcjepljenja iračkog Kurdistana, sada spominje nekakvog dužnosnika Talabanijeve stranke koji je “na zatvorenom sastanku u Turskoj Cavusogluu rekao da je njegova stranka trenutno pod zapovjedništvom vodstva PKK”. Što se tiče moguće vojne operacije protiv PKK u Iraku, Cavusoglu je rekao kako će Ankara započeti pregovore o ovom pitanju sa Sjedinjenim Državama, neposredno nakon stvaranja nove vlade u Iraku.

Primjetno je da Cavusoglu slijedi “dnevni red” američkog i izraelskog tandema. Činjenica je da su “Patriotska unija Kurdistana” i pokret “Gorran” uz vlade u Bagdadu i Irana stekli mnoge pristaše u Mosulu, Kirkuku i drugim gradovima i pokrajinama sjevernom Iraku tek nakon neuspjelog referenduma o neovisnosti iračkog Kurdistana. Te stranke su optužila Massouda Barzanija z a izdaju, zbog čega je na kraju dao ostavku na mjesto predsjednika iračkog Kurdistana.

FOTO Kurdistan

FOTO: Irački Kurdistan

Cavusogluove riječi jasno pokazuju da na Turska ipak stoji uz SAD i Izrael i da je protiv Irana ne samo oko pitanja iračkih Kurda, nego i onih iz Sirije, jer fraza “na zahtjev nekih određenih zemalja” je bila izravna aluzija na Iran. Naime, Teheran i specijalci Quds snaga Iranske revolucionarne garde su uspostavili blisku suradnju s iračkim Kurdima iz Talabanijeve stranke i pokreta “Gorran”.

Dvostruki teroristički napad u Kirkuku, Bagdadu i nekoliko drugih gradova u sjevernom i južnom Iraku, očito spadaju  u niz inozemnih provokacija kojima se želi pokazati kako ni Kurdi ni šiiti u Iraku “nisu zadovoljni suradnjom s Iranom”.

U vrijeme kada se govori o prisutnosti i svim vrstama destruktivnih aktivnosti u sjevernom Atlantiku, na Bliskom istoku novi “Trojni pakt” može teži izazvati Treći svjetski rat, koristeći kao izgovor  jačanje Irana na iračkom teritoriju i u Siriju nakon 5 godina rata kojeg proiranske milicije i IRGC vode protiv terorizma i plaćeničkih islamističkih skupina Sjedinjenih Država, Izraela i Turske.

Novi fašistički “Trojni pakt” ne može oprostiti Iranu i iračkim Kurdima iz navedene dvije stranke za neuspjeh američko-izraelskog plana razaranja iračke države i stvaranje kurdske kvazi-države, ali isključivo na teritoriju sjevernog Iraka. Tek nakon toga je trebalo ojačati “sirijski Kurdistan”, iako to povijesno nikada nije bila njihova zemlja, nego Asiraca i Armenaca koji još uvijek žive na ovim prostorima.

Moguće je da su razna kurdska plemena i stranke namjeravali iskoristiti američke i izraelske interese za stvaranje nekakvog “Velikog Kurdistana”, ali su na kraju upravo Sjedinjene Države i Izrael, uz pomoć Turske, iskoristili Kurde u regiji. U početku samo protiv Sadama Husseina, a kasnije gdje god je trebalo.

Ali su bili loše sreće. Još gore su prošli Kurdi, koji su dokazali da su samo alat u rukama “Trojnog pakta” kojeg čine SAD-Izrael i Turska, a trebali su poslužiti u suočavanju s Iranom.

Barzani - Irak - Kurdi

FOTO: Barzani

Sada je problem što Barzani i njegovi ljudi još uvijek raspolažu sa svojim Peshmergama. Uostalom, SAD i Izrael su  pripremali ove snage od početka i navodno su potrošili dvjesto tisuća dolara, iako je vjerojatnije da su potrošili milijarde dolara i izraelskih šekela.

Ipak, bilo je teško pretpostaviti da će u srpnju 2018. godine spomenuti “Trojni pakt” započeti provokacije u regiji koje su gore opisane.

Turci su u suštini zanemarili ciljeve i rezultate posjeta ruskog izaslanstva Afrinu, kojim se neizravno sugerira da napori “Trojnog pakta” među Kurdima nisu usmjereni samo protiv Irana nego i protiv Rusije. Svi su  prilično iznenađeni zbog izdržljivosti i strpljivosti vrhovnih vođa Ruske Federacije i Islamske Republike u odnosima s Turskom, koja je 2015. i 2018. dokazala nepouzdanost i “privrženost” destruktivnim planovima SAD-a i Izraela za Bliski istok.

Ako malo bolje pogledamo, posljednjih dana je “Trojni pakt” Siriji Rusiji i Iranu priredio neugodno iznenađenje. Vidjevši da je sirijska vojska izbila na granicu s Jordanom i krenula na granicu s Izraelom i okupiranom Golanskom visoravni, Sjedinjene Američke Države su preko državnog tajnika Mikea Pompea počele optuživati Rusiju za kršenje sporazuma postignutom između dvije zemlje u kojem su se Moskva i Washington složili oko nekakve “južne de-eskalacijske zone u Siriji”.

Odmah se otvorilo pitanje “Irana i njegovih milicija, koje odmah moraju napustiti Siriju”.

Ne zaboravimo da se uz pomoć Turske, jer bi bez toga bilo nemoguće, otvorio novi front u ratu i pokrenuti su teroristički napadu na sjeveroistoku pokrajine Latakija  u području grada Kabanija. To je očito posao Turske, koji se dogodio u njezinoj zoni odgovornosti, odnosno okupacijskoj zoni u sjevernoj Siriji. Istovremeno su SAD i Izrael pokušali stvoriti novu terorističku koaliciju naziva “Vojska juga”, ali se ova vojska brže predaje nego što uspije oformiti jedinice i odrediti operativna područja djelovanja.

Bit će zanimljiva dogledna budućnost terorističkog kampa za obuku u Al-Tanfu, kojim upravljaju SAD, Britanci i Jordan. Al-Tanf zapravo više nije potreban “Trojnom paktu”, ali može poslužiti da se produži rat u Siriji, a sudeći po djelovanju turske vojske u sjevernom Iraku i u toj zemlji.

Sirija 10. 07. 2018.

FOTO: Situaciona mapa Sirije 10. 07. 2018.

Nije slučajno da su 8. srpnja u parlamentu Iračkog Kurdistana predstavnici stanovnika planine Qandil pozvali zastupnike da prestanu šutjeti o turskim bombardiranjima sela u tom području.

Zastupnici 63 sela iz pokrajine Qandil su posjetili parlament u Erbilu o prenijeli poruku okružnog parlamenta, rekao je jedan od zastupnika Omer Bargkay u intervjuu za lokalnu kurdsku agenciju Bas News. Govorio je o sastanku sa zamjenikom predsjednika parlamenta i da mu je rečeno kako će se službeno raspraviti problem s predsjednikom parlamenta i premijerom kurdske regije u Iraku.

Posljednja događanja bacaju posve novo svjetlo na situacijski savez Rusije, Irana i Turske, kojeg, kako se čini, Ankara koristi za dobivanje što većih ustupaka od američkih saveznika. Ipak, Erdogan je nepredvidiv kao i Trump, stoga se u njega ništa ne može isključiti.

Činjenica da je borci  klana Barzani u Iraku godinama bore na strani Turske protiv svojih iračkih Kurda više nije tajna. No, jednako tako je istina da su u današnjem okruženju Massoud Barzani i njegov klan zbog toga optuženi za bratoubilački rat.

Jučer je Moskva uputila važnu poruku Ankari i upravo je proširila embargo na uvoz hrane iz Europske unije i na Tursku. Naime, nakon početka dvostruke geopolitičke i geostrateške igre Ankare je Rusija reagirala tako da je jučer ruski embargo na proizvode iz Europske unije proširila na Tursku. Ovo je veliki udarac za Ankaru, koja je od početka godine izvoz voća i povrća povećala za 25%, uglavnom zbog potražnje na tržištu Rusije, a vrijednost izvoza je dosegao 794 milijuna dolara. Moskva neće Erdoganu odgovoriti vojno ili drugim instrumentima teškog pritiska i ovo se može smatrati znakom upozorenja, ako nastavi surađivati sa Sjedinjenim Državama i Izraelom na štetu Sirije i Irana, što znači i na štetu Rusije.

S druge strane, napori Irana i njegovih saveznika u regiji, uglavnom usmjereni protiv Sjedinjenih Država i Izraela, prije ili kasnije će se okrenuti protiv Turske. U svakom slučaju, kada je Iran se počne suprotstavljati Turskoj, Rusija će morati otvoreno reći tko joj je pravi partner na Bliskom istoku.

Ako vam se članak svidio, podijelite ga ->

najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Alen
Gost
Alen

Rusija.,iran,sirija.na granici izraela …. Aduti se otkrivaju… Izrael moze birati da povuce armadu iz sirije i BI i da se urazumi ili da istu posalje na osovinu otpora…
Ova blokada Gaze ,sad totalna, je dio njihovog odgovora uz ova desavanja na sjeveru…
Turska je njihova uvjek sam na to podsjecao , sad je vec to vidljivo….
Usa i turci su tu smisljeno odigrali tako da turci budu osigurac americki ako kurdi otkazu poslusnost…
I jedni i drugi poslusnici izraela…
Izrael nece prisatati na manje od sigurnosti svojih granica a to znaci po njihovom bez rusije i iran na bliskom istoku…
Lopta je u izraelskom dvoristu, kako putin rece jucer…..
Rusija je na.pravoj strani istorije , da nije ne bi se ni usudili ulaziti u siriju….

shumadinac
Gost
shumadinac

“Namjera je suočiti se s američkim neprijateljima jednim po jednim. Najprije Iran, onda slijedi Rusija i konačno Kina”

Ovo je jednačina bez nepoznatih. Sve je da kažemo moguće do napada na Rusiju ili Kinu. Ameri znaju da u slučaju napada na Kinu automatski ratuju i protiv Rusije (podrazumevam napad velikog intenziteta, pravi rat). Još bolje znaju da Rusiji ne mogu ništa čak i da se Kina ne umeša (Kina na strani Amera mi je ipak neverovatna kombinacija).

Amerika nema dovoljno snage da slomi Rusiju i Kinu ali ima i više nego dovoljno da natera “saveznike” na njihovu izolaciju. Osnovno oružje SAD-a je međunarodno pravo – već decenijama nameću njegovo slobodno tumačenje dok se Rusiji i Kini gleda svaki pa i nepostojeći detalj čime one postaju taoci sopstvene politike. To je ispravna, čak jedina moguća politika koja će baš zbog toga pobediti ali po koju cenu…

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- A jednadžba- Sad-Rusija vs Kina? Prejaka Kina ne odgovara ni jednima ni drugima. A još uvijek ju je moguće svesti na pravu mjeru. Americi istječe vrijeme, ona je toga svjesna, i mora pod hitno naći saveznika. Indija je vojni patuljak, EU tigar od papira pa joj preostaje od Rusije učiniti makar situacijskog saveznika. Da bi u tome uspjela morala bi pristati na novu Jaltu. Mogu se kladiti da bi Rusija pristala na to za dobru cijenu.

ray
Gost
ray

Izgubio bi opkladu. Ameri su svoje sanse prokockali u Siriji i Ukrajini.

shumadinac
Gost
shumadinac

@ Piretis
Ja sam siguran da Rusija ne bi zabila nož u leđa Kinezima. Na taj način bi Putin pljunuo na sve ono što je decenijama gradio i stao na stranu osvedočenih neprijatelja, podlaca, lažova… Ne samo što bi bilo politički štetno, bilo bi pobubno po moral stanovništva na čijem je vraćanju još i najviše radio.
Ameri menjaju saveznike kao čarape što na kraće staze može doneti korist – duža staza takve filozofije je put u propast čemu svedočimo.
p.s. Evo Tramp već jutros okrenuo za 180 stepeni ono što je pričao sa Putinom. Može da priča ko šta hoće ali čovek je retard. Čak i najveći trolovi ovde vode računa o doslednosti.

Piretis
Gost
Piretis

@shumadinac- Ne radi se o tome da ja navijam za tu verziju. Nema načina da znamo što će sutra biti u politici. Moja je pretpostavka da Rusija podjednako kao i SAD zaziru od jake Kine. A da Kina baš i nije fer igrač najbolje znaju prekomorski susjedi, npr Filipini ili Vijetnam. Sa tako velikom populacijom kakvu ima Kina ona može ili nastaviti rast ili se raspasti. A rast koji sada ostvaruje u ekonomiji očigledno ne odgovara SADu pa ni Europi. Rast stanovnika i vojne moći prije ili poslije imat će za posljedicu traženje dodatnog životnog prostora a to je najizglednije na sjeveru (Mongolija ili Rusija). Zato mislim da je dugoročno prijateljstvo Kine i RF nemoguće. Jedno je što bismo voljeli ili za koga navijamo a drugo dugoročna održivost saveza, koji usput i nije najčvršći. U vojnom segmentu obje strane se drže dosta rezervirano. Kada bi ovog trena Rusija mogla birati između ekonomske suradnje sa EU ili Kinom skoro je sigurno da bi izabrala EU.
A tvoju opaska o “nožu u leđa” demantira cijela pisana povijest. Nema zemlje koja neće izabrati saveznika koji nudi više i odbaciti dojučerašnjeg za koga misli da drži figu u džepu. A domaćoj javnosti se uvijek može prodati priča koju će progutati.

Alen
Gost
Alen

A mozda savez amerike i kine na ustrb rusije…
Tu sigurno ima vise materijala za savez nego bilo koja druga kombinacija…

Piretis
Gost
Piretis

@Alen- To je već viđeno. Tzv ping-pong diplomacija i Kissinger-ov doprinos njoj.
Sa vojno jačom Kinom i očajnom Amerikom bila bi to noćna mora za Rusiju. Ipak, mislim da je to teško ostvarivo. Kina u ekonomskom pogledu dominira i već sad je prijetnja SADu a u slučaju saveza sigurno bi tražila još koncesija za svoj račun. Amerika nikako ne bi pristala na to. Američka administracija sigurno vidi veću prijetnju od Kine nego od ekonomski slabašne Rusije. SADu bi bilo lakše popustiti Rusiji jer ona nema hegemonističkih (za sada) pretenzija a nije direktna konkurencija.
U ovom trenutku i za SAD i za Kinu je Rusija poželjna udavača. Pa ko više ponudi njegova je.

tuf
Gost
tuf

Piretis, odgovor je jednostavan – tko je veca prijetnja Kini – Rusija ili SAD ?
Sasvim je jasno da je to SAD. Nisu oni vesla sisali da bi se samo tako preko noci priklonili jednom savezu, da bi vec krajem dana i njih pojeli.
Pogledaj da je Trump vrlo neozbiljno savjetovao Britaniju da se zavadi s EU, cak mu ni to nije poslo za rukom jer je May izasla u javnost s njegovim “prijedlozima” . A gdje ce onda Kinu okrenuti, kojoj sada ide vise nego dobro u svim podrucjima i SAD gleda kao a) trziste i b) vojno-sigurnosnu prijetnju

Troglavski
Gost
Troglavski

https://www.youtube.com/watch?time_continue=120&v=rHY8yG4mVzs
Chris Wallace intervjuise Putina poslije sastanka

Kaze Putin: “Najveci problem za USA i Rusiju je ako se teroristi domognu WMD (oruzje za masovno unistavanje) i tu se ja i Tramp slazemo!”

Rijec terororisti u ovoj tvrdnji je upitna. USA vidi IRAN, Sjevernu Koreju, a Rusija Ukrajinu … kao teroriste

Kad su istrazivaci otkrili divlje pleme u Africi i uspostavili prvu komunikaciju pitali su ih:

“Sta je dobro?”
“Kada mi zapalimo njihovo selo, pobijemo muskarce i otmemo im zene!”

“A sta je lose?”
“Lose je kad oni zapale nase selo i otmu nam zene!”

—————————————–
E tako ti izgleda svjetska politika danas.

Kad malo bolje razmislim, problemi ce se rijesti tek kad teroristi (citaj male zemlje) nabave WMD

USA i jos 20 zemalja uzmu Kosovo, onda Rusi uzmu abhaziju i Krim, a Kinezi uzmu ostrva 1000 km udaljena i sve oko njih proglase kineskom teritorijom i sad su problem TERORISTI??? c’mon

PDVNK BRE
Gost
PDVNK BRE

Lupas ko Maksim po diviziju

Kosovo je bilo i bice deo Srbije, Krim je bio i bice deo Rusije. LOGIKA NWO JE DA SU MALE ZEMLJE TERORISTI koju ti propagiras je cist idiotizamm i globalizam.
A zaboravi kada ves spominje I Kinu seti se da i USA uzele Havaje udaljene 5000 km i proglasile je svojom teritorijom a da ne govorimo o Engleskoj, Franscuskoj i sl.
I da cisto sumnjam da je Putin rekao da je Ukrajina zemlja terorista.

Željko
Gost
Željko

@PDVNK BRE Kosovo NIKADA više neće biti dio Srbije i morate se pomiriti s tim!

PDVNK bre
Gost
PDVNK bre

Za Zeljko

Bre, jesi li onaj sto si napisao polufinale, finale, nas je trofej. Da i zaboravio si Tomsona da pozelis, ali si ga dobio i to gratis. Iskreno on je vasa slika i prilika. Neznate da se radujete kao normalan svet. Sport je sport a politika pripada vucibatinama. Steta, upropastili ste sjanu priliku da vam vecina Srba cestita na iskrenom i veoma vrednom uspehu.
Vecina vas je kao golman koji vam je branio u Rusiji. Stidi se svojih predaka.

Neznam da li slusas ista drugo osim RTS i HRTa ali KOSOVO ce uvek biti deo Srbije i to je mantra koju svi srbi ponavlaju a nisu u vlasti ili partiji SNS i DS i ostalih trabanata iz Beograda. Ako ne sada onda za 500 godina. Znamo da trpimo, ali cemo se vratiti kao Jevreji u svoju zemlju.
Ne zaboravi srpski seljak a ne beogradjanin je pobedio veliku imperiju i doneo slobodu narodu svom.

Željko
Gost
Željko

@PDVNK bre Da, ja sam taj Željko!

Siniša
Gost
Siniša

Kina je napravila ostrva,ne uzela;Abhazija i Juzna Osetija su drzave ne republike u Rusiji;Kosovo,pre bi se reklo otimacina u pokusaju;Krim…jbg kako se uzme,i uzeli su ga i povratili su ga ali definitivno Rusija Ukrajinu ne smatra teroristima vec samo naciste na vlasti Ukrajine.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

ovaj susret je imao za cilj samo jednu stvar a to je da se Izraelu garantira da će se vojne operacije sirijske vojske i rusa zaustaviti na liniji razdvajanja iz 1974 godine te da ne bude postrojbi Hezbolaha blizu izraelske granice inače sve drugo ostaje kako je Trump navodno pregovara a “deep state” iste pregovore opstruirati primijenjen je isti postupak kao i kod pregovora sa sjevernom Koreja

Bajdo
Gost
Bajdo

Rusija prema svim akterima na Bliskom istoku vodi jednu uravnoteženu politiku. Situacija na Bliskom istoku se ne može rješiti silom već treba zadovoljiti sve zainteresirane strane.

IVE OLDTIMER
Gost
IVE OLDTIMER

Ako usvojimo da SAD sada slijedi Britansku politiku nakon WWII, a znamo da su Britanci ustanovili Izrael iskljucivo sa razlogom da Bliski istok bude zarsite trvenje i izvra stalnih tenzija i nestavilnosti, onda dolazimo do logicnog zakljucka da amerikenjcima nije ni na kraj pameti stvoriti Bliski istok kao tocku mira i stabilnosti, dapacae cak sto vise za njih to treba biti izvor stalnih trvenja i sukoba, sto nestabilnije to za njih bolje i mogu izvoziti svoje oruzje.

Weteran
Gost
Weteran

Imamo Tri suverena igrača, nekoliko epizodista i veliki broj statista?
Igra je veoma kompleksna, i do raspleta dolazi za par godina?!

bbbb
Gost
bbbb

Tu je samo jedan suveren a ostali tancaju kako suveren naloži.

dani
Gost
dani

Svi ste zrtve jedne firme Cambridge Analytica.

Željko
Gost
Željko

Da dodam, velika nova kriza u Iraku, jug Iraka, prijeti slomu Irana izvana i interesantno je kako ovog puta
šiiti su na čelu pobunu, a situacija na jugu Iraka podsjeća na početak novog građanskog rata!

Alen
Gost
Alen

Govorio sam da pravi sukob pocinje tek kad se rjesi isil u siriji , sve ovo su samo pocetci… Uhvatice to citav BI….
Takodjer u knesetu ce uskoro biti usvojen zakon koji proglasava izrael iskljucivo jevrejskom drzavom sa glavnim gradom jerusalemom….

Željko
Gost
Željko

Znači cijena nafte leti u nebo, s naftom i ostali proizvodi i rijeka izbjeglica i migranata se počinje slijevati u EU preko Balkana i k tomu 25.07.2018. “veliki brat” napada carinama i sankcijama EU čitajte Njemačku etc.!

Alen
Gost
Alen

Mislim da bi mogli i mi skupa s naftom
” doseci visine “

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Izvor Al Jazeera i sl. Kakva pobina

Željko
Gost
Željko

Nije, advance.hr!

Siniša
Gost
Siniša

U jbt…ja zaboravio da Advance postoji!!??

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

D. Marijanović, Advance zaboravi. Dovoljno mi se sjetiti njegovog većeg članka u vrijeme najgoreg napada ukrajinske vojske na Donbas: “Putinofilija kao fašizam najgore vrste” Vjerodostojnost nula

bbbb
Gost
bbbb

Željko brođanine mani se advansa, Laki i Siniša su ti dobro odgovorili.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Eno, taman su ga poslušali, pa je danas dobio članak “personalizirani” s posvetom, 🙂 🙂 🙂

Siniša
Gost
Siniša

Zeljo…Siiti su uvijek bili na celu pobune,prosto su velika vecina u Iraku;nikada Suniti nisu dizali bunu u savremenom Iraku.

bbbb
Gost
bbbb

I suniti su dizali bune kad su sadamovi bivši časnici prešli u sisilciolovce i uzeli Mosul.

Siniša
Gost
Siniša

Tacno.

Jurišić maja
Gost
Jurišić maja

Amerikanci će se povući sa juga sirije ukoliko rusi garantiraju povlačenje Hezbolaha i iranskih postrojbi iz regija koje graniće sa Izraelom te da sirijske vojska ostane na poziciji razdvajanja iz 1974

Iskreni Hrvat
Gost
Iskreni Hrvat

Ha,ha, riješiti bliskoistočni problem kad USA izleti iz te regije. Ha,ha, a što bi biolo rješenje problema? Rusija, ha ha, a ha ha aha aha aha ha aha ha. Proevsjedi u Iraku uveliko traju.

Ivo Lola
Gost
Ivo Lola

To što oni demonstriraju, to jedino znači da ih globalistički imperijalisti nisu uspijeli pacificirati i pasivizirati kao nas. Mene više brine zašto mi šutimo i ne reagiramo.

Đuro
Gost
Đuro

Nikakve sankcije Rusija juče nije uvela/proširila prema bilo kome pa ni prema Turskoj.
Pogotovo ne prije,tokom i poslije sastanka Putin Tramp
Zajebava vas Babić sve po redu.
Loži vas ko mlade majmune.

dalmata
Gost
dalmata

Sjor”Duro”,od kad(godinama)sam pronasa ”Logicno” i pisanje,uvazenog Sjor Babica,kroz sve ove godine,nikad nisa pronasa da ni ”Logicno” ni Sjor Babic ista muljaju.Prosto,ostavimo da vrime provjeri ove vijesti,a zamolija bi Ves,da nam imenujete svoje izvore,naravno ako to nije CNN,Al-Lezeira ili HRT.I molim,jos jedna napomena,ovo piskaranje niposto ne znaci da uvazenom,Sjor Babicu triba advokat,a isto tako ne znaci da Vas”Duro” sumnjicim za bilo koji manifetluk.Jednostavno,ka i uvik,brzo ce izac ”dilo na vidilo”.Fala.Pozdrav

Đuro
Gost
Đuro

Gdine “dalmata” u vezi čega treba da vam navedem izvore?

dalmata
Gost
dalmata

sjor ”Duro” od 1991. god kad sam se svojim ocima uvirija u sistematske lazi ”demokratskih,slobodnih i nezavisnih rvatskih medija”niti citam rvaske novine,niti iman Tv,radio ne slusam.Kako sam po struci el.teh,u ”lipoj njihovoj sam proleter’,pa sam bija prisiljen radit svasta.Npr,586 nociju u komadu sam cuva kafic,i dosa u dodir sa kompicem.Vrime od prija 5 godin je bilo(ka i sad) bjesomucana,dirigirana,hr.propaganda proti Sirije,Rusa,Irana,Srba,Caveza itd.Sa vrlo nikakin znanjem o kompicu,uz uporno cackanje trazija sam vjesti o ovim temama.Moram reci da sam vrlo dugo pratija ”Altermainstream”,dok je postoja.Onda sam nasa ”Logicno”Ljudi pisu istinu.Citam ”Pravdu”,”Sputnika”Webtribune”Press.tv”,i to godinama,samo zato jer nisu niciji lazovi.Cila ova litanija je da Vam pokusam rec,da bi mi,svaki.posteni,realni,anti neoliberalni,antifasisticki istiniti izvor bija dragocijen.Fala na razumijevanju.MOLIM,uvazenu redakciju”logicno”ka i druge uvazene citaoce,da ne zamiru sta sam iskocija van teme.Fala lipa

Siniša
Gost
Siniša

Dalmata….sjedi 5.

Đuro
Gost
Đuro

Poštovani gdine”dalmata” nadam se da se nećete previše razočarati u Logično.Ali morate shvatiti da svaki medij ima svoj razlog postojanja.Istinito izvještavanje može biti samo poslovna politika nekog medija ako isti ima koristi od toga.Ljudi koji osnivaju medije imaju neke ciljeve koji poslije pažljivog čitanja često postanu očigledni.Upravo zbog toga je teško naći dobar medij u današnje vrijeme.Ustvari moguće je još jedino naći pojedince koji su ostali prije svega vjerni profesiji.Ali to je nevjerovatno rijetko.Nisam ja više tako mlad da bih se začudio kada neki novinar odstupi od istine.Previše puta sam se razočarao.Štaviše začudim se kad otkrijem nekog ko zaista vrijedi,pa makar bio i otvoreni hrvatski desničar ako svoje stavove zastupa sa profesionalnim integritetom.
Nego ne odgovoriste mi za kakve me izvore pitate?

Siniša
Gost
Siniša

Đuka..4+
Ali….opusti se.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik