Proces međunarodnog priznanja Abhazije je nepovratan

Sergej Lavrov
0

Proces međunarodnog priznanja Abhazije kao nezavisne države je nepovratan, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u dokumentarcu o bivšem abhazijskom predsedniku Sergeju Bagapšu.

Lavrov je rekao da je ovaj proces započeo tokom Bagapšovog predsjednikovanja. “Prva zemlja koja je priznala Abhaziju bio je Nikaragva, zatim Venecuela, Nauru, Tuvalu, Vanuatu. Sada se Sirija takođe pridružila grupi zemalja koje su priznale Abhaziju”, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova. “Uveren sam da je ovaj proces nepovratan. Abhazija se pokazala kao demokratska država, čije je temelje postavio Bagapš”, dodao je.

Lavrov je priznao da se toplo seća svojih sastanaka sa Bagapšom u Moskvi i Sukhumu, kada su razgovarali o važnim političkim pitanjima. “Jedna od najboljih uspomena u mojoj karijeri je kada smo šetali nasipom u Sukhumu u aprilu 2011. godine, malo prije njegove prerane smrti. Šetali smo, zatim smo navratili u čuveni kafić Brekhalovka, gdje smo popili kafu. Video sam kako se ljudi ophodite prema njemu, kako razgovara sa svojim građanima – apsolutno otvoreno, bez ikakvih izgovora, razgovara o stvarnim problemima i čak pita za savjet “, setio se Lavrov.

“Ponosan sam što sam prijatelj sa ovom neverovatnom osobom. Uvek ću gajiti uspomene na njega i njegov doprinos rusko-abhazijskim odnosima”, primetio je Lavrov.

Sergej Bagapš je obavljao funkciju predsjednika Abhazije u periodu 2005-2011. godine. Za vrijeme njegovog predsedništva, nezavisnost Abhazije priznala je Rusija. Bagapš je umro od teške bolesti u maju 2011. u 62. godini.

Međunarodno priznanjenezavisnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI