EU zabrana uvoza ruske nafte predstavlja Europsko ekonomsko samoubojstvo

Uvoz ruske nafte i plina
33 komentara

Europska komisija predložila je plan za postupno ukidanje uvoza ruske sirove i rafinirane nafte kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Europska komisija predložila je svoje do sada najteže sankcije protiv Rusije, uključujući postupni embargo na naftu, kao dio šeste runde uzvratnih mjera nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je u srijedu da će embargo “biti potpuna zabrana uvoza ruske nafte, morske i cjevovodne nafte, sirove i rafinirane”, koja će se odvijati u fazama kako bi se državama dalo vremena da pronađu alternativne izvore energije.

Kako bi prijedlog bio odobren, trebat će mu potpora svih država članica. Neke zemlje unutar 27-članog bloka izrazile su protivljenje potpunom embargu.

“Danas se bavimo našom ovisnošću o ruskoj nafti, i budimo jasni, neće biti lako”, rekla je von der Leyen u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

“Neke zemlje članice snažno ovise o ruskoj nafti, ali mi to jednostavno moramo učiniti”, dodala je.

Izaslanici zemalja Europske unije još nisu postigli dogovor, ali se očekuje nastavak razgovora u četvrtak.

Evo što trebate znati o predloženom embargu:

Što je u planu EU?

Europska komisija nastoji postupno ukinuti isporuke ruske sirove nafte u roku od šest mjeseci i rafiniranih proizvoda do kraja 2022. godine.

Prema prijedlogu, Mađarskoj i Slovačkoj bi moglo biti odobreno dulje razdoblje za prilagodbu embargu, do kraja 2023. godine.

Mjere uključuju zabranu u roku od mjesec dana svih usluga otpreme, posredovanja, osiguranja i financiranja koje nude tvrtke iz EU za transport ruske nafte diljem svijeta, rekao je izvor iz EU za novinsku agenciju Reuters.

Zabrana bi se odnosila na ruski izvoz nafte širom svijeta, što bi potencijalno moglo utjecati na sposobnost Moskve da pronađe alternativne kupce nakon što EU prestane kupovati rusku naftu.

Izvršni direktor EU-a također je predložio dodavanje vodeće ruske banke, Sberbanke i dvije druge financijske institucije, na popis nekoliko banaka koje su već odsječene od SWIFT sustava za razmjenu poruka.

Ako bude dogovoren, embargo bi uslijedio nakon Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, koje su već uvele zabrane u pokušaju da smanje jedan od najvećih izvora prihoda za rusko gospodarstvo.

Očekuje se da će veleposlanici 27 vlada EU-a usvojiti prijedlog već ovog tjedna, što će mu omogućiti da ubrzo nakon toga postane zakon.

Sličan embargo na ruski ugljen, koji je EU uvela u travnju, odmah je stupio na snagu za promptno tržište i imao je četveromjesečno razdoblje odgode za postojeće ugovore.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u srijedu da Rusija razmatra različite opcije dok se sprema za embargo EU na naftu.

Kako bi zabrana utjecala na gospodarstva EU-a?

Rusija je najveći europski dobavljač nafte, osiguravajući 26 posto uvoza nafte u blok u 2020. Njemačka, Poljska i Nizozemska najveći su europski kupci ruske nafte.

Europa je Rusiji platila 14 milijardi eura (14,94 milijarde dolara) za naftu od početka onoga što Moskva naziva posebnom vojnom operacijom u Ukrajini prije dva mjeseca, prema istraživačkoj organizaciji Centra za istraživanje energije i čistog zraka.

Europska komisija radi na ubrzanju dostupnosti alternativnih izvora energije kako bi pokušala smanjiti cijenu zabrane ruske nafte.

Međutim, u nedostatku dovoljnih i umjerenih alternativa, EU će se vjerojatno suočiti s povećanim računima za energiju ili usporavanjem gospodarske aktivnosti.

Ruski politički analitičar Andrey Ontikov rekao je za Al Jazeeru da će Moskva vjerojatno pronaći druge kupce izvan Europe, uključujući Kinu i Indiju, i rekao da će se EU suočiti s plaćanjem viših cijena za alternativni uvoz nafte.

“Europske zemlje pucaju sebi u nogu”, rekao je Ontikov. “Ne mogu zamisliti po kojoj će cijeni te zemlje dobiti naftu [negdje drugdje]. Možda će Sjedinjene Države osigurati sirovu naftu, ali opet, po kojoj cijeni?”

Ruska novinska agencija RIA citirala je Vladimira Džabarova, prvog zamjenika šefa odbora za međunarodne poslove ruskog gornjeg doma, koji je rekao da će Europa nastaviti kupovati rusku naftu preko trećih zemalja nakon što uvede embargo.

Zašto prirodni plin nije uvršten u plan sankcija?

Prirodni plin tek treba ciljati. O potencijalnoj zabrani još se nije pravilno raspravljalo na razini EU-a jer se blok oslanja na njega.

EU je 2021. uvezla više od 40 posto ukupne potrošnje plina iz Rusije.

Još od prekida plina koji su pogodili neke istočne zemlje EU u zimama 2006. i 2009., EU radi na zajedničkoj energetskoj politici kako bi ojačala svoju energetsku sigurnost i unutarnje energetsko tržište.

U 2021. godini energija je predstavljala 62 posto ukupnog uvoza EU-a iz Rusije, što je pad sa 77 posto iz 2011., ali je blok još uvijek daleko od smanjenja ovisnosti o ruskom uvozu energije.

Dominic Kane iz Al Jazeere, izvještavajući iz Berlina, rekao je da je plin “slon u sobi” u Parlamentu u Strasbourgu u srijedu.

“Europski čelnici žele brzo djelovati protiv Rusije, ali su zaglavljeni u stvarnosti odluka koje su vlade diljem Europe donosile desetljećima, kada su smatrali da je u njihovom najboljem interesu sklopiti dogovore s predsjednikom Putinom”, rekao je.

Međutim, Komisija EU poduzela je korake kako bi prekinula svoju ovisnost o ruskom plinu.

Dana 8. ožujka objavila je svoj plan “REPowerEU” u kojem su navedene mjere za drastično smanjenje uvoza ruskog plina prije kraja godine i postizanje potpune neovisnosti od ruskih fosilnih goriva prije kraja desetljeća.

Koje su zemlje izrazile zabrinutost zbog prijedloga?

Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska izrazile su zabrinutost zbog plana embarga na naftu.

Slovačka dobiva gotovo svu svoju uvezenu naftu iz Rusije, uglavnom preko naftovoda Druzhba iz sovjetskog doba, a pridružila se Mađarskoj, koja se također jako oslanja na ruske isporuke, u traženju izuzeća od embarga.

“Slažemo se s ovom sankcijom, ali kažemo da nam je potrebno prijelazno razdoblje dok se ne prilagodimo situaciji”, rekao je slovački ministar gospodarstva Richard Sulik na brifingu u Bratislavi u srijedu. “O čemu se danas raspravlja je trajanje prijelaznog razdoblja.”

Sulik je rekao da bi duža tranzicija Slovačkoj dala vremena da osigura alternativne opskrbe.

Mađarska je rekla da ne može podržati predloženi embargo jer bi uništio njezinu energetsku sigurnost.

“Paket sankcija iz Bruxellesa zabranio bi dostavu nafte iz Rusije u Europu, uz prilično kratku najavu, u slučaju Mađarske do kraja sljedeće godine”, rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u videu na Facebooku, dodajući da Mađarska ne može podržati mjere u njihov trenutni oblik.

Mađarska bi na te mjere mogla pristati samo ako bi uvoz sirove nafte iz Rusije naftovodom bio izuzet iz sankcija, rekao je ministar.

Izvor: aljazeera.com

euEuropska komisijaNaftaPlinrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

Ono naj jače mi je kada hoće ruse kazniti a kazne svoje građane. Čim je odluka donešena nafta se diže 10 posto. Dobro rusiju kažnjavaju nema šta. Sreća pa je većina rusa izvan eu pa ne moraju biti kažnjeni s visokim cijenama.

Max
1 godina prije

Suicid i jest cilj.

tihobl
1 godina prije

Americke demokrate za evropljane kazu da su infantilna biomasa. Nisu vise ljudi, vec su biomasa. U cemu se sastoji najnovija preavara: pola nafte u Evropu dolazi iz RF. Pola ruskog izvoza ide u EU. Racunali su da ce Rusiji prepoloviti izvoz i tako joj naskoditi, a da ce se oni snaci za zamjensku naftu, a polovinu koja im nesotaje. Arapi su rekli da toliku kolicinu OPEC ne moze podmiriti i da se EU pripremi za nestasice. Ameri su rekli da nesto benzina mogu obezbjediti. Ali Putin je dao jednu zanimljivu naredbu: da se smanji izvoz sirove nafte i da se izvoze preradjevine. I sad EU donosi zakon kojim se zabranjuje uvoz ruske nafte. U prevodu – amerkanci i razne ofsor kompanije isporucivace u EU benzin i dizel (narocito dizel). vecina evropskih rafinerija ce kljuc u bravu. U ovoj prici najvaniji je dizel, jer poljoprivreda, transport i industrija ovise o njemu.… Čitaj više »

OGO
1 godina prije

Sad ce Madjari prodavati naftu ovim drugim bolesnicma u EU po dvostrukoj cijeni.
Dobro Madjarskoj dobro Rusiji ajme nama

1 godina prije

Sve što čitamo u MSM, obične su laži…
Europska Unija izvodi štrajk glađu, gdje neče štrajkovati političari, nego če stradati raju.
Tu i tamo procure upozorenja od ogromnih koncerna, šta če se desiti, a opčenito neznamo.
Šta je interesantno, Rusija toga uopšte ne osjeti, jer ispad izvoza nadoknađuje porastom cijena…

Boba Lazarević
1 godina prije

Čini se da će se ovo ludilo nastaviti sve dok giljotina ponovo ne počne raditi na glavama “aristokracije”.

Weteran
1 godina prije

EU?? Šta je to??
Znači: Vuku se potezi da Zdrav Evropski kapital prepliva Atlantik! I taj kapital udahne život posrnuloj SAD?!
EU??
Kada je to gospođa Nuland rekla: “EU?! Ko yebe EU!!”
2014 godine, mislim?!

gargamel
1 godina prije

Sankcije su žvaka za raju, ustvari sve funkcioniše kao i do sada. Ovo sa naftom treba da stupi na snagu za nekih 6-9 mjeseci, ko živ ko mrtav do tada.

Mrčikola
1 godina prije

Iza ove odluke stoji višegodišnje istraživanje znanstvene zajednice EU i, glavom i bradom, “Mala Greta”.
Oni, naime, garantiraju da će “globalno zatopljenje” u potpunosti istisnuti potrebu za uvozom ruskih energenata…Rusija, znači, ima još jednog opasnog protivnika kojemu će morati suprotstaviti sve raspoložive količine leda sa svog dijela arktičkog kruga. 😁

1 godina prije

Največa laž je, da če naftu, pa čak i plin, dobiti od drugih dobavljača.
I prosto ignorišu, da jim zemlje OPEC govore, NEMAMO KAPACITETA, da pokrijemo ispad Ruske nafte!
Za plin govore, da če ga dobiti iz Egipta!
A Egipt plin uvozi.
To što se dešava sa Unijom, običan je kriminal!

Legendarni Grk
1 godina prije

Znači, namjerno su podmetnuli Ukrajini rat s Rusijom još od 2014. preko pucačine na Janukoviča, a sada namjerno ljudima otežavaju život nekakvim “mjerama i sankcijama” koje će uglavnom osjetiti EU, a ne Rusija.
Svaki njihov potez nam sve više otežava egzistenciju – vidi masonska banda da su ljudi shvatili s kakvom bankarsko-političarskom mafijom imaju posla, pa sada sve rade da nas onemoguće da ih se konačno riješimo.

1 godina prije

Evropa je kao onaj lik iz vica, koji je, da bi napravio dišpet ženi, odsjekao sebi veseljka.

hiber
1 godina prije

Stvarno vjerujete u razne bajke. U stvarnosti Rusija se dolarizira sa uvozom 1 milijarde dolara dnevno, zbog čega rublja raste i uvoz pada. Nafta i plin normalno teču Ukrainom prema EU i Rusija normalno plaća tranzit. Jedino je Sjeverni tok 2 zatvoren. Blokada uvoza ruske nafte i plina dugoročno nema smisla jer se tržiste uvijek uravnotežuje većom cijenom za krajnjeg dobavljača i nižom cijenom za isporučitelja. Međutim, rjesenje ovog problema se jednostavno rješava da se umjesto zabrane uvoza, uvode porez na rat u Ukraini i iznos plaća za oružje. Tako će to na koncu biti riješeno, jer se rat vodi u korist vojnoindustrijskog kompleksa, a protiv naroda u Ukraini i Rusiji. Sve po nakani sv. Putina, zaštitnika NATOa i vojnoindustrijskih kompleksa, kao što je Fauci svetac biofarmaceutskog.

Roccos
1 godina prije

Dvije godine plandemijske gnjavaže pa odmah potom ratnohuškačka histerija i najava ekonomskog kolapsa.Pitam se što još treba da se već jednom pokrenu milijunske mase obespravljenih i osiromašenih i konačno zbace pokvarenu mafijašku kliku s vlasti.Mislim pri tome na one najjače Eu države.Kad bi se tu konačno nešto ozbiljno pokrenulo lako bi nastala lančana reakcija.

Kardinale
1 godina prije

Usrula von der sotona

Mrki
1 godina prije

Sve vas u tom babilonu briselskom treba pohapsit niko vas nije birao da se igrate ljudskim zivotima završit cete na smetljištu bagro jedna politička

nessy
1 godina prije

Ima prica o tipu kojeg je varala zena, pa je njoj za inat otkinuo sebi jaja. Isto sada radi EU. Za pocetak, zemlje EU nisu ugrozene, ni na koji nacin. Balticke zemlje, dio su EU i NATO-a, i jasno je da ih nitko nece dirati. Realno gledano, Rusija sa svojim brojem stanovnika i aktivnih vojnika, nikako ne moze biti napadacka prijetnja nikome. Cijela Ruska vojna doktrina je obrambena, pa im vojska tako i funkcionira. Zasto je doslo do sukoba u Ukrajini, jasno je svakome, koga je to zanimalo. Apetiti ukrajinskog vodstva su nezasitni, sto vise dobijaju, vise bi htjeli. I jos pisaju po glavama onih od kojih pomoc traze, npr. po Njemackom predsjedniku. Ukrajinci nikako da shvate, tehnika ne ratuje sama. Moderno oruzje trazi dugotrajnu, specijaliziranu obuku. Danasnji vojnik je visoko obucen i istreniran. Oni dijele puske civilima? Zasto? Da ih naprave metama? Amerima, reziserima, scenaristima i producentima ove situacije,… Čitaj više »

македонец🇲🇰
1 godina prije

kod nas je benzin i dizel otišo u plafon ! ovi ni su normalni !

abc
1 godina prije

EU je američki projekt, koji je predviden kao oružje protiv Rusije. To se danas upravo ustvaruje. Da USA spasi svoj sve manje uticajan položaj, Evropu če gurnuti u novi totalni rat, do njenog potpunog uništenja.
A Evropljani nikako da shvate. Kao da su hipnotisani.

sandokana
1 godina prije

Kako stvari stoje ( ja tražim pa nikako da nadžem) . Ima možda neki od vas nacrt gradnje IGLUJA pa da mi ga pošalje, jer izgleda da ču jih , u dogledno vreme( kao mali poduzetnik) početin graditi za prodaju na trgu nekretnina.

Kalle balle
1 godina prije

Evropljani su telad sta TRPE svoje na vrhu. Cinjenica je da gubimo jednu veliku drzavu koja ima nevjerovatno puno minerala, goriva i svega vaznog za buducnost.
Zakljucak je idemo do dna i cak u Skandinaviji se vec jad vidi. Nema komponenti za industriju, gorivo u nebo cijene i domino efekt.
Na jesen ce medije opet pustit virus iz kaveza. I ludilo ce bit kompletno.

Rimtutituki
1 godina prije

Kazu danas ovi iz OPEC-a” Ruska nafta i gas nemozw se nadomjestit,nikakvom vecom proizvodnjom”

Rimtutituki
1 godina prije

Stari nord stream radi punom parom

Davko
1 godina prije

Što očekivati kad krmača Ursula ima svoje prste u tome

Davko
1 godina prije

Možda EU i traži što zaslućuje

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI