Ostavka Barzanija i pregovori s Bagdadom o regionalnim izborima

Massoud Barzani
6 komentara

Jučer su snage sigurnosti u glavnom gradu iračkog Kurdistana, Erbilu, spriječile napad pristaša predsjednika autonomne regije Massouda Barzanija  na zgradu parlamenta.

Sky News Arabia prenosi da se čula pucnjava u zgradi Skupštine iračkog Kurdistana, gdje se ranije glasovao o ukidanju ovlasti čelnika regije. Međutim, glasnogovornik parlamenta je u intervjuu za medije zanijekao je ove informacije.

U nedjelju je u Skupštini iračkog Kurdistana pročitana poruka dugogodišnjeg čelnika kurdske regije Massouda Barzanija, koji je poručio kako ne želi produžiti svoje ovlasti koje istječu 1. studenog.

Parlament iračke kurdske regije je odobrio zahtjev Massouda Barzanija da ne obnovi mandat predsjednika iračke Kurdistanske regionalne vlade.

Odluka dolazi nešto više od mjesec dana nakon kontroverznog referenduma o odcjepljenju na kojem je insistirao  Barzani, što je dovelo do borbi između iračke vlade i kurdskih Peshmerga snaga.

Barzani je poručio kako želi podijeliti predsjedničke ovlasti između regionalne vlade, parlamenta i pravosuđa. Međutim, on će u kurdskoj politici ostati kao čelnik Visokog političkog vijeća, izjavio je njegov visoki pomoćnik Hemin Hawrami.

Visoko političko vijeće Kurdistanske regionalne vlade je osnovano kako bi zamijenilo Visoko vijeće za referendum i da preuzme vodstvo u fazi nakon referenduma.

Ranije, 23. listopada, glavna oporbena stranka od iračkog Kurdistana ”Pokret za promjene” (Gorran) pozvala je predsjednika Massouda Barzanija i njegovog zamjenika Kosrata Rasula da hitno podnesu ostavku.

Kurdistanska oporba je također pozvala na formiranje “Vlade nacionalnog spasa”, kako bi se pripremili za dijalog sa središnjim vlastima Iraka i organizirali novi izbori u autonomnoj regiji.

ErbilIrački KurdistankurdistanMassoud Barzani
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
kladionicar
6 godine prije

Pokazalo se da se u sto vecoj zelji da prne da odjekuje cijeli Bliski istok, Barzani toliko napinjao i napinjao, da se na kraju prevario i umjesto jednog mocnog i razornog “glasnomira”, usr’o se do iza vrata.

Riddick
6 godine prije

Gde su vam sad Amerikanci i Izrael u koje se kunete,hoće li oni da vas štite ipak mora da se pregovara sa Irakom..

Antonio
6 godine prije

Pametan covek – zasto da mu drugi uzmu ovlasti (sto je neminovno nakon kraha negove politike), kad to moze da uradi sam – mirnije i barem malo dostoinstvenije?
Glumit ce neko vreme da je pretsednik u senci i da vuce konce… a zatim ako ga saveznici (cijat SAD) priberu zivjet ce do Gulena… ako ga zaborave…
Inace Ne sitim se Kurdima … pokazali su zelju i silu za drzavu, ali lideri su odabrali loseg saveznika

Sinisa
6 godine prije

Zbilja nenadano,a kakvo je stanje na terenu;gdje su granice Irackog Kurdistana.

Konj
6 godine prije

Pa opet neka vjeruju slijepo zapadu kada ih narajcaju na referenavanturu pa ih ostave na cijedilu pa ispadnu ko kokosi na kisi…barzaga naivan si ko ceska sobarica

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI