Europska Komisija tuži Poljsku glavnom Europskom sudu – Odgovor Poljske: “To je naše unutarnje pitanje”

Mateusz Morawiecki
9 komentara

Europska Komisija izvodi Poljsku pred Europski sud pravde, zbog reforme za koju smatra da potkopava neovisnost pravosuđa u zemlji. Poljska tvrdi da EU nema zakonsko pravo miješati se u unutarnju politiku država.

Slučaj protiv Poljske podnijet je u srijedu najvišem sudu EU. Najavljujući odluku, potpredsjednica Europske komisije Vera Jourová rekla je da je “duboko zabrinuta” zbog postupaka Varšave.

“Unatoč presudama Europskog suda pravde i našim brojnim nastojanjima da se situacija popravi, pritiskom na poljske suce nastavlja se povećavati i njihova je neovisnost u stalnoj eroziji,” rekla je Jourová.

Naglasivši da su “poljski suci ujedno i europski suci,” Jourová je rekla da države članice EU-a mogu slobodno reformirati svoje pravosuđe kako žele, ali da moraju i “poštivati sporazume na razini EU.”

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller kritizirao je taj potez kao potez koji nema niti pravno niti činjenično opravdanje, te je rekao da su pitanja koja se tiču pravosuđa dio unutarnje politiku Poljske.

Poljska se već nekoliko godina sukobljava s EU zbog svoje reforme pravosuđa i državnih medija, kao i stavova vlade o LBTG-u i pobačajima. Reformu pravosuđa u veljači 2020. godine potpisao je predsjednik države Andrzej Duda, unatoč tome što ju je Gornji dom parlamenta odbio.

Zakon je uspostavio nove disciplinske mehanizme, učinkovito zabranjujući sucima preispitivanje vladine reforme pravosuđa i sudjelovanje u političkom životu. Suci koji se to usude mogli bi se suočiti s novčanim kaznama, smanjenjem plaća ili bi mogli potpuno izgubiti posao.

EU Komisija inzistira na tome da je zakonodavstvo Poljske prekršilo zakone EU-a “dopuštajući Disciplinskom vijeću Vrhovnog suda, čija neovisnost nije zajamčena, da donosi odluke koje imaju izravan utjecaj na suce i način na koji obnašaju svoju funkciju.”

Kako bi spriječila ono što je opisala kao “ozbiljnu i nepopravljivu štetu” poljskom pravosudnom sustavu dok se slučaj odugovlači, Komisija EU zatražila je od Europskog suda pravde (ECJ) nametanje skupa “privremenih mjera” protiv Varšave. Predložene mjere uključuju suspenziju novih ovlasti poljske Disciplinske komore, kao i suspenziju svih odluka koje je tijelo donijelo nakon usvajanja zakona.

Ranije ovog mjeseca, Poljska je s Mađarskom, još jednom državom na koju se Bruxelles više puta obrušavao zbog navodnih “problema s vladavinom prava,” podnijela žalbe Europskom sudu pravde. Dvije su države osporile predloženu odredbu, dopuštajući EU-u uskraćivanje financiranja državama članicama, za koje se smatra da imaju probleme s vladavinom prava.

Poljska i Varšava vjeruju da kritike bloka na njihove reforme predstavljaju miješanje u njihove unutarnje stvari, inzistirajući na tome da Bruxelles za to nema “pravnu osnovu.” Poljski premijer Mateusz Morawiecki tvrdi da je u pitanju suverenitet njegove zemlje koja se bori protiv “oligarhije” EU.

euEuropska komisija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Ne ,može EU gospodariti suverenim zemljama.

Muppet shou
3 godine prije

GASI TU MASONSKU EU SOTONSKU PRCIJU. ONI SU ZABRINUTI? ONI TKO? EU KOMISIJA? TKO NJIH BIRA?
VAMPIRI PREKO BARE. NARAVNO.
PROKOCKALI SU POVJERENJE I RASPAST CE SE KAKICA OD UNIJE.

ledeno doba
3 godine prije

nikomu više ništa ne vjerujem i ovo sve spada u “Igre geopolitike bez granica”

Poljska je inače bila jedna od prve 4 države, koje su još prije 2 mjeseca, rekli da samo cjepljeni mogu putovati u ovu državu..

a evo nedavno, Orban, Salvini i poljski premjer Morawiecki osnovali kao nekakav konzervativni savez..
ali sva trojica su se lijepo slikali sa maskicama…

tuf
3 godine prije

Kad EU spominje problematiku “neovisnosti pravosuđa” redovito se zapravo u prijevodu radi o kontroli EU nad istim. Potpuno je ista priča sa središnjim bankama – pa se npr. u Hrvatskoj pod “neovisnošću središnje banke” (HNB) zapravo smatra pripadnost HNB-a pod skutama Europske banke.
Konkretno u slučaju Poljske u rukavicama se najčešće izbjegava reći o čemu se zapravo radi – o LGBTQ+ pravilima (ne ‘pravima’) koja EK želi jedinstveno nametnuti svim članicama EU, a kojima u stopu prati fašistički kaos već proveden u SAD.

3 godine prije zadnji put uredio ddrazen
Miki Maus
3 godine prije

Spas Europljana je jedino u razmontiranju EU. Drugog izlaza nema. Drzave postoje samo onda kada to odgovara EU, npr kada ce se ljudima ogranicavati kretanje, kada se treba zaduzivati, kada treba placati clanstvo u EU, ali zato kada bi drzave trebale samostalno odlucivati o njima bitnim pitanjima, tada je EU iznad drzava i tada smo svi “Europljani”.
Najfasisticka tvorevina dosada

Reis
3 godine prije

Najjednostavnije rješenje: Eu da se lijepo raspadne kao i bivša Jugoslavija.

moshe
2 godine prije

poljaci su me razočarali eu ih je uzdigla u nebesa izdašnim donacijama a oni odmah nož u leđa gore nego mađari…..treba ih još koje desetljeće pod Rusku čizmu dok shvate da nesmiju grist ruku koja ih hrani

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI