fbpx

Nogomet kao ”oružje” novog svjetskog poretka

Katalonija

Unatoč ”naporima” krovnih saveza FIFA i UEFA da se s nogometnih terena iskorijeni politika, što se čini zabranama, prekidima utakmica i drakonskim novčanim kaznama za klubove čije navijačke skupine stadione koriste za promoviranje političkih ideja i ideologija, ”najvažnija sporedna stvar na svijetu” nikada nije niti može biti depolitizirana. Osim toga, brojni su dokazi o sprezi navijačkih skupina s tajnim službama, domaćim i inozemnim, koje se kasnije regrutira za obavljanje prljavih poslova, unošenje podjela u društvu i, naravno, za sudjelovanje u borbenim aktivnostima u slučaju rata.

Na primjer, jedan od najkrvavijih zločina, onaj u Odesi 2. svibnja 2014. godine, službeno su počinili navijači ukrajinskog kluba Metalist iz Harkova, koji su snage ”udružili” s pripadnicima neonacista Desnog sektora.

No, vratimo se aktualnim zbivanjima i Kataloniji. Teoretičari ”zavjera” svih vrsta u katalonskim događajima vide djelo Georga Sorosa, kojem je, kako kažu, isplativo u Europskoj uniji stvoriti podijele i lakše vladati. Ova tvrdnja ima smisla, obzirom da samozvani ”filantrop” i burzovni špekulant financira doslovno sve, unosi podijele u društvima i suverenim nacijama, od kojim neke propadnu, neke se duboko destabilizira, čime se otvaraju putovi za slobodnu pljačku, koja se prikriva eufemizmom ”stranih ulaganja”.

Kao što je poznato, George Soros je uložio dio novca u promociju neovisnosti i zagovornicima odvajanja pokrajine od španjolske, ali Carles Puigdemont  i njegove kolege su samo ono što se desetljećima nisu usudili učiniti njihovi prethodnici. No, vrlo brzo je shvatio da Novi svjetski poredak ima koristi od ujedinjene Španjolske i zato nije bio spreman otvoreni rat ili teroristička djela kako bi se suprotstavio iznimno oštrom stavu Madrida. Navedeno još uvijek spada u sferu politike, ali je među prvima nezavisnost promovirala slavna Barcelona, koja se dugi niz godina smatra gotovo simbolom ”katalonska”, čiji je jedan predsjednik likvidiran zbog snova o neovisnosti.

Naime, predsjednik Barcelone Josep Sunyol je od strane Francovih falangista likvidiran bez suđenja 1936. godine, a 1939. godine su, nakon zauzimanja Barcelone od strane Francovih snaga, likvidacije komunista, anarhista i katalonskih separatista i ukidanje katalonske autonomije, igrači kluba zauzeli četvrto mjesto u ”neprijateljskoj Španjolskoj”.

Za vrijeme diktature je španjolskim fašistima i Francu omiljeni klub bio ”desničarski” Real Madrid, a katalonska Barcelona je bila jedina prilika za poniženi narod da izrazi svoj nacionalni identitet. Tijekom utakmica su u teškim vremenima navijači Barçe često uzvikivali zakonom zabranjene i proturežimske slogane.

Zanimljivo je da je u novijoj povijesti, kada je Katalonija je stekla široku autonomiju unutar Španjolske, katalonski duh zarazio čak strane igrače kluba. Na primjer, bugarski igrač i napadač Barcelone Hristo Stoičkov je 1998. Godine, kada su na Svjetskom prvenstvu igrali Bugarska i Španjolska, na balkonu izvjesio katalonsku zastavu.

Tijekom nedavnih događaja su zvijezde Barcelone, sadašnje i bivše, Gerard Piqué, Xavi, Josep Guardiola i drugi, podržali referendum i želju dijela Katalonaca za nezavisnost. Početkom listopada je Barça podržala opći katalonski štrajk u znak prosvjeda protiv represije španjolske policije, koja je silom tjerala ljude s birališta, zatvarala biračka mjesta, oduzimala materijale, čak i robu iz trgovina i od uličnih prodavača koja je ”promovirala separatizam”. Ali to je bilo najveći domet katalonskog kluba i na sam dan referenduma je Barcelona odigrala utakmicu s Las Palmasom s Kanara.

No, španjolska vlada i policija su dobro znali kolika je moć tisuća navijača i da prizore sa stadiona gleda cijeli svijet. 14. listopada se igrala prva utakmica nakon neuspjeha s projektom o neovisnosti. Barcelona s Atletico Madridom igrala na teritoriju protivnika. No, lukavi domaćini su drastično smanjili kvotu za navijače Barcelone i umjesto tisuću ljudi je u španjolsku prijestolnicu mogli doći njih samo 250, tako da je južna tradicionalno gostujuća tribina bila do posljednjeg mjesta puna s ljudima sa španjolskim zastavama.

Iako ih je bilo malo, svaki udarac Piqueta je bio popraćen prijateljskim zviždukom i pjevanjem, ali je glas katalonskih navijača nadjačala unionistička većina, iako se 250 navijača grčevito borilo za svoja prava na nezavisnost, uključujući i na nogometnoj razini.

Hoće i Barcelona će i dalje ideološki podržavati katalonsku neovisnost? Formalno, možda i hoće, ali neće učiniti ništa da izađe iz nacionalne lige. Vlasnici kluba dobro znaju da će morati početi ispočetka, organizirati nacionalni savez, a malo je vjerojatno da će se FIFA i možda cijela Europska unija suprotstaviti Španjolskoj. Čak i ako se jednog dana nešto promijeni, katalonski nogomet će se dugo vremena morati baviti sam sa sobom, što znači zbogom europskim i svjetskim kupovima, stranim zvijezdama i velikom izboru igrača. Novac ipak igra presudnu ulogu, pa tako i u Barceloni, neslužbenoj reprezentaciji Katalonije.

Četiri tjedna poslije referenduma u Kataloniji su igrali Girona i Real Madrid, a poraz ”kraljevskog kluba” od strane ”katalonskog patuljka” jer bio više od igre. Koliko god se UEFA trudila da se ovaj sport ”depolitizira”, nogometna utakmica je za sve Katalonce bila ”pobjeda nad režimom iz Madrida”.

Mali podsjetnik na bivšu Jugoslaviju

Kao što vidimo, nogomet i sve što se događa okolo, posebno u ovom slučaju, postali su učinkovit alat protiv separatizma. Ali, novija svjetska povijest poznaje i druge primjere, nažalost s krvavim epilogom, jer su ovi čimbenici doveli do suprotnih rezultata.

Neslužbeno se početak rata u Hrvatskoj zna spomenuti događaj iz maksimira, kada su u Zagrebu u svibnju 1990. godine igrali Dinamo i beogradska Crvena Zvezda. Utakmica je kulminirala masovnom tučnjavom između navijača oba kluba i tadašnje milicije. Događaj ne treba posebno opisivati i danas se zna da je 3000 navijača Zvezde, pod vodstvom  Arkana u Zagreb stiglo s namjerom da se izazovu neredi netom poslije izbora na kojima je premoćno pobijedio HDZ. Sukobi su rezultirali s 85 teško ozlijeđenih osoba, a simbol takozvane ”utakmice mržnje” je postao  kapetan Dinama Zvonimir Boban koji je uspio udariti jednog policajca,  zbog čega je dobio polugodišnju diskvalifikaciju i istodobno proglašen “herojem nacije”.

Nakon toga su se navijači oba kluba priključili krvavom ratu, a samu utakmicu danas mnogi smatraju okidačem oružanog sukoba koji je rezultirao raspadom tadašnje Jugoslavije.

Iako je ovaj događaj američka televizijska kuća CNN uvrstila među pet nogometnih utakmica koje su promijenile svijet, a zauzela je četvrto mjesto, početak raspada SFRJ na nogometnim terenima se nije dogodio u Zagrebu.

Krajem osamdesetih i ranih devedesetih godina je za mnoge sile uništavanje Jugoslavije bilo izuzetno korisno, ali se ništa nije dogodilo spontano i iznenada, kako mnogi vole vjerovati. Govoreći o nogometu, prvi veliki znak raspada bivše Jugoslavije je bila utakmica 1983. u Beogradu, kada su navijači kosovske Prištine počeli skandirati ime neprijateljskog diktatora tadašnje susjedne Albanije, Albanca Envera Hoxhe. Taj se događaj pokušao zataškati i sve što se događalo na Kosovu bilo je ”tamo, negdje daleko, na jugu”, na što u Hrvatskoj, Sloveniji, dijelom u Vojvodini i BiH nisu ni pridavali neki značaj.

Pogledamo li danas ”rezultate”, malo je vjerojatno da sve navijačke skupine nisu bile umrežene i povezane s tajnim službama. Tadašnjim saveznim, republičkim i pokrajinskim i, naravno, inozemnim. Veze kasnije likvidiranog Arkana s obavještajnim službama u Beogradu nisu nikakva tajna, ali je infantilno tvrditi kako ostale veće navijačke skupine nisu imale kontakte na toj razini. No, svatko ”svoje” voli prikazivati kao obične ljude i ljubitelje nogometa koji su pružali spontani otpor.

Ukrajina i Donbas

Tako je u nas bilo početkom devedesetih. No, situacija djelomično slična trenutnoj katalonskoj su događaji u proruskim gradovima današnje Ukrajine. U Harkovu, Odesi, Lugansku, Donjecku, Simferopolju i Sevastopolju su među navijače ubačene skupine koje su zagovarale prozapadnu orijentaciju zemlje, što je bilo potpuno nepoznato većinskom filoruskom stanovništvu tih gradova i okolnih regija. Među ukrajinskim ”ultrasima” se poticala ideologija radikalnog ukrajinskog nacionalizma koja je karakteristična među navijačima ostalih ukrajinskih klubova.

Većina navijačkih skupina zapadno od Dnjepra, osim Odese, aktivno je sudjelovala u događajima u Kijevu 2014. , ali i njihove kolege iz jugoistoka su kasnije pokazale jednako ponašanje.

Navijači krimskih klubova Tavrija iz Rep” Simferopolja i kluba Sevastopolj su u povorkama nosili transparente za ”Ujedinjenu Ukrajinu”, a ultrasi kluba Zora su sudjelovali u proukrajinskim akcijama u Lugansku. Ultras Šahtara iz Donjecka su u to vrijeme pokrenuli lov na lokalne aktiviste otpora Euromaidanu. Naravno da su sve akcije ultrasa ovih klubova bile isplanirane i koordinirane u Kijevu, jer lokalno stanovništvo u političkom i ideološkom smislu nema nikakve veze s idejama koje su propagirale ove skupine.

No, najmoćnija ukrajinska sila se stvorila kada su se navijači Metalista iz Harkova ujedinili s ultrasima kluba Črnomorec iz Odese. Oni su u Odesi aktivno sudjelovali u spaljivanju aktivista s Kulikova pola u Domu sindikata 2. svibnja 2014.

Ranije, 27. travnja 2014. godine, navijači iz Harkova su u potpunosti uništili su Antimaidan Harkova, a zatim nekoliko puta sudjelovali u legitimnim ”antiratnim” skupovima u gradu. Kasnije, kada su izbili oružani sukobi, članovi navijačkih skupina su se masovno pridružili takozvanoj ”antiterorističkoj operaciji” i neonacističkim bojnama Desnog sektora u Donbasu.

Zbog aktivne suradnje ovih skupina sa stranim obavještajnim službama nije izostao ni odgovor na ”proruskoj strani”. Navijački frakcije lokalnih klubova iz Luganska su sudjelovale u događajima ”ruskog proljeća” i kasnije su se pridružili lokalnim milicijama.

Jedan od vođa navijača, Denis Mirošničenko, postao prvi zamjenik predsjednika Državnog vijeća Luganske Narodne Republike.

Međutim, zanimljivo je ponašanje klubova na jugoistoku Ukrajine. U strahu za svoju profesionalnu i europsku budućnost su čelnici klubova Zora iz Luganska, Šahtara iz Donjecka i Tavrije s Krima napustili svoje gradove i preselili se na područje Ukrajine.

Jedino je ostao Sevastopolj, koji je ukrajinski boju u grbu zamijenio ruskom i zajedno s drugim krimskim klubovima kažnjen od strane UEFA-e za sudjelovanje u ruskoj nogometnoj ligi.

No, podsjetimo na svijetle primjere nekih igrača Šahtara, koji su odbijali oblačiti majice koje slave heroje antiterorističke operacije u Ukrajini, pozivajući se na odluke UEFA-e o depolitizaciji nogometa, ili brojne pošiljke pomoći, mandarina, školskog pribora i prijenosnih računala, koje djeci Donjecka redovito šalje hrvatski nogometaš Darijo Srna.

U studenom 2014. godine, tijekom najvećih sukoba, Srna je sa Šahtarom igrao u Lavovu i čuo za vijest kako su u granatiranju ukrajinskih snaga poginula dva dječaka na nogometnom terenu u Donjecku.

”Prije utakmice smo čuli za taj događaj. Sve nas je potreslo, ali nam je dalo i snagu da igramo još bolje. Stravično je što se događa u našem gradu i što djeca pate. Oni su budućnost Ukrajine, Donjecka i Donbasa. Neki od njih će se baviti nogometom. Ovu pobjedu posvećujemo djeci Donjecka i njihovim roditeljima. Njima je najteže, pomoći ćemo im”, rekao je tada Srna.

Ali uprava Šahtara do zadnjeg trenutka brani da se Nogometni savez Donjecke Republike koristi ”Donbas Arenom” i vlasnik kluba Rinat Ahmetov, koji brani svoje financijsko carstvo, nije odgovorio na poziv vodstva republike da se vrati u svoj rodni grad.

Tek prošlog ljeta, kada je konačno donesena odluka o nacionalizaciji, stadion je preuzelo vodstvo DNR. Štoviše, vodstvo republike je izjavilo da će stvoriti vlastiti klub Šahtar, budući da postojeći klub nema nikakve veze s Donjeckom.

S druge strane, jasno je da novi klub nema neke izglede za uspjeh, jer će moći igrati s istim klubovima iz susjedne Luganske Republike, Abhazije i Južne Osetije.

Stoga se može reći da je profesionalni nogometni bič je izvrstan alat Novog svjetskog poretka, koji pomaže u provođenju nekih odluka. Poznato je da bi takozvana ”međunarodna zajednica”, kako sebe zovu SAD, EU, NATO i njihovi sateliti, imala koristi od raspada Rusije. Navijačke skupine i nogomet mogu biti centripetalna sila, što je slučaj s Barcelonom, ali i centrifugalna, što se vidi iz gore navedenih primjera.

Na primjer, centrifugalne tendencije u nogometu su primjetne u nekih dužnosnika Tatarstana, koji su najavili  izlazak iz Ruske Federacije. Kako je stava Moskve o secesionističkim težnjama jasan, može se pretpostaviti da će se one manifestirati na utakmicama nogometnog kluba Rubin iz Kazana, koji će s malo ili bez ikakvih problema steći naklonost UEFA-e. No, ovdje još uvijek govorimo o onome što bi se moglo dogoditi kada bi ruske službe prespavale nekoliko godina ”zimskog sna”, što trenutno nije slučaj, jer dobro znaju da će nogomet i navijačke skupine uvijek biti vrlo učinkovito sredstvo i za promicanje političkih ciljeva.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
28 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Miha
Gost
Miha
3 godine prije

I starog.

Duci Simonović

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Miha

@Miha
Hvala Vam što ste me podsjetili na vrhunskog košarkaša i moralnu veličinu Ljubodraga Simonovića Ducia. Intelektualac, koji je mogao materijalno osigurati sebe i obitelj, uvijek je nepokolebljivo držao do svog ljudskog integriteta, svjestan koliku će cijenu za to platiti.
Šteta što mlađe generacije malo znaju o vrhunskim sportašima i ljudima tipa Ducia, Mate Parlova, Kreše Ćosića…..

Miha
Gost
Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Bogdana Bošu Tanjevica, Tonija Kukoča (koji je trazio brisanje s lista HDZ-a kad su ga bez pitanja uvrstili), Radivoja Koraca…ima ih jos. Profesionalni sport sluzi ispiranju mozga i manipulaciji masa.

Busola
Gost
Busola
3 godine prije

Osobno sam dvadeset pet godina u navijanju i cijeli navijački svijet Balkana je ispresjecan politikom i kontrolom “vođa” nad navijačima. Slično je i u svijetu…

Npr. u mom gradu navijačka skupina Ultras je bila pod nadzorom ološa iz HDZ-a i doslovno su neke vođe i viđeniji likovi tribine se prodavali HDZ-u i koristili tribinu za političke aktivnosti i nagovaranje da se ne glasa za druge , jer to su “neprijatelji ” Hrvatske. Želio sam samo tribinu bez politike , ali što sam se više borio , a HDZ i elite trebale podršku to sam bio više osuđivan, ogovaran , izbjegavan od “velikih vođa” i njihovih podobnika.

Jedan veliki razlog zašto su Vinkovci izgubili bunt i želju za borbom protiv ološa koji vlada gradom , je kontrola navijačke skupine i prodavanje dobrog dijela navijača. Onim malo slabijih intelektualnih sposobnosti bilo je dovoljno da se napiju , viču Ubi Srbina , past će bomba na Beograd. Jednostavno nisu željeli shvatiti da tako guraju narod u srednji vijek…

Na utakmicama Hrvatske su se 2000-tih godina pjevale domoljubne pjesme , da bi krajem 2000-tih počelo divljanje nacionalističko – ustaških gluposti koji prije nisu postojali. Nije to slučajno da vođe umjesto Vile Velebita pjevaju Jasenovac i Gradiška stara i pozdravljaju sa Za dom sa uzdignutom desnicom.

Jako mi je krivo što nisam uspio više navijača naučiti da razmišljaju svojom glavom , budu svoji, bore se za čast i ponos, da poštuju druge , da budu kako bi se reklo na ponos i diku grada.

Što se tiče famozna utakmice Dinamo – Zvezda priča je da je Delijama sve bilo organizirano i pušteno da se naprave neredi, ali ima i priča da je i Boysima pomognuto da lakše sruše ogradu (po noći se prepilio dio ograde…). Prva službena utakmica Hrvatska – USA je bio čisti projekt CIA-e i to i sami naši ljudi priznaju, a kada su se povezale sve strukture u republikama kraj je bio blizu…

PS. veće skupine imaju veću kontrolu politike i zbog svega toga sam napravio jedan kalendar u kojem sam ugradio kodeks časti kako bi trebao biti u mojoj skupini Ultras…

http://pollitika.com/stop-modernom-nogometu

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Busola

Eto poštena čovjeka. Dakle, ipak nije bilo crno-bijelo. Mi smo jeli kokice, a oni nas napali, bez obzira o kojoj utakmici govorili. Ne referiram se na tu iz ’90-e . Nego općenito. Uvijek ima netko tko se s nekim dogovori među vođama, ili frakcijama nekih skupina, koje onda prevladaju. A dogovor je bio da rata mora biti. Ko što je dogovor sila da nema komadanja Španjolske, svidjelo se to nekom ili ne. Njih ne zanima.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Busola

Busola, nacizam na tribinama poceo je osamdesetih, kulminirao devedesetih, ali ga nitko nije osudjivao do kraja dvijetisucitih.

davor
Gost
davor
3 godine prije

Važna tema, za sve domaće i strane “folkloraše”. Manipulira se itekako, svima je ovdje urezana prva službena utakmica Hrvatske koja je slučajno ili ne odigrana upravo protiv SAD-a, a nije bila odobrena od nijednog “međunarodnog” tijela. A tek sto se dogodilo Platiniju i Blatteru kad su htjeli glasovati o članstvu Izraela nakon bombardiranja UN škola, došao im je na vrata nitko drugi doli FBI. Itekako je da obavještajci slavenskih naroda spavaju zimski san već dugo, predugo, tek je nešto prenulo ruske zadnjih par godina, ostali još tvrdo spavaju, ili odabiru život straha. Uvijek kad se sjetim maksimirske utakmice Dinamo-Zvezda 90-e vidim marvu i stoku koja se naganja po stadionu i jednog jedinog čovjeka sa dignutim rukama u zrak koji smiruje situaciju kolko može a njegovo ime se rijetko ističe, osim u nekim pričama o kockarskim danima, a umjesto CNN Bobanovog high-kicka sigurno je također jedna od snažnijih i važnijih poruka ljudima kako na ovim prostorima tako i šire. Naravno onaj tko brine zna njegovo ime i može ga saznati vrlo lako.

Gervasius Twinklminkelson
Gost
Gervasius Twinklminkelson
3 godine prije
Reply to  davor

Pokojni Josip Kuže?

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  davor

Bezbednosne sluzbe na Balkanu , imaju glavni “posao” sa vodjama “navijaca”, a to je dilanje droge. Najveci dileri droge su upravo ljudi iz tzv. bezbednosnih agencija. Najveci diler droge na svetu je CIA . Prljavim novcem finansiraju sve svoje operacije sa mnogo zlocina .

Crni žutokljunac
Gost
Crni žutokljunac
3 godine prije

Osim šta su navijači pogodni za razne manipulacije,nogomet je močno oružje za skretanje pozornosti sa bitnih tema.Tu vrijedi ona rimska “Kruha i igara”, i narod zadovoljan.

Bagatin
Gost
Bagatin
3 godine prije

Strah me Svjetskog prvenstva koje ce se održati u Rusiji iduće ljeto. Mislim da ce CIA dati sve od sebe da rovari dok oči cijelog svijeta budu uperene prema Rusiji. Nemojmo zaboraviti moć svjetskih medija koji ce pokušati sve da bi se organizacija diskriminirana i ocrnila. Sjetimo se ZOI u Sochiju kad su u Jutarnjem listu izlazile slike raspadnutih zidova i soba koje su pravedni zapadni novinari oslikavali. Ne znam zašto je Rusija ušla u taj rizik jer bude li organizacija na najboljem mogućem stupnju bit ce ocrnjivani kako god okrenes

rodoljub
Gost
rodoljub
3 godine prije
Reply to  Bagatin

Mozda je to dobra prilika da se “snime” i pohvataju aktivisti CIA mafije .

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nogomet je postao vece zlo nego korist odavno..Nazalost stoka neljudska se uvukla u sve pore drustva.. Dan kao sedmica…

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ja bih ipak razdvojio termine navijač i huligan. Navijač dolazi radi sporta, mirno pogledati utakmicu, nije mu do politike i urlanja. Huligani su suprotnost svemu tome i kako su glasni više su u fokusu medija. Da su ti huligani pod kontrolom tajnih službi nema nikakve sumnje kao i da su usko povezani s organiziranim kriminalom. Bio sam na toj povijesnoj Dinamo-Crvena Zvezda na istoku pa smo i mi koji smo samo došli gledati derbi dobili suzavac. Kasnije sam shvatio da je sve bila samo režija UDBE jer već je bila premrežena stranim agentima i mnogi operativci iz svih republia su sudjelovali u razbijanju Jugoslavije. Tu je bio i Arkan, pa i ona ograda kod BBB je lagano srušena kao da je od papira. U mnogim razgovorima s upućenim ljudima dobio sam potvrdu svojih sumnji. Ta utakmica nije smjela biti odigrana nego je sport iskorišten za najprljavije političke igre i neslužbeni početak rata na nogometnom terenu kao najava onoga što slijedi. Incidenata je bilo i prije ali ovo je najveći u povijesti YU lige koja je bila kvalitetna a što imamo sad? Dosadne lige banana republika koje nikog ne zanimaju. Za sve to najmanje su krivi obični navijači pa i rukovodstva Dinama i Crvene Zvezde. S te utakmice pratio sam jednog navijača Crvene Zvezde do rodbine u ZG da se malo skloni jer čovjek je samo došao pogledati utakmicu. Nije htio s Delijama nego je isto bio na istoku da može mirnije gledati. Morali smo pješke jer ni busovi nisu vozili a tramvaje se razbijalo po gradu. Kao tadašnji igrač mlađih kategorija NK Zagreba koji je bio na putu povratka u 1. Ligu bio sam više neutralan. Redovan na Maksimiru zbog blizine, veliki derbiji se nisu propuštali, često i u Kranjčevićevoj na međurepubličkim i drugoligaškim mečevima. Došao sam baš kao ljubitelj sporta, posebno nogometa. I kad je Juga igrala na Maksimiru to se nije propuštalo. Ali sada već duže godina nema šanse da odem na bilo kakav veći sportski događaj čak i kad imam priliku besplatnog ulaza, smeta mi kad me pretresaju kao kriminalca i kad mi uvaljuju bezalkoholno pivo po masnoj cijeni. A smetaju mi i huligani koji ne dolaze zbog sporta. Jedino još navratim na niželigaške mečeve gdje se skupi 100 ljudi ali glavni razlog je da pogledaju utakmicu. A možeš i popit šta te je volja. Pravi ljubitelji sporta su istisnuti sa prvoligaških stadiona.

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

katalonci moraju poceti sa takozvanim teroristickim akcijama ili ce in spanci staviti u rezervat camp nou da uzvikuju visca barsa samo koliko se sjecam dari srna je obilazio ranjene hrvatske vrazeke u bolnici u ukrajini

Busola
Gost
Busola
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Ozbiljno nisam ovo znao, znam da je slao madarine u opkoljeni Donjeck i slao novac.

Ako je njegova sramota, valjda nisi slagao(tipično za isprane nacionalističke glavice…) daj neki link !

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Na nogomet po hitno treba staviti moratorij, odnosno zabraniti ga kao sport i ukinuti sve lige na rok od 4 godine , nakon toga sprovesti temeljitu dekontaminaciju odnosno ciscenje uefe i nacionalnih saveza od kriminalaca , kladionicarske mafije odnosno pranja novca i kriminalnih radnji koje i babic u tekstu spominje .

Nogomet i sve oko njega je postao zlo u kojem sudjeluju najmracnije sile i energije danasnje civilizacije ,pogotovo tzv profesionalni nogomet. Pogubno jeste to ,sto umjesto da odgaja mlade ljude on truje i indoktrinira mlade ljude , njihove obitelji a u konacnici i sredine u kojima ti ljudi zive .

Nogomet je arena ( kruha i igara) a sluzi za odvracanje paznje sirokih masa od stvarnih zivotnih problema i stvaranja iskrivljenih percepcija u odnosu na drustvo i pojedinca u njemu . Pogotovo je opasan za djecu jer je gotovo nevjerojatno rasprostranjen kao vrsta sporta na kugli zemaljskoj , promislite da li je to slucajno? .Kroz nogomet elite sponzoriraju najodvratnije oblike identifikacija , a identifikacija je temelj i glavna supstanca konzumerizma , odnosno patolosko psiholoskog poremecaja danasnje civilizacije .

Majk Majers
Gost
Majk Majers
3 godine prije

Oduvik su navijacke skupine bile jeftin i glasan predmet politicke promocije. Oduvik. Samo je to danas, uz tehnologiju podignuto na visu razinu! Odavno nogomet (profi sport opcenito) nije samo sport, takmicenje i kao takav je posta strasno gadljiv

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Već sam negdje pisao na što bi ličila katalonska liga, Barcelona bi izgubila veliku lovu a postala bi manje konkurentna i u europskim natjecanjima. Igranje s trećerazrednim klubovima garantiralo bi naslov svake godine ali bez teških okršaja s Realom, Atleticom, Valenciom, Sevillom, Athletic Bilbaom i ostalima momčad bi omlitavila. YU liga je bila među jačima, bila je velika četvorka i još nekoliko solidnih klubova koji su znali iskočiti. Raspadom nitko nije dobio na kvaliteti. U HNL su upadali klubovi iz 4. ranga YU lige samo da se popuni brojka. Kada je oslabio i Hajduk prvenstvo je izgubilo svaku draž i zanimljivost s dominacijom Dinama koji se redovno sramotio u euro-natjecanjima. Zato su se mnogi radovali naslovu Rijeke da se razbije monotonija. U svim sportovima ide se na regionalne lige samo je u nogometu to nemoguće zbog huligana. Kod ukrajinske lige klubovi sa Krima Tavria Simferopol i Sevastopol su bili ukrajinski prvoligaši. Zanemarimo politiku, glupo je kažnjavati klubove. Sad imamo situaciju da nisu niti u ukrajinskoj niti ruskoj prvoj ligi, ja ne znam da li uopće nastupaju. Da su UEFA i FIFA pošteni mogli su im dati na izbor. Ima sličnih slučajeva: Monaco igra francusku ligu iako je nezavisna mini državica. Velški klubovi Swansea City, Cardiff City, Newport County, Wrexham i još neki igraju po engleskim ligama iako je odavno osnovana velška liga. Engleski klub Berwick Rangers nastupa u škotskoj 4. ligi. Vaduz iz Liechtensteina igra u švicarskoj ligi. Pa kad njima to dopuštaju mogao se za ova 2 kluba s Krima naći neki kompromis.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Upravo zadnja rečenica je suština. Autor je zapao u osinje gnijezdo jer kod nas baš i nije popularno navijačke skupine stavljati u kontekst subverzivnih djelatnosti. Ja nemam nikakvih dokaza, ali osobno smatram da se u bivšoj državi itekako iskorištavalo navijačke skupine u poticanjima na sukobe. Ne mislim samo na spregu domaćih tajnih službi kao u tekstu, već i na strane. Slične primjere možemo vidjeti iz susjedne Italije gdje se pokoje desetljeće prije (60/70) bilo itekako bogato ideološkim sukobima i to često na strani navijačkih skupina. Smatram da su se u bivšem istočnom bloku takve skupine dosta iskorištavale za spomenute djelatnosti tako da se poticao nacionalizam, sloboda govora, veliko korištenje droge, hladnog oružja i stariji će primijetiti, općenito dosta zapadnjačke opće kulture (odjeća, glazba, sleng, MSM sadržaj).
Spomenuta je djelatnost istih u Ukrajini gdje su se moje sumnje obistinile. Nemam nikakvih dokaza osim nekakvih indicija, ali skupine kojima se ponekad divimo, ponekad kudimo možda čak jesu dijelom korisni idioti. Ili se ubacuju pojedinci, odnosno tzv. agenti provokatori s ciljem stvaranja nevolja.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije
Reply to  Zvrk

Nemam ni ja dokaza ali imam iskustva i poznanstva i sa pripadnicima huliganskih skupina i s policajcima koji su zaduženi za njih. Ne mora mi nitko vjerovati ali razni agenti provokatori, kriminalno podzemlje i policija itekako imaju upliv u tzv. organizirane navijačke grupe. Dovoljno je zapitati se kako je moguće kraj tolikih kontrola da unose pirotehnička sredstva dok će čovjeka koji povede klince na utakmicu pretresati pet puta kao zadnjeg kriminalca. Ili zašto takve grupe vode likovi s masom kaznenih prijava koje stoje negdje u ladici? Tko ih pokriva? Policija će spriječavati krvoproliće na stadionu ali bez političke volje taj problem oni nisu u stanju riješiti jer samo su poslušnici koji izvršavaju zapovijedi. Uostalom što reći kad i u samoj policiji ima likova koji su regrutirani iz istog miljea i kažnjavani su? Znam da to nije moguće po zakonu ali u praksi zapošljavaju ih i gle čuda kako se bilo što može unijeti na stadione dok normalnim ljudima oduzimaju i upaljače.

Zvrk
Gost
Zvrk
3 godine prije

Spomenuta je Ukrajina, ali ja bi spomenuo još jednu zemlju gdje se za rušenje poretka u recentnom vremenskom periodu iskoristio utjecaj navijačkih skupina – Egipat. Sjetih se serije analiza tamo još prije 5 godina na advansu gdje se spominjao velik utjecaj navijačkih skupina, osobito manjih podgrupa gdje su se ubacivali posebni agenti koji su bili zaduženi za izazivanje sukoba, ali se i dosta poticao verbalni rat raznoraznim parolama, grafitima ili viralnim objavama. Jedan od zaključaka je da je poredak pao kada su najjače navijačke skupine većinom podržale pobunu. Kasnijim dogašajima za popunu vakuuma vlasti se dogodilo da se te iste skupine međusobno sukobljavaju i to nerijetko sa smrtnim posljedicama. Valjda se sjećate onih nereda na jednoj utakmici gdje je poginulo 60ak ljudi. Bila je podjela uglavnom da jedna skupina je naklonjenija islamistima, druga nacionalistima pa je pogibelj bila neizbježna. Sve u svemu, ovaj sociološki fenomen vrijedi proučavati ako treba i desetljećima jer navijačke skupine predstavljaju bilo društva, onog društva koje je socijalno osjetljivo i ne podnosi nepravdu te se njihov bunt i gnjev iskorištava u krive svrhe. Viđeno kod nas u onoj i ovoj državi, bližem i daljem susjedstvu i u drugim kontinentima. Zanimljivo, gdje god je bilo potrebno rušiti poredak koji je u datom trenutku bio otet kontroli, potrošen ili potpuno neposlušan.

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  Zvrk

navijacke skupine se iz raznoraznih razloga drze pod kontrolom i sistem ih koristi za svasta ali jedan od glavnih razloga je strah za ocuvanje vlasti jer prilikom velikih prosvjeda nece se dogoditi nista opasno za rusenje vlasti ako nemate manju skupinu koja nema straha da pokrene masu i sukobi se s policijom a to su danas jedino navijacke skupine

Abaska
Gost
Abaska
3 godine prije
Reply to  ohrana

Navijači su moderni nomadi i relikt nekog čovjeka otvorenih prostora, akcije, kretanja, neki iskon. Možda lupam, ali ako ima otkud da se pojavi iskra promjene, ako ima iotkud prijetnja da se sruši vladavina psiho geekova, štrebera i njonja, to je iz redova njihovih bullyja – moglo bi se ukratko reći.
Hence the control.

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Ovaj članak mi se čini očajnički pokušaj Babića, da nekako nategne da su on i ovaj portal bili u pravu, kada su prije nekolkiko tjedana tvrdili da iza pokušaja otcjepljenja Katalonije, stoje Soros i duboka država i da bi samostalna Katalonija bila samo protektorat NATO-a i da NATO-u strahovito potrebna baš mala Katalonija, kao da NATO nema preko 30 članica, među njima skorio cijelu Europu, plus Tursku. Ajde, da se Katalonija nalazi naprimjer tamo gdje se nalazi Moldavija, onda bi i nekako mogao povjerovati, da je za NATO Katalonija strateški važna. Ali Katalonija na potpuno strateški nevažnom položaju između NATO.članice Španije i NATO članice Francuske…ma ajte molim vas. I sada dakle, Babić ovdje ne želi priznati da je bio u krivu, već nekako pokušava nategnuti sve i pokušava neakako prikazati da je bio u pravu, a nije… pa tako nam Babić nudi ovakve verbalne akrobacije: “Kao što je poznato, George Soros je uložio dio novca u promociju neovisnosti i zagovornicima odvajanja pokrajine od španjolske, ali Carles Puigdemont i njegove kolege su samo ono što se desetljećima nisu usudili učiniti njihovi prethodnici. No, vrlo brzo je shvatio da Novi svjetski poredak ima koristi od ujedinjene Španjolske i zato nije bio spreman otvoreni rat ili teroristička djela kako bi se suprotstavio iznimno oštrom stavu Madrida..” dakle, Soros je navodno poticao neovisnost, i sad je odjednom ipak uvidio da je za NWO, bolja jedinstvena Španjolska… pametnom dosta..

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

Babić je izvrstan analitičar, ali njegov je problem pristranost.
A jedna mana ovog portala, koji je inače većinom dobar, je obrana jedne vrste unitarizma i centralizma, po svaku cijenu i po istoj šemi: dakle, svaki pokušaj neke regioje i pokrajine, nekog naroda i etničke skupine, da izbori nezavisnost, se posmatara po istoj šemi i jednadžbi: iza toga stoje CIA i Soros,…i ostala ekipa, ali samo kada se radi o onima, čija težnja za nezvisnošću u ovom trenutku nije poželjna, jer otežava ukupnu situaciju, kao Kurdima, kojima se osporava pravo na nezavisnost. Nravno, da podmukli anglo-.cionisti imaju svoje prste i među Kurdima i pokušavaju i tu igrati svoje igrice, ali ali Kurdima u principu ipak ne možemo zamjeriti, što žele iskoristiti povoljan povijesni trenutak, trenutnog kaosa na Bliskom kistoku i izboriti neku svoju državu.
Ja također podržavam Rusiju protiv NWO, ali ipak treba ostati trijezven i držati se činjenica. U redu, ako je eventuelna nezavisnost Kurda u Iraku u ovom trenutku problmatična, ali ne vidim zašto bi bila problematična moguća nezavisnost Katalonije? Zbog koga? Zbog čega? čak i da je istina ( a očito da nije), da su Soros i elita namjerno željeli potaknuti Katalonce na otcjepljenje. Dakle zbog koga loše? Zbog Španjolske, čija je cijela politička vrhuška uključena u elitu, a kraljevska kuća u Bilderberg i masoneriju? Zbog Španjolske, jednog od najpouzdanijh psića Bilderberogivaca i globalne elite? Ma hajte molim vas. Kako rekoh, španjolska nacija ne postoji, već je “španjolska nacija” sastavaljena od više etničkih skupina; Kastiljaca, Galicijaca, Andalužana, Baska, Katalonaca i td.. od kojih ukupono gledajući, većina sebe uopće ne smatra Španjolcima, Španjolska nije nacionalna država onako kao Italija, Njemačka ili Francuska. Vidimo i po tome, da je Španjolska jedina država u Europi, čija himna ima samo glazbu, ali ne i tekst. Himna jedne države, odnosno nacije je nešto što je nastalo davno prije stolječa ili više stoljeća i nešto što za svaku naciju predstavlaj svetost, ponos, i slično, Ako dakle u Španjolskoj koja postoji toliko puno stoljeća ni do danas nije nastala neka nacionalna pjesma koja je postala himna,– onda to dovoljno govori, da španjolska nacija ne postoji kao takva.

I sada, se pokazalo, da to vjerojano nije tako, kako je Babić tvrdio prije nekoliko tjedana, jer je očito da neće ništa biti od nezavisnoti, već, prije će biti da je onako, kao sam ja rekao prije nekoliko tjedana, dakle,- da ja ne vjerujem u to i da nema logike da globalistička elita, Bilderbergovci. Soros i ostali žele razbiti Španjolsku, jer je Španjolska jedan od najpuzdanijih psića te globalne elite; španjoska kraljevska obitelj je nu vrhovima BIlderberga i masonerije, a cijela politička vrhuška Španjolske podržavaju NATO i sve ratove, podržavali su američke ratove na bliskom istoku, podržavaju širenje rodne ideologije i pederizma, podržavaju neoliberalizam, Španjolska je u nešto manjem obimu nego Grčka, ali isto tako u dužničkom ropstvu do grla.. .. I ja sam tada , rekao, da je moje uvjerenje, da je bilderbergova elita očito dala podršku Rahoju, da brutalno postupi protiv pobornika nezavisnosti, da je očita taktika bila da se ometanjem provedbe referenduma, taj referendum predstavi krnjavim i kao takav pravno ništavan i bezvrijedan. Juristički gledajući taj krnjavi referendum, neće priznati nijedan sud na svijetu i nijedna država i tako je Rahoj postigao što je htio, jer zapravo nitko živ ne zna, koliko jde Katalonaca doista za, a koliko protiv nezavisnosti. EU i cijela elita dali su podršku Madridu, Pudgemont je utekao, pobornici nezavisnosti su zastrašeni, biti će novi izbori, na kojima će, u to možemo biti sigurni, pobjediti protivnici nezavisnosti u Kataloniji… i tako će sve propasti. A zašto ne bismo mogli postaviti ovu tezu; A) – elita se očitio bojala da bi referendum u Katoliniji mogao uspjeti, zato ga za razliku od Škotske, nije dopustila. i B)- sa ovim oštrim mjerama protiv Katalonije, elita je sada pokazala primjer i dala lekciju svima onima koji će u drugim državama, ubuduće možda tražiti nezavisnost, dakle ako pokušate–ovako ćete se provesti kao Katalonci i tako su sada svi zastrašeni..

alan ford
Gost
alan ford
3 godine prije

FC Barcelona je već desetljećima nositelj katalonske želje za suverenosti, a ne tek od jučer. Nasuprot tome, drugi prvologaš i z Barcelone FC Espanyol je klub španjolkskih unitarista, što mu samo ime kaže. A nogometaši kao Pique, Xavi, Guardiola i ostali oduvijek su bili pobornici nezavisnosti, i ne tek od jučer. Neslužbena katalonska repka, koja je igrala nekoliko prijateljskih utakmica, a kapetan joj je bio Carlos Puyol, postoji najmanje desetak godina možda i više. Pique je još prije 6 godina provokativno izjavio u španjolskim medijima: “osvojio sam vaše prvenstvo i kup vašega kralja”. Dakle on Španjolsku uopće ne smatra svojom državom.

Što se tiče obračuna navijača u bivšoj Jugoslaviji, to nije nastalo tek 80-ih godina, već su se Torcida, Delije, Grobari i BBB; oduvijek manje više obračunavali i tukli. Samo što se sve to kasnih 80-ih pojačalo, jer su tada izbili politički sukobi između republika.
Još 60-ih godina, torcidaši bi dočekivali delije, kada bi iz Knina vlakom dolazili na utakmicu Hajduk-Zvetda i obrnuto. delije bi dočekivale torcidaše u Beogradu, kada se tamo igralo C. Zvezda-Hajduk. Tih stvari bilo je i u košarci, i to još sredinom 80-ih godina, kada je situacija u Jugoslaviji bila još relativno stabilna. Finalne utakmice play offa iznmeđu Cibone i Partizana ili Cibone i Zvezde uvijek su bile nabijene agresivnom atmosferom. Braća Dražen i Aco Petrović (iako im je otac Srbin, odnosno Crnogorac), bili su najomraženiji igrači kod navijača Zvezde i Partizana koji su dvojici braće uvijek psovali sve po spisku. Dražen i Aco, posebno Aco, sa svoje strane su uvijek malo provocirali navijače Zvezde i Partizana.
Ti navijački animoziteti, su kasnije kasnih 80-ih još više pojačani, (zbog napete političke situacije), u vrijeme kada je Jgoplastika (KK Split), bila najjači klub i kad su se igrale finalne utakmice play offa između Jugoplastike i Partizana, 1988. i 1989, to je već bila ratna atmosfera u dvoranama i u Splitu i Beogradu..
I u nekim drugim državama postoje slični obračuni, Najpozantije je vječno neprijateljstvo između dva najveća škotska kluba, Celtica (katolici, zagovornici škotske nezavisnosti) i Rangersa (protestanti, britanski unionisti, protivnici nezavisnosti). Navijači ova dva kluba skoro se uvijek potuku. Ili naprimjer u Italiji neprijateljstvo između dva lokalna rimskla kluba, desničarski Lazio i ljevičarska Roma…

POVEZANE VIJESTI

Izbornik