fbpx

Iran odabrao Rusiju za više od 50 projekata vezanih za naftu i plin

Iran - nalazišta nafte i plina

Ruske naftne i plinske tvrtke imaju odlične izglede za istraživanje i iskorištavanje novih nalazišta plina i nafte u Iranu, izjavio je za Sputnik iranski analitičar Omid Shokri Kalehsar.

Osim Shanguleh i Cheshmeh Khosh, ruska tvrtka Gazprom Neft je spremna razmotriti i druga nalazišta u Iranu, izjavio je novinarima u hodnicima konferencije CERAWeek prvi zamjenik predsjednika Uprave tvrtke, Vadim Jakovljev.

“Mi smo spremni razmotriti i druga nalazišta. Za sada, ugovor je potpisan za dva nalazišta “, rekao je dužnosnik, dodajući da su se radi o nalazištima Cheshmeh Khosh i Shanguleh u pokrajini Ilam na samoj Iračkoj granici.

Prošlog mjeseca je Iran otkrio nove rezerve nafte koje se procjenjuju na 15 milijardi barela, od kojih su dvije milijarde barela iskoristivo odmah, tvrdi Nacionalna iranska naftna tvrtka. Osim nafte, otkriveno je i 1.870 milijardi kubičnih metara plina.

“Uzimajući u obzir otkrivena nalazišta nafte i plina, Iran danas spada u najbogatije zemlje po količini naftnih i plinskih rezervi“ izjavio je ravnatelj NIOC-a, Ali Kardor.

Ruske naftne i plinske tvrtke imaju odlične izglede za istraživanje i iskorištavanje novih nalazišta u Iranu, rekao je za Sputnik neovisni iranski analitičar Omid Shokri Kalehsar.

“Iran dijeli s Irakom nalazište Shanguleh. Zbog nedostatka potrebne investicije, radovi još nisu počeli. Gotovo dvije milijarde dolara je potrebno za punu eksploataciju”, rekao je sugovornik agencije.

On je dodao da ruske kompanije kao što su Gazprom i Lukoil mogu ulagati u ovaj projekt ali i u ostalih 50 iranskih projekata u Zaljevu, tjesnacu Omana i  u pokrajini Ilam na Kaspijskom moru.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
4 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
čitalac
Gost
čitalac
3 godine prije

Da, da… Sad sve što imate uložite u Iran. Ako padne režim odoše ogromne investicije. Kao i sa Libijom.
Raspršite malo. Kao što reče onaj ispod u vicu, onome s balkona što piša dolje: Šaraj malo…

subaru
Gost
subaru
3 godine prije

Iranci samo sa rusima radite a oni nek vam isporučuju još S-300, možda i S-400, Su-34 i Su-35. sa ciozapadom će te naj…ti.

Natovac za novac
Gost
Natovac za novac
3 godine prije

Ovo nije drago “zapadu”, citaj elitnim zemljama na vrhu piramide.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

Samo brzinski podsjetnik u najkraćim crtama.
U Škotskoj u Achnacarri Castlu 28. kolovoza 1928. g. sastali su se globalni proizvođači nafte gdje su potpisali sporazum kojim su željeli zadržati status quo te kreirati naftni kartel. Osnovni cilj je bio kontrola tri kompanije (Royal Dutch Shell, Standard Oil Co. i Anglo-Persian Oil Company) nad distribucijom i prodajom nafte. Dogovorili su prekid borbe na tržištu, podjelu svjetskih rezervi crnog zlata te zajedničko učestvovanje u prijevozu i preradi sirove nafte. Poslije su im se pridružile i neke druge kompanije, da bi nakon kupovina i preslagivanja ostalo njih sedam: “Exxon”, “Shell”, “BP”, “Mobil”, “Texaco”, “Gulf” i “Chevron”. Talijan Enrico Mattei, koji je stvorio energetskog giganta “ENI”, ovu je grupu monopolističkih kompanija nazvao “sedam sestara”. Promjenom odnosi moći u naftnoj industriji od sedam sestara ostale su četiri: američki koncerni Exxonmobil i Chevron i dva europska: nizozemski Royal Dutch Shell i British Petroleum. Tu su i dva nova koncerna: ConocoPhillips iz SAD i francuski Total. Kako su posljednjih decenija cijene nafte rasle i padale nastala je nova grupa naftnih kompanija, koje su stekle moć i sa trona maknule starih “sedam sestara“. Nju čine čine: saudijski “Aramco”, ruski “Gazprom”, kineski “CNPC”, iranski “NIOC”, venecuelanski “PDVSA”, brazilski “Petrobras” i malezijski “Petronas”. Kolokvijalno su nazvane “mlađe sestre“. Zajedničko im je da su uglavnom u vlasništvu država. Zajedno kontroliraju trećinu svjetske proizvodnje nafte i plina i više od trećine rezervi ovih energenata. Usporedbe radi, starih “sedam sestara” kontroliraju i proizvode tek deset posto svjetske nafte i plina, te samo tri posto njihovih rezervi. Ovo je jedan od puzzli te velike slagalice. Izraz diverzifikacija energenata i njihovog transporta, koji često čujemo od nekih čudnih likova koji posjećuju naše političare čim pomisle malo samostalno misliti svojom glavom o vlastitim energetskim potrebama, zorni je prikaz tih igara. Onaj drugi dio igara je smrtonosan, čemu smo svakodnevno svjedoci na mnogim kriznim žarištima.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik