SAD od Kurdistana žele napraviti drugo Kosovo

Kurdistan i SAD
81 komentar

Pentagon je objavio dokument koji potvrđuje namjere američke administracije u Siriji. Osim toga, proračun za protuterorističke aktivnosti američkog Ministarstva obrane izvještava se kako se kurdski militanti koriste kao unajmljene snage Sjedinjenih Država.

10 000 boraca Kurdistanske radničke stranke (PKK), priznate u mnogim zemljama, uključujući Europsku uniju, za terorističku organizaciju, kao mjesečnu plaću iz američkog proračuna dobivaju 200 do 400 dolara. Ovaj podatak je otkriven kada je objavljen proračunski plan za antiterorističke aktivnosti u Siriji i Iraku za 2019. godinu, koji je objavljen na službenim stranicama zamjenika ministra obrane Jamesa Mattisa.

U dokumentu se tvrdi kako unatoč deklariranom cilju prisutnosti u Siriji za borbu protiv “Islamske države”, čak i nakon vojnog poraza terorista u prosincu prošle godine SAD ne žure u povlačenju njihovih trupa iz Sirije, koje su ilegalno raspoređene na teritoriju suverene države. Pentagon je već isplanirao vojnu nazočnost u navodnoj borbi protiv terorizma i za 2019. godinu.

Dokument ne spominje eksplicitno PKK, ali navodi kako je ključno za američku vojsku provesti plan konsolidacije u Siriji i podržati takozvanu “umjerenu sirijsku opoziciju”, koja prema Pentagonu uključuje kurdske oružane skupine. U dokumentu se spominje Stranka demokratske unije (PYD), čije se snage “aktivno bore u Siriji protiv ISIL-a” i navodno su “oslobodile i zaštitile regiju od terorista Islamske države”. Pod ovim izgovorom su Kurdi plaćeni od strane američkog zapovjedništva u Siriji.

Broj “redovnih” kurdskih boraca se do 2019. planira povećati na 65 tisuća ljudi. Više od polovice njih će jamčiti sigurnost “trenutnih zona koje kontroliraju na sjeveru Sirije”, a ostali će s Amerikancima sudjelovati u operacijama “protiv ISIL-a”.

Predstavnici Turske su već reagirali na objavu proračunskog plana s izdacima za Siriju. Konkretno, predsjednik turske stranke “Vatan” Doğu Perinçek je da Sjedinjene Države ovim dokumentom priznaju da vladaju pomoću Kurdistanske radničke stranke i njihovih snaga koje su raspoređene u Siriji.

Perinçek je rekao da je cilj takozvanog projekta “Kurdistan” podijeliti Iran, Irak, Siriju i Tursku i da je to prioritet Sjedinjenih Država.

“Ovaj projekt sliči “neovisnosti” Kosova i ima za cilj stvaranje američke baze na Bliskom istoku iz koje će se djelovati protiv zemalja regije”, rekao je Doğu Perinçek.

Ipak, predsjednik turske stranke “Vatan” je siguran da su turska vojna operacija u Siriji i regionalna suradnja osudili američki projekt na neuspjeh. Perinçek smatra da financiranje malih terorističkih skupina neće spasiti SAD i da će Amerikanci na kraju morati priznati da je svijet ušao u doba Euroazije, kao i da je njihova hegemonija završila.

Pozivamo na trenutno povlačenje svih američkih snaga s Bliskog istoka i priznanje procesa u Astani od strane Sjedinjenih Američkih Država”, zaključio je Doğu Perinçek.

kurdistan
Pretplatiti se
Obavijesti o
81 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
6 godine prije

Dijelite vi svoje SAD (smrdljive americke drzave) smradovi,

Tomo
6 godine prije

Porosenko objavio pocetak vojnih akcija u Donbasu ?! Moze nesto o tome ?

Tomo
6 godine prije

Ha bice zaebano Ameri na pocetku rata sigurno dali neka obecanja Kurdima a sad puse na sve strane 😉

Weteran
6 godine prije

Kurdi, kao alat, odgovaraju svim stranama!
Kurdi rade za svakog protiv svakog?!
Jedino za sebe ne rade Kurdi ?!

davor
6 godine prije

I još cca 16 Kosova od Rusije..

palermo
6 godine prije

Kad se riješi zelenjava (ovisno o tomu kakav je dogovor sa Turcima, vijdet će se hoće li se dirati ostatak Idliba) u svim preostalim enklavama, Sirija treba tražiti povrat teritorija istočno od DeZza, te brane (Tabqa prvenstveno). Sjever Sirije pustiti Turcima, Kurdima i Amerima neka se igraju geopolitike. A sa Golanom će biti čupavo.
A nije samo Kosovo američka kuhinja – takva je i Republika Srpska.

Kažun
6 godine prije

Što bi rekao Robert Fisk,na ovim se prostorima nikad nezna tko koga …. !

Laki Topalović
6 godine prije

Pa sad će izbori. sa 65% šiita, iako ima frakcija, mislim da su najjači . Barzanija otpiši. Uskoro će nestati s političke pozornice. Zapravo ga nigdje nema od 10. mjeseca prošle godine.

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Kada jedan turčin stavlja u istu ravan Kosovo i Kurdistan dovoljno govori u kakvim ludim vremenima živimo.

Istina
6 godine prije

Turčin je u pravu, ali namjerno nije iskren jer zna da je njegova izjava namijenjena onima koji međunarodnu diplomaciju zaista dobro poznaju.
Dubinski su ”Kurdistan” i Kosovo ista priča, pošto inkliniraju istoj sudbini, pa zato Kurdima niko ne dozvoljava da predahnu i ustanove fiksne granice svoje buduće države: ukoliko se to ipak dogodi, slijedi i brzo međunarodno priznanje tih granica, baš kao i u slučaju Kosova.
.
Kosovu i Kurdistanu želim mnogo sreće.
😛

pkk
6 godine prije

pa tako i treba, oni ih priznaju i placaju a ne ko pijani rusi, pobili im 500 ruskih placenika a oni kao nisu nasi.nemamo mi nista sa njima. eno sad sa izraelom suruju da rusi maknu siitske trupe iz jugo zapadne sirije.

Zagi.Dr
6 godine prije

Samo što Turci ne misle tako a oni su susjedi a ameri tisućama km daleko

Sinisa
6 godine prije

Haxahaxaha a navedi sta vi u Hrvatskoj imate svoje na svome,pa i Agrokor vam ode.
Covece vidis li ti pogubnost svoga misljenja,takvi me pojedose i medju mojim Srbima…u oku komsije vidite mikro mikro mikronsk zrnce a u svome ne vidite Boing 747 džambo džet i u komsije nista ne valja a svi se valjamo u istom glibu.

alan ford
6 godine prije

naravno da će Turska ostati i zauzeti ne samo taj Afrin, već još veći komada sirije-kurdskog teritorija, koliko god može. I neće se povući odatle. Opet ponavljam, Erdogan je igrač cionista, igrač SAD-a i Izraela… sve ostalo je predstava za naivce. Pa Erdogan je prije 3 mjeseca izjavio, da Asad mora otići s vlasti, da je Asada ratni zločinac i terorist. trudite se da pokažete, kako SAD i Izrael stoje iza Kurda. Ma gdje to? Pa ako stoje, zašto im ne pomognu? Zašto se onda Afrin nalazi pred padom? A Kurdi se ne mogu braniti,. Pa evo Erdogan vodi rat protiv Kurda u Siriji, već 2 mjeseca, a SAD nije ni prstom mrdnuo? Pa gdje je ta pomoć? SAD i Izrael jesu ranije pomagali Kurde, ali sada su ih ostavili na cjedilu, jer su cionistima Erdogan i Turska važniji. Turska je i dalje članica NATO-a. Pa ne budite naivni, vidite… Čitaj više »

Free Catalonia and Kurdistan
6 godine prije

Kurde i Kosovo se ne može uspoređivati. Albanci su imali svoju državu i prije Kosova a Kurdi je nepravedno nemaju.Živio slobodan i neovisni Kurdistan.

Robert Delmata
6 godine prije

Pitanje je sad što naslov znači.?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI