EU prelazi na “mod ratne ekonomije” u nastojanju da potakne industriju oružja

EU proizvodnja oruzja
143 komentara

Kako bi zadržala posrnula zapadna gospodarstva, Europska komisija (EC) želi prebaciti Europu u “mod ratne ekonomije”, što će potaknuti industriju oružja kako bi korporativni profiti tekli.

U prijedlogu čelnicima Europske unije (EU), europski povjerenik za industriju Thierry Breton iznio je plan za kupnju više oružja od europskih proizvođača oružja kako bi se povećao njihov proizvodni kapacitet i trgovina uključena u njegovu prodaju i prijenos.

“Moramo promijeniti paradigmu i prijeći na način ratne ekonomije”, rekao je Breton o planu. “To također znači da europska obrambena industrija mora preuzeti više rizika, uz našu podršku.”

Bivši izvršni direktor francuske tehnološke tvrtke, Breton, upozorio je da bi još jedna moguća pobjeda Donalda Trumpa za predsjednika Sjedinjenih Država ove jeseni mogla rezultirati time da Washington više ne surađuje s programom NATO-a, što bi Europu ostavilo da visi u mješavini za samoobranu.

“U sadašnjem geopolitičkom kontekstu, Europa mora preuzeti veću odgovornost za vlastitu sigurnost, bez obzira na ishod izbora naših saveznika svake četiri godine”, rekao je tada Breton, zalažući se za provedbu svog plana bez obzira na to tko bude izabran u studenom.

Rat za profit

Uobičajeno je da moćnici počnu udarati u ratne bubnjeve svaki put kad njihova korumpirana gospodarstva počnu posrtati, a najnoviji sukobi između Ukrajine i Rusije, te između Izraela i njegovih palestinskih susjeda, nisu iznimka.

Započinjanje još jednog rata jednostavan je način za svjetsku klasu milijardera da zaštite svoju nelegalno stečenu imovinu dok u svoje blagajne prebacuju još više bogatstva i moći. To je obično razlog za rat općenito, kao što dokazuje ovaj posljednji poziv da se potakne europska industrija oružja za još jedno brzo gospodarsko rješenje.

Europa je nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu shvatila da nema gotovo nikakvu odgovarajuću obranu, ili barem tako tvrde oni koji guraju te promjene. Stalno isporučivanje velikih količina oružja i streljiva režimu Zelenskog u Kijevu na zahtjev pokazalo se preteškim za održivost.

Kako bi prijedlog prošao, o njemu bi se moralo složiti 27 nacionalnih vlada EU-a. Ovo se čini malo vjerojatnim jer se spomenute vlade obično nerado odriču ovlasti za pitanja koja se odnose na obranu i vojsku.

Kaže se da NATO proučava prijedlog kako bi vidio odgovara li njegovom planu, dodajući da pozdravlja pokušaj i nastojanje da se proizvede više kapaciteta za proizvodnju oružja i streljiva. U isto vrijeme, NATO kaže kako se brine da će plan ometati njegov postojeći transatlantski program.

Ako Bretonov paket prođe, uključivat će oko 1,5 milijardi eura novih sredstava za europsku industriju oružja do kraja 2027. U velikoj shemi stvari na svjetskoj sceni, to je relativno skromna svota novca.

Breton također traži stvaranje novog EU fonda od 100 milijardi eura koji bi se koristio za razne obrambene projekte.

“Naša je misija ovdje tretirati Ukrajinu kao gotovo istovjetnu državu članicu”, rekao je jedan dužnosnik EU-a, govoreći pod uvjetom anonimnosti, o tome kako režimu Zelenskog treba dati poseban tretman kao državi članici EU-a, iako nije.

Proći će neko vrijeme dok se ne donese konačna odluka o Bretonovu prijedlogu. U lipnju su predstojeći izbori za Europski parlament, što će značiti imenovanje potpuno nove Europske komisije s mogućim drugačijim dnevnim redom od trenutnog sastava.

“Ako je riječ o povjereniku za obrambenu industriju, čini mi se da ga već imamo”, komentirala je predsjednica Ursula von der Leyen.

euEuropska komisijaNATOOružje
Pretplatiti se
Obavijesti o
143 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 mjesec prije

ODBRANA?!? Od koga??? Od onoga kome ste postavili vojne baze i biolaboratorije na granice???
Ako, tako i treba kad ste ovce – ovce se šišaju. A ponekad vode i na klanje.

I niko od ovaca da se zapita kako to da je Ukrajina odjednom toliko važna – važnija od njihove dobrobiti? Ako je toliko važna, zašto nisu ranije radili na njenom prijemu u EU i NATO?

nekoime
1 mjesec prije

Jedini je problem u tome što za ostvarivanje ratnog profita rat treba DOBITI, što protiv Rusije, Kine, Indije i ostatka svijeta baš i nije previše izgledno.

kiza
1 mjesec prije

Pa jeftinije im je kupiti, već provjereno, rusko oružje.Ovo njihovo i nije nešto.A mogu i kod Iranaca da se obrate.

MladenSt
1 mjesec prije

Čini mi se da i Vučić trlja ruke .Bit će i za njega posla i dobiti .
Dvi tisuće € granata pa množi .

JoeP
1 mjesec prije

Ratna ekonomija je savršena tema za manipulaciju koja se proteže od Europske Komisije do ovih komentara.
U članku ne piše hoće li se prouzvodit i vojnici. Šta će nekome oružje bez vojnika.
Ako je oružje za proxy vojske, onda im uz oružje treba proizvodit i vojnike.
Inače sve EU vojske osim novca šalju i oružje i vojnu opremu i niko nezna kako se knjiži taj rashod, a to i nije važno kad će se od proizvođaća kupovat novo oružje i oprema pa se postavlja pitanje ko će to platit, a odgovor je svi koji žele rat do totalne propasti, a na to ide pitanje ko su ti i tu dolazi do neslaganja, je su li to Ursula vd Layen i Plenković ili oni koji im plaćaju porez.
Svak ko plaća porez izravno financira rat i onda još optužuje druge da to rade.

nastran
1 mjesec prije

mod gluposti, ko zna koje po redu od 2022 godine, sve dublje u govna

Ivan Bgd
1 mjesec prije

Od pocetka govorimo da taj rat sluzi da se iscrpi ekonomija i osiromasi/porobi srednji sloj i da postoji samo odnos gospodar – rob. To je agenda cifutsko/satanske elite, sprovode porobljavanje covecanstva pod maskom “Cetvrte industrijske revolucije”, progresa i napredka. I ljudi glupo veruju u tu obmanu.

roberto
1 mjesec prije

Jbti,pobiće nas sve..;););)..

eh,to su im vlažni snovi..sve šta treba lagano ove domaće ratne navijaće,a tako i europske,samo dobro naoružat i poslat na bojišnicu u ukrajinu niš više;))..pa ovi su u moskvi za tjedan dana..al u tamnici..hehehe

Bijelo Dugmo
1 mjesec prije

Po meni ovo su gluposti. Ljudima treba proizvesti kuću, auto, brod, hranu.. Što će s granatom, koja se plaća štampanim novcem i na taj način uzima od sviju. A obogatit će se mali broj pojedinaca, propasti će čitave grane proizvodnje.

Jednostavno receno
1 mjesec prije

Steća ex yu republike imaju razvijenu namjensku industriju tamam što treba europi za rat s rusima. Željezara sisak, brodogradilišta po jadranu, željezara ilijaš, vareš, zenica, soko mostar, pretis vogošća, đuro đaković, borac travnik, zrak sarajevo, rudnici željeza….. Pa šta ti je svi će se vratiti s zapada i istoka kada krene potražna za kalibrom 155…..

Ivek
1 mjesec prije

u hr plenkomun dijeli šakom i kapom državnim uhljenima kojih ima mislim 200000 najviše po glavi stanovnika u cijeloj eu. Baci kosti i penzićima..
uvozi ove kmice.
To govori da je hdz udružena lopovska organizacija kojoj nisu od početka bili potrebni hrvati nego njihovi odabrani lopovi i sluge. I takve EU prima. To sve govori koliko je EU propala.

tuf
1 mjesec prije

Možda sam prespavao, ali nisam primjetio da je EU objavila rat Rusiji niti obrnuto, kao podlogu za odluku o ‘ratnoj ekonomiji’. Kvragu, čak ni Ukrajina nije službeno objavila rat Rusiji.
Kakve su ovo diktatorske odluke EU režima, pa toga nema sve tamo do Sjeverne Koreje.
A sve zato jer su nanjušili da se, kao u SAD-u, na vojnoj industriji daju oprati stotine milijardi i zamračiti većinski dio.

Rudar
1 mjesec prije

EU je u ratu?
Ajde, protiv koga, za koga ?
Ja nisam u ratu sa nikim a niti mislim biti.

xyz
1 mjesec prije

USA se spašava ubijanjem Evrope.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
1 mjesec prije

Ukrajina siluje vlastite građane tako da se ni najtvrdokorniji nacisti ne žele boriti, nego sjede na trosjedu i seru po ruskim forumima i sami ispuštaju ratoborne povike. Čini se da je u Poljskoj sve potpuno isto. Što oni imaju dijeliti s Rusima? – ništa. Zašto umrijeti? – Moje zadovoljstvo. Ali populisti u vladi spremni su silovati vlastiti narod i baciti ga na klanje samo da ga Uncle Sam pogladi po glavi. Čak i američki Poljaci upozoravaju, ne ljutite Ruse bez potrebe…

Max
1 mjesec prije

Novi profiterski pakt i priprena za pravi rat.

JoeP
1 mjesec prije

Nevjerojatno je sveopće zamantanje u komentarima.
Ne sluti na dobro 🙁

Darko
1 mjesec prije

Stvarno EU Komisiju i ovu prokletu korumpiranu krmaču Ursulu treba izvesti pred streljački vod. Normalno da su se usrali kada su se upetljali s oružjem u Ukrajinu ne pitajući se koliko je Rusa s time pobijeno. Tko joj je dao ovlasti da se petlja u probleme izvan EU i rasipa milijarde poreznih obveznika EU? I sada zbog te Covid glupače Europa treba ispaštati. Što prije iz te vukojebine van i tamo nas nije trebalo biti..

Red Dog
1 mjesec prije

Mozda i hoce.
Ali kroz nekih 5 -10 godina. Ako bude stalnog rata do tada.
Trzisna ekonomija je spora. Vec su pokusali. Pa ide: „Kakve garancije imam ja da ce postojati potraznja i za godinu-dve? Trebam investirati, a te pare nemam. Masine su posebne, po narudzbini, trebace bar 6 meseci da ih isporuce. I meni 6 meseci da ih montiram da krece proizvodnja. Pa ce mi tada reci da im ne treba vise…“.
Do tad, ode voz.
Osim… ako ne bude stalnog rata, da se investicije isplate.

Noname
1 mjesec prije

Dvije godine nakon početka SVO-a i uvođenja zapadnih sankcija, rusko gospodarstvo nastavlja rasti, žali se Bloomberg.
Nezaposlenost je rekordno niska, plaće rastu, čak se i rubalj stabilizirao. Rekordno su rasle i plaće osobama s najnižim primanjima, pokazuju posljednji podaci.
U ovoj situaciji očito je da će Vladimir Putin lako pobijediti na predsjedničkim izborima nadolazećeg vikenda.
Međutim, Ukrajina je odlučna dodati svoj doprinos ruskoj masti maksimiziranjem broj napada dronovima na mete unutar zemlje.
Vladimir Putin je rekao da su napadi bili usmjereni na “ometanje izbora u Rusiji i potom uplitanje u njih”.

xyz
1 mjesec prije

Još malo pa če ratni komesari u EU početi ljudima oduzimati aute, strojeve, radne mašine i perilice rublja, da mogu Stoltenberg i ostala NATO žgadija proizvoditi granate i lopate.

tihobl
1 mjesec prije

Prelazak na ratnu ekonomiju znaci novi porezi.
Drug Kim ima ratnu ekonomiju, pa pogledajte kako to izgleda.

Ante
1 mjesec prije

Imamo mi obični ljudi sreću u nesreći. Da nisu napravili Atomske bombe danas bi veći dio Europljana ratovao u Ukrajini isto kao u prvom i drugom svjetskom ratu.

tihobl
1 mjesec prije

Шведска влада је позвала своје становнике да направе залихе конзервиране хране

Шведска припрема своје грађане за рат са Русијом. Швеђанима се саветује да спреме залихе хране и лекова за најмање три месеца. Влада ће до краја године издати и упутства у случају „негативног развоја догађаја“.

А није прошло ни недељу дана од уласка земље у НАТО…

Ivan
1 mjesec prije

Nema ništa od toga. Nisu ameri pokrenuli rat da bi se bogatila europska industrija oružja, nego njihova.

Tupko Glupko
1 mjesec prije

A što ratna ekonomija u EU podrazumijeva više izdvajanja za vojsku od kojeg se kupuje američko oružje, je l’ da?
Toliko su prozirni…

Tupko Glupko
1 mjesec prije

Službeno je inflacija u zadnje četiri godine u upravo isteklom mandatu vladavine HDZ-a i premijera Plenkovića iznosila 24% (realno je veća, dovoljno je vidjeti porast cijena hrane i usluga u te 4 godine), sve zato što se bespogovorno slušaju naredbe Brisela – Covid mjere, prisile na cijepljenje, višestruko veći uvoz Covid cjepiva od utrošenoga, obavezno nošenje maski, zatvaranje gospodarstva, energetske sankcije Rusiji, slanje oružja Ukrajini… I što ćemo sada i na ratnu ekonomiju zbog želje Ursule von der Leyen koju Plenković i HDZ-ovci ljube kao sliku svoju obzirom da su u istom EPP političkom bloku? Što ćemo sada i na digitalnu valutu? Što ćemo sada ovlasti za obavezu cijepljenja i mjere za novu plandemiju predati WHO kao što se planira u svibnju ove godine? Što ćemo sada imati i Ministarstvo istine? Kako je Kolakušić UvdL prozvao u EU parlamentu u jednominutnom govoru i sasuo joj u facu da je prvo… Čitaj više »

Grdi
1 mjesec prije

Nadam se da su hrvati sretni sto su glasali za ulazak u EU kako bi isli u jos jedan rat ……

tatamata
1 mjesec prije

to bi znacilo da ce mladen dobiti novu crnokosuljacku uniformu , bit ce veselja

onaj najglu...Dalton
1 mjesec prije

Jeftinije nam je objaviti rat Rusiji….
I odmah kapitulirati.

P..S.
Baba, jesu oni iz Moskve šta obećali onima iz Brisela…
Jesu. Ako dođe do rata, da ih neće gađati sa osiromašenim uranom.
Gađat će ih sa obogaćenim…

Balle kalle
1 mjesec prije

Ova nakazna sotonska eu komisija je cista lucifer ekipa. Ukrcaj to na traktore i na polje za kompost. Gamad i gnjoj. Cisti ludjaci

Hogar
1 mjesec prije

Vladimire posalji par nuke na krmacu usrulu i ugasi brissel.
Unistavaju eu koja se mora raspasti jer je vec gnjoj.
Opasni manijaci na drogama

1 mjesec prije

ajd probaj upisati moj nadimak

Josip
1 mjesec prije

Kada ce na red EU istrazitelja doci ova krmaca Ursula cijom je zaslugom EU razorena, opljackana od farma i vojne infustrije a petlja se u sve sto je se ne tice?

Josip
1 mjesec prije

Spas ce biti za cijelu Europu da neki islamist upuca Ursulu, Solca, Macrona pa i Plenkovica koji je Hrvatskoj nacrtao metu na ledima zbog pedera Zelenskog i krmace Ursule.

Miro
1 mjesec prije

Auuu kad tržišnu ekonomiju zamjeni ratna, morao-te se zapitati od kad SAD to: Projekt Ukrajina – Ruse baca …. (Abramsi do paradu pobjede na Krimu – gnjuraju preko blata) SAD plan B-latni EU baca u propast…? podrška ratnim naporima postaje učešće u istom SAD je biti ili ne EU ili Auuuuu. Preko bare se čuje kako da pomognemo nesposobnim “savezniku” Za SAD ni ne razmišlja o ratnoj ekonomiji. Eu se treba zamisliti kad ne zna osmisliti .Nadam se da se ne ču morati diviti hrabrosti naših palih.. vojnika koji SAD u SAD krajnim naporima……Pokušavaju prohodati na vrhunskim protezama. Ako SAD ne pošaljemo da prošeće EU – Auuuuu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI