Petrodolar i sigurna dobit Washingtona polako odlaze u povijest

21 komentar

Od siječnja 2017. godine je Rusija, drugi po veličini izvoznik nafte na svijetu, pristala isplate za zalihe nafte u juanima. Kina aktivno promiče proces plaćanja nafte u svojoj valuti i ugovore za buduće isporuke nafte u juanu osigurava zlatom.

Kako je Rusija potisnula Saudijsku Arabiju s prvog mjesta kineskog dobavljača crnim zlatom, Rijad će teško odbiti ”ponudu” Pekinga. Osim toga, Kina povećava uvoz iz Irana i Iraka, također u juanima. Dolar je izbačen i iz transakcija s Venezuelom.

U intervjuu za CNBC je ekonomist konzultantske tvrtke High Frequency Economics Carl Weinberg rekao nekoliko važnih detalja koji će utjecati na uništenje petrodolara.

Saudijska Arabija, kao glavni izvoznik nafte u svijetu, neće se moći oduprijeti ovom pritisku, a što može stvoriti neočekivani domino efekt.

“Mislim da će cijena nafte u juanima uskoro biti stvarnost koju će Saudijci prihvatiti”, nastavlja ekonomista.

”Kina počinje aktivno raditi u tom smjeru sa Saudijskom Arabijom. Od osnutka zemlje 1936. godine, Saudijska Arabija je uglavnom uzimala američke dolare za isplatu nafte. To se nastavilo sve dok je SAD bio glavni uvoznik nafte u svijetu. Posljednjih godina Kina je Sjedinjenim Američkim Državama oduzela titulu najvećeg uvoznika nafte na planetu, a sljedećih nekoliko godina će Kina će i dalje uvoziti sve više nafte. Samo pogledajte proizvodnju automobila, kojih Kina godišnje proizvodi 30 milijuna”, rekao je Carl Weinberg.

”Saudijska Arabija će na ovaj ili onaj način morati uzeti u obzir ove trendove, jer će sljedećih nekoliko godina potražnja za naftom iz Kine biti znatno veća potražnje iz Amerike. Po mom mišljenju, prijelaz na plaćanje nafte u juanima je stvar bliske budućnosti, a čim Saudijska Arabija pristane na to, ostatak tržišta nafte će je slijediti”, rekao je stručnjak.

Kakve će biti posljedice za dolar kao svjetsku rezervnu valutu?

dolar
FOTO: Zemlje koje su prešle na druge valute u međusobnoj trgovini IZVOR: Sputnik

Dolar će i dalje biti svjetska rezervna valuta, ali ove stvarne ponude su u tom kontekstu signal velikih promjena.

Prijelaz na plaćanje opskrbe naftom s američkog dolara na kineski juan, ako procjenu donosimo po aktualnim tržišnim količinama, značit će umanjenje transakcija u iznosu od oko 600 do 800 milijardi dolarskog prometa. Drugim riječima, potencijalna dobit od 600 do 800 milijardi dolarskih transakcija će se morati povući iz opticaja u dolarima. To će dovesti do smanjenja potražnje za američkim vrijednosnim papirima i veće potražnje za drugim vrijednosnim papirima, potencijalno kineskih proizvođača i davatelja usluga. Za kinesko gospodarstvo će to biti veliki plus, stoga i žele postići ove promjene”, zaključio je Weinberg.

Ranije je Weinberg rekao kako su trendovi na tržištu nafte već počeli utjecati na poziciju dolara u svijetu. Prema mišljenju stručnjaka, velike promjene u izračunima plaćanja za naftu već imaju ozbiljan negativni učinak po američku valutu i dovode do strukturnih slabljenja statusa dolara u svijetu.

Weinberg posebno ističe promjene od kada je Rusija za naftu od Pekinga počela prihvaćati kineski juan. Istovremeno, u usporedbi s prethodnom godinom, ruski udio na kineskom tržištu nafte više nije 15%, nego čini 25% uvoza nafte Kine.

”Dolar ne pada samo zbog promjena kamatnih stopa i odluka koje donosi FED, nego gubi svoj status vodeće rezervne valute i valute globalnih transakcija. Prema našim procjenama, taj prijelaz je već počeo”, rekao je Weinberg.

U međuvremenu se Rusija zalaže za odustajanja od dolara u trgovini među svim zemljama Zajednice Nezavisnih Država, koju čine bivše sovjetske republike, te sa svim trgovinskim partnerima u svijetu.

Do sada dolarski promet, koji osigurava profit Washingtonu, neumoljivo pada i ovo je karta zemalja i skupina zemalja, uz navedene iznose, koje su od 2013. do danas odustale i planiraju odustati od trgovine u dolarima.

DolarHigh Frequency Economics Carl WeinbergJuanPetrodolaryuanZlato
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Antonio
6 godine prije

Ovi Kinezi su interesantni. Sute, rade i polako Vasingtonu pokazuju izlaznu vratu.
Na zalost Ameri imaju i drugo jako sredstvo za opstanak osim dolara – rakete i vojsku.
A u Vasingtonu su nervozni, pa…
Srecom nije Peking naivan i bez cvrste pesnice, a tu je i Moskva..
Zatoa se i nadam da ce smena na vrhu da bude mirna. nadam se…

dobagan rogić
6 godine prije

Ako se ovo nastavi bit će rata.

Sinisa
6 godine prije

Koja je rezervna valuta FEDa i DE bank ?

Miki
6 godine prije

To je dobro i za nas u Evropi. SAD će morati tražiti nove saveznike, ne iz straha slednjih več iz koristi. Još uvek mi je draže da mi gazda bude Amerikanac nego Kinez.

Dianoia
6 godine prije

Rat svjetova

dalmata
6 godine prije

Cini mi se da je ovo jos jedan u nizu nokdauna od Kine(ali ne zaboravmo da Rusija cuva leda) i bit ce ih jos do nokauta.Rat koji bi USrA vec bija pokrenija da su u pitanju slabo naoruzane male zemlje,mogu samo pljunit Kinezima pod prozor i prdit i latu(sta bi drug Srbin reka-u cabar) odnosno u prevodu,vrsit bjesomucnu propagandu da in bude lakse.A,boga mi nece ni euro proc bolje.Je li polako dolazi na svoje zasto svabo i dalje cuva marke?!

vjaceslav
6 godine prije

jema već 60 (šezdeset) godin, o kasan poša u prvi razre, znan da će država odumrit i da je amerika debula i nima jon spasa

davor
6 godine prije

dolar u školjku i povući vodu

Muki
6 godine prije

Veliki napredak da se izbaci koliko toliko denonski i djavolski novac sa svjeski transakcija….moje misljenje da Amerika naj vece zlo ovog covjecanstva

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI