BRICS i kinesko podrivanje američkog dolara

yuan
30 komentara

Danas je u kineskom gradu Xiamenu počeo summit zemalja skupine BRICS, a kao gosti su pozvani lideri Egipta, Kenije, Meksika, Tajlanda i Tadžikistana. Kina će iskoristiti skup na vrhu kako bi potaknula partnere da se pridruže inicijativi da kineski uvoznici kupuju naftu za juan i zlato. Iako ne sudjeluje na summitu, kao izvoznik nafte, Iran bi, uz Rusiju, uskoro bi mogao napustiti američki dolar i naftu prodavati za kinesku valutu, koju će moći mijenjati za zlato.

Sada postaje jasnije što je Kina namjerava činiti za svim zlatom kojeg je kupila proteklih godina, a da nitko ne zna koliko ga zaista posjeduje.

Kina, kao najveći svjetski uvoznik nafte, priprema se za sklapanje naftnih ugovora denominiranih u kineskim juanima, koji će se moći mijenjati za zlato, čime će najvažnije azijsko tržište nafte izvoznicima omogućiti trgovinu koja neće biti denominirana u američkim dolarima, prenosi Nikkei Asian Review.

Ova vrsta ugovora će biti prvi koje će Kina ponuditi stranim investicijskim fondovima, trgovačkim društvima i naftnim kompanijama. Kasnije će se isti razmatrati i za druge robe.

Ovi su ugovori povoljni jer osiguravaju izbjegavanje američkog dolara izvoznicima poput Rusije, Irana i Venezuele, koji su pogođeni američkim sankcijama.

Kako bi se povećala atraktivnost ugovora denominiranih u juanima, Kina će ih u potpunosti pretvoriti u konvertibilne u zlato na burzama Šangaja i Hong Konga. Prošli mjesec su u Šangaju uspješno provedena četiri testa o takvoj vrsti trgovine sirovom naftom, a do kraja godine će biti gotov posao oko detalja u naftnim ugovorima koji neće biti denominirani u dolarima.

”Pravila igre u svijetu nafte bi se mogla početi ozbiljno mijenjati”, izjavio je Luka Gromen, osnivač američkog makroekonomske istraživačke tvrtke FFTT.

Da, pravila se mijenjaju. Dobrodošli u multipolarni svijet u kojem narodi, ako to odluče, više neće biti prisiljeni vezati se za dolar.

”Kinesko poslovanje na burzama u juanima, koje će se moći mijenjati za zlato u Hong Kongu, stvorit će sustav u kojem će zemlje izbjeći američki bankarski sustav”, 30. kolovoza je rekao stručnjak za ulaganja Mark Tinker.

”Nakon što se prihvati plaćanje nafte ili plina u juanima, dobavljači kao što su što Rusija, Saudijska Arabija ili bilo tko drugi, više neće morati brinuti o višku juana, jer će ih jednostavno moći promijeniti u zlato”, kaže Mark Tinker i dodaje ”kako se sve više pomičemo prema multipolarnom svijetu”.

Rusija je već izrazila spremnost da se suprotstavi ”pretjeranoj dominaciji određenih valuta”, što je potvrdio o Vladimir Putin u izjavi od 1. rujna.

”Osim toga, tražit ćemo ravnomjerniju raspodjelu kvota i udjela s pravom glasa u MMF-u i Svjetskoj banci”, izjavio je Putin.

Rusija je spremna udružiti snage s partnerima u borbi protiv prekomjerne dominacije nekoliko rezervnih valuta.

”Mi smo spremni raditi s našim partnerima za promicanje reformi u međunarodnoj financijskoj regulaciji i prevladati pretjeranu dominaciju nekoliko rezervnih valuta, a također ćemo raditi na uravnoteženiju raspodjele kvota i udjela s pravom glasa u MMF-u i Svjetskoj banci”, izjavio je predsjednik Vladimir Putin u svom članku uoči BRICS summita.

Dodao je i kako BRICS ide prema novim horizontima strateškog partnerstva, o čemu će Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika raspravljati od 3. do 5. rujna u Kini.

”Nesretna globalna financijska arhitektura”

Prema ruskom predsjedniku, Rusija dijeli zabrinutost skupine BRICS zbog utjecaja  nesretne financijske arhitekture i globalne ekonomije koji ne uzimaju u obzir sve veću važnost gospodarstava u nastajanju.

”Vjerujem da će zemlje BRICS-a čvrsto nastaviti djelovati protiv protekcionizma i novih prepreka u svjetskoj trgovini. Zemlje skupine su suglasne o ovom pitanju, kako bismo mogli ojačati temelje za otvoreni multilateralni trgovinski sustav, jednak i obostrano koristan, te ojačati ulogu WTO kao ključnog regulatora u međunarodnoj trgovini”, napisao je Putin u članku uoči summita skupine.

Rekao je kako ruska inicijativa o razvoju suradnje unutar skupine za cilj ima stvaranje djelotvornih mehanizama za poticanje zdrave konkurencije.

”Cilj je stvoriti paket mjera suradnje u borbi protiv restriktivnih poslovnih praksi velikih multinacionalnih kompanija i prekograničnih povreda pravila u tržišnom natjecanju”, izjavio je.

Ruski lider je rekao kako je strategija skupine BRICS gospodarsko partnerstvo koji se trenutno provodi, a usvojena je na summitu u Ufi 2015. godine.

”Nadamo se da ćemo u Xiamenu govoriti o novim zadaćama kako bi ostvarili opsežnu suradnju u području trgovine, ulaganja i industrije”, rekao je ruski lider, dodajući da je zainteresiran za promicanje gospodarske suradnje sa svim partnerima iz skupine.

Ove godine će Nova razvojna BRICS Banka odobriti drugi paket investicijskih projekata, od 2,5 i 3 milijarde dolara.

”Ja sam uvjeren kako njihova provedba ne samo da će biti poticaj našim gospodarstvima, nego će također promicati i integraciju između naših zemalja”, zaključio je ruski predsjednik.

BRICSNaftaTrgovinayuanzamjena dolaraZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Imenjak
6 godine prije

hoce li oni stvarno uspjeti ili je ovo korak ka globalnom ratu?

Chico
6 godine prije

Zašto bi se nafta morala kupovati samo u dolarima.Nek kupuju u kojoj god hoće valuti.

elijah magnier
6 godine prije

SUPER,SUPER,SUPER!!! BRAVO TIGROVI I OSTALI!

greti
6 godine prije

Possible future BRICS members and countries who have expressed interest in joining include: Afghanistan, Argentina, Indonesia, Mexico, Turkey, Egypt, Iran, Nigeria, Sudan, Syria, Bangladesh and Greece.

Georgij Žukov
6 godine prije

Sto se tice BRICS-a i podrivanja dolara kazati cu dvije nase narodne Jugoslovenske “Ili kuj , il ne mrci gaca “odnosno ” ako si poceo da bancis onda ceraj do posljednje pare “

Andrej
6 godine prije

Meni se čini da Kinezi, Rusi i S. Koreanci igraju zuje sa Amerikancima. Najprije ih udare po ušima rusi u Siriji, a potom im se u lice unosi S. Koreja sa raketom koja prebaci Japan. Sada ih udaraju po ušima kinezi sa ukidanjem petrodolara, pa im se S.Koreja opet unosi u lice sa hidrogenskom bombom. Blentavi Trump svaki put uperi prstom u S.Koreju, a Rusija i Kina složno viču “Ne, ne, ne, hajdemo to diplomatski rješavati”, dok na fotografijama onaj mali debeli Kim-Jong Un kobajagi zainteresirano provjerava atomsku bombu. Kada pukne bomba, koju mu pakuje Kine, neće se zatresti samo u Japanu, već će ga potres izbaciti sa stolice u Bijeloj kući, a papak će i dalje zbunjeno upirati prstom u S. Koreju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI