Gazprom Neft u Kini prelazi na yuan kao platežno sredstvo

Naftogaz - Gazprom
6 komentara

Gazprom Neft, naftni ogranak ruskog plinskog diva Gazproma, počinje obračunavati financijske transakcije koje obavlja u Kini u yuanu, umjesto kao dosad u američkim dolarima, rekao je Aleksander Djukov iz te tvrtke.

Ruske naftne tvrtke godinama su nastojale odmaknuti se od američkih dolara kao platežnog sredstva za isporuke, dok Kina namjerava promovirati yuan kao valutu koja će biti sve više korištena na međunarodnoj razini.

Analitičari kažu da je obračunavanje transakcija u yuanima također dio šire strategije ruskih tvrtki za smanjenje rizika američkih sankcija protiv njih.

Gazprom Neft od rujna počinje u područjima gdje se isporučuje mlazno gorivo namijenjeno zrakoplovima koji lete u i iz Kine s vremenom prestati koristiti američki dolar i umjesto njega počinje se prebacivati na rusku rublju ili kineski yuan, rekao je Djukov na marginama Istočnog ekonomskog foruma, koji je održan u Vladivostoku u petak.

“Počinjemo u rujnu i do završetka godine u svim Gazprom postrojenjima u Kini možemo početi implementirati yuan”, rekao je Djukov, a prenosi ruska novinska agencija TASS.

Gazprom Neft nije prva i jedina ruska naftna tvrtka koja se želi odmaknuti od američkog dolara u transakcijama za isporuku nafte.

Prije dvije godine najveća ruska naftna kompanija Rosneft postavila je euro kao zadanu valutu za idući izvoz sirove nafte i rafiniranih proizvoda, budući da je gigant koji kontrolira država nastojao prebaciti što je moguće više prodaje iz američkog dolara u eure, kako bi izbjegao daljnje američke sankcije.

Rusija i Kina sve će više koristiti rublju i yuan u bilateralnoj trgovini, posebno u energetici, rekao je u ponedjeljak South China Morning Post, ruski stručnjak za ruske poslove na Kineskoj akademiji društvenih znanosti Yang Jin.

“To može proširiti međunarodni utjecaj yuana i rublje i pomoći u obrani od vanjskih rizika od sankcija”, rekao je Yang za medij.

Gazprom Neftyuan
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 godine prije

Sadam je objesen zbog ovakvog postupka, a Irak je razoren. Da li ce moci ruse da dovedu u red?

Žvuž
2 godine prije

Prije 2 godine ovo bih doživio kao ozbiljnu vijest, ali danas više, u duhu plandemijskih spoznaja, ne vidim bitnu razliku između američkih, kineskih i ruskih elita pa posljedično ni između njihovih valuta. Svi su u šemi, a sukobi su fingirani i nikad nikome od tih elitaša ne padne dlaka s glave ako se drži “pravog kursa”. To su igre bez granica za gojime.

2 godine prije

Dragi autori,
Vi prvi a onda narod.
Stavite nekakvu slicicu na profil.
Hvala.

Tupko Glupko
2 godine prije

Kina ima podlogu za svou valutu u proizvodnji, a Rusija – između ostaloga – u izvozu nafte i plina koju Kina nasušno treba. I koja već prelazi ruski izvoz istih u Europu. Što će im dolar ovdje? Zapadu dolazi inflacija, glad, porast nezaposlenosti, boleština, cijena energenata, hrane, ekonomski kolaps, pad standarda i zdravstvenih usluga, a sve to je ušlo u petu brzinu uvođenjem Covid mjera koje sve više potenciraju sa Covid putovnicama i uvođenjem obaveznog primanja štetnog eksperimentalnog genetski modificiranog cjepiva za koje se danas bjelodano zna da mu je učinkovitost šest mjeseci i zahtjeva konstantno docjepljivanje, tj. totalnom kontrolom nad stanovništvom i maksimalnim ograničenjem kretanja – rječiti primjer toga imamo trenutno u Australiji, koja je izabrana kao država, tj. kontinent zemljopisno izoliran od ostatka svijeta kao eksperiment provođenja koronafašizma da naredbodavci vide reakciju naroda, tj. mogućnost da to provedu na globalnoj razini. Prije svjetskih ratova uvijek je prethodila teška… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI