Indijske snage u Kašmiru podigle stepen borbene gotovosti

Tenk T-90 Indija
10 komentara

Oružane snage Indije raspoređene u bivšoj državi Jammu i Kašmiru stavljene su u povišenu pripravnost, javila je u petak novinska agencija ANI pozivajući se na zvanične izvore.

“Sve baze indijske vojske, vazduhoplovnih snaga i snaga bezbednosti u Jamuu i Kašmiru Podignute su na viši nivo pripravnosti protiv mogućeg pokušaja terorističkih grupa podržanih od strane  Pakistana da izvrše terorističke u Kašmiru,” agencija citira izvore.

Pakistanska vojska je u četvrtak izvestila da je najmanje pet indijskih i tri pakistanska vojnika ubijeno u pucnjavi u spornom regionu Kašmir na liniji kontrole, koja razdvaja teritoriju između dve države. Indijske oružane snage su odbacile izveštaje o smrti svojih vojnika, označivši tvrdnje “fiktivnim”.

Teritorija države Kašmir predmet je spora između Indije i Pakistana od 1947, kada je Indija stekla nezavisnost i podelila se na dve države zasnovane na religiji. Trenutno region nema državnu granicu, njegova teritorija je podeljena linijom kontrole. Na indijskom delu teritorije vide se brojne grupe koje aktivno podržavaju otcepljenje od Indije.

Indijska vlada je 5. avgusta otkrila odluku da ukine državu Jammu i Kašmir i umesto toga stvori dve teritorije (administrativne jedinice koje uživaju manja ovlašćenja od države). U tom cilju, indijski parlament izglasao je ukidanje člana 370 Ustava kojim je Jammu i Kašmiru dodeljen poseban status.

Jammu i Kašmir uživali su u Indiji posebnu autonomiju. Pre stupanja na snagu na njenoj teritoriji, svi zakoni koje je usvojila centralna vlada (osim onih koji se odnose na odbranu, spoljne odnose) trebalo je da odobri lokalna skupština. Ljudima iz drugih država Indije bilo je zabranjeno kupovati zemljišne parcele tamo. Jamma i Kašmir su imali vlastitu zastavu i niz drugih privilegija.

 

nezavisnostsukob
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
igi
4 godine prije

…znači koliko vidim…samoproglašena secesionistička država kosovo nikada neće biti u UN….ne zbog srbije već onih koji imaju populaciju veću od 100 milijuna stanovnika i razvijen nuklearni program a imaju sličan problem….

Siniša
4 godine prije

Čovek bi bio slobodan reći da im je bilo bolje pod kolonijalnom vlasti, izbišr se međusobno posle sticanja “slobode”.

PitaJa
4 godine prije

šta nisu imali mat-boje za tenkove??

Max
4 godine prije

Točno oni su se kao borili za neovisnost Ma Gandhi je bio čovjek Britanaca. oni su ga uvježbalii

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI