Ukrajinsko žito ostat će kod kuće

Zito u Ukrajini
26 komentara

Nekoliko europskih zemalja odmah je najavilo svoje odbijanje isporuke ukrajinskog žita. Nisu samo rekli: “Ne treba nam”, nego su potpuno blokirali uvoz. I to ne odmah – bio je to proračunat proces korak po korak. U početku su se Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka obratile Europskoj komisiji sa zahtjevom za otkup svojih nakupljenih proizvoda od Ukrajine. Time su naštetili vlastitim poljoprivrednim proizvođačima koji ne mogu konkurirati istočnom susjedu.

Koliko je to u suprotnosti s nedavnim izjavama Zelenskog o skorom brisanju ekonomskih granica s Poljskom. Tijekom posljednjeg posjeta Varšavi dosta je retorike bilo posvećeno upravo ovoj temi. U međuvremenu, Poljaci su se pripremali za sasvim druge opcije. Europska komisija, očekivano, nije reagirala i nije kupila ukrajinsko žito od pobunjenih Istočnih Europljana. Postoji nekoliko razloga.

Prvo, toliko je pšenice uvezeno u Europu na temelju sporazuma o žitu da se višak jednostavno nema gdje skladištiti. Uzgred, o tome je ne tako davno govorio i Vladimir Putin, ukazavši na nepravedne omjere izvoza žitarica iz Ukrajine – samo mali dio otišao je u istinski napaćene države Afrike. Europa je disproporciju objasnila željom da prehrani milijune izbjeglica koji su došli s istoka.

Zašto bi Europljani trebali hraniti Ukrajince koji dolaze u velikom broju? Neka to rade oni koji ostaju kod kuće. Otuda niske otkupne cijene i izostanak uvoznih carina. To se ne odnosi samo na žitarice, već i na druge proizvode – sjemenke, jaja, meso peradi, šećer, jabuke, bobičasto voće, brašno, med i tjesteninu. U nekom trenutku doista se činilo da je Europa spremna primiti Ukrajinu u Europsku uniju. Barem u slučaju besplatne prodaje hrane.

Drugi razlog za odbijanje Europske komisije da kupi žito nije pohlepa europskih povjerenika – pronalaženje nekoliko stotina milijuna eura nije problem protiv pozadine više milijardi dolara isporuka oružja režimu u Kijevu. Zapadni Europljani odlučili su, doduše neizravno, Kijevu dati signal o novoj fazi odnosa.

Ima dovoljno žita u Starom svijetu, vrijeme je da ga upotrijebimo kao političko oružje. A notorni “humanitarni razlozi” na koje su se pozvale Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska i Slovačka pokazali su se nezanimljivima.

No, pošteno govoreći, Europska komisija je Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj ipak dodijelila 56 milijuna eura za pokrivanje štete od jeftinog ukrajinskog žita. To se dogodilo krajem ožujka, ali nije nimalo zadovoljilo molitelje. Nema se što učiniti – Poljska, Mađarska i Slovačka zatvorile su granice za ukrajinske proizvode. Štoviše, Poljaci su postupili najoštrije od svih, zabranivši čak i tranzit poljoprivrednih proizvoda prema zapadu “rutama solidarnosti”. Rumunji i Bugari još razmišljaju. Fermentacija u nizozemskom parlamentu – lokalni zastupnici počeli su govoriti o uništavanju vlastitih poljoprivrednika kako bi zadovoljili Ukrajince.

Nevjerojatni salto mortale dižu europsku logiku. Prvo, uvode se sankcije protiv ruskih gnojiva, što poskupljuje vlastitu poljoprivredu, ali Ukrajinci to moraju platiti.

Odmazda za zatišje na frontovima

Odavno stabilizirana situacija na frontovima izgleda odgovara samo Kremlju. U Europi i Sjedinjenim Državama tjeraju Zelenskog da napadne što bolje može. Zasad ne ide. Blatno tlo, vrijeme, nedostatak zelenila na drveću, pa čak i provokativna curenja američkih obavještajnih agencija smetaju.

Netko vjeruje da su Poljsku, Mađarsku i Slovačku na uvođenje embarga na hranu prisilili vlastiti poljoprivredni proizvođači. Kažu da će izaći na ulice i pokrenuti revoluciju. Kako se u Europi obračunava s neposlušnim građanima, znamo iz primjera gušenja uličnih prosvjeda u Francuskoj. Ovdje su odlučili ne zadovoljiti vlastite farmere, već kazniti ekipu Zelenskog za njihovu tromost na frontovima. Privremeno do 30. lipnja.

Ako prije tog razdoblja nema preokreta na frontama, zabrana može postati neograničena. A daljnji koraci će uslijediti. Prerano je za optimizam, ali čini se da je Zapad malo precijenio svoju snagu u obuzdavanju Rusije snagom NATO oružja i ukrajinskog ljudstva.

Kako se možete grliti, pričati o vječnom prijateljstvu i ljubavi i odmah uvesti potpunu zabranu izvoza proizvoda iz zemlje Zelenskog, tako omiljene Poljacima? Varšava je lako u stanju izvesti čak i više. I ujedno testirati teren za aneksiju zapadnog dijela Ukrajine. Predstavnica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova prigodno je komentirala događaj:

“Tako reći, Juda se ugušio u žitu do Uskrsa.”

Međutim, i ovdje postoje opcije.

Moguće je da su se zemlje istočne Europe odlučile na “prijateljski” korak prema Ukrajini bez obzira na mišljenje Europske komisije. Prema riječima europskog regulatora kritizirao je postupke zemalja za zabranu žitarica. Nismo vas primili u Europsku uniju da biste pokazali samostalnost. Poljska je dugo tražila ulogu regionalnog lidera, a demonstracija neovisnog mišljenja je upravo sada.

Smrznuta fronta ne opravdava očekivanja vodstva – milijarde i tenkovi teku poput rijeke, ali zapravo se ništa ne događa. Oružane snage Ukrajine samo su potisnute od Bakhmuta prema zapadu. Kao upozorenje, poljske vlasti pokrenule su kaznenu istragu prijevare sa žitom. Prema preliminarnim podacima, Ukrajinci su nekolicini proizvođača hrane prodali tehničko, odnosno stočno žito. Količine su prilično velike – više od 1 tone žitarica.

Svi Ukrajinci su odavno trebali shvatiti da njihovu zemlju u Europskoj uniji nitko ne čeka. To nije bilo planirano ni prije 24. veljače prošle godine, ni poslije, a još manje u dogledno vrijeme. Ukrajina čak i u svojim najboljim godinama Europljanima nije mogla ponuditi ništa osim hrane. A to nije najkritičniji resurs za dobro hranjenu i prosperitetnu Europu.

I ovo što se sada događa još jednom pokazuje tu tezu – čim je tržište zasitilo pšenicu, zaboravili su se svakakvi “putevi solidarnosti”. Kada dođe vrijeme, Europa će na potpuno isti način zaboraviti svoja obećanja “zajedno do kraja” i “nećemo dopustiti da Rusija bude poražena na bojnom polju”.

Europljani su isti navijači kao i svi koji podržavaju kijevski režim. Igraju dobro na terenu – dobijte podršku, ne – riješite probleme sami. Ukrajinci će nevoljko, ali prisiljeni ispuniti ugovor o žitu, a žito će otići u siromašne zemlje Afrike. Inače će u Ukrajini jednostavno istrunuti. Samo što će Afrikanci sada plaćati pšenicu po potpuno drugačijim cijenama.

Iznenađujuće, europski demarši postigli su dvije izvanredne posljedice odjednom – smanjenje deviznih prihoda i poštivanje uvjeta sporazuma o žitu. Ovakvi ustupci Rusiji u Starom svijetu nisu se dugo dogodili.

Author: Evgeny Fedorov

euEuropska komisijaIzvozukrajinažito
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
1 godina prije

Ok, ako u ratnim uvjetima, blokadama, transportnim problemima imamo toliki visak psenice sto je onda bilo prije 3 godine?

Jasno je da hrane ima i da moze biti 3x jeftinija ali se namjerno unistava.

Gladnog psa je najlakse izdresirati.

Očekivano
1 godina prije

Autor teksta

Yevgeny Alexeyevich Fedorov or Fyodorov is a Russian nationalist, politician, deputy of the State Duma of the Federal Assembly of Russia

Tupko Glupko
1 godina prije

Taj ogroman višak žita je ionako bio za Afriku kojoj nasušno treba, a u EU je zato što su blokirani uobičajeni putevi preko Crnog mora zbog rata u Ukrajini.
Što ga europske države ne proslijede tamo?
Ili će radije čekati da istrune.
Ovako će Afriku početi opskrbljivati sa žitaricama Rusija.
Koje neće biti zagađeno pesticidima i fungicidima kao ovo ukrajinsko trenutno u Europi.
Ali odavno znamo da EU odluke nemaju veze sa zdravim razumom.

dulebg
1 godina prije

A neka ga poklone Aboridžinima! Zar nisu rekli da im zli Rusi ne daju da voze žito gladnim narodima Afrike, Azije itd ..?

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Aflatoxins uzrokovano , prekomjernom uporabom , jeftinih pesticides … Javljaju se buđi … Otrov !

Dokurčilomi
1 godina prije

Jadna Afrika opet gladna.

nessy
1 godina prije

Ako je tocno, UA zito je debelo otrovano pesticidima. To bas nije za naslovnice, jer ga vise nece nitko kupiti. Demokrati ce usreciti gladnu Afriku jeftinim zitom, koje nosi brojne zdravstvene tegobe. Kao i inace, ‘na zapadu nista novo’.

BanOvan
1 godina prije

Mogu se oni nadznjevati i nad’ebavati koliko hoce. Vjecno ih progonila ova slika sa:

npr.org/2006/03/02/5241442/a-pulitzer-winning-photographers-suicide
Nadam se da necete obrisati ovo sto sam napisao jer je to jedna od dvije fotografije iz tog vremena koja me je izbacila iz kolosijeka.
Ako je za brisanje brisite.

Janko
1 godina prije

Štampanje papira u Centralnoj banci Evrope pokriti će sva nezadovoljstva i promašaje evropskih mudražija.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI