Nogomet kao ”oružje” novog svjetskog poretka

Katalonija

Unatoč ”naporima” krovnih saveza FIFA i UEFA da se s nogometnih terena iskorijeni politika, što se čini zabranama, prekidima utakmica i drakonskim novčanim kaznama za klubove čije navijačke skupine stadione koriste za promoviranje političkih ideja i ideologija, ”najvažnija sporedna stvar na svijetu” nikada nije niti može biti depolitizirana. Osim toga, brojni su dokazi o sprezi navijačkih skupina s tajnim službama, domaćim i inozemnim, koje se kasnije regrutira za obavljanje prljavih poslova, unošenje podjela u društvu i, naravno, za sudjelovanje u borbenim aktivnostima u slučaju rata.

Na primjer, jedan od najkrvavijih zločina, onaj u Odesi 2. svibnja 2014. godine, službeno su počinili navijači ukrajinskog kluba Metalist iz Harkova, koji su snage ”udružili” s pripadnicima neonacista Desnog sektora.

No, vratimo se aktualnim zbivanjima i Kataloniji. Teoretičari ”zavjera” svih vrsta u katalonskim događajima vide djelo Georga Sorosa, kojem je, kako kažu, isplativo u Europskoj uniji stvoriti podijele i lakše vladati. Ova tvrdnja ima smisla, obzirom da samozvani ”filantrop” i burzovni špekulant financira doslovno sve, unosi podijele u društvima i suverenim nacijama, od kojim neke propadnu, neke se duboko destabilizira, čime se otvaraju putovi za slobodnu pljačku, koja se prikriva eufemizmom ”stranih ulaganja”.

Kao što je poznato, George Soros je uložio dio novca u promociju neovisnosti i zagovornicima odvajanja pokrajine od španjolske, ali Carles Puigdemont  i njegove kolege su samo ono što se desetljećima nisu usudili učiniti njihovi prethodnici. No, vrlo brzo je shvatio da Novi svjetski poredak ima koristi od ujedinjene Španjolske i zato nije bio spreman otvoreni rat ili teroristička djela kako bi se suprotstavio iznimno oštrom stavu Madrida. Navedeno još uvijek spada u sferu politike, ali je među prvima nezavisnost promovirala slavna Barcelona, koja se dugi niz godina smatra gotovo simbolom ”katalonska”, čiji je jedan predsjednik likvidiran zbog snova o neovisnosti.

Naime, predsjednik Barcelone Josep Sunyol je od strane Francovih falangista likvidiran bez suđenja 1936. godine, a 1939. godine su, nakon zauzimanja Barcelone od strane Francovih snaga, likvidacije komunista, anarhista i katalonskih separatista i ukidanje katalonske autonomije, igrači kluba zauzeli četvrto mjesto u ”neprijateljskoj Španjolskoj”.

Za vrijeme diktature je španjolskim fašistima i Francu omiljeni klub bio ”desničarski” Real Madrid, a katalonska Barcelona je bila jedina prilika za poniženi narod da izrazi svoj nacionalni identitet. Tijekom utakmica su u teškim vremenima navijači Barçe često uzvikivali zakonom zabranjene i proturežimske slogane.

Zanimljivo je da je u novijoj povijesti, kada je Katalonija je stekla široku autonomiju unutar Španjolske, katalonski duh zarazio čak strane igrače kluba. Na primjer, bugarski igrač i napadač Barcelone Hristo Stoičkov je 1998. Godine, kada su na Svjetskom prvenstvu igrali Bugarska i Španjolska, na balkonu izvjesio katalonsku zastavu.

Tijekom nedavnih događaja su zvijezde Barcelone, sadašnje i bivše, Gerard Piqué, Xavi, Josep Guardiola i drugi, podržali referendum i želju dijela Katalonaca za nezavisnost. Početkom listopada je Barça podržala opći katalonski štrajk u znak prosvjeda protiv represije španjolske policije, koja je silom tjerala ljude s birališta, zatvarala biračka mjesta, oduzimala materijale, čak i robu iz trgovina i od uličnih prodavača koja je ”promovirala separatizam”. Ali to je bilo najveći domet katalonskog kluba i na sam dan referenduma je Barcelona odigrala utakmicu s Las Palmasom s Kanara.

No, španjolska vlada i policija su dobro znali kolika je moć tisuća navijača i da prizore sa stadiona gleda cijeli svijet. 14. listopada se igrala prva utakmica nakon neuspjeha s projektom o neovisnosti. Barcelona s Atletico Madridom igrala na teritoriju protivnika. No, lukavi domaćini su drastično smanjili kvotu za navijače Barcelone i umjesto tisuću ljudi je u španjolsku prijestolnicu mogli doći njih samo 250, tako da je južna tradicionalno gostujuća tribina bila do posljednjeg mjesta puna s ljudima sa španjolskim zastavama.

Iako ih je bilo malo, svaki udarac Piqueta je bio popraćen prijateljskim zviždukom i pjevanjem, ali je glas katalonskih navijača nadjačala unionistička većina, iako se 250 navijača grčevito borilo za svoja prava na nezavisnost, uključujući i na nogometnoj razini.

Hoće i Barcelona će i dalje ideološki podržavati katalonsku neovisnost? Formalno, možda i hoće, ali neće učiniti ništa da izađe iz nacionalne lige. Vlasnici kluba dobro znaju da će morati početi ispočetka, organizirati nacionalni savez, a malo je vjerojatno da će se FIFA i možda cijela Europska unija suprotstaviti Španjolskoj. Čak i ako se jednog dana nešto promijeni, katalonski nogomet će se dugo vremena morati baviti sam sa sobom, što znači zbogom europskim i svjetskim kupovima, stranim zvijezdama i velikom izboru igrača. Novac ipak igra presudnu ulogu, pa tako i u Barceloni, neslužbenoj reprezentaciji Katalonije.

Četiri tjedna poslije referenduma u Kataloniji su igrali Girona i Real Madrid, a poraz ”kraljevskog kluba” od strane ”katalonskog patuljka” jer bio više od igre. Koliko god se UEFA trudila da se ovaj sport ”depolitizira”, nogometna utakmica je za sve Katalonce bila ”pobjeda nad režimom iz Madrida”.

Mali podsjetnik na bivšu Jugoslaviju

Kao što vidimo, nogomet i sve što se događa okolo, posebno u ovom slučaju, postali su učinkovit alat protiv separatizma. Ali, novija svjetska povijest poznaje i druge primjere, nažalost s krvavim epilogom, jer su ovi čimbenici doveli do suprotnih rezultata.

Neslužbeno se početak rata u Hrvatskoj zna spomenuti događaj iz maksimira, kada su u Zagrebu u svibnju 1990. godine igrali Dinamo i beogradska Crvena Zvezda. Utakmica je kulminirala masovnom tučnjavom između navijača oba kluba i tadašnje milicije. Događaj ne treba posebno opisivati i danas se zna da je 3000 navijača Zvezde, pod vodstvom  Arkana u Zagreb stiglo s namjerom da se izazovu neredi netom poslije izbora na kojima je premoćno pobijedio HDZ. Sukobi su rezultirali s 85 teško ozlijeđenih osoba, a simbol takozvane ”utakmice mržnje” je postao  kapetan Dinama Zvonimir Boban koji je uspio udariti jednog policajca,  zbog čega je dobio polugodišnju diskvalifikaciju i istodobno proglašen “herojem nacije”.

Nakon toga su se navijači oba kluba priključili krvavom ratu, a samu utakmicu danas mnogi smatraju okidačem oružanog sukoba koji je rezultirao raspadom tadašnje Jugoslavije.

Iako je ovaj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a zauzela je četvrto mjesto, početak raspada SFRJ na nogometnim terenima se nije dogodio u Zagrebu.

Krajem osamdesetih i ranih devedesetih godina je za mnoge sile uništavanje Jugoslavije bilo izuzetno korisno, ali se ništa nije dogodilo spontano i iznenada, kako mnogi vole vjerovati. Govoreći o nogometu, prvi veliki znak raspada bivše Jugoslavije je bila utakmica 1983. u Beogradu, kada su navijači kosovske Prištine počeli skandirati ime neprijateljskog diktatora tadašnje susjedne Albanije, Albanca Envera Hoxhe. Taj se događaj pokušao zataškati i sve što se događalo na Kosovu bilo je ”tamo, negdje daleko, na jugu”, na što u Hrvatskoj, Sloveniji, dijelom u Vojvodini i BiH nisu ni pridavali neki značaj.

Pogledamo li danas ”rezultate”, malo je vjerojatno da sve navijačke skupine nisu bile umrežene i povezane s tajnim službama. Tadašnjim saveznim, republičkim i pokrajinskim i, naravno, inozemnim. Veze kasnije likvidiranog Arkana s obavještajnim službama u Beogradu nisu nikakva tajna, ali je infantilno tvrditi kako ostale veće navijačke skupine nisu imale kontakte na toj razini. No, svatko ”svoje” voli prikazivati kao obične ljude i ljubitelje nogometa koji su pružali spontani otpor.

Ukrajina i Donbas

Tako je u nas bilo početkom devedesetih. No, situacija djelomično slična trenutnoj katalonskoj su događaji u proruskim gradovima današnje Ukrajine. U Harkovu, Odesi, Lugansku, Donjecku, Simferopolju i Sevastopolju su među navijače ubačene skupine koje su zagovarale prozapadnu orijentaciju zemlje, što je bilo potpuno nepoznato većinskom filoruskom stanovništvu tih gradova i okolnih regija. Među ukrajinskim ”ultrasima” se poticala ideologija radikalnog ukrajinskog nacionalizma koja je karakteristična među navijačima ostalih ukrajinskih klubova.

Većina navijačkih skupina zapadno od Dnjepra, osim Odese, aktivno je sudjelovala u događajima u Kijevu 2014. , ali i njihove kolege iz jugoistoka su kasnije pokazale jednako ponašanje.

Navijači krimskih klubova Tavrija iz Rep” Simferopolja i kluba Sevastopolj su u povorkama nosili transparente za ”Ujedinjenu Ukrajinu”, a ultrasi kluba Zora su sudjelovali u proukrajinskim akcijama u Lugansku. Ultras Šahtara iz Donjecka su u to vrijeme pokrenuli lov na lokalne aktiviste otpora Euromaidanu. Naravno da su sve akcije ultrasa ovih klubova bile isplanirane i koordinirane u Kijevu, jer lokalno stanovništvo u političkom i ideološkom smislu nema nikakve veze s idejama koje su propagirale ove skupine.

No, najmoćnija ukrajinska sila se stvorila kada su se navijači Metalista iz Harkova ujedinili s ultrasima kluba Črnomorec iz Odese. Oni su u Odesi aktivno sudjelovali u spaljivanju aktivista s Kulikova pola u Domu sindikata 2. svibnja 2014.

Ranije, 27. travnja 2014. godine, navijači iz Harkova su u potpunosti uništili su Antimaidan Harkova, a zatim nekoliko puta sudjelovali u legitimnim ”antiratnim” skupovima u gradu. Kasnije, kada su izbili oružani sukobi, članovi navijačkih skupina su se masovno pridružili takozvanoj ”antiterorističkoj operaciji” i neonacističkim bojnama Desnog sektora u Donbasu.

Zbog aktivne suradnje ovih skupina sa stranim obavještajnim službama nije izostao ni odgovor na ”proruskoj strani”. Navijački frakcije lokalnih klubova iz Luganska su sudjelovale u događajima ”ruskog proljeća” i kasnije su se pridružili lokalnim milicijama.

Jedan od vođa navijača, Denis Mirošničenko, postao prvi zamjenik predsjednika Državnog vijeća Luganske Narodne Republike.

Međutim, zanimljivo je ponašanje klubova na jugoistoku Ukrajine. U strahu za svoju profesionalnu i europsku budućnost su čelnici klubova Zora iz Luganska, Šahtara iz Donjecka i Tavrije s Krima napustili svoje gradove i preselili se na područje Ukrajine.

Jedino je ostao Sevastopolj, koji je ukrajinski boju u grbu zamijenio ruskom i zajedno s drugim krimskim klubovima kažnjen od strane UEFA-e za sudjelovanje u ruskoj nogometnoj ligi.

No, podsjetimo na svijetle primjere nekih igrača Šahtara, koji su odbijali oblačiti majice koje slave heroje antiterorističke operacije u Ukrajini, pozivajući se na odluke UEFA-e o depolitizaciji nogometa, ili brojne pošiljke pomoći, mandarina, školskog pribora i prijenosnih računala, koje djeci Donjecka redovito šalje hrvatski nogometaš Darijo Srna.

U studenom 2014. godine, tijekom najvećih sukoba, Srna je sa Šahtarom igrao u Lavovu i čuo za vijest kako su u granatiranju ukrajinskih snaga poginula dva dječaka na nogometnom terenu u Donjecku.

”Prije utakmice smo čuli za taj događaj. Sve nas je potreslo, ali nam je dalo i snagu da igramo još bolje. Stravično je što se događa u našem gradu i što djeca pate. Oni su budućnost Ukrajine, Donjecka i Donbasa. Neki od njih će se baviti nogometom. Ovu pobjedu posvećujemo djeci Donjecka i njihovim roditeljima. Njima je najteže, pomoći ćemo im”, rekao je tada Srna.

Ali uprava Šahtara do zadnjeg trenutka brani da se Nogometni savez Donjecke Republike koristi ”Donbas Arenom” i vlasnik kluba Rinat Ahmetov, koji brani svoje financijsko carstvo, nije odgovorio na poziv vodstva republike da se vrati u svoj rodni grad.

Tek prošlog ljeta, kada je konačno donesena odluka o nacionalizaciji, stadion je preuzelo vodstvo DNR. Štoviše, vodstvo republike je izjavilo da će stvoriti vlastiti klub Šahtar, budući da postojeći klub nema nikakve veze s Donjeckom.

S druge strane, jasno je da novi klub nema neke izglede za uspjeh, jer će moći igrati s istim klubovima iz susjedne Luganske Republike, Abhazije i Južne Osetije.

Stoga se može reći da je profesionalni nogometni bič je izvrstan alat Novog svjetskog poretka, koji pomaže u provođenju nekih odluka. Poznato je da bi takozvana ”međunarodna zajednica”, kako sebe zovu SAD, EU, NATO i njihovi sateliti, imala koristi od raspada Rusije. Navijačke skupine i nogomet mogu biti centripetalna sila, što je slučaj s Barcelonom, ali i centrifugalna, što se vidi iz gore navedenih primjera.

Na primjer, centrifugalne tendencije u nogometu su primjetne u nekih dužnosnika Tatarstana, koji su najavili  izlazak iz Ruske Federacije. Kako je stava Moskve o secesionističkim težnjama jasan, može se pretpostaviti da će se one manifestirati na utakmicama nogometnog kluba Rubin iz Kazana, koji će s malo ili bez ikakvih problema steći naklonost UEFA-e. No, ovdje još uvijek govorimo o onome što bi se moglo dogoditi kada bi ruske službe prespavale nekoliko godina ”zimskog sna”, što trenutno nije slučaj, jer dobro znaju da će nogomet i navijačke skupine uvijek biti vrlo učinkovito sredstvo i za promicanje političkih ciljeva.

Svidio vam se članak i
pitate se što možete napraviti?
PODIJELITE ga s PRIJATELJIMA

VAŽNA PORUKA ZA LOGIČARE

Vrijeme uvjeravanja prolazi. One koji ne shvaćaju što se događa, treba ignorirati i ne gubiti vrijeme na njih. Poštene, empatične i logične osobe se trebaju okupiti, bez obzira na osobna uvjerenja i svjetonazore. Osim raskrinkavanja, dolazi vrijeme djelovanja brojnim i legalnim sredstvima u gospodarstvu, zdravlju, autonomiji… U protivnom, sve će nas porobiti.

Pitate se što učiniti nakon čitanja ovog teksta? Jednostavno, šaljite i dijelite tekst poštenim, empatičnim i logičnim osobama. Informirajte bližnje o postojanju portala Logično. Priključite nam se na našem Telegram kanalu tako što ćete kliknuti na Vijesti.  Od danas možete komunicirati i pisati nam u Telegram grupi Zajednica. Budimo složni, mudri i jaki.


Posjetite naš novi video kanal na platformi Odysee i obvezno se registrirajte, kao i najveću arhivu alternativnih video snimaka Jubitu.

*Stavovi izneseni u kolumnama su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Logicno.com

Pretplati se
Obavijest
guest
27 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miha

I starog.

Duci Simonović

davor

Važna tema, za sve domaće i strane “folkloraše”. Manipulira se itekako, svima je ovdje urezana prva službena utakmica Hrvatske koja je slučajno ili ne odigrana upravo protiv SAD-a, a nije bila odobrena od nijednog “međunarodnog” tijela. A tek sto se dogodilo Platiniju i Blatteru kad su htjeli glasovati o članstvu… Pročitaj više »

Laki Topalović

Eto poštena čovjeka. Dakle, ipak nije bilo crno-bijelo. Mi smo jeli kokice, a oni nas napali, bez obzira o kojoj utakmici govorili. Ne referiram se na tu iz ’90-e . Nego općenito. Uvijek ima netko tko se s nekim dogovori među vođama, ili frakcijama nekih skupina, koje onda prevladaju. A… Pročitaj više »

Crni žutokljunac

Osim šta su navijači pogodni za razne manipulacije,nogomet je močno oružje za skretanje pozornosti sa bitnih tema.Tu vrijedi ona rimska “Kruha i igara”, i narod zadovoljan.

Bagatin

Strah me Svjetskog prvenstva koje ce se održati u Rusiji iduće ljeto. Mislim da ce CIA dati sve od sebe da rovari dok oči cijelog svijeta budu uperene prema Rusiji. Nemojmo zaboraviti moć svjetskih medija koji ce pokušati sve da bi se organizacija diskriminirana i ocrnila. Sjetimo se ZOI u… Pročitaj više »

Alen

Nogomet je postao vece zlo nego korist odavno..Nazalost stoka neljudska se uvukla u sve pore drustva.. Dan kao sedmica…

Perun

Ja bih ipak razdvojio termine navijač i huligan. Navijač dolazi radi sporta, mirno pogledati utakmicu, nije mu do politike i urlanja. Huligani su suprotnost svemu tome i kako su glasni više su u fokusu medija. Da su ti huligani pod kontrolom tajnih službi nema nikakve sumnje kao i da su… Pročitaj više »

17 novembar

katalonci moraju poceti sa takozvanim teroristickim akcijama ili ce in spanci staviti u rezervat camp nou da uzvikuju visca barsa samo koliko se sjecam dari srna je obilazio ranjene hrvatske vrazeke u bolnici u ukrajini

Georgij Žukov

Na nogomet po hitno treba staviti moratorij, odnosno zabraniti ga kao sport i ukinuti sve lige na rok od 4 godine , nakon toga sprovesti temeljitu dekontaminaciju odnosno ciscenje uefe i nacionalnih saveza od kriminalaca , kladionicarske mafije odnosno pranja novca i kriminalnih radnji koje i babic u tekstu spominje… Pročitaj više »

Majk Majers

Oduvik su navijacke skupine bile jeftin i glasan predmet politicke promocije. Oduvik. Samo je to danas, uz tehnologiju podignuto na visu razinu! Odavno nogomet (profi sport opcenito) nije samo sport, takmicenje i kao takav je posta strasno gadljiv

Perun

Već sam negdje pisao na što bi ličila katalonska liga, Barcelona bi izgubila veliku lovu a postala bi manje konkurentna i u europskim natjecanjima. Igranje s trećerazrednim klubovima garantiralo bi naslov svake godine ali bez teških okršaja s Realom, Atleticom, Valenciom, Sevillom, Athletic Bilbaom i ostalima momčad bi omlitavila. YU… Pročitaj više »

Zvrk

Upravo zadnja rečenica je suština. Autor je zapao u osinje gnijezdo jer kod nas baš i nije popularno navijačke skupine stavljati u kontekst subverzivnih djelatnosti. Ja nemam nikakvih dokaza, ali osobno smatram da se u bivšoj državi itekako iskorištavalo navijačke skupine u poticanjima na sukobe. Ne mislim samo na spregu… Pročitaj više »

Zvrk

Spomenuta je Ukrajina, ali ja bi spomenuo još jednu zemlju gdje se za rušenje poretka u recentnom vremenskom periodu iskoristio utjecaj navijačkih skupina – Egipat. Sjetih se serije analiza tamo još prije 5 godina na advansu gdje se spominjao velik utjecaj navijačkih skupina, osobito manjih podgrupa gdje su se ubacivali… Pročitaj više »

Koča Popović

Busola, nacizam na tribinama poceo je osamdesetih, kulminirao devedesetih, ali ga nitko nije osudjivao do kraja dvijetisucitih.

alan ford

Ovaj članak mi se čini očajnički pokušaj Babića, da nekako nategne da su on i ovaj portal bili u pravu, kada su prije nekolkiko tjedana tvrdili da iza pokušaja otcjepljenja Katalonije, stoje Soros i duboka država i da bi samostalna Katalonija bila samo protektorat NATO-a i da NATO-u strahovito potrebna… Pročitaj više »

alan ford

Babić je izvrstan analitičar, ali njegov je problem pristranost. A jedna mana ovog portala, koji je inače većinom dobar, je obrana jedne vrste unitarizma i centralizma, po svaku cijenu i po istoj šemi: dakle, svaki pokušaj neke regioje i pokrajine, nekog naroda i etničke skupine, da izbori nezavisnost, se posmatara… Pročitaj više »

alan ford

FC Barcelona je već desetljećima nositelj katalonske želje za suverenosti, a ne tek od jučer. Nasuprot tome, drugi prvologaš i z Barcelone FC Espanyol je klub španjolkskih unitarista, što mu samo ime kaže. A nogometaši kao Pique, Xavi, Guardiola i ostali oduvijek su bili pobornici nezavisnosti, i ne tek od… Pročitaj više »

POVEZANE VIJESTI