EU i nacionalizam i separatizam? – “Da, ne, ovisi…?!”

junker
34 komentara

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je u četvrtak pozvao Europu da u vrijeme dok pitanje katalonske neovisnosti razdire Španjolsku ustane protiv separatizma. Rekao je i da su nacionalizam i separatizam otrov koji uništavaju Europu.

Odmah nakon podrške Europske komisije, španjolski premijer Mariano Rajoy je poručio da će planirani lokalni izbori u Kataloniji iduće mjeseca pomoći da se ukine “separatistički kaos” u regiji. Rajoy je također dodao da su vlasti donijele odluku o izborima nakon što su iscrpljene sve druge mogućnosti za rješavanje krize.

“Nacionalizmi su otrovi koji sprečavaju Europu da zajednički radi. Ne možemo stajati prekriženih ruku i vrijeme je da učinimo ono što se treba učiniti. Kažem ne svakom obliku separatizma koji slabi Europu i dodatno širi procijepe”, istaknuo je Juncker u svom govoru na španjolskom sveučilištu u Salamanci.

Španjolski premijer Mariano Rajoy, koji je bio s Junckerom u Salamanci, zahvalio mu je na podršci “u ovim teškim vremenima”.

“Juncker je podržao djelovanje španjolske vlade, pokazao je poštovanje za naš ustav, zakone i pravni sustav”, poručio je Rajoy studentima i profesorima na tom sveučilišnom događaju.

Zanimljiv je stav Europske komisije koja ne priznaje referendum na Krimu, ne podržava referendum u Kataloniji, dok istovremeno podržava separatističke i težnje kosovskih i široku autonomiju makedonskih Albanaca.

Ne ulazeći u rasprave o pravu na samoodređenje i neovisnost ili autonomiju u jednom, drugom ili trećem slučaju, ali ako su “nacionalizmi i separatizmi otrov koji uništavaju Europu”, onda su to “otrovi” opasni za sve europske zemlje, ne samo za Španjolsku.

Sličnih primjera je bezbroj, ne samo u Europi, a izjava Junckera samo potvrđuje odavno poznata dvostruka pravila i licemjerje Europske unije.

Europska komisijakatalonija
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sinisa
6 godine prije

Kako to sve neko ne podigne na visi nivo, unistimo generalno nacije i podignimo na visi nivo ,recimo za pocetak, Evropske nacije i unistimo svaku narodnost te stvorimo kosmopolitski narod gdje nema Svaba,Srba niti Hrvata….da li bi Junker pristao da nestane Luxemburzana,vjerujem da bi ova pijanica pristala na sve.

valentin
6 godine prije

Pijanac, član Bilderberg grupe ima plan uništenja europskih naroda.Preporućam im da napadnu Kinu i da u Europu dovuku Kineze.

Čađo
6 godine prije

Zanemarili ste dio njegove izjave!
On naime veli:
“Kažem ne svakom obliku separatizma koji slabi Europu i dodatno širi procijepe”.
On smatra da Kosovo i Krim ne slabe europu i ne sire procjepe…
Ma sta god to znacilo….

cigo
6 godine prije

EU je napravila gresku pocetkom 90ih kada nije ni pokusala zaustaviti rat.SFRJ je bila jedan oblik EU.Za mene bolji od EU al nas unistise ovi sto bi i EU htjeli da uniste i naprave nacionalne torove sa vjerskim predznacima

Hrvat
6 godine prije

Ovaj birokrat prima svemirsku plaću da bi laprdao šizdarije.

khameni bin saud
6 godine prije

svaki narod mora imat jednu državu a ovima što ih imaju više treba višak oduzeti

stefano
6 godine prije

Nitko nas nebi mogao razj, da mi to ustvari sami nismo željeli pojedinačno . Prestanite se zanositi time da smo ostali jedinstveni nebi nam mogli ništa, Ti bjelosvetski hoštapleri upravljaju i sa jačim tvrđavama i diktiraju tempo života a oni koji im odolijevaju sa velikim trudom i zajedništvom to uspijevaju .Baš je bilo teško razbiti ovu umjetnu tvorevinu , balkansku prčiju

Ivan
6 godine prije

Svaki narod ili etnicka skupina trebala bi imati svoju nacionalnu drzavu, nije nuzno i unutar drzave u koja zive. EU sa svojim pristarsnim gledanjem na Katalonsko pitanje dovodi u pitanje i vlastitu opstojnost. Osim toga najbogatije clanice EU ostatka koriste ostatk EU samo kao trziste i izvor skolovane i educirane radne snage sto samo povecava njihov razvoj a osiromasuje one druge. EU se treba sistemski mijenjati ali iznutra ne BREXIT stilom ucijene.

Hari1
6 godine prije

“Rekao je i da su nacionalizam i separatizam otrov koji uništavaju Europu.” – Kad smo kod licemjerstva, taj isti podržava europski nacionalizam (stanovnika EU) i europski separatizam (EU kao posebni entitet), te također namjerno koristi pojmove EU i Europe kao ekvivalentne, iako EU nije isto što i Europa, mada ih se želi tako promatrati i postoje pretenzije proširenja na cjelokupan Europski teritorij. Možda je baš EU otrov koji uništava Europu, barem na način na koji ju globalne elite razvijaju.

zapadne vrijednosti
6 godine prije

A cija je bila batinterova komisija nego evropska, a to postuje.A Solana spanac priznao kosovo. MSP na upit Jeremica rece da separatizam nije u suprotnosti sa medjunarodnim pravom, znaci ovaj ne postuji ni sud ni medjunarodno pravo. I kako oni vec unaprijed znaju ko ce pobijediti na izborima u Kataloniji? Cudni su putevi” demokratije”.

DLM
6 godine prije

kakve su ovo bedastoce?
Nacionalizam i separatizam nije dobar za EUSA i EU-ropsku ali je veoma dobar bio za ExYU ili recimo i dan danas je dobar za Rusiju zato ga treba svim snagama podupirati u Rusiju?
slusa li neko ovu … i one oko njega, pa slusaju ga oni koji nemaju nista izmedju usiju!
bice rata, bice rata sve dok ima ovakvih idiota i topovskog mesa

Perun
6 godine prije

Oni svoje kriterije prilagođavaju situaciji i vrlo su rastezljivi pa ne postoji isti kriterij za sve nego kako njima odgovara. Nisu oni toliko protiv proEU Katalonije koliko se boje španjolske reakcije ako podrže Kataloniju. U tom slučaju bi jedina logična reakcija Madrida bio izlazak iz EU. Samo zato sad osuđuju katalonski separatizam dok će Škote podržavati nakon Brexita da izađu iz Velike Britanije i ekspresno uđu u EU. Šiptarima je obećana Velika Albanija a taj projekt im je lakše sprovesti izvan EU pa onda sve skupa to ugurati unutra. Toliko o njihovim kriterijima. Što se tiče Katalonije da zaista žele nezavisnost, biti izvan EU i NATO-a imali bi sigurno više simpatija. Ovako je sve ispalo samo jedna velika farsa.

Weteran
6 godine prije

Jugoslavija je razbijena!!
Duh iz boce je pušten, i kako ga kontrolisati?

neki tamo
6 godine prije

da bi se došlo do pravog odgovora na pitanje što ne valja u EU, treba samo pažljivo osluhnuti Norvešku,Island,Mađarsku,Ujedinjeno Kraljevstvo,Poljsku, a zatim obične ljude drugih zemalja.
inzistirati na monetarnoj uniji pri čemu svaka država koja ima euro kao platežno sredstvo ima svoj fiskalni sustav govori sasvim dovoljno o dijagnozi (e)utopije.

Tisel Milan
6 godine prije

Tko je on da osporava Kataloncima slobodu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI