Tko stoji iza predstojeće katalonske i španjolske katastrofe?

Španjolska - Katalonija
53 komentara

Španjolski premijer Mariano Rajoy je za sljedeću subotu sazvao Vijeće ministara kako bi raspravio o pitanju postavljenom 11. listopada, kada je premijer pitao je li Katalonija ili nije proglasila neovisnost od Španjolske.

Sasvim je jasno da će u subotu Rajoy tražiti primjenu članka 155. Ustava, koji će omogućiti vladi da suspendira članove Generaliteta Katalonije, autonomiju pokrajine i sazove nove izbore.

Mariano Rajoy
FOTO: Mariano Rajoy

Naime, španjolski premijer je već izrazio nezadovoljstvo odgovorom, koji i nije objasnio mnogo, iako je sadržavao rečenicu koja bi mogla značiti i da se ”dana 10. listopada nije glasalo za nezavisnost”.

Premalo za vladu, koja se priprema odgovoriti u istom tonu. Iako na meti pravosuđa, koje je ovih dana uhitilo Cuixart Jordi i Jordi Sánchez, dvoje protagonista independentizma, frakcije za odcjepljenje ne pokazuju znakove popuštanja.

Predsjednik Generaliteta, Carles Puigdemont, odgovorila je istom mjerom na sastanku upravnog odbora španjolskih ministara, objašnjavajući da će, ako vlada primjeni članak 155. Ustava, proglasiti nezavisnost i otkazati prethodnu odgodu.

Carles Puigdemont
FOTO: Carles Puigdemont

Ukratko, čini se da nema prostora za pregovore i da se ide ravno u sukob. Teško je zamisliti tko ima više aduta u rukavu. Jedan od problema je što oba suparnika, Rajoy i Puigdemont, izgledaju kao prikovani za uloge koje su im događaji dodijelili.

Rajoy se ne može povući, to je jasno. No, ovih dana je bilo i izjava branitelja španjolskog jedinstva protiv skupina političara iz Katalonije, koji podrivaju integritet države i njihove sudbine.

”Ako bogata Katalonija ode, Španjolska će vjerojatno doživjeti kolaps, uz katastrofalne posljedice za španjolsko stanovništvo”, bili su njihovi argumenti.

Štoviše, katalonska neovisnost će vjerojatno potaknuti baskijski separatizam, ionako samostalne regije, što bi na kraju dovelo do ”balkanizacije Španjolske”. Naime, to je termin koji se počeo koristiti posljednjih dana.

Sa svoje strane, interes Puigdemonta da izazove sukob, jer samo s još više bitaka može sebe i svoj cilj predstaviti kao žrtvu autoritarnog Madrida.

Nije teško za pretpostaviti da što više središnja država bude koristila silu, Puigdemont će sve više dobivati podršku među katalonskim građanima, od kojih su mnogi protive odcjepljenju, ali ne žele izgubiti autonomiju u kojoj njihova regija prosperira.

Zanimljivo, ali nitko u javnost ne izlazi s jednostavnim podacima o prednostima ili nedostacima postojeće autonomije i točnim brojkama, govoreći u eurima. Sve se svelo na rovovsku bitku ”za” i ”protiv”, a podaci, koji sigurno postoje i javno su dostupni, pali su u drugi plan.

Ako bi vlada krenula obračun protiv separatista ili da postupi kao na dan referenduma, separatisti bi dobru igru i rekli da se žele odcijepiti od ”Francovih falangista”. Ove optužbe se već brendiraju na nacionalnoj i međunarodnoj razini, što možete vidjeti na dva kratka snimka dolje, jedan iz Barcelone, a drugi iz Kijeva 2014.

katalonija
FOTO: pristalice nezavisnosti na jednom od mitinga u Barceloni

S ove točke gledišta zanimljivo je dio analitičara piše o videu koji je izazvao ljutnju mnogih na internetu.

U videu djevojka koja govori iz “Barcelone, Katalonije, Europe”, poziva: “Pomozite Kataloniji, spasite Europu”.

Video u kojem se Španjolska pokazuje kao ”sila koja gazi ljude na biračkim mjestima” i na kojem se ”mirni prosvjedi izmjenjuju sa slikama policajaca u ”punoj ratnoj spremi”.

Međutim, mnogi se sjećaju istih uradaka iz Kijeva, bio je jedan i iz Sirije. Najnoviji iz Barcelone je vidjelo skoro milijun i pol korisnika, a poruka je gotovo identična kao ona u Kijevu.

U stvari dva videa, imaju mnogo toga zajedničkog i instrumentacija je više nego jasna.

Postoje oni koji se nadaju novom Maidanu u Barceloni, a regionalna vlada bi to trebala potaknuti. Što više bude pritiskala papučicu gasa, kao što priziva katalonska djevojka u filmu, ostvarit će se ono što je zamišljeno.

Balkanizacija, Maidan, ustanak… duhovi prošlosti. Kao duhovi prošlosti ”Obojenih revolucija” koje su se dogodile u istočnoj Europi, financirane od samozvanog ”filantropa” Georgea Sorosa, koji se izgleda kladio na neovisnost Katalonije.

Teško je suzdržati se od nekih odluka, ali nepopustljivost u stavovima nigdje ne vodi. Još uvijek ima prostora i vremena da se izbjegne najgore.

Pozivati se na članak 155. Ustava nije dovoljno, jer će to biti izvor daljnjeg sukoba koji će, kao što je spomenuto, samo raspiriti secesionistički plamen.

Ako Madrid zaista želi nastaviti ovim putem, ne može spriječiti politički proces koji će imati suprotan učinak. Umjesto da pridobije šutljivu katalonsku širenjem regionalne autonomije, sva ograničenja u tom smislu će samo ojačati napore onih koji stoje iza projekte katalonske neovisnosti, a to sigurno nisu snage iz ’30-ih godina prošlog stoljeća i vremena Španjolskog građanskog rata. Uostalom, usporedite sami.

Barcelona 2017.

Kijev 2014.

Carles PuigdemontGeneralitet katalonijekatalonijaMariano RajoyneovisnostnezavisnostReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
53 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Podravec
6 godine prije

Taj soroš je gnjida bez premca!

Sinisa
6 godine prije

Korziku niko ne spominje,opasni ljudi koji mrze Francusku!
Mozda Madrid huškaju na Kataloniji, Katalonija nudi razgovor koji za nuzno neznaci samostalnost…cini mi se!?

Koča Popović
6 godine prije

Vrijeme pokazuje koliko su SFRJ i samoupravni socijalizam bili uspjesni i demokratski.

tak
6 godine prije

Vođe neovisnosti su pozvali sve pristaše da započnu povlačiti svoje novce sa španjolskih banaka (Caixa Bank, Sabadell, Bankia, BBVA and Santander). Bit će veselo, udri tamo gdje najviše boli – po novčaniku

mars
6 godine prije

Pridobijanje “šutljive većine”, po mom mišljenju, u ovom trenutku se ne može ostvariti davanjem još veće autonomije Kataloniji, jer bi katalonski političari i oni koji stoje iza njih to shvatili kao slabost španske vlade, što bi ima dalo dodatni vjetar u leđa da još žešće krenu u odvajanje. Flagrantnim kršenjem španskog ustava koji su sve pokrajine svojevremeno donijele konsenzusom a među njima i Katalonija, te nepoštovanjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma, su jasno pokazali šta im je namjera i dokle su spremni ići, tako da ih nikakva još veća autonomija ne bi spriječila u tome pa makar ta “šutljiva većina” i bila protiv odvajanja. Ako želi sačuvati cjelovitost Španije, centralna vlada mora djelovati odlučno i energično u svim smjerovima, svim mehanizmima i sredstvima koja su joj na raspolaganju, počistiti sa javne i političke scene sve pojedince i organizacije koje stoje iza secesije, uzeti uzde čvrsto u svoje ruke i… Čitaj više »

davor
6 godine prije

Kad ratnohuškačke Zapadne NATO države prolaze kroz separatizam osjećam samo ravnodušnost. Dolijat će jednom svima koji su drugima crtali i dogovarali granice.

Mate
6 godine prije

Isti rukopis!

rus
6 godine prije

Ja sam donedavno mislio da neće doći do 3svj. rata, ali kad se malo bolje pogledaju žarišta sukoba, ukraina, otvaranje novog fronta u španjolskoj, postojeća situacija sa izbjeglicama, te ona na bl. istoku (koja se sve više komplicira) gomilanje nato snaga u europi, nas balkanske narode+kosovo da ni ne spominjem, gužva u južno kineskom moru, itd itd.
Koliko je malo potrebno da se prijeđe granica ?
Europa bi mogla biti opet novi stari poligon

Ludiagresivan
6 godine prije

Ako nije oko novca, onda je oko moci, a u danasnjem svijetu, novac je moc. Mi smo roblje uljuljkani u sustav demokracije (Demokracija dolazi iz grčkih riječi koje znače: “narod” i “vladati”. Dakle, doslovno “vladavina naroda, a samo 62 najbogatijih milijardera ima novaca kao 50 posto svjetske populacije zajedno). I onda cemo o demokraciji?

bbbb
6 godine prije

Onaj koji ju je sastavio taj je i ruši………..

Moreno
6 godine prije

Može bit kako je sve ovo prevara, Madrid i Barcelona nešto upiru ali osim gole vlasti nezna se koju bi politiku provodili jedni a koju drugi, više ili manje EU, više ili manje zaduživanja, više ili manje NATO demokracije po svitu, ostanak u eurozoni ili svoja valuta . . . to su najvažnija pitanja na koja nema odgovora, a to koja će zastava vijorit je najmanje bitno . . .

Igor
6 godine prije

Ko drugome jamu kopa… nemam ni trunke zalosti za probleme EU-a. Dok su bivsu jugu svi orali, ukljucujuci i spance, svi su nas pretstavljali kao divljake, sad je vreme da se i mi smejemo (doduse iz nasih grobova od zemlji)

Majk Majers
6 godine prije

Siva eminencija, guba iz sjene stoji iza svakog ustanka, puca, demostracija….jer je lakse opljackat 5 malih drzava nego jednu veliku, jaku. A narod je konstantno jednako glup i ne shvaca nista. Jugoslavija je najgori primjer, primjer iz kojeg bi trebali ucit svi. Nazalost, vecini glava sluzi da im voda ne ide u prsi a oni koji je koriste bivaju proglaseni izdajicama. Jadna dica…kakav im svijet ostavljaju “odrasli”

Zigi
6 godine prije

Članak postavlja pitanje, ali navođenje balkanizacije , maidana i duhova prošlosti kao mogućeg odgovora zahtjeva više argumenata od aluzije na sličnosti u video objavama učesnika.Slučaj Ukraine je najjasniji (motivi , tko je lutkar) ,dešavanje na ovim prostorima je puno složenije , a Španjolska traži puno više kopanja po geopolitičkim odnosima da bi se objasnila,Definitivno ne spada u obojene revolucije, zapravo duboki potresi u europi više koriste Putinu (ne kažem da je on lutkar) i postaje kolateralni dobitnik . Ostaje neizbježni Sorosh kao začin svim događaima i već postaje po malo otrcano jer uvijek izostane uvjerljivija objašnjenja njegovih motiva djelovanja.

Miljenko
6 godine prije

isti oni koji stoje iza raspada yuge,unistavnja Libije,Iraka…. EUtanazijski bolesnici na cijem je celku Soros koji je ustvari marioneta za javnost

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI