Kako Izrael koristi irački Kurdistan kao lansirnu platformu za napad na Iran?

Izraelske vazdusne snage vjezbe
7 komentara

Trajni odnos Izraela s iračkim Kurdima dao mu je stratešku prednost u sukobu s Iranom

Nitko ne bi trebao biti iznenađen nedavnim otkrićima da Izrael ima tajnu bazu u Erbilu, glavnom gradu iračke kurdske regije. Vijest se pojavila nakon što je Iran lansirao balističke projektile u bazu prošlog vikenda, navodno kao odmazdu za izraelski napad na iransku tvornicu vojnih bespilotnih letjelica u Kermanshahu.

Iako su vijesti o izraelskoj bazi u Erbilu neke promatrače mogle zateći nespremne, one zapravo proizlaze iz dugih odnosa između Izraela i iračkih Kurda. Nakon osnutka Izraela 1948. godine, mnogi kurdski Židovi počeli su emigrirati u zemlju, a njihova populacija danas iznosi oko 300.000.

Sredinom 1960-ih Izrael je poslao brigadnog generala Tzurija Sagija u Iran kako bi pokrenuo kampanju protiv Iraka, čije su snage zadale smrtonosne udarce izraelskim snagama tijekom rata 1948. godine. Njegova misija je također uključivala jačanje borbe za neovisni Kurdistan u Iraku, jer je pomogao u izgradnji i obuci kurdske vojske.

Dok su Kurdi nastavili borbu za neovisnost od Iraka, Izrael im je opskrbio značajne količine oružja. Sagi je jednom rekao da se tako blisko identificirao s Kurdima da je “postao domoljubni Kurd”.

Tajne operacije

Nakon Iranske revolucije 1979. godine, Kurdi su dobili stratešku važnost za Izrael, predstavljajući suprotnu regionalnu silu koja bi mogla destabilizirati novu vlast u Teheranu. To je zauzvrat potaknulo neprijateljstvo među iranskim čelnicima, koji su se bojali da bi Kurdi mogli dati Izraelcima dublje lokalno uporište.

Mossad je održavao mrežu špijuna u iračkoj kurdskoj regiji, s Azerbajdžanom i drugim mjestima na granici s Iranom. Yedioth Ahronoth je još 2005. izvijestio da su bivši izraelski komandosi obučavali kurdske snage u tehnikama “antiterorizma”.

Seymour Hersh izvijestio je o takvim operacijama u New Yorkeru 2004.: “Izraelski obavještajni i vojni operativci sada tiho rade u Kurdistanu, pružaju obuku za kurdske komandoske jedinice i što je najvažnije po izraelskom mišljenju, vode tajne operacije unutar kurdskih područja Irana i Sirija.” Prema CIA-inom dužnosniku koji se citira u tekstu, “izraelska prisutnost bila je nadaleko poznata u američkoj obavještajnoj zajednici”.

Istovremeno, navodno su planirane i izvedene obavještajne misije i napadi na iranske ciljeve iz izraelskih baza, poput one u Erbilu. Iranski general nedavno je rekao jemenskim novinama da postoje još najmanje dvije takve baze u Iraku.

Potencijal za eskalaciju

Vijesti o izraelskoj bazi u Iraku podsjećaju na bliske odnose Izraela s azerbajdžanskim predsjednikom Ilhamom Alijevim, preko kojih je Izrael navodno dobio pristup azerbejdžanskim zračnim bazama na sjevernoj granici Irana. Bilo je izvješća da su izraelski F-35 sada stacionirani tamo. Izrael je također dao Azerbajdžanu smrtonosne bespilotne letjelice tijekom rata s Armenijom 2020.

Ipak, unatoč hrabrosti operacije Erbil-Kermanshah, takvi napadi imaju malo dugotrajnog učinka. Da, mogli bi iscrpiti mogućnosti iranskih bespilotnih letjelica. Ali Iran ne samo da ima druge baze bespilotnih letjelica, već zadržava i znanje kako obnoviti uništene zalihe. S obzirom na ponovljeno izraelsko sabotiranje iranskih nuklearnih postrojenja, iranski inženjeri zasigurno su ugradili redundantnost u sve aspekte vojnog planiranja i proizvodnje.

Ako je izraelski napad bio zamišljen kao upozorenje, Iran sigurno neće slušati. Nastavit će s naporima da prodre u obranu Izraela, bilo bespilotnim letjelicama ili drugim sredstvima. Nedavni napad mogao bi čak i dodatno eskalirati neprijateljstva, potencijalno dovesti do rata većih razmjera.

Doista, pogrešan proračun na bilo kojoj strani mogao bi dovesti Izrael i Iran u izravan sukob, u kojem možda nema granica razaranju koje su počinile obje strane.

Autor: Richard Silverstein
bliski istokIrakiranIZRAELkurdistanNapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Nekako se je izgubio napad Izraelskih dronova na iranski aerodrom, gdje su navodno uništili preko sto iranskih dronova…. Samo dve-tri nedelje unazad… Samo su na jednom mediju objavili.

tuf
2 godine prije

Kad će Iranci shvatiti da strateški bitnu proizvodnju treba temeljito zaštititi i ne olakšavati neprijatelju djelovanje protiv istih? Stvarno su naivno tvornicu dronova išli graditi ni manje ni više nego u Kermanšahu, je*ate zračne udaljenosti do Iraka 130km – što su očekivali? Guraj, brate, osjetljivu proizvodnju u Bam ili Iranšaher, do tamo Izrael nema dolet ni sa F-35. Ova naiva mi je isto gadljiva kada im nastavljaju curiti sline za Airbusom – a već sutra im ovi budu zatvorili nabavu dijelova. Pamet u glavu, nema se puno prilika!

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

U Iranu, Izrael je jednoj od IRGC jedinica u Kermanshahu, uspio uništiti točno 20 dronova. Ista ta jedinica IRGC-a je vrlo precizno s 12 projektila bombardirala bazu Mossada u Erbilu, šaljući poruku ”da je iranska ruka dovoljno duga da stigne do njih”. Kažu da su Iranci upotrijebili više raketa jer je obavještajni centar imao i podzemni dio. Da je u napadu poginulo 4, od kojih jedna ženska i ozlijeđeno 7 osoba. Da su se navodno tamo nalazili i pripadnici turskog MIT-a i da je Erdogan zbog ovoga bio vrlo ljut. Iračka vlada je upozorila iranskog veleposlanika u Bagdadu Iraj Masjedia i zatražila objašnjenje, a ovaj je rekao ”da u Erbilu postoje još tri Mossadova centra, koja treba istražiti i protjerati, inače će biti pogođeni u narednim danima.” Izrael planira osvetu, dok jednim okom budno motri na Gazu, jer neke informacije govore da bi tamo lako moglo doći do novog pičvajza.… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Iran je pokazao snagu hrabrost i umijeće strateškog planiranja. Daljnji takvi okršaji vode u rat. Ali ne za vrijeme ukrajinske sage.

Pretplati se
2 godine prije

Sva sredstva su dozvoljena.

Stojan
2 godine prije

I šta, Izraelci ne smeju sa svoje teritorije na Iran nego koriste tudju?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI