U iračkom Kurdistanu zabranjen skup potpore sirijskim Kurdima u Afrinu

Kurdistan
7 komentara

Vlasti iračkog Kurdistana su zabranile održavanje skupa u Dohuku koji se trebao održati u znak potpore Kurdima u Afrinu. Prema iračkim izvorima, lokalne sigurnosne agencije u gradu Dohuku su zabranile skup potpore kurdskim YPG milicijama i Kurdistanskoj radničkoj stranci (PKK) u sirijskoj pokrajini Afrin.

Irački Kurdi u Dohuku su ovim skupom htjeli izraziti svoje protivljenje invaziji turske vojske na takozvani kurdski kanton Afrin na sjeveru Sirije.

Prema izvoru, zabranu je osobno izdao premijer iračkog Kurdistana Nechirvan Barzani.

Naime, Kurdistanska radnička stranka i njeni ogranci u Siriji, Iraku i Iranu se u Turskoj smatraju terorističkom organizacijom.

Ranije smo izvijestili da je Ankara na sjeveru Sirije pokrenula operaciju “Maslinova grančica”, nakon što su SAD dale niz provokativnih izjava o namjeri stvaranja “Pograničnih sigurnosnih snaga” na granici s Turskom, koje bi se formirale od kurdskih oružanih skupina, uključujući oporbene “Sirijske demokratske snage” i PKK.

Çavuşoğlu otkrio Tillersonov prijedlog za Siriju?

U međuvremenu je turski ministar vanjskih poslova Mevlüt Çavuşoğlu rekao kako je američka strana predložila Turskoj da stvori takozvanu “sigurnosnu zonu” na granici sa Sirijom. Çavuşoğlu je to izjavio u srijedu, komentirajući razgovore s američkom državnom tajnikom Rexom Tillersonom.

“Tillerson je predložio formiranje “sigurnosne zone” od 30 kilometara. Rekao je kako se SAD ne žele sukobiti s Turskom na sjeveru Sirije”, objasnio je turski diplomat.

Međutim, Çavuşoğlu je od Washingtona tražio da obustavi isporuke oružja sirijskim Kurdima koji se bore u redovima YPG snaga na sjeveru Sirije. Washington je ranije tražio i odobrio operaciju “Štit Eufrata” i stvaranje “sigurnosne zone” od 30 kilometara u dubini sirijskog teritorija, ali se to vjerojatno nije odnosilo i na područje Afrina, kojeg su napale turske snage i proturske islamističke milicije u Siriji.

turska kurdistan
FOTO – Područje Afrina u Siriji na dan napada turske vojske i takozvane FSA
kurdistanPKKYPG
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Anarho
6 godine prije

Gdje su sad oni koji smatraju Kurde homogenim narodom? Pa oni se ne mogu ujediniti ni na podrucju Sirije, a kamoli na podrucju cetiri drzave Sirije, Iraka, Irana i Turske.
Prije ce biti da ce narod osuditi kurdske teroriste koji ih uvlace u sveopsti rat, nego sto ce se ujediniti. Iako je Barzani ovo uradio vjerovatno na poziv SAD, mislim da medju Kurdima ima dosta ljudi koji su svjesni marionetske uloge koju su im namjenili tutori i nisu spremni zrtvovati zivote za tudje interese. Nadam se da nisu, iako je moguce da i za njih vazi ona slovenacka, “za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni”.

Čardak
6 godine prije

Ako se dobro sjećam – samo je Izrael podržavao nezavisni Kurdistan: a to je dobar znak i Siriji, i Rusiji, i Iranu, Turskoj da ne govorim – na koju stranu treba stati. Kad tome pridodamo “američke” planove da se dugoročno ukotve u sjevernoj Siriji, uz pomoć Kurda i to na širokom teritoriju koji većinom nikada nije bio kurdski, jasno je da ni Sirija ni Rusija nemaju namjeru pritjecati im u pomoć. Kurdi su imali priliku sklopiti dogovor sa sirijskom vladom – te zajednički protjerati sve one koji se u njihovoj državi nalaze u funkciji osvajača: islamistički strani plaćenici, Turci i SAD… Umjesto toga, odabrali su sluganstvo imperijalističkoj prijetvornoj tvorevini koja im je ne tako davno sa svojim drugim slugama priredila opsadu Kobanea i onda ih “kobajagi” od nje spasila… No to ih ne prijeći da optužuju Ruse sto ih ne brane od Turaka. A mi Balkanci smo mislili da smo… Čitaj više »

Laki Topalović
6 godine prije

Koliko vidim turska vojska i FSA su ušli samo na pet mjesta po par sela, i to s turska strane granice. Erdogan će izgubiti gadno, ako se bude kilavio mjesecima, a čini se da će tako biti. S jedne strane, što više topovskog mesa , ovih proturskih ismista izgubi, tim bolje.

bbbb
6 godine prije

Koje su to mračne igre tame u Siriji. Turska naoružavala i puštala jnekiđihad ratnike i svoje turkmene da naprave kaos u Siriji, onaj tko vodi čemeriku i jevvropu stvorio nasljednika i alciaide i samu nju preformatirao, naoružavao ih i slao specijalce da ih vode, bili njihove oči i uši na nebu i svemiru, naoružavali Kurde da stvore državu u Siriji i sad ta dva igrača tame čemerika i osmanlije kao žele tampon zonu, da se izrigaš.

Zvrk
6 godine prije

Vrlo podijeljen narod. Jezično, religijski, plemenski, klanovski, politički i tako dalje…

zvonimir
6 godine prije

sramite se stavite pravu mapu kurdistana sa afrinom i manbijem izdajnici

Borac2
6 godine prije

Danas su glupi ameri cak predlozili da bi se anulirala vlada u siriji i da bi drzavu preuzela uprava UN, a teroristicke enklave da postaju autonomna podrucja.
Ova americka administracija je stvarno hrpa smijurije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI