90% sudionika referenduma glasalo za neovisnost Katalonije

Katalonija - zastava
25 komentara

90% Katalonaca koji su izašli na referendum glasali su za neovisnost Katalonije, javljaju lokalne vlasti. I pored zabrane referenduma od strane centralne vlasti u Madridu, izlaznost je dosegla 42,3%.

“90% onih koji su glasali, rekli su DA za neovisnost Katalonije”, izjavio je guverner Katalonije Jordi Turull.

Prema preliminarnim podatcima, 7,8% su biti protiv neovisnosti, 2% su ubacili bijeli listić, a 0,89 listića je bilo nevažeće.

Referendum o samoodređenju Katalonije se održao i pored protivljenja centralnih vlasti Španjolske. Ustavni sud Španjolske je poništio sve usvojene odluke Parlamenta Katalonije, te proglasio rezultate ilegalnim.

U policijskim akcijama koje su za cilj imale zabranu održavanja referenduma, povrijeđeno je 844 civila  i 33 policajca.

Katalonija predstavlja 15% populacije u Španjolskoj i 20% BPD-a.

katalonijaReferendum o neovisnostirezultati
Pretplatiti se
Obavijesti o
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
skSKsk
6 godine prije

42%, sasvim legitiman postotak za odcjepljenje. Kao i nama sto su proturili ulazak u EU (da ne pricamo o tome da je po zakonu trebala biti rasporedjena jednaka kolicina love za reklamu onima za i onima protiv, a nista protiv se nije moglo vidjeti ni cuti). Trebalo bi danas, nekoliko godina poslije pitati raju sta misli na referendumu, pa bi vidili cuda – i izlaznosti i rezultata… 😀

jonbonjovi
6 godine prije

Na djelu imamo reprizu raspada Jugoslavije. Ni jugoslovenski ustav nije predvidjao odvajanje pojedinih republika bez saglasnosti ostatka. Ovde je suprotan predznak. U nasem primjeru su navodjeni argumenti “ljudska prava, pravo na samoopredjeljenje” i slicne gluposti, a u primjeru Katalonije se to u principu ne podrzava. Takodje se izvjestava o brutalnosti policije, ali i provokacijama demonstranata. Da li ste nesto slicno culi za Ukrajinu. Samo “neduzni i nenaoruzani” protestanti.
Ovo zapadno licemjerje je u najmanju ruku odvratno.
Sada da vidimo da li ce Njemacka i Austrija (Genscher-Mock) potrcati da priznaju nezavisnu Kataloniju.

Haris
6 godine prije

Daleko od tog da se Spanija moze uporediti sa Yogom jer smo mi bili komunisticka zemlja i cijeloj EU je bilo u interesu da komunizam zavrsi po svaku cijenu,a Spanija je demokratija i niko ne vidi nista lose u tome da se Katalonja izdvoji i zatim pristupi EU sve dok se Njemacka drzi cijelom,a cak mislim da je to jedan od razloga zasto je Britanije izasla iz EU,Svabe postaju previse uticajne.

Btw. Yuga se nikada ne bi raspala da Srbija nije preuzela dominaciju,isto se desava sa EU i Svabama 😉

Perun
6 godine prije

Ne znam kako je tamo ali izlaznost je ispod polovine birača, vjerovatno je razlog i policijska intervencija ali u principu ne bi trebalo biti dovoljno. I hrvatski referendum za ulazak u EU je ispod polovine izlaznosti te kao takav nije legitiman ali ne znam kakvi zakoni su u Španjolskoj. Ne držim stranu ni jednima ni drugima, radi se o srodnim narodima to je činjenica. Ali nije mi jasno za kakvu se oni nezavisnost bore a ušli bi u EU pod briselsku čizmu? I opet bi bili kao i Španjolska administrativna jedinica u toj istoj EU. Po meni to nije nezavisnost i nema nezavisnih država u EU a mogu oni palamuditi što hoće ide se na sve veće oduzimanje suvereniteta. Ili Škoti odbacili nezavisnost na referendumu a sada bi opet pa da uđu u EU. To je mazanje oči narodu jer ako je nezavisna država Škotska ili Katalonija nema ulaska u… Čitaj više »

John
6 godine prije

Prvo rajcanje na jezik i kulturu a onda gledanje lige prvaka uz kolu i macburger… lol

Štrumpf Mrgud
6 godine prije

Ma oni samo žele da Barcelona svake godine bude prvak!

tabula
6 godine prije

Meni, opet, pada na pamet malo drugačija, logičnija logika. Katalonija je, po svačijim tvrdnjama, jedna od najrazvijenijih španjolskih pokrajina. Prema tome, bez ikakvog nesuvislog politikantskog mudrovanja, narod Katalonije dobro živi, čak bolje od većine Španjolaca, što znači da u zajednici sa Španjolskom su imali potpuno ravnopravan odnos i mogućnost za razvoj, koji su i iskoristili. Po meni, ne vidim nikakav razuman razlog za razlaz, osim osobne promocije određenih katalonskih političara, koji bi kroz čin separacije osigurali sebi “besmrtnost” otaca nacije, a narodu (ovcama) priskrbili bijedu i siromaštvo.

Haris
6 godine prije

Sad se vidi da su Britanci gospoda…ispoštovali volju škota, kulturno im objasnili da još nisu zreli za samostalnost…
Ovakvo ponašanje Španske vlade je kontraproduktivno, i sad sam ubjeđen da će se Katalonija razići sa Španijom prije ili kasnije…

Helena
6 godine prije

Pa, dobro. Ako su tako odlucili, srecan im put. Ionako to nije bez presedana u istoriji i nikakve tektonske poremecaje nece izazvati. taj proces traje odavno. Formalno ce, mozda (ako Madrid ne napravi neki agresivan korak), biti nezavisni, fakticki ce zavisiti od Brisela, tj. Svaba, kao u dobra stara vremena Habsburgovaca, samo ovog puta onih iz Berlina. Ljubav stara srce para. Svi volimo daljne, niko ne ume bliznje, koji nam slice kao jaje jajetu. Sto bi se reklo, sami sebe ne volimo. Blago nama.

Ajd, u zdravlju nam novorodjence i mi sa njim. Da nam bude lepo, rumeno, bogato i radosno. Kako je krenulo, dosta ce babina biti, stedite pare za darove.

Čardak
6 godine prije

Kolega Perun – apsolutna istina. Ideal korporacija, “globalista”, iluminata, heksagonalnih i inih nije, u konkretnom slučaju EU, imati 28 polu-suverenih vise-manje nacionalnih država nego umjesto toga nekoliko stotina županija/regija/”lokalnih samouprava” odgovornih direktno transnacionalnoj birokraciji iz Bruxellesa, Londonu, Washingtonu, Tel Avivu i u manjoj mjeri Berlinu i Parizu (u ulogama regionalnih šerifa). I naravno, nedosanjani san dotičnih bio bi kad bi se tako uredio čitav svijet… Dobrovoljnu kontrolu masa putem modernih komunikacija već su osigurali, isprali mozak i dobrano zaplašili svime i svačime, kontroliraju ili barem nastoje sva strateška dobra prirodni resursi, proizvodnja hrane, zdravstvo (zašto npr. svjesno uništavaju ustanove poput Imunološkog zavoda?)… Samo fali ukidanje gotovine pa si možemo čestitati kako smo u ime “napretka” i bijega iz “tamnice naroda” tzv. “Šugoslavije/Kugoslavije/Tugoslavije” postali robovi transnacionalnog kapitala i birokracije. Netko će se sad sjetiti kriptovaluta i kleti se u njihov potencijal da pojedincima donesu neovisnost od centraliziranih institucija moći. Dapače, naisao… Čitaj više »

Jupiter
6 godine prije

Nepoštovanje ustava kao najvišeg pravnog akta ,sve gubi smisao! Najzad je sve dozvoljeno, pa da vidimo šta je na raspolaganju.Hm , ima tu zanimljivih spornih i nespornih parčadi zemnje.
Škotska,Moldavija,Teksas………ma svi smo na ta tapetu ako nekom velikom padne na pamet na prisvojiji neko lepo parče naše zemlje.

otpisani
6 godine prije

Katalonski narod je izigran i krvari za interes multinacionalnih kompanija (kojih ima preko 7000) i koje neće svoj kolač dijeliti sa ostatkom Španjolske.
Kada bi narod mislio svojom glavom nikada ne bi sebi dozvolio cijepanje domovine i međusobnu svađu jer je to jednosmjeran put koji vodi u propast.

Majk Majers
6 godine prije

Separatiste nabijen na k…!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI