fbpx

Bijeg u Belgiju Carlesa Puigdemonta i stvaranje vlade u egzilu

Carles Puigdemont

Iako nakon kukavičkog poteza i bijega u Belgiju bivši čelnik Katalonije Carles Puigdemont i njegovi suradnici ne zaslužuju ni pola retka teksta, za dio analitičara je njegov potez da potraži utočište u Belgiji “bio majstorski, jer će se iz slobodnog Bruxellesa i dalje moći boriti za neovisnost pokrajine”.

Naime, ovako tumačeći stvari, bivši predsjednik Generaliteta Katalonije i njegova četiri bivša ministra su pobjegli u Belgiju i stvorili neku vrstu vlade u egzilu, koja će opet raspiriti plamen separatističkog otpora Madridu.

Carles Puigdemont i njegove kolege, koji su napravili cijelu zbrku i Kataloniju i Španjolsku gurnuli u kaos, na kraju bi mogli završiti i u zatvoru, ali se sve čini da sukob potraje i on se dragovoljno neće predati vlastima u Madridu.

Pobornici neovisnosti Katalonije imaju jasan stav o tome da treba ići dalje.

“Važna stvar je pokazati autoritarni i represivni stav španjolske vlade protiv nas. Mi smo svi kao Mahatma Gandhi i iskoristit ćemo svaku demokratsku priliku da bismo potvrdili naš ustanak. Nama se ne žuri”, piše novinarka Francesca Ferrares, vatrena zagovornica odcjepljenja Katalonije.

“Sada se osjećaju jaki. Ali istraživanja pokazuju da što madridske vlasti više provode agresivna djela protiv katalonske autonomije, broj umjerenih Katalonaca u korist odcjepljenja ubrzano raste“, za talijanski list La Repubblica piše autor pod pseudonimom Omero Ciai.

To je činjenica koje je svjestan i Madrid, koji na sve načine treba izbjegavati da da povoda za ovakve pripovijesti, bile one lažne ili istinite.

Soraya Saenz de Santamaria

FOTO: Soraya Saenz de Santamaria

Ako se sukob nastavi, a čini se da izbor Soraye Sáenz de Santamaríe za upraviteljicu Katalonije upravo vodi u tom smjeru, katalonsko odcjepljenje neće biti nerealna težnja avanturističkih promotora neovisnosti, nego težnja cijele regije.

Ono što se događa u Španjolskoj je više od političke krize, jer se za svaku isključivo političku krizu može pronaći političko rješenje. No, ovdje raste nepovjerenje između dviju nepomirljivih snaga.

Katalonija

FOTO: transparent na utakmici

Rastući val separatizma je bio primjetan u Gironi, na utakmici protiv Real Madrida. Girona nije samo uporište neovisnosti, nego i grad u kojem Puigdemont kao gradonačelnik započeo političku karijeru.

Nadati se da će katalonski kriza biti riješena bijegom Puigdemonta i uhićenjem nekih članova pokreta za neovisnost je iluzija i trenutno su sve opcije još uvijek otvorene.

0 0
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
13 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Gervasius Twinkleminkleson
Gost
Gervasius Twinkleminkleson
3 godine prije

Lonci su krivog Carlesa izabrali da ih vodi, jer da ih je umjesto ovog vodio Puyol, sad bi slavili 🙂

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Jel oni ovo igraju tika-taku…

mars
Gost
mars
3 godine prije

“Hrabro moji Katalonci, nastavite dalje borbu za nezavisnost, koju sam ja započeo. Imate moju punu podršku pa čak i ako bi to zahtijevalo da primate pendreke, suzavce, gumene metke i one prave, ili mnogi od vas završe na robiji, pa čak i ako mnogi od vas to plate glavom. Da budem iskren, ja i moji saradnici u takvom scenariju zaista ne vidimo sebe, pa smo odlučili da budemo na vašem čelu iz sigurnog inostranstva i odatle se borimo za istu stvar. Zli jezici će reći da smo možda pobjegli, ali vas uvjeravam da smo samo izvršili taktičko povlačenje na rezervne položaje radi regrupisanja u kojem će vaša zadaća biti gore pomenuti “rad” na terenu a naša koordinacija i upravljanje vašim “radom”. Zato ne slušajte te zle jezike već prionite na posao i ništa se ne sekirajte za nas, jer ako ta borba završi vašom i našom pobjedom, eto nas opet kod vas da se stavimo na čelo nove države, što će te vi, duboko sam uvjeren, sa oduševljenjem prihvatiti. Vaš (i sada belgijski a sutra ko zna čiji)
Carles Puigdemont

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

Pametno je napravio.. da je ostao izbio bi plemenski rat.. Bilo bi idealno kad bi se mogli mirno razdružit ko škotska od britanije bez borbi (iako nisu)..

Mikojan
Gost
Mikojan
3 godine prije

Velika Britanija i Španjolska nisu isto, kao ni bivša Jugoslavija i Španjolska. Ako ovo prođe u Španjolskoj onda počinje cirkus, Bosna se raspada na “države”, Hrvatskoj prijeti isti scenarij a ni Srbija neće ostati u komadu. Zapravo priznanje Kosova pokrenulo “pravo na nezavisnost i odvajanje od nečega”, naravno ostale EU države da ne spominjemo. Jedino riješenje je jaka Europska država a sve druge države svesti na nivo mjesne zajednice. Naravno ni to se neće desiti jer bi mnogi ostali bez zona djelovanja svojih sitnih interesa. Narod i tako od ničega nema koristi osim onoga što zaradi svojim rukama.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije

Evropejac,negelim da budem “mjesna zajednica”.

tuf
Gost
tuf
3 godine prije

Sluzbena Belgija je vec objavila da im nece pruziti utociste.

Registracija
Gost
Registracija
3 godine prije

Španjolska najveća greška je nedopuštanje referenduma dok je većina ljudi bilo za jedinstvo,sada se situacija okreće.

Putnik_u_prolazu
Gost
Putnik_u_prolazu
3 godine prije

Gledam na televiziji prosvjednike – separatiste njihova zažarena lica, baš kao da će osvojiti neosvojivo nezavisnošću. A što nezavisnost donosi u suštini? Imaju li oni zbilja jasne ciljeve ili im je cool biti na ulici i mahati zastavama. Ok, nemam ništa protiv toga da se bilo koji narod osamostali, sve su to nekakve emocije… ali opet, ukoliko vlast prigrabe nacionalisti što vole voditi demagogiju za mase, a narodu suštinski ne bude bolje (prodaja magle) tada je sasvim svejedno što je Španija, što Katalonija, što Mongolija. Nemojte zamjeriti, ali meni ovo nije logično – obitelj je jedina zajednica za koju se vrijedi boriti, krvariti i urlati na ulici, svaki drugi čopor, klub ili nacija nisu mi dokučivi, zato se pomalo i iščuđavam ovakvim potrebama.

Bill Clinton
Gost
Bill Clinton
3 godine prije

ovi k’o čete vs. uje… samo još fale muje

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Žele se prikazati žrtvama. Španjolci su im trebali pustiti referendum jer primjena sile samo ide na njihov mlin. Posebno ako nije bilo nikakvih incidenata koji bi to izazvali. Gdje je ozbiljnost referenduma ako si možeš isprintati glasački listić? Da li imaju podršku EU, USA, Velike Britanije, Rusije ili možda Kine? Zasad izgleda da nemaju neku jaku podršku pa ništa od toga. Druga stvar kad bi ih Madrid pustio nitko ne bi radio problem od toga ali cijela ta priča o nezavisnosti je podvala jer taj Puidgemont i ekipa su proeuropski orijentirani i ta Katalonija bi bila dio EU. Možda su imali prikrivenu potporu nekih briselskih krugova ali javno baš nemaju. Baš je neki “karizmatični” vođa koji čim malo zagusti napušta svoj narod koji toliko “voli” i bježi u Bruxelles kod mogućih mentora iz sjene.

Wswsws
Gost
Wswsws
3 godine prije

Da, mentora sorosa…iskopali novinari da separatiste financira doticni i Rotschild banka u Barceloni…bas slatko

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Je ti vrhunska analogija. S ovakvim rezoniranjem možeš pisati odlične analize s obzirom na tvoj vrhunski literalni talent.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik