fbpx

BRICS i kinesko podrivanje američkog dolara

yuan

Danas je u kineskom gradu Xiamenu počeo summit zemalja skupine BRICS, a kao gosti su pozvani lideri Egipta, Kenije, Meksika, Tajlanda i Tadžikistana. Kina će iskoristiti skup na vrhu kako bi potaknula partnere da se pridruže inicijativi da kineski uvoznici kupuju naftu za juan i zlato. Iako ne sudjeluje na summitu, kao izvoznik nafte, Iran bi, uz Rusiju, uskoro bi mogao napustiti američki dolar i naftu prodavati za kinesku valutu, koju će moći mijenjati za zlato.

Sada postaje jasnije što je Kina namjerava činiti za svim zlatom kojeg je kupila proteklih godina, a da nitko ne zna koliko ga zaista posjeduje.

Kina, kao najveći svjetski uvoznik nafte, priprema se za sklapanje naftnih ugovora denominiranih u kineskim juanima, koji će se moći mijenjati za zlato, čime će najvažnije azijsko tržište nafte izvoznicima omogućiti trgovinu koja neće biti denominirana u američkim dolarima, prenosi Nikkei Asian Review.

Ova vrsta ugovora će biti prvi koje će Kina ponuditi stranim investicijskim fondovima, trgovačkim društvima i naftnim kompanijama. Kasnije će se isti razmatrati i za druge robe.

Ovi su ugovori povoljni jer osiguravaju izbjegavanje američkog dolara izvoznicima poput Rusije, Irana i Venezuele, koji su pogođeni američkim sankcijama.

Kako bi se povećala atraktivnost ugovora denominiranih u juanima, Kina će ih u potpunosti pretvoriti u konvertibilne u zlato na burzama Šangaja i Hong Konga. Prošli mjesec su u Šangaju uspješno provedena četiri testa o takvoj vrsti trgovine sirovom naftom, a do kraja godine će biti gotov posao oko detalja u naftnim ugovorima koji neće biti denominirani u dolarima.

”Pravila igre u svijetu nafte bi se mogla početi ozbiljno mijenjati”, izjavio je Luka Gromen, osnivač američkog makroekonomske istraživačke tvrtke FFTT.

Da, pravila se mijenjaju. Dobrodošli u multipolarni svijet u kojem narodi, ako to odluče, više neće biti prisiljeni vezati se za dolar.

”Kinesko poslovanje na burzama u juanima, koje će se moći mijenjati za zlato u Hong Kongu, stvorit će sustav u kojem će zemlje izbjeći američki bankarski sustav”, 30. kolovoza je rekao stručnjak za ulaganja Mark Tinker.

”Nakon što se prihvati plaćanje nafte ili plina u juanima, dobavljači kao što su što Rusija, Saudijska Arabija ili bilo tko drugi, više neće morati brinuti o višku juana, jer će ih jednostavno moći promijeniti u zlato”, kaže Mark Tinker i dodaje ”kako se sve više pomičemo prema multipolarnom svijetu”.

Rusija je već izrazila spremnost da se suprotstavi ”pretjeranoj dominaciji određenih valuta”, što je potvrdio o Vladimir Putin u izjavi od 1. rujna.

”Osim toga, tražit ćemo ravnomjerniju raspodjelu kvota i udjela s pravom glasa u MMF-u i Svjetskoj banci”, izjavio je Putin.

Rusija je spremna udružiti snage s partnerima u borbi protiv prekomjerne dominacije nekoliko rezervnih valuta.

”Mi smo spremni raditi s našim partnerima za promicanje reformi u međunarodnoj financijskoj regulaciji i prevladati pretjeranu dominaciju nekoliko rezervnih valuta, a također ćemo raditi na uravnoteženiju raspodjele kvota i udjela s pravom glasa u MMF-u i Svjetskoj banci”, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u svom članku uoči BRICS summita.

Dodao je i kako BRICS ide prema novim horizontima strateškog partnerstva, o čemu će Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika raspravljati od 3. do 5. rujna u Kini.

”Nesretna globalna financijska arhitektura”

Prema ruskom predsjedniku, Rusija dijeli zabrinutost skupine BRICS zbog utjecaja  nesretne financijske arhitekture i globalne ekonomije koji ne uzimaju u obzir sve veću važnost gospodarstava u nastajanju.

”Vjerujem da će zemlje BRICS-a čvrsto nastaviti djelovati protiv protekcionizma i novih prepreka u svjetskoj trgovini. Zemlje skupine su suglasne o ovom pitanju, kako bismo mogli ojačati temelje za otvoreni multilateralni trgovinski sustav, jednak i obostrano koristan, te ojačati ulogu WTO kao ključnog regulatora u međunarodnoj trgovini”, napisao je Putin u članku uoči summita skupine.

Rekao je kako ruska inicijativa o razvoju suradnje unutar skupine za cilj ima stvaranje djelotvornih mehanizama za poticanje zdrave konkurencije.

”Cilj je stvoriti paket mjera suradnje u borbi protiv restriktivnih poslovnih praksi velikih multinacionalnih kompanija i prekograničnih povreda pravila u tržišnom natjecanju”, izjavio je.

Ruski lider je rekao kako je strategija skupine BRICS gospodarsko partnerstvo koji se trenutno provodi, a usvojena je na summitu u Ufi 2015. godine.

”Nadamo se da ćemo u Xiamenu govoriti o novim zadaćama kako bi ostvarili opsežnu suradnju u području trgovine, ulaganja i industrije”, rekao je ruski lider, dodajući da je zainteresiran za promicanje gospodarske suradnje sa svim partnerima iz skupine.

Ove godine će Nova razvojna BRICS Banka odobriti drugi paket investicijskih projekata, od 2,5 i 3 milijarde dolara.

”Ja sam uvjeren kako njihova provedba ne samo da će biti poticaj našim gospodarstvima, nego će također promicati i integraciju između naših zemalja”, zaključio je ruski predsjednik.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
30 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije

hoce li oni stvarno uspjeti ili je ovo korak ka globalnom ratu?

Hari1
Gost
Hari1
3 godine prije

Zašto ne bi uspjeli? Ideju podupire nekoliko velikih sila u svijetu, a izgleda ima i popriličan broj zainteresiranih manjih zemalja.

Globalni rat je za sada nerealan zbog nuklearnog oružja, čija upotreba ima preveliku cijenu u smislu globalnog uništenja i zagađenja okoliša potrebnog za ljudski život. No, ako se pronađe način neutralizacije nuklearnog oružja, globalni rat opet postaje realna mogućnost.

Imenjak
Gost
Imenjak
3 godine prije
Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Ima godnina ,godina i po kako kinezi su uspostavili ovaj sistem roba za zlato ,sada samo pridruzuju clanice….
I da ,zbog ovoga ce biti rat.. Sigurno..

Chico
Gost
Chico
3 godine prije

Zašto bi se nafta morala kupovati samo u dolarima.Nek kupuju u kojoj god hoće valuti.

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

SUPER,SUPER,SUPER!!! BRAVO TIGROVI I OSTALI!

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Sitno!10-15 km,ako mislimo na isto??

elijah magnier
Gost
elijah magnier
3 godine prije

Tako je.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

8 i u smanjivanju. Možda i pogodim.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Neslužbeno…Spojeni!!!!!!

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Krenuo napad gardista iz baze 137 iz same enklave .Idu prema tigrovima ,mozda su se i spojili.Pogodio si.:)))

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije

Jedino BI juznije moglo biti problema prema Tardehu, ali tu ce Rusi i njihovi bombarderi i jurisnici doci na svoje.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Tigrovi sa 9 tenkova/vozila prvi ušli u bazu.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

15 Helikoptera i više od 25 aviona danas oralo put

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Brko vodio proboj iz DeZ-a. Navodno je rekao da ide popiti šalicu čaja sa Tigrom. haha

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Tako je.Ja pogrešno razumio.Tigrovi prvi ušli sa sjeverozapada a gledao sam i prve snimke mada treba malo pričekati.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Upravo stiže da je krenula pobuna u dijelovima grada pod ISILom.

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Očekivano.Raspali su se.A u južnom dijelu slavlje.

Zagor
Gost
Zagor
3 godine prije

Sada pak pišu da fali još par km do spajanja. Više ne znam ništa, sa druge strane gledam snimke kako ljudi u DeZ-u slave kraj opsade. Jutro će iti pametnije.

mile
Gost
mile
3 godine prije

slave naši u deiru,spojili se nisu,fali im još 4 km.sutra brko i tigar piju radžu.

mile
Gost
mile
3 godine prije

3 km do baze 137 brigade-tigrovi.stižu info.da se saa trenutno nalazi na 3 km od aerodroma,tako da ove baze(brkine)kaoi sam grad obuhvataju sa obe strane,takozvana klešta.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

došli su izviđači, ne i vojska.

mile
Gost
mile
3 godine prije

nebitno koje došao,bitno da će od danas grad biti debrokiran.život im se konačno varaća u normalu.

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

A koliko smo cekali takva javljanja vasa.. Cak smo pre neku godinu ostajali i njemi gladajuci pacove uz jenkije kako glatko pobjedjivaju..Drago mi je da su pomomili jenki u Siriji zubice i da se nece nikad vise oporaviti , cak ni uz pomoc Kurda podlih.
Hvala Bogu sve se doceka ..Ko ceka..

greti
Gost
greti
3 godine prije

Possible future BRICS members and countries who have expressed interest in joining include: Afghanistan, Argentina, Indonesia, Mexico, Turkey, Egypt, Iran, Nigeria, Sudan, Syria, Bangladesh and Greece.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Sto se tice BRICS-a i podrivanja dolara kazati cu dvije nase narodne Jugoslovenske “Ili kuj , il ne mrci gaca “odnosno ” ako si poceo da bancis onda ceraj do posljednje pare “

Svjatislav 989
Gost
Svjatislav 989
3 godine prije

Rusi da kinezi ne, Njima ne odgovara unistenje dolara ili da gubi vrednost preko 30%.. To nisane kinezi tacnije da jenkijevu vojsku bace na koljena i sve baze.. sacuvaju koliko toliko ekonomiju jenkija..Inac bi imali zelenog wc papira za sledecih 30 godina.. Pametno igraju u tandemu Rus-Kin..Udarice ih tamo gde najvise boli a to je jenkijema vojska.. A i stamparija zelembaca bi mogla prestati raditi.. Zato se i zuri jenkijima da sto pre spale ogromne kolicine koje su upumpali od zadnje krize u ekonomiju.. Ali nece imati mozda vremena za tu igricu da spasavaju sranja sa jeftinim dolarom kod kuce..

Andrej
Gost
Andrej
3 godine prije

Meni se čini da Kinezi, Rusi i S. Koreanci igraju zuje sa Amerikancima. Najprije ih udare po ušima rusi u Siriji, a potom im se u lice unosi S. Koreja sa raketom koja prebaci Japan. Sada ih udaraju po ušima kinezi sa ukidanjem petrodolara, pa im se S.Koreja opet unosi u lice sa hidrogenskom bombom. Blentavi Trump svaki put uperi prstom u S.Koreju, a Rusija i Kina složno viču “Ne, ne, ne, hajdemo to diplomatski rješavati”, dok na fotografijama onaj mali debeli Kim-Jong Un kobajagi zainteresirano provjerava atomsku bombu. Kada pukne bomba, koju mu pakuje Kine, neće se zatresti samo u Japanu, već će ga potres izbaciti sa stolice u Bijeloj kući, a papak će i dalje zbunjeno upirati prstom u S. Koreju.

linea
Gost
linea
3 godine prije

svki scenarij koji urusava svjetski novo liberalni poredak plus je za obicne ljude svijeta i ne bi nikome tko je proziv tog poretka trebalo traziti dlaku u jajetu

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Dobar, malo sam vizualizirao tvoj post, hahahaha za puknut hahaha

POVEZANE VIJESTI

Izbornik