Bagdad odsjekao irački Kurdistan od ostatka svijeta

5 komentara

Irački premijer Haider Al-Abadi je uveo zonu zabrane leta iznad iračkog Kurdistana. Gotovo sve strane aviokompanije su suspendirale letove za sjever Iraka, a cilj ove mjere je preuzeti kontrolu nad zračnim lukama na ”kurdskom” teritoriju i graničnim prijelazima sa susjednim zemljama. Irački premijer je priopćio kako zabrana letova nije usmjerena na ”kažnjavanje građana ove regije, već ustavna mjera koju je donijela vlada u interesu svih stanovnika, pa i Kurdistana”.

Prema riječima iračkog premijera, zabrana je povezana s odbijanjem Erbila da saveznoj vladi preda kontrolu nad granicom s Iranom, Turskom i Sirijom.

Irak, Iran i Turska su sa svoje strane uputili Kurdima zahtjev za preuzimanjem kontrole nad graničnim prijelazima i uskladili su svoje aktivnosti s Bagdadom.

Veliki broj stranih državljana su žurno napustili irački Kurdistan prije nego je zabrana stupila na snagu.

Zabrana se ne odnosi na humanitarne, vojne i diplomatske letove,  rekla je direktorica međunarodne zračne luke u Erbilu, Talar Faiq Saleh.

Kurdski televizijski kanal Rudaw sa sjedištem u Erbilu je najavio kako Massoud Barzani i regionalne vlasti Kurdistana vlasti odbijaju ispuniti  zahtjeve središnje vlade o predaji svih graničnih prijelaza.

FOTO Kurdistan
FOTO: Irački Kurdistan

Novinar Hassan Ridha televizije Al-Alam je objavio dokument na kojem stoji kako će se protiv zrakoplova koji prekrše zabranu moći koristiti vojna sila i iračkom zrakoplovstvu je dozvoljeno da obori sve nedozvoljene letove za luke Dohuk,  Sulejmaniju i Erbil.

Skupina zastupnika u parlamentu u Bagdadu je predložila slanje vojske u irački Kurdistan, ali je irački premijer i zapovjednik oružanih snaga zemlje Haider Al-Abadi to odbio učiniti.

Govoreći pred iračkim parlamentom, gdje je nekoliko zastupnika predložilo vojnu intervenciju u autonomnoj regiji na sjeveru zemlje, Haider Al-Abadi je odbacio scenarij sile u rješavanju sukoba između Bagdada i Erbila.

Rekao je ”kako središnja država namjerava djelovati strogo u političkom i pravnom okviru, na temelju ustava i zakona Iraka”.

Al-Abadi je dodao da će vlada u Bagdadu “odvratiti iračke Kurde od loših koraka po njih”, te naglasio da će “akcije biti glasnije od riječi”.

Nakon referenduma i mjera Bagdada je irački Kurdistan sve izoliraniji. Zbog situacije u Iraku se povlače i strane kompanije.

Ruski Gazprom Neft je priopćio kako odustaje od razvoja bloka Halabja u iračkom Kurdistanu, navodno zbog  ”zbog teške dostupnosti polja i rizika zbog zaostalih mina nakon sukoba u to području”.

Ruska tvrtka sudjeluje u tri projekta na području iračkog Kurdistana. U blokovima Halabja i Shakal udio Gazprom Nefta iznosi 80%, a ostatak pripada regionalnoj vladi. Tvrtka je također uključena u zajednički projekt s kanadskim WesternZagros na Garmian bloku gdje je u konzorciju vlada Kurdistana vlasnik 40% udjela, a ostatak pripada stranim kompanijama. Trenutno se radi samo na bloku Garmian, koji proizvodi oko 9,6 tisuća barela dnevno, ali će se nakon mjera Bagdada nastavak proizvodnje i na ovom bloku dovesti u pitanje.

Gazprom NeftHalabjaIrački Kurdistankurdistannezavisnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Laki Topalović
6 godine prije

Nema druge nego će Barzani klanpriznati da je referendum bio neobvezujući i da će se pregovarati. Istina, ima a arapskom naredba da se obaraju zrakoplovi bez dozvole. Što znači da nikakav zračni most iz Izraela neće pomoći. Uostalom nije Izrael ni rekao da će im slati pomoć, samo diplomatsku podršku

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Kako se pod stavkom “Teritorij koji potažuju Kurdi” lukavo zabija klin između Irana i Iraka za neke buduće zametke ratova. I toga se vjerovatno plaše njihovi USA sponzori, da im ne daj Bože padne napamet da se udruže ili ujedinje. Ili ako požele provući kakav plinovod ili naftovod iz Irana prema Siriji. Kurdi sada igraju ulogu koja je prvenstveno bila namjenjena ISIL-u, da budu tampon između Sirije i Irana. Ne znam koliko, ali danas nitko nije blesav pa ići to raditi bez adekvatne naknade, pak mislim da se radi o astronomskoj sumi, i to u kešu. Nitko ovakve stvari ne radi na obećanja o pomoći i podršci. U kešu zato jer su računali da će ih Bagdad blokirati pa da mogu trgovati na crno. To je prljav posao. Kurdi, kao i još neki, nisu gledali dugoročno!

Konstantin?
6 godine prije

Da Laki & Ivo. Kurdi nisu ni “svesni” ds im je “svileni gajtan” stavljen oko vrata odavno! Glavno pitanje je samo ko ce im ga prvi zategnuti do kraja! Budale koje su zasluzile svoju “sudbinu” (na njihovu zalost)!

17 novembar
6 godine prije

ala in ga je bagdad odsjekao kurdi ne znaju sta da rade pa stampaju pasose

bbbb
6 godine prije

Sadam je znao sa njima…………

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI