fbpx

Trump upozorava da je devalvacija kineskog juana “veliko kršenje” koje će oslabiti Peking

yuan

Kina je u ponedjeljak devalvirala nacionalnu valutu iznad razine 7 juana po dolaru, prvi put u ovom desetljeću. Ovaj potez dolazi nakon što je predsjednik Trump najavio 10-postotne tarife na preostali kineski uvoz od rujna.

Predsjednik Trump osudio je korak Kine zbog devalvacije juana nazivajući to “manipulacijom valute”. U objavi na Twitteru, američki predsjednik je tvrdio da će ovaj potez značajno oslabiti Narodnu Republiku.

Kineska valuta je u ponedjeljak pala na najnižu razinu ikad, probijajući prag od sedam juana po dolaru usred zabrinutosti zbog eskalacije trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama.

U četvrtak se Trump obvezao da će od 1. rujna uvesti 10-postotne carine na daljnji kineski uvoz vrijedan 300 milijardi dolara. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je rekavši da je Peking spreman poduzeti kontramjere.

Do toga dolazi kada su Sjedinjene Države i Kina zaključile trgovinske pregovore u Šangaju, što je Bijela kuća opisala kao “konstruktivnim”, rekavši da se Kina zalaže za povećanje kupovine američkog poljoprivrednog izvoza.

Peking i Washington nalaze se u trgovinskom sporu od lipnja 2018., kada je Trump objavio da nameće carine na kineski uvoz u vrijednosti od 50 milijardi dolara, u nastojanju da uravnoteži trgovinski deficit. Od tada su dvije zemlje uvele nekoliko rundi recipročnih tarifa.

Jučer smo objavili članak o bitnosti devalvacije nacionalne valute kada je gospodarstvo ugroženo s vana. Iznova vam donosimo isječak od jučerašnjeg članka.

“Već odavno traje trgovinski rat između Kine iz Sjedinjenih država. Loša izvozno-uvozna bilanca, natjerala je Sjedinjene države da uvedu carine kako bi pokrenule svoje domaće gospodarstvo. Odgovor Kine nije trebalo dugo čekati, jer u toj zemlju osim bogatih poduzetnika imamo i političare koji svoj uspjeh vide u svojoj zemlji, a ne u Briselu, Beču i Ženevi.

Kina je oslabila svoju nacionalnu valutu juan i time smanjila cijenu rada prema vani. Kompenzirala je povećanje cijena koje je uslijedilo nakon uvođenja američkih carina. Ovim potezom, američki građani neće ništa osjetiti, jer će cijene ostati iste, a američka će poduzeća i dalje, bez obzira na veće carine, uvoziti kinesku robu.

Kineski radnik, također neće ništa izgubiti na domaćem tržištu, jer će mu plaća ostati ista i moći će i dalje kupovati domaće proizvode, te vraćati uzete kredite od svoje nacionalne banke u nacionalnoj valuti. Istina, cijene stranih roba će se povećati, ali to je i bio cilj. Proizvoditi i konzumirati domaće proizvode, a ne uvoziti strane. Logično i pametno.”

Kina očito zna kako se boriti protiv sankcija i zaštiti svoju nacionalnu ekonomiju. Odluka o devalvaciji je odličan potez i kontra mjera uvođenju carina, što s razlogom nervira predsjednika Sjedinjenih država, pošto uvođenje carina neće izazvati planirane posljedice. Gospodarski rat dvije svjetske sile je tek na početku.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
70 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije

Dirljiva i iskrena je Trumpova briga da ce devalvacija Juana oslabiti Kinu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

Kina ne može u dovoljnoj mjeri parirati svojim carinama američkom uvođenju carina na kinesku robu iz jednostavnog razloga – puno manje uvoze iz SAD-a, nego li izvoze. Očito mogu s devalvacijom svoje valute. Sad je loptica opet prebačena Amerikancima. Mogu posegnuti za još kojih 10-20% carina na već utvrđene carine te tako kinesku robu na svom tržištu učiniti nekonkurentnijom. Je li sve s kineskom devalvacijom svoje valute pozitivno za Kinu? Jest, onoliko koliko i američke carine na kinesku robu SAD-u. Kina ne prodaje samo kinesku robu, već i stranu robu koju mora kupovati u inozemstvu (sirovine koje su ugrađene u finalni proizvod). pa ovom devalvacijom čine i te sirovine skupljima, u konačnici i vlastitu proizvodnju za vlastito tržište. Legitimni Trumpov cilj jest vratiti proizvodnju u SAD i u većini stvari biti samodostatan. To je i kineski cilj. Ako svi ispune svoje ciljeve o samodostatnosti, onda neće biti međunarodne trgovine. Najbolje je da svatko radi ono što najbolje zna i pritom vodi računa o izvozno-uvoznoj ravnoteži. Svatko s viškovima u međunarodnoj trgovini na neki način postaje predator i onaj koji preuzima tuđa gospodarstva, nekad i cijele države. U ovom trenutku su to Kina,Njemačka, Rusija..svi oni s većim izvozom od uvoza. SAD… Pročitaj više »

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Slažem se sa komentarom da: “Najbolje je da svatko radi ono što najbolje zna i pritom vodi računa o izvozno-uvoznoj ravnoteži”, ali problem nastaje kad neki, ovaj put Kina, želi proizvoiti SVE, ali baš sve..

Doduše, ti isti Amerikanci ali i Europljani su im donijeli tehnologiju i premjestili svoju proizviodnju u Kinu zbog jeftine radne snage, tako da nije Kina sama kriva za sve.

Tko je kriv što se Apple radi u Kini, pa Amerikanci naravno.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Kineski suficit je dobar za Kinu. I koga još? Koga to veseli što Kinezi grade Pelješki most, ceste po Crnoj Gori i Srbiji, a narod u nedostatku posla iseljava? Pretpostavljam da ove koji lupaju minuse veseli kineski napredak i vlastiti nazadak.

FATIH
Gost
FATIH
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

E BAS SI ALERGENT!!

Snicla
Gost
Snicla
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Samo mi reci gdje je tu slobodno tržište i sva popratna priča koju smo slušali dom su ameri unuštavali druge ekonomije. Ista ona priča koju EU koristi dok uništava stoku sitnog zuba u Africi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Snicla

Nikad i nigdje nije postojalo apsolutno slobodno tržište. Postoje manje slobodna, zatvorena tržišta s tisućama barijera za strane robe, postoje otvorenija tržišta koja imaju najmanje (ili nikakve) carine za tuđe robe. Za info – među državama s najmanjim carinama na svijetu je zanimljivo SAD. Istina, tuđe robe plaćaju dolarima koje prodavači ne mogu potrošiti na američke robe, nego na naftu, ali to je druga priča.

Savonarola
Gost
Savonarola
1 godina prije
Reply to  Snicla

Pa amerikanci su se uvijek zalagali za slobodno tržište i to sve dok im je to išlo u prilog.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Savonarola

I Kinezi se zalažu za slobodno tržište izvan Kine jer im ide u prilog i zalažu se za zatvoreno tržište u Kini jer im ide u prilog. Svatko slijedi svoje interese.

Pixi
Gost
Pixi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ljudi svaka cast vise volim dobre komemtare ma ovom portalu nego same tekstove….SoA dobar si i točka

Denis
Gost
Denis
1 godina prije
Reply to  Pixi

Jako fali Burt.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Snicla

Slobodno tržište može postojat samo ako so uvjeti svugdje isti. Znači uslovi rada, stanadard radne snage, financiranje komapnija itd.
Za primjer uzmi Huawei. Oni nude kupcima kredite sa 0% kamata. Iza tih kredita stoji Bank of China, iza njih cela Kina.
Kako da se sada NOKIA natjeca s njima. Sta god NOKIA uradi Huawei če bit jeftiniji.
Dumping se nije kaznjavao samo zbog pohlepa zapadnih kompanija jer su im Kinezi radili za male pare, a sad kad Kinezi naučili posao i guraju svoju iskopiranu robu pola jeftinije, polako postaje panika.
Kasno su ameri došli do toga,možda i prekasno, a ne znam sta ovi magarci u EU čekaju sa carinama. Valjda zbog nemačke avotindustrije.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Nísta Kina nece oslabiti,svalů Potez kině ojacava kinu ,nísta drugi,své to ona svoje zasto.Svojim potezima ameri maximální odkaze iž svijeta azije,ekonomski politicki.

Jozo
Gost
Jozo
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kme Kme son of the rospija

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Neki su mislili da će Kina ubrzanim razvojem podizati standard, što znači podizanje plaća, radničkih prava …itd, što kad se ugradi u finalnu cijenu proizvoda dovodi do neminovnog poskupljaenja, Standard je i povećan u najvećim gradovima, ali čelična ruka i nadzor KP sve drži pod kontrolom, tako da nema slobodnog tržišta unutar jedne država, a kamoli među državama.

Interesantno da radnici u trulom kapitaliznu imaju veća radnička prava i bolje su zaštićeni nego u jednoj socijalističkoj zemlji. Nisam otkrio Ameriku , već samo želim reći da i Kina i Amerika, a bogme i ostali gledaju svoj i samo svoj interes.

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Málo věce sú to igre kojima ti nerazumijes..tu sú radnici nebitni, bitno je rádi cega se své to rádi,kojí je konácí cilj tih poteza.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Naravno da ne razumijem te velike igre, ali razumijem to da svi žele dominaciju i da obično završi po želji jačeg.

A to će izaći jači, ljepši, bolji… reći će vrijeme ispred nas.

Splitexpress
Gost
Splitexpress
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Za zemlju u kojoj su nedavno umirali od gladi,veliki je napredak i kada se nahrane?

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

A nahranio ih zapad! Posredno.

Njonjobobo
Gost
Njonjobobo
1 godina prije
Reply to  Splitexpress

Coravi vidi ponavljanje povjesti,gluhonjemi moze predvidjeti nastavak.
Retardirani zna kraj price I nastavak iste.
Cijena zlata govori vise od rijeci

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

Danas smo več doznali, da nije bilo nikakvog kršenja, kod devalvacije i pošto je bio Trump opet veoma pametan, Kina je danas još jednom snizila vrijednost Juana….I samo još jednom za mudre i najmudrije…. Carine uvijek plačaju državljani države, koja je carine i uvjela, pa tako u slučaju Kine i USrA Trump radi duplu glupost…. Tereti svoje državljanine sada
več preko 700 $ po glavi, godišnje zbog carina.. I zbog Kineskog velikog smanjenja uvoza USrA agrara, direktno osiromašuje svoju redneck izbornu bazu….. Tako vidimno i da neka poduzeča, koja sad biježe iz Kine ne vračaju se u USrA, nego idu u još jeftinija područja proizvodnje, kao što su Indija i Vijetnam….. Tako, da kao što kaže stabilni genije… So much winning…

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Istina je da carine uvijek plaćaju sami građani zemlje koja je carina uvela i da je to u naravi kazneni porez kojeg država odrezuje građanima za ‘izdaju’ zbog kupnje strane robe. Država misli kako na taj način štiti domaću proizvodnju (ako se sjetimo Crvene zastave, stojadina i carina na uvoz automobila, bit će nam jasnije). Danas ima jako puno zagovornika uvođenja carina koji drže da je to lijek za domaće gospodarstvo. Američki primjer – da su se razvili zbog vrlo malih carina nije jedinstven. Nije ni kineski da su se razvili s carinama. Očito valja dobro izvagati carinsku politiku. Same po sebi, carine nisu rješenje, već problem, ako nisu privremene i smislene.

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Crvena Zastava koja je pravila Stojadinana, Yugo i.t.d. je zajedno sa svim kooperantima u cijeloj Jugoslaviji uposljavala oko 80.000 radnika. Koji krelac (slijepac) treba biti pa unistiti sve to, da bi guzica sjela u polovnog Golfa, Fiata i.t.d. Svim tim radnicima placano je socijalno, zdravstveno, penzijsko osiguranje …. plus su te place trosili u ducanima,…. Sad peru sudje u Norveskama, Irskama…ili peru guzice i mjenjaju pelene starcima po Njemackama, Austrijama ….
Isto vazi i za sve drugo: Jugoturbina Karlovac, Energoinvest Sarajevo, Treci Maj Rikard Bencic, Torpedo Rijeka, Cajevec Banja Luka, Jugoplastika Dalma….Split, Bagat Zadar, Soko, Aluminijum Mostar, FAP Priboj TAM Maribor, i.t.d i.td jos tisuce poduzeca…da se covjek rasplace..poljoprivredni kombinati Belje, 29 novembar Becej Pancevo PKB, farmacija kompletna….e moj Alericni sine…..To zapad radi sa konkurencijom.
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  pera detlic

Pera
Onda si ti na strani Amerikanaca i uvođenja carina? Imaju i oni automobilsku industriju koja zapošljava stotine tisuća radnika. Ili si ogledni primjerak kognitivne disonance na djelu?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ja sam na strani onih koji misle da carine ili bilo što drugo u jednoj suverenoj drzavi određuje ta zemlja sama, kako joj paše. I ako Indija ne želi Huawei za razvoj 5g mreže na svome teritoriju, na primjer, to je njena stvar. Ako kaže da će njezin dio Kašmira biti ovakav ili onakav to je takođe njezina stvar. Barem bi trebala bit. Ako meni (nekoj državi) odgovara da uspostavim carine na bilo što, to je samo moja stvar. Ako neko drugi želi da carini moju ili neku drugu robu, opet dobro.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!!

odisea
Gost
odisea
1 godina prije
Reply to  pera detlic

To sindrom pokondirene tikve,karakteristika intelektualno inferiornih jedinki.Nije samo ovdje to je prbl. u svijetu, samo smo mi mislili da je tuđe voće slađe, a sad nemamo nikakvoga, valjda je sada bilo kakvo dovoljno slatko.
U Bosni kažu “da je do kadije ko od kadije…”

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pises gluposti jer nista ne znas o carini. Nije mi jasno zasto razvijas diskusiju o temi kojoj nisi dorastao. Isto kao jogunasto dijete, cak ti je i rasprava na tom nivou. Ispada da su svi glupi samo ti ,jadnik, pametan. Neopjevano…

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Čím Terezie Trump svoje drzavljane,700 dolarima po glavu stanovnika.Neljuti se Jaranenerazumijes ti tím potezima.Da Bi se Amerika
mogla preformirati, mora se odpojit od mnogih stvari u svijetu, Mora a Onda nako toga slijede noví sistemi preformacije.Trump to super rádi, samo mnogi Tome nerazumiju.Da razumijete kako funkcioniraju globalisti, sto je objektivní a sto subjektivní proces u njihovom sistemu, Onda Bi vám bilo Puno lakse své razumjeti.Nemam namjeru nikom soliti paměť a morate znáti jako funkcioniraju globalisti u sistemu upravljanjem..své ide jako třeba svojím tom,onak kojí své to razumije, Tako neshvaca své to,sví potezi ce bití veliká nepoznanica.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije

To što ti pišeš Milanče, ja mogu slušat svaki dan, kod Sjekloče u Kosmopolitiki na YT, svaki dan….

Milance iz Ceske
Gost
Milance iz Ceske
1 godina prije
Reply to  Trubadur

To sto firmě bjeze iž amerike do kině, o Tome písem věc godinu Dana, Kina postaje noví globalni centra a u americi slijedi preformacija,odlazak iž nato snaga itd.nista noví,své sú to procesí kojí sú věc dugo u toku.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Carine placa Kina.

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  MDM

emm, trebalo bi bit jasno da amer za svoj $ dobija više ali mu tu razliku uzme US customs, a Kinez plati to tokom uvoza sirovina, kupnjom strane robe itd.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  MDM

Gori si od SoA-e.

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  MDM

Ja bi volio da na moju uvoznu robu carine plati Hrvatska ili Kina, Vijetnam, USA, meni svejedno.
Na žalost carinu ću platiti ja, krajnji kupac a zbog mog posla neki tunel će ponovo par puta biti pituran, recimo to tako.

Mile
Gost
Mile
1 godina prije
Reply to  MDM

Carinu plaća uvoznik!

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Mile

Tako je Mile, i nije uračunata u cijenu za krajnjeg kupca ! 🙂

MDM
Gost
MDM
1 godina prije
Reply to  Mile

Jao ljudi, carinu placa uvoznik ali posto je proizvod jeftiniji on placa isto, a razliku uzima US carina. Najebe kinez kad mora kupi stranu robu koja mu je kod devalvacije poskupila.

Carlosan
Gost
Carlosan
1 godina prije

Ne bih se složio sa logikom da ako porastu carine samo nastradaju isključivo domaći kupci jer oni plaćaju veću finalnu cijenu.
Pretpostavka je točna pod uvjetom da kupac želi kupiti isključivo određeni proizvod, ali smisao carina i jeste da se kupuje zamjenski domaći proizvod.
Činjenica je da će u konačnici kupac platiti veću cijenu (kod povećanih carina) ali država ubire veći porez od veće cijene plus zarada od carina. Povećava se domaća potrošnja što je i cilj svake ekonomije.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Carlosan

Carine su nasilno onemogućavanje strane konkurencije. Preko carina domaći nekvalitetniji proizvod može imati nižu ili istu cijenu kao strani koji je bolji. To uglavnom ne onemogućava kupce da kupuju skuplji proizvod, ali zato kažnjava manje platežno sposobne kupce koji su prisiljeni kupovati nekvalitetniji proizvod. Logika kaže da država štiti svoje proizvođače, dok u stvarnosti podržava loše i ispodprosječne. K tomu ide i još jedna kvaka – kad ti nekomu uvedeš carinu, što toga sprječava da uvede carinu na tvoje proizvode?

pera detlic
Gost
pera detlic
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Kvaka je u tome da drustvo (drzava) bez proizvodnje (idealno bi bilo biti samodostatan i tome treba teziti) )nikada nece dostici nivo standarda najrazvijenijih drustava (drzava).
P.S. Svaki izuzetak potvrdjuje pravilo!
SMRT FASIZMU SLOBODA NARODU !!!

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Carine se nemogu gledat samo sa jedne strane isto ka i dinamit koji može ubit ljude, ali može i pomoć da se probije tunel i spoji ljude koji žive sa obe dvi strane brda.

Carine su ka i porezi samo alati u ekonomiji i to drugorazredni alati za popravak ekonomije.

Prvi alati su monetarni jer se sa njima regulira produktivnost, a tek nakon toga dolaze fiskalni alati odnosno carine i porezi.

To je moje strojarsko shvaćanje ekonomije jer nisan ekonomista nego strojar, jer da bi makinja radila najprij triba gorivo i arija pa se tek nakon toga gleda jeli pumpe dižu tlak ulja za podmazivanje. Bez goriva i arije makinja neće niti zavrtit, a kad zavrti bez tlaka ulja svi, pa i ekonomisti, znaju šta će se dogodit ☺

Mikojan
Gost
Mikojan
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno, ekonomisti su paraziti, ne proizvode ništa samo prodaju maglu naivnim kupcima.

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

nego..reci mi sine od alerika..zašto se ono zbila bostonska čajanka…tko je u tom sukobu imao današnje uloge….

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Samo mala sugestija……
Obratiti pozornost na povećanje kineskog izvoza u Vijetnam, Tajvan i i još neke zemlje jugoistočne Azije.
I povećanje američkog uvoza iz tih zemalja……….. tako da….
Sve je to relativno, moj Alberte…….
Često je punac govorio Einsteinu.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije

…tako da SAD još uvijek može birati koju zemlju će razviti, a kojoj financijski (i svakako drugačije) naštetiti.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Treba če se malo uozbiljiti SOA…. Kina je največi kreditodavač na svijetu i prestiže ukupne kredite svetske banke i IMFa…… Pa tako tvoja teorija, koja je bila posve realna prije recimo još 10 godina, danas “hebi ga”, više ne stoji….

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Želiš reći kako će američki dolari prebačeni u Vijetnam, Tajvan i još neke zemlje jugoistočne Azije za kinesku robu njima naštetiti? Istina je da su kineske banke drugi najveći kamatar na svijetu.

Trubadur
Gost
Trubadur
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Več mi se čini, da sam ti jednom napisao, da ne pratiš redovno što se dešava, pa su tako tvoji zaključci, dosta dobri ali na žalost več dosta prevaziđeni…. Prve četiri največe banke na svijetu ( vrijedne ukupno oko 13 000 milijardi ( asest ) $ su KINESKE banke )… Po najnovijoj analizi “NATIONAL BUREAU OF ECONOMIC RESEARCH”.. ( mogu ti dati i link na PDFju ako treba ), je Kina postala največi kreditodavač u svijetu i kad naučiš, da je u sistemu “kredit = novac “, onaj koji daje kredite, taj što odlučuje, bit če ti puno lakše shvatit bit novog multipolarnog svijeta……

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Trubadur

Volim kad me netko uči ono o čemu sam pisao ovdje prije dvije-tri godine, dakako uz hrpetine minusa, a sad isti minusar mi kaže da nešto previđam…jbg.

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Ipak nije na dnevnoj bazi. Urodjeno je …

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA To jednostavno nije točno. SAD ima sve manje izbora i mogućnosti. Šta se južne Azije tiće tu Kina već godinama ima svoj plan kojega provodi u obliku “one belt, one road” kako bi razvila sve zemlje vezane za ti pravac. Ni Kina nema puno izbora nego radit upravo to jer nema di sa priko tisuću miljardi američkoga duga odnosno Kina nemože tek tako naglo iskrcat te obveznice upravo radi Amerike koja je još uvik najveći kineski trgovinski partner, ali isto tako razvijanjem ostalih nerazvijenih država, prvenstveno južnoazijskih, dobiva nova i jača tržišta koja bi mogla popit njezinu robu i da šta manje ovisi o američkome tržištu. Kinezima je jasno kako bi uništenjem Amerike sa nekontroliranim iskrcavanjem američkim obveznica Amerika potonila, ali potonila bi i Kina. Istočna kultura ne poznaje onu hrvatsku “neka susidu crkne krava” Kosooki ipak imaju malo drugačiji mindset od zapadnjaka. Uticaj Kine u odnosu na uticaj Amerike u Africi se u zadnjih desetak plus godin enormno prominija u korist Kine. Pri tome triba uzet u obzir kako to Kina u Africi radi bez oružja nasuprot Americi koja u Africi ima vojsku (AFRICOM) i dili oružje raznim ekstremistima kako bi stalno proizvodili kaos. Pa ni Afrikanci nisu… Pročitaj više »

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Ne znam s čim polemiziraš!?
Nije se Kina samorazvila, niti se razvila od stranih kredita, nego ju je razvio Zapad prijenosom tehnologije. Također – Kina neće razviti svojim kreditiranjem nikoga, nego samo podjarmiti. Postoji samo jedan način pomoći drugoj zemlji – omogućiti joj tehnologiju da sama proizvodi robe.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Pa ako neznaš sa čim polemiziram, evo ti tvoj navod; “tako da SAD još uvijek može birati koju zemlju će razviti”
A zašto i kako ne mislin da je to tako pokuša san obrazložit.

A šta se razvoja Kine tiče biće moj pokojni dida i pokojna baba radili u kineskim tvornicama, a ne Kinezi.

Son of Alerik
Gost
Son of Alerik
1 godina prije
Reply to  Moreno

Moreno
Je, i tvoja baba je navigavala umjesto tebe, sto Zapadnjaci ne bi radili u tvornicama koje su podigli u Kini i svu dobit predavali Partiji?

Moreno
Member
Moreno
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

SoA Kinezi su čudo, ponekad im se dogodi da njihova fejkača bude bolja od originala . . . čuja san priču sa pazara, kako su prje nekih godina, ono kad je bila akcija vatanja falše markirane robe po pazarima, došli tehnološki obaviještajci iz Benettona i od prodavača na pazaru tili saznat ko in isporučuje odnosno proizvodi robu, ne da bi ih tužili ili nešto slično nego da bi za Benetton proizvodili jer su im ti artikli koje su vidili na pazaru bili jeftiniji i kvalitetniji (materijal i šivanje) nego njihova jedinična proizvodnja u Kini bez troškova prijevoza i marže. A sad ono provjereno, znan da san u Kini kupija jaketu za 30 dolari koja je bila puno kvalitetnija od ovih markiranih šta se prodaju ovde za 120 – 180 dolari, ali koje se isto šiju u Kini. Za robu široke potrošnje ne triba nikakva tehnologija . . . pa Hrvatska šunferine i štikadente iz Kine uvozi . . . koja je to strašna tehnologija . . . Kinezi su cili svit sa škovacama zatrpali i nije problem u Kinezima, nego u zapadnome konzumerizmu jer se sve češće kupuje cjena, a ne proizvod. Problem je i u percepciji o stalnome rastu,… Pročitaj više »

Umpah Pah
Gost
Umpah Pah
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

@SOA :
NE MOŽEŠ TAKO O MORENOVOJ BACI !!

igi
Gost
igi
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

…za razliku od kine zapad kreditima oslobađa….evo hrvatska je zapadnim kreditima uspjela kupiti tehnologiju kojom proizvodi robu….najpoznatiji je stroj za proizvodnju magle…..inače zapad je lud za tim da neka država proizvodi robu koja bi bila konkurentna njihovoj….ali ne lezi vraže…zapad noćima ne spava što se toliko trudi da stvori na balkanu državnike a ono ispadaju političari i muljatori,lopine…to bih usporedio s onom …traže posao a mole boga da ga ne nađu…

Sparkling
Gost
Sparkling
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Prošla baba s kolačima. A ti Son pjevaj borbene.
LP

Niko
Gost
Niko
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Pod uslovo.. Da ameri imaju novca ali oni samo gomilaju dug a u zadnje vrijeme nemaju ni kupaca za svoje obveznice pa su se vratili oprobanoj metodi a to je stampanje dolara bez pokrica

Pera
Gost
Pera
1 godina prije
Reply to  Son of Alerik

Jesi li uvijek ovako pametan ili je to na dnevnoj bazi ?

onaj najgl.......veći Dalton
Gost
onaj najgl.......veći Dalton
1 godina prije

Više sam mislio ukazati na činjenicu i da same američke firme, u dogovoru sa svojim kineskim partnerima, izigravaju američke propise, uvozom te iste kineske robe, preko trećih zemalja…….

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

onaj najgl…….veći Dalton To samo govori o snazi korporacija koje polako nadvladavaju države.

Tako su i nakon uvođenja sankcija Rusiji 2014 bile afektirane određene tvrtke i sektori, dok je Exxon Mobile nesmetano radija u Sibiru. Tek je zadnjih godinu dvi Exxon Mobile počeja smanjivat operations u Rusiji dok je europska mliječna industrija to morala napravit u trenutku donošenja sankcija.

onaj najgl.....veći Dalton
Gost
onaj najgl.....veći Dalton
1 godina prije

Ma da. Stare finte. Autori tople vode.
Pa kao otvaraju ispostave u drugim zemljama koje nisu pod sankcijama, sele proizvodnju iz Kine u Vijetnam itd, itd…. Svi su se uvezali, a sad bi kao jedni nadigrali druge…….
A Moreno je otvorio novu temu o ulozi, položaju suverene države u neoliberalnoj, korporacijskoj, globalnoj šahovskoj partiji….
P.S.
Ups, ode krivo…..
@ad astra
Ovo je trebalo ići iza Tvog posta…..

ad astra
Gost
ad astra
1 godina prije

onaj najgl…, to nije trend od jučer. Kina se razvija, a s razvojem dolazi i viši standard. Kina je do sada bila konkurentna prvenstveno zbog jeftine radne snage. U posljednjih nekoliko godina porasle su plaće u Kini i to koriste druge zemlje u razvoju, kao što su Vijetnam, Indonezija… One kupuju repro materijal u Kini i finalni proizvod plasiraju na zapad. Kinezi bi trebali izići na tržište s proizvodima više tehnologije, ne samo kopije već svojim proizvodima. To je pokušao Huawei ali smo vidjeli koliko je ovisan o zapadnoj tehnologiji. U svakom slučaju vrijeme jeftinih kopiranih proizvoda je prošlost za Kinu, a visokotehnološki proizvodi se još nisu pojavili.

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa sam Trump je tija da FED kala kamatu puno više od kvarat punta šta nije ništa drugo nego slabljenje dolara samo sa upotrebom drugoga alata.

Centralne banke po svome slobodnome nahođenju odnosno politički određuju količinu, vrijednost, kamatu i distribuciju novcu kojega proizvode i sa k

Moreno
Gost
Moreno
1 godina prije

Pa sami Trump je tražija od FED-a da kala kamatu puno više od kvarat punta koliko je to FED napravija. Manja kamata je također obezvrijeđivanje valute, ali korištenjem drugoga alata odnosno kamate umisto obaranja vrijednosti valute odnosno devalvacije.

Sad ni Americi ne preostaje ništa drugo nego utrka za rušenje valuta prema nihovim stvarnim vrijednostima, a to je vrijednost karte i piture sa kojom je ta karta oštampana.

Danas je zlato došlo na 1500$, najveću vrijednost u zadnjih 6 godina . . . a to potvrđuje predhodni navod.

Kako bi stvari bile malo jasnije za umcu zlata se u starome Rimu mogla kupit kvalitetna toga, a danas se za uncu zlata također može kupit prvoklasni veštit koji nose oni pri vrhu političke odnosno ekonomske moći. To zmači kako je zlato sačuvalo svoju vrijednost, a na primjer dolar je od osnutka FED-a 1913 izgubija 99% svoje vrijednosti.
Kina je u zadnjih nekoliko tisuća godina imala valuta koliko dinastija i sve su popropadale, tako da će i ova. To tako biva sa svim fiat valutama jer vadari i neznaju ništa drugo nego proizvodit novce do besvijesti.
Kad se sve ovo stavi u širi kontekst puno je jasnije šta se danas događa.

Grom
Gost
Grom
1 godina prije

Taj Trump je kralj gluposti.

farree
Gost
farree
1 godina prije

Samo suverene drzave imaju mogucnost da odredjuju vrijednost svoje valute

odisea
Gost
odisea
1 godina prije

Lijepo je imati visok standard, sada svi pričaju samo kako će imati više novca i lagodniji život.Zadnjih sam dana slučajno naišao na neke tekstove o ekologiji, samim tim po webu malo istraživao.U kratkim crtama svi međunarodni stručnjaci su mišljenja da nam je odzvonilo do 2030-2040 god. jer smo zbog ekonomskog rasta uništili eko sustav na zamlji, uz izmjenu klime koja je fakat bez obzira ko je uzrok pošli smo nizbrdo,bez mogućnosti povratka i kada bi sada zaustavili cijeli industriju svijeta.
Vaše polemike o ekonomskim pitanjima su postale irelevantne .Nekada sam se smijao onima koji se pripremaju za smak svijeta…Ali cifre samo cifre igraju, a one neumoljivo pokazuju da smo u slobodmom padu.

Niko
Gost
Niko
1 godina prije

I sto ce sad ludi trump i njegovi pametnjakovici bolton pompeo i ostali ludjaci u najgoroj administraciji u povijesti amerike hoce li imati muda napasti kinu bklje bi mu bilo da nahrani svoje stanovnike koji stalno rovare po kontenjnerima u potrazi za hranom

POVEZANE VIJESTI

Izbornik