Katalonija – Slobodna od Madrida da bi postala rob Bruxellesa

Španjolska - Katalonija
16 komentara

Svatko tko podržava suverenitet naroda ne može ne suosjećati sa stanovništvom koje je svoje pravo na slobodno izjašnjavanje o ovom pitanju branilo boreći se golim rukama protiv dobro uvježbanih, opremljenih i naoružanih eskadrona specijalne policije. Govorimo o Kataloniji, naravno. Međutim, borba u tijeku protiv financijske oligarhije je kompleksna i zahtijeva pragmatizam. Pokušajmo postaviti nekoliko pitanja. Pretpostavimo da danas Katalonci izađu iz Španjolske i da to izazove lančani centrifugalni proces i istim putem krene Baskija, Korzika, Flamanci, Južni Tirol i drugi.

Hoćemo li nakon svega dobiti Europu slobodnih naroda? Europu malih državica? Europu identiteta? Danas, u kontekstu u kojem se živi u Europskoj uniji, ali ne samo, ne bih bio siguran da bi to bio ishod provedbe volje naroda. Nijedna od potencijalnih država, jednako kao ni Katalonija, koja je već podjarmljena kao dio Španjolske, ostvarenjem takozvane ”neovisnosti” se ne bi oslobodila i hegemonije financijske elite.

Međutim, financijski suverenitet je osnovni preduvjet za ostvarivanje punog suvereniteta, više od bilo kojeg drugog oblika, uključujući i vojni. Dakle, čak i ako dođe do uspostave suvereniteta, nova katalonska država će se vrlo brzo naći pod pritiskom birokratsko-financijskih mehanizmima Bruxellesa i London Citya. U vojnom smislu joj je ionako predodređena uloga jake NATO baze u zapadnom Mediteranu.

Postoji visoka vjerojatnost da bi su slučaju ostvarivanja ”neovisnosti” Katalonija bila još više ovisna nego što je danas u okviru španjolskog pravnog sustava.

Svaka strategija mora biti praćena jasno razrađenim planom, a čini se da njega uopće nema. Teze kako Katalonci ne trebaju izdržavati Madrid i kako im je dosta svega mogu biti aktualne nekoliko mjeseci ili godina, dok se ne ostvari cilj. A što onda?

Na primjer, čak i zagovornici izlaska iz eura moraju na to obratiti pozornost. Istina je da je euro ubojito oružje Europske središnje banke, ali bezglavi izlaz iz eurozone, također bez jasne vizije što poslije, na koji način nije ”strategija izlaska”. Isto vrijedi i za vojne ugovore s NATO paktom trgovinske sporazume i druge.

Nije dovoljan samo ”izlazak”. Odlučiti ”kako mi negdje idemo”, bez plana i najmanjih šansi će narod koji ostvaruje svoje pravo biti u boljoj poziciji i da će uživati u većem suverenitetu nego prije. Ako nema uvjeta za poboljšati stvari, onda je bolje pričekati i stvoriti ih. To načelo vrijedi i za zahtjeve za neovisnošću.

Čini se da se katalonski primjer ne razlikuje se od ostalih bogatih europskih regija u kojima raste sentiment za političkim suverenitetom, ali ne i za financijskim.

Pobuna protiv središnje represivne države, ”okupacije centra”, a ne protiv financijske okupacije Međunarodnog monetarnog fonda, Europske središnje banke, Europske komisije i njihovih ogranaka je obmana, jer se i dalje ostaje živjeti u  dužničkom ropstvu i pod vlašću banaka.

Glasno se govori o samostalnom vođenju fiskalne politike, proračuna, proračunskih ograničenja, ali nitko ne govori o odustajanju od financijskih mehanizama koji služe porobljavanju i automatskih mehanizmima koji su skriveni u izopačenim i varljivim europskim ugovorima.

Ne postoji bilo kakva vijest da su katalonske vlasti digle glas protiv fiktivnog duga Europske središnje banke, protiv prijetnje Mehanizma europske stabilnosti (MES) ili protiv perverznog mehanizma ”Fiscal Compact” koji provodi plan deflacije i devalvacije programiran za cijelu eurozonu.

Da su se čuli takvi glasovi, onda bi katalonsku neovisnost trebalo podržati svim snagama, jer bi to značilo da Katalonija s neovisnošću ostvaruje puni financijski suverenitet koji bi od nove države stvorio neovisni politički entitet u punom smislu te riječi.

No, čini se da Barcelona nema društveno-ekonomski model koji bi bio alternativa neoliberalnom i da ne gleda Madrid kao neprijatelja, nego kao konkurenciju, konkurencija u mazohističkoj utrci tko će se više podčiniti diktaturi birokratsko-financijske elite.

Gledano iz ovog ugla, možda svjedočimo stvaranju europskih nacionalnih državica, podijeljenih, još slabijih i podložnijih za učinkovitu provedbu plana njihovog zaduživanja u beskraj. Katalonija i buduće nove državice bi u potpuno neoliberalnom okviru bile ranjivije od homogenih entiteta.

Naravno, možemo dodati i da bi današnja Katalonija, ako bi takva bila i kao nezavisna država, morala prihvatiti odricanja težine u donošenju međunarodnih odluka, uloge u vojnim i geopolitičkim pitanjima, međunarodnim forumima gdje se sklapaju sporazume o trgovini, energiji i migracijskim tokovima, a oslabila bi težinu podijeljene Španjolske.

Bi li dobro suzdržati se i odoljeti napasti aplaudiranju ”slobodnoj” Kataloniji i postaviti pitanje mogu li se u ovom kontekstu stvoriti puni preduvjeti za daljnji razvoj narodnog suvereniteta ili će za financijsku oligarhiju Katalonija biti obični komad teritorija nad kojim će i dalje provoditi hegemoniju, ali puno lakše i s puno manje otpora nego prije?

Neovisnoj Kataloniji namijenjena jaka uloga u NATO paktu

eurozonaFiscal Compactkatalonijamehanizam europske stabilnostiNATOneovisnostnezavisnostseparatizamsuverenitet
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dalmata
6 godine prije

Mozda je odgovor,postovani sjor Babicu o prici iz Eritreje?Iako imam,malo,skoro nista,kako Eritrejci,uz pomoc jakog prijatrlja,Kine,ostaju slobodni,iako in USrA stalno priti.Ujedno molim svaki podatak o ovome,jer je aktualan za gornji clanak,dozvolite,da bar tako mislim

Željko
6 godine prije

wewewwe
6 godine prije

ma kakve price, hapsi bandu separatisticku kao sta je Kanada sredila Quebec, kao sta bi Trump ili Obama studio Texas da se usude provoditi protuustavni teror kao Katalonci.

A lerik
6 godine prije

Autor konačno decidirano iznosi svoju spoznaju kako nema nikakvog suvereniteta, ako nema monetarnoga pa u kontekstu te spoznaje iznosi svoje protivljenje katalonskom otcjepljenju. Jer bi se kao Katalonci trebali pobuniti protiv ECB, EU, MMF-a. Zasad ne znamo imaju li Katalonci kakav plan, ali ono što znamo jest da bez države nema ni mogućnosti za osvajanje monetarnog suvereniteta. Stvaranje države prethodi preuzimanju monetarne vlasti. Dakle, po toj osnovi primjedbe o naivnosti Katalonaca zasad ne stoje. Ima i jedna druga stvar – može se preživjeti (i bogatiti) i unutar euro zone, unutar sustava u kojem se novac pojavljuje isključivo kao dug. Za takvo što je potrebno samo vrući krumpir kamata prebaciti nekomu drugom što se postiže većim izvozom od uvoza. Da podsjetimo, njemačke kamate na posuđene eure plaćamo svi mi čije države imaju veći uvoz od izvoza. Možda sutra budemo plaćali i katalonske kamate plus svoje (eto zašto su kamate na kredite… Čitaj više »

tuf
6 godine prije

Na Sputniku se također može pročitati dobar članak na ovu temu: https://sputniknews.com/analysis/201710061058019216-catalonia-europe-fragmentation-independence/

Majk Majers
6 godine prije

Ka i Hrvatska-slobodna od Beograda, da bi bila rob čitavog zapada. Žalosno

Perun
6 godine prije

Ovo i ja cijelo vrijeme pišem. Nezavisnost je mantra za paljenje naroda. Tu se radi samo o otcjepljenju od Španjolske dok im EU nije problem iako teoretski ako im se dopusti otcjepljenje (za koje nema pravnog temelja u ustavu) oni automatski izlaze iz EU s tim da ponovo žele ući. Oni su i sad pod Bruxellesom u okviru Španjolske, pa tako bi i ostalo u slučaju da se odvoje i uđu u EU. Nema tu nikakve nezavisnosti osim borbe da budu nova administrativna jedinica te tvorevine u kojoj se već nalaze. Naravno da bi imali veće simpatije da zaista žele nezavisnost ali ovo je prodavanje magle. Ne držim stranu nikome ali kao protivnik EU sasvim je svejedno kako će se ova predstava završiti. Jedino ako Španjolski odgovor bude referendum o izlasku iz EU što bi bilo logično to bi značilo neku promjenu. Usput želim napomenuti da bi bio opasan kompromis… Čitaj više »

alan ford
6 godine prije

Ma je li to Španjolska nezavisna država, koja nije član NATO-a i koja nije članica EU i koja nije pod kontrolom SAD-a kao i sve ostale države EU? Ako navodno elita podržava Katalonce, ajde onda mi objasnite, zašto su svi predstavnici elite se izjasnili protiv neovisnosti i podržali španjolsku vladu u Madridu? Macron, i potpreredsjednik EK, Frans Timmermans i svi ostali. Macron-Rotschildova lutka, Timmermans,- Rockefellerov čovjek, član ECFR-a (Europskog vijeća za vanjske odnose), europske podružnice Rockefellerovog “Vijeća za vanjske odnose” (CFR) iz New Yorka. A Madrid kao nije rob Bruxellesa, ne samo Bruxellesa već i Washingtona? ma dajete prestanite lupati idiotarije.. Cijela kraljevska obitelj je u vrhovima Bilderberga, kralj Felipe je ljetos bio na skuu Bilderberga u SAD. Cijela politička vrhuška Španije, pučani, socijalisti, zeleni ..i ovi kvazi-ljevičari iz Podemosa u šupku globalističke elite, pouzdani slugići. Glavni urednik ljevičarskog “El Paisa” redovito sudjeluje na konferenciji Bilderberga, kao i još nekoliko… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI