Odaberite najbolju “medijsku patku” 2017.

Mediji, kamere, novinari
28 komentara

Europska komisija je pokrenula inicijativu koja graniči ne samo sa znanstvenom fantastikom, nego i zdravim razumom. Prema programu Europske komisije u borbi “protiv lažnih vijesti” je osnovan “Visoki stručni odbor” za identifikaciju lažnih vijesti. Njega bi trebali činiti takozvani “debunkeri”, “ugledni” predstavnici akademske zajednice, nevladinih udruga i civilnog društva.

Uloga ovog tijela bi bila otkrivati bezbroj “lažnih vijesti” koje se uspiju provući kroz mainstream medije. Rok za prijavu Europskoj komisiji za sudjelovanje u poslu “kojim se brane demokratske vrijednosti i sloboda govora” je 15. prosinac 2017. godine.

Što je “debunker”. Na primjer, “debunker” bi bile moralne nakaze poput Davida Puentea, Juliana Röpckea iz Bilda ili Petra Stošića iz Indexa koji su uspjeli dokazati da palestinski dječak iz kampa Handarat u Aleppu, kojem su glavu odrubili pripadnici “pobunjene oporbe”, monstrumi milicije Noureddin Al-Zenki.

Naime, oni su uspjeli utvrditi kako nije riječ o dječaku od 11 godina, nego ”sirijskom vojniku od 19 godina koji, kako su potvrdili njegovi rođaci, boluje od talasemije, usporenog rasta i odgođenog puberteta”. Kao ”dokaze” su priložili fotošopiranu fotografiju navodnog sirijskog vojnika sa strojnicom i veliku fotografiju sa sirijskom zastavom kojom se slavi mučenička smrt malog Abdullaha Isse. Žalosno je što su sami krvnici potvrdili da je riječ o malom Palestincu koji je pogubljen jer je špijunirao za sirijsku vladu.

Primjer ima još. Na primjer, idiotska vijest da je Kim Jong-un dao pogubiti obitelj koja se fotografirala u njegovom društvu, ali se nije se smijala, što je bio ”dokaz kako nisu bili odani velikom vođi”.

U međuvremenu imamo najavu Inkvizicije, što je počelo pozivima na autocenzuru na internetu. Prije nekoliko dana je talijanski Facebook slao uznemirujuće poruke administratorima grupa koji moraju odlučiti što postavljati.

“Ovaj post je prijavljen, želite li ga prihvatiti ili odbiti objaviti?”, stajalo je u poruci, nakon koje su, zbog moguće blokade računa, korisnici uglavnom odustajali od objave.

Pokušajmo sada sastaviti deset najboljih “novinarskih patki” koje su, ponavljane tisuću puta, na kraju postaje “istina”. Nisu poredane po kronološkom redu i važnosti, ali to nije ni bitno.

1. Madurov režim represijom guši mirnu i demokratsku “oporbu”

2. Europu pogodila velika epidemija ospica (The Independent)

3. Kurdi i Amerikanci čiste Siriju od terorista

4. Potrebno je 150 000 migranata godišnje kako bi osigurali mirovine Talijanima

5. Kim Jong-un ubio rođaka u zračnoj luci Kuala Lumpur

6. Assad sarinom bombardira pedijatrijske bolnice

7. Putinovi hakeri su izabrali Donalda Trumpa za američkog predsjednika

8. Bombe bačene na Jemen i oružje poslano u Siriju – Europske zemlje poštuju sve međunarodne konvencije

9. Hrvatska nema veze s odlukama hunte u Kijevu i “Inicijativa tri mora” je prijateljski projekt za Rusiju

10. Izlazimo iz krize, ministar Marić se zadužio povoljno i uštedjet će milijarde kuna, a fond Knighthead Capital neće oglodati Agrokor kao lešinu

Spisak je, naravno, nepotpun i možete dodati medijske “patke” koje nedostaju.

CIAdonbasHezbollahISILIslamska državaKalifatkurdistanNATOSankcijeUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Georgij Žukov
6 godine prije

11.” Hrvatska ce biti medju najrazvijenijim zemljama Europske unije i svijeta. To vam obecavam ovdje veceras” K.G.Kitarovic

Slagerpjevac
6 godine prije

12. Hrvatska je loša zemlja za život. Na zapadu je bolje. Iselite se.

Slagerpjevac
6 godine prije

13. Poludjeli i pijani Rusi će nas napasti. Moramo kupiti zapadno oružje. I poslije onda još oružja. Također ćemo s tim oružjem otići svi na njihovu granicu. I uperit ćemo ga u njih da nas nebi napali. Briljantna ideja. (moj favorit)

ilir
6 godine prije

internet je vec u velikoj mjeri kontroliran konacno rjesenje ce biti ministarstvo istine koje je dio procesa konacnog porobljavanja interneta kao i digitalizacija svih medija koja se ne uvodi radi poboljsanja kvalitete vec radi kontrole cenzure i manipulacije

Kajzer Soze
6 godine prije

Ja bih prvo krenuo iz vlastitog dvorišta :
1.Milorad Dodik: RS ima najbolji standard života u regionu !
2.Bakir Izetbegović:zaposlili smo 90 000 ljudi !
A sa spiska bi izabrao:
7. Putinovi hakeri su izabrali Donalda Trumpa za američkog predsjednika plus što bi dodao i njihov uticaj na Kataloniju !

Ana
6 godine prije

4. 1 150 000 imigranata godisnje, da SI (ilitiga SEBI SAMIMA) psiguraju mirovine, socijalne pomoci, fondove zdravstvene zastite…. (nastavite niz…talijana, francuza, hrvata, poljaka, ceha, … (nastavite niz…)
10. Ustedjet ce milijarde kuna…. Na ovo vise ne mogu ni rigati!

Podravec
6 godine prije

Ovo je za .. anti-Pulitzer nagradu 2017. : svih deset točaka!

Antonio
6 godine prije

1. Pobedom Makrona u Francusku – spasena je liberalna Evropa
2. Nove sankcije prema Rusiji ce naterati Moskvu da padne na kolena.
3.Katalonija nema veze i razlicita je od Kosova
4. NATO je ove godine sacuvao mir u svetu
5. Najvise terorista u ISIL su Rusi

I jedna nasa domaca iz Makedonije

1. Kad Makedonija udze u EU i NATO bice reseni svi njeni najvazniji problem

Pisem i placem :((( od srece

Tadmur Palmirović
6 godine prije

28.V.V.Putin nagradio Džihadi Pericu i Ivu Banca za velike i nemjerljive zasluge u promicanju istine o borbi sirijskog naroda protiv belosvjetskog kozojebnog plaćeničkog ljudskog otpada.Nagradu uručila M.Zaharova.

čokolino
6 godine prije

Vjerujem da čovječanstvo treba istinu ali još više treba laž koja mu daje utjehu, koja mu laska i daje beskonačnu nadu. Bez laži bi čovječanstvo ubili očaj i dosada.

shumadinac
6 godine prije

Ovo za boginje (ospice) nije nikako za smejanje. Pratio sam situaciju u Srbiji i mislio da nam lokalno ispiraju mozak a sada kada je “problem” u celoj Evropi znači da nas (verovatno sve) spremaju za “špricanje”. Šta će biti unutra – saznaćemo kasnije.

Ante
6 godine prije

Hrvatski “domoljubi” rade za dobrobiti Hrvatske ( ps, ako je ovo preradikalno prozivanje obrišite post)

Danko Nešović
6 godine prije

“Kurdi i Amerikanci čiste Siriju od terorista”
Definitvno najveća laž.

Laudan
6 godine prije

9.

Dundić
6 godine prije

Autoru svaka čast na debunkeru Petru Stošiću, to pisanje u Indexu pod njegovim imenom je primjer kliničkog moralnog ludila, takvo falsificiranje i laganje se rijetko viđaju, čak i danas. NO, čini mis e da ta rečenica u tekstu nije dovršena, nešto fali iza riječi ‘monstrumi milicije Noureddin Al-Zenki’, fali što su to ovi lažovi dokazivali.

Perun
6 godine prije

Bilo bi lakše razabrati istinite vijesti jer ogromna većina su ili notorna laž ili barem djelomična tj. iskrivljavanje istine. Mainstream medije baš ne pratim pa mi ne pada na pamet neki svježi primjer osim infantilne propagande za EU ili za vrijeme migrantske krize kao sve neki školovani koji će se kvalitetno integrirati kad ono većina vojno sposobni muškarci, dezerteri ili čak veterani Daesha i ostalih terorističkih organizacija naravno udio školovanih stručnjaka je minoran. Od ovoga sa liste najviše me čudi epidemija ospica jer nema veze s politikom. U politici i ne očekujem istinite vijesti. Sad tu ostaje pitanje da li je to priprema za kakvu instant epidemiju iz labosa ili što su već htjeli postići.

Nedim Dino
6 godine prije

“Inicijativa tri mora” je prijateljski projekt za Rusiju. Hahaha ovo mi je naj jace, mada je tesko sve ostale Medijske lazi odvojiti i nenasmijati se iz ovih navednih.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI