fbpx

Nemoćna EU čeka i moli se da Katalonija ne ponovi sudbinu Ukrajine

spanija katalonija eu

Iako procese odcijepljena često prate nemiri i krvavi ratovi, još uvijek se čini da u Kataloniji nema preduvjeta za takav razvoj događaja. No, sve su opcije na stolu, pa tako i krvavi građanski rat poput onog u Ukrajini. Iako su ova dva primjera potpuno različita, postoji i takva mogućnost, a čelnici EU se mogu samo moliti da do toga ne dođe.

Iako se u ovom trenutku čini da je vrlo malo Katalonaca spremno uzeti oružje u ruke, uvijek pod pretpostavkom da ga posjeduju, a pokrajinska policija je preslaba da se obrani katalonske institucije, duh je izašao iz boce, a Europska unija je pokazala svu nemoć da bilo što učini. Svi su zauzeli stav kako je to unutarnje pitanje Španjolske, koju Europska komisija i zemlje EU smatraju svojom cjelovitom i nedjeljivom članicom, osim ako do odcjepljenja ne dođe demokratskim putem i sporazumom između Barcelone i Madrida, što je nemoguće.

U petak je u Europi proglašena nova ”država”, Katalonija. Međutim, međunarodna zajednica, uključujući i EU, ne priznaju suverenitet ovog državnog entiteta.

U stvari, katalonski parlament i nema kontrolu nad cijelom regijom, za razliku od vlade u Madridu. Osim toga, nikakva strana sila ne podupire “nacionalističku i separatističku” vladu u Barceloni.

Katalonija je izolirana i ova se situacija, barem u dogledno vrijeme, neće promijeniti.

No, ova pat pozicija može rezultirati krvoprolićem, koje će sigurno uslijediti ako Madrid pošalje vojsku i policiju da zarobe čelnike Katalonije. Tako će Carles Puigdemont i njegovi suradnici postati ”mučenici”, što će dodatno raspiriti nacionalističke osjećaje u pokrajini. U tom slučaju će se Katalonija pretvoriti u bure baruta, koje može eksplodirati, zapaliti pokrajinu i cijelu zemlju. Baskija je prva na listi za pružanje organiziranog oružanog otpora središnjim vlastima, ali s puno više mogućnosti i resursa od Katalonaca.

Najgore što se može dogoditi je novi građanski rat u Španjolskoj.

Španjolska - Katalonija Nacionalizam i separatizam, posebno u zemljama poput Španjolske, uvijek idu ruku pod ruku, a kako bi očuvale teritorijalni integritet središnje vlasti uglavnom posežu za vojnom silom.

To se može vidjeti u događajima koji su uslijedili nakon prevrata u Kijevu i pripojenja Krima Rusiji prije nekoliko godina. Potpuno nepromišljenim potezima su vlasti u Kijevu u istočnom dijelu Ukrajine uvele ratno stanje i htjele ”očuvati” dio zemlje koji je zapravo tražio ono što su do petka imali Katalonci. Iako s neskrivenim simpatijama prema Moskvi, Donbas je tražio političku i kulturnu autonomiju i da se to područje prizna kao politički entitet u novoj, decentraliziranoj Ukrajini. Kako je za Kijev takvo što bilo neprihvatljivo, buknuo je rat u kojem je Donbas imao punu podršku Vladimira Putina, ali nikakvih naznaka da bi Moskva mogla priznati i pripojiti samoproglašene republike.

Vođe EU se sada samo  mogu moliti da nadolazeći događaji u Španjolskoj i Kataloniji neće rezultirati krvoprolićem kao u Ukrajini. Naravno, situacija bi se mogla smatrati lakšom, jer nema potpore velikih sila, nema toliko oružja, ali ni želje da se ide do kraja u uspostavi nove države, bez obzira na posljedice.

Iako EU ne podupire separatizam u Kataloniji, europske kancelarije sa strahom prate razvoj situacije u Španjolskoj. Ranije je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio ”kako je Madrid jedini partner u pregovorima s Bruxellesom”.

Istovremeno, EU odbacuje bilo kakvu mogućnost za posredovanje između Barcelone i Madrida i drži se pasivno, kao da se sve ovo događa na Dalekom istoku ili u zemljama juga Afrike.

Riječi Donalda Tuska pokazuju da se ništa neće promijeniti i da će Španjolska ostati jedini partner EU u pregovorima. Najpametnije što su u Bruxellesu mogli smisliti je izjava ”kako se nadaju da će se španjolska vlada koristiti silom argumenata, a ne argumentom sile”. I to je sve.

Europska unija još jednom pokazuje svu svoju nemoć. Tako je bilo 2014. u Ukrajini, kada su uoči prevrata ministri Poljske, Njemačke i Francuske potpisali dokument kojim su jamčili mirnu tranziciju, prijelaznu vladu i prijevremene izbore. Nakon potpisa su otputovali kući, a iste noći se dogodio prevrat u Kijevu, koji je rezultirao krvoprolićem.

Istina, Ukrajina nije Španjolska i Katalonija nije Donbas, ali da EU s ovakvim nemarom iskljuje mogućnost oružanog sukoba i ne želi se izravno uključiti u dijalog između Barcelone i Katalonije je neoprostivo. Ovo je još jedan u nizu dokaza da Europska unija nije utemeljena kako bi se očuvao mir na kontinentu, nego da se stvore i očuvaju uvjeti za unosno poslovanje krupnog kapitala. Ti i jest jedina svrha postojanja ove nesposobne i nemoćne tvorevine.

0 0 vote
Ocijenite članak
Pretplati se
Obavijest
guest
38 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
mars
Gost
mars
3 godine prije

Po ko zna koji put se pokazuje da je strašna sila svih mogućih zakona, normi, uredbi, deklaracija i raznih sudova koji su zaduženi za prsuđivanje svega i svačega, od komšijske svađe oko drvenog kolca zabijenog 2 cm u tuđu avliju, preko nedozvoljene boje školjki u javnim WC-ima, pa sve do ratnih zločina i krpunih finansijskih dubioza, u svojoj suštini samo kula od karata koju će malo jači vjetar oduvati. A na tim temeljima počiva snaga iz koje EU crpi svu svoju moć. Konkretno, kada se sva ta administracija i birokratija sudari sa silom koja je odgovarajuće naoružana i odlučna u svojim ciljevima, ma kakvi oni bili, ili događajima i zbivanjima gdje je neophodna upotreba odgovarajuće prave oružane sile, ona je “TILT-ovana” poput flipera kojeg je iznervirani igrač dobro protresao. Pouka – ko kod može i to je u stanju a koga hebu u zdrav mozak,, treba se odgovarajuće naoružati i naći prave saveznike, a onda baš poput gospođe Viktorije zagalamiti “Fuck the EU”. I ne treba se bojati, vremenom će ih prihvatiti za partnera vrijednog poštovanja, sa savim onim što iz toga proizilazi.

Lila
Gost
Lila
3 godine prije

Točna i ispravna definicija Eu:”. Ovo je još jedan u nizu dokaza da Europska unija nije utemeljena kako bi se očuvao mir na kontinentu, nego da se stvore i očuvaju uvjeti za unosno poslovanje krupnog kapitala. To i jest jedina svrha postojanja ove nesposobne i nemoćne tvorevine”

Ana
Gost
Ana
3 godine prije
Reply to  Lila

Upravo tako!

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije

EU je u bijednoj Ukrajini igrala aktivno, pomazuci na svim nivoima organizirati i izvesti kontrarevoluciju i dovesti fasiste na vlast. U Kataloniji je situacija obrnuta. Krupni kapital je vec poslao poruku Kataloncima da ostave svaku nadu, povlacenjem multinacionalnih kompanija iz Barce u Madrid i Valenciju.

X3M
Gost
X3M
3 godine prije

Najtocniji opis EU je dala Victoria Nurland

“FUCK EU”

To pokazuje svu moc i znacenje Europske Unije

Tadmur Palmirović
Gost
Tadmur Palmirović
3 godine prije

Licemjerje na djelu.Protiv sam komadanja i razgradnje jer to neće nikome donijeti ništa dobro.Dokazano.Ali da ova ušljiva tvorevina EU ima imalo obraza treba priznati Kataloniju.Sada se svi pozivaju na Španski ustav .Moš’ misliti.Reakcije nekih balkanskih kokošinjac država je u najmanju ruku jadan.Gurali su se ko će prvi priznati Kosovo,neki poput Makedonaca i Crnogoraca da bi spasile svoju guzicu ( uzalud trud) a drugi da bi udovoljili gazdama ,albanskom lobiju t.j mafiji.Sada se ti isti pozivaju na Brisel .Zašto se jedna jebena i mala Slovačka nije pozivala na Brisel i Vašington po pitanju tog istog Kosova.Znači ipak se može.EU je trula i osuđena na propast.Poješće sama sebe.

mars
Gost
mars
3 godine prije

@ Tadmur Palmirović – uz sve to što navodiš u komentaru i što je apsolutno tačno, a sa čime se 100% slažem, EU ne bi trebala priznati Kataloniju čak ni da bi pokazala svoju nelicemjernost, iako i ja kao i ti, možda ipak malo vođeni emocijama i malom dozom zluradosti, možemo reći “aha, zaigrala mečka i pred njihovim vratima”. Negdje ipak treba presjeći i odlučno reći “dosta”, jer će u suprotnom i kod nas, htjeli mi to ili ne, takvi procesi ponovo dobiti zamah, a za što itekako ima pogodnog tla i materijala. Hahaha, ali i meni i tebi nedostaje jedna mala, gotovo nebitna sitnica – ne odlučujemo o tome.

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  mars

Mars,treba reci dosta.U pravu si.Mada , trebalo je to uraditi ranije.Katalonija je posledica .Uzrok je negdje drugo.

Piretis
Gost
Piretis
3 godine prije

@Tadmur P.- Zašto “…jebena i mala Slovačka…”?

Tadmur Palmirovic
Gost
Tadmur Palmirovic
3 godine prije
Reply to  Piretis

@Piretis, samo sam pravio poredjenje i naveo primjer da i ” mali ” nekada mogu donijeti samoatalnu odluku.Slovake kao narod izuzetno cijenim,neke sam i upoznao.Nista lose nisam mislio.Hocu reci da su Katalonci devedestih stali uz HR i Sloveniju a pogledaj danas sta kaze Plenki. Licemjerje do t mjere da je postalo gadljivo.Politika je kurva to znamo a EU SE ponasa poput stare ofucane droljetine..

Поздрав из Србије
Gost
Поздрав из Србије
3 godine prije

...Ипак, као Србин десничар и после свега што је Србија доживела од Европске уније, нисам за цепање Шпаније или распад Европске уније. Зашто? Зато што то не иде у корист обичног човека (као што није ни на Косову, Украјини, Југославији, Либији, Сирији – гдегод). Иде само у корист приватним корпорацијама које зарађују на ратовима. Са друге стране, Каталонија има све услове да буде независна и за разлику од Косова – има уређено, напредно, образовано и богато друштво. Ипак, јединство Европске уније значи какву-такву стабилност. Само још да се реше бирократије и туторства Америке и биће далеко боља ситуација. Нови ратови, расцепи и претње нису добре ни за кога ко има пола грама мозга.

davor
Gost
davor
3 godine prije

”pozdrav iz srbije”…………istina je …..e.u. da,ali bez ”united snakes of amerika….pozz. iz hr.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Da se krivo ne razumijemo te podijele lijevo-desno smatram glupošću ali EU se definitivno treba raspasti na sastavne faktore. Tu gubi samo briselska elita i njihove marionete na vlasti u državama članicama dok narodi Europe dobivaju i više slobode i ekonomski oporavak kad skinu parazite s vrata. Ako su problem granice to se može riješiti međudržavnim ugovorima. EU je preuređeni Hitlerov projekt i s pravom neki koriste naziv 4. Reich iako je ideologija ovaj put pederoliberalna. U svom licemjerju nisu odali ni priznanje Hitleru za ideju ujedinjene Europe pod njemačkom dominacijom a to je ono što danas imamo. Pa možda neke europske desničare zadovoljava što se njegova ideja ostvarila na drugi način. Svojedobno je Tuđmanova propaganda Jugoslaviju nazivala “tamnicom naroda”. Nije YU bila idealna ali bilo je više slobode i sada smo u pravoj Tamnici Naroda (EU) ili se neki spremaju ući u tvorevinu. Eto zato smo ratovali da bi jednog dana ponovo zajedno bili robovi Bruxellesa u istoj tvorevini. Ja ipak više volim Jugoslaviju i Beograd kao glavni grad iako živim u Zagrebu.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  Perun

U pravu si, još Gebels je govorio o budučoj eurospkoj uniji, nije mu nitko vjerovao….

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  bbbb

Navodno je rekao i to da ce se svaka laž i zavjera kad tad srušiti kao kula od karata.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Oni koji potpališe davni španjolski rat pale i novi, koliko će gorjeti i koliko krvi će pustiti ne zna se još, budemo vidjeli……..

Nil1
Gost
Nil1
3 godine prije

Ako se “potuku” klapat će ko i mi u njem i prati guzice švabama.. Al srećom nisu munjeni jer su na svojim tv kanalima i novinama često imali naš primjer..

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije

Onog trenutka kada ovaj danasnji umiveni fasizam (neoliberalni kapitalizam) ,preuzme odnosno putem svojih korporacija , banaka i menadjera pocne upravljati drustvenim procesima i institucijama jedne drzave , antifasizmu (radnom narodu , proleterima ) mjesto je u sumi .

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Članak koji samo navodi na proputinovski mlin. U Ukrajini nije bio građanski rat, niti se tamo radi o secesiji nego o iredentizmu.Sukob je izbio onoga trenutka kada je oligarhiska kremljanska vrhuška izračunala da im se ne isplati financiranje bankrotirane Ukrajine i da je bolje zbog šnicela (čitaj Krima) likvidirati cijelu kravu. Svi kasniji sukobi posljedica su bankrota Ukrajine i ovakve kremljanske odluke. Dakle, slučaj Krima najbliži je slučaju Kosova, kada bi se Kosovo izjasnilo priključenju Albaniji. S druge strane, problem Katalonije više odgovara problemu Kurda u Turskoj. I metodologija koja se primjenjuje više sliči Erdoganovim nego deklariranim EU načelima. Zato je pogrešna tvrdnja da je najgora opcija građanski rat u Španjolskoj, jer posljedica od odustanka od EU načela je raspad EU i monetarne unije, a prema tome je Brexit mala beba od problema. Zapravo danas je nekakav oružani otpor kontraproduktivan i čak su Baski od njega odustali. Daleko efikasniji otpor je građanska neposlušnost kombinirana sa finacijskim troškovima. Španjolska će uskoro, ako se otpor nastavi, jednostavno bankrotirati. A ako bude inzistirala na sili, onda će Španjolska “preživjeti” ali će se urušiti EU a to je daleko krvavija opcija.

Hr ---------
Gost
Hr ---------
3 godine prije
Reply to  hiber

Zaboravljaš jednu jako bitnu činjenicu.U Ukrajini je izvršen državni prevrat – PUČ,vlast je preuzeta nasilnim putem,a da Rusi neće financirati Ukrajinu (pogotovo ne antirusku) to stoji,ustvari njih nitko ne želi financirati,zato će i propasti,a poslije će se dio po dio vraćati u rusku sferu interesa (jer tamo po svemu spadaju).

ohrana
Gost
ohrana
3 godine prije
Reply to  hiber

nisi u pravu kad kazes da su rusi zbog snicla ubili kravu ukrajinci nisu htjeli produziti koncesiju na krimsku ratnu luku i rusi to geopoliticki nisu mogli dozvoliti i to ti je razlog aneksije krima

Tomica
Gost
Tomica
3 godine prije
Reply to  hiber

Dajte se malo uozbiljiti ljudi. Zaboravili ste da se sve dogodilo nakon što je legalna vlast zaključila da ih EU samo zamajava i iskorištava te odlučila da se prikloni Rusiji koja je i do tada bila glavni motor ukrajinske privrede a nudila im i veća ulaganja. Zaboravili ste da je legalna vlast pristala i na vanredne izbore ali da se krvavi pir ipak provodi a na čelu su predstavnici ekstremnih organizacija. Slučajno se tu pojavljuje i Nulandica sa sendvičima od 5 milijardi dolara. Zaboravili ste da su sve odluke nakon puča bile usmjerene na zatiranju Rusa i svega ruskog u Ukrajini. Suština politike je bila nanijeti štetu Rusiji, političku i ekonomsku, te dovesti NATO na rusku granicu. Krim je bio ključni dio tog plana a Rusija ga je nevjerovatno lako onemogućila. Mislim da je referendum pokazao stvarno stanje i odraz je volje većine stanovnika.
Inače Rusija i dalje financira i pomaže Ukrajinu na više načina a upravo je vlast u Kijevu ta koja to onemogućava. Donose odluke i zakone koji, da bi tek malo stvorili štetu Rusiji, nanose ogromnu štetu sopstvenoj državi a o narodu da ne pričam. Usvojen je sporazum u Minsku koji bi trebao bar istočne dijelove vratiti u sustav ali Kijev nije ni korak napravio u tom pravcu. Zašto je problem dati neku autonomiju tim oblastima? Nisu tražili ni otcjepljenje ni pridruživanje Rusiji. Kijev ih je nagradio sa divljačkim granatiranjima, uskraćivanjem i svoje i tuđe humanitarne pomoći.
Malo više realnosti u poređenju situacija kojima je jedino zajedničko prljava igra Zapada.

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Tomica

bogovski komentar 🙂

Georgij Žukov
Gost
Georgij Žukov
3 godine prije
Reply to  Georgij Žukov

Naravno Tomicin.

hiber
Gost
hiber
3 godine prije

Da budemo konstruktivni, rješenje Katalonskog problema je zapravo vrlo jednostavno, ako bi se koristila EU načela, pogotovo prvobitna, u smislu ujedinjenja Europe zbog očuvanja mira i antifašističkih načela poslijeratnog poretka. U tom rješenju zapravo nisu nadležni ni EU komisija, ni Španjolska vlada, ni katalonski parlament, već Europski sud za ljudska prava. U tom procesu dvije sukobljene strane trebaju utvrditi da li je nadležan španjolski ustav ili je u pitanju samoodređenje naroda/nacije, dakle odgovoriti na pitanje da li su Katalonci nacija ili ne? Španjolski ustav, naime, dejure ne definira Katalonce kao naciju, ali im de fakto praksa to pravo priznaje. S obzirom da danas svim razinama vlasti međunarodne zajednice vladaju mediokriteti opterećeni vlastitom pohlepom i interesom, onda i imamo poredak da svakojaka afrička plemena imaju pravo na države, a povijesne nacije poput Kurda ili Katalonaca nemaju. Upravo na tu kartu igraju oni koji su zakuhali katalonski paradoks koji će po svemu sudeći glave doći EU i njihove alkoholizirane lidere.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  hiber

Katalonci su stara nacija, bez svoje države.
Uostalom kao i mnogi drugi.
Duh je pušten iz boce i započeo je proces suprotan globalizaciji. Na djelu je ”usitnjavanje”, nasuprot ”okrupnjivanju” radi lakše kontrole. Pored svih floskula o ovome i onome, iza globalizacije stoji samo potreba za kontrolom.
Na Balkanu je taj proces završen ili gotovo završen. U ”civiliziranoj” Europi se počinje odvijati i samo će se širiti na druge zemlje. Koliko je to dobro, manje dobro ili loše, vidjeti će se.
Bitno je uočiti trendove, a ne se zamarati sa ”ustavnim formulacijama”, usporedbama sa ovim ili onim primjerom i sličnim stvarima, jer smo svjedoci dvostrukih standarda u politici. Europi slijedi razdoblje unutarnjih sukoba, redefiniranje država i granica, manje ili više nasilnih.
Kad bih bio zlurad mogao bih reći da je bivša Jugoslavija predstavila modnu kolekciju i pokrenula trend onoga što će se nositi u Europi ovog stoljeća.

Ovaj komentar je samo poziv na drugačije promišljanje stvari i svi drugi komentari, pro i kontra su poželjni.
Nadam se da neće izazvati ostrašćenost i natjecanje u ”pi*anju u dalj”.
Evo malo zgodnih klipića, samo kao potvrda one ”samo stalna mjena jest”.

The History of Europe [1-2017]
https://www.youtube.com/watch?v=0Y_1Z5YQw-c

https://www.youtube.com/watch?v=uxDyJ_6N-6A
History of Europe – 6013 years in 3 minutes

bhbhbh
Gost
bhbhbh
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Osoba C, katalonci su stara nacija??? otkud ti to? jos napisi i da su imali i drzavu…ahahaha koje baljezgarije.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  bhbhbh

@bhbhbh
Svojim neznanjem i bezobrazlukom vaši argumenti nisu dobili ništa na snazi.
Morate će se više potruditi da zaslužite daljnju komunikaciju sa mnom.
Kad bih bio bezobrazan rekao bih Vam da sam ja više zaboravio nego što Vi znate, ali neću.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije
Reply to  Osoba C

Nisam mislio da ovdje dolaze i oni koji imaju problem čitanja sa razumijevanjem kao naš prijatelj @bhbhbh, pa zato ponavljam:
Dakle, ”Ovaj komentar je samo poziv na drugačije promišljanje stvari i svi drugi komentari, pro i kontra su poželjni.
Nadam se da neće izazvati ostrašćenost i natjecanje u ”pi*anju u dalj”.”

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  hiber

Pa ima na netu da baš i nisu nacija, nego su uzeli ime pokrajine u koji su doselili sa svih strana, a jezik, Bože moj i međimurski je jezik za sebe, ko ih razumije. S istoka poluotoka pred najezdom Maora/Arapa, a sa zapada iz Francuske i zbog nekih previranja, nisam nešto podrobno čitao.

Osoba C
Gost
Osoba C
3 godine prije

”Tko priča o Europi taj griješi. Europa je geografski pojam”
Bismarck
”Sila prije prava,”
isti autor

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije

U tu i takvu EU ušle su države, sa svojima Ustavima i zakonodavstvom. Dio zakonodavstva svi su morali promijeniti, sukladno pravnoj stečevini EU. Radi se trenutno o 28 država – 1 = Brexit. Sjetite se, molim vas, one poznate generala J.Bobetka – “impotentna EU”. Barem u tome se mnogi mogu složiti s generalom. Impotentnost je politička, no kad se radi o ekonomskoj volji i pritisku, mogu slomiti i čelik. Upravo to EU-rokrati čine sada. Oni štite svoje interese i svoj legalitet u EU. Stoga Jadna Katalonija ima male šanse. Pogotovo gledajući lica koja je nastoje predstavljati.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije
Reply to  Adriana

Mogao je komotno staviti impotentna , a ne nemoćna. nemoćan je starac s 80 godina, a impotentna je sila s ukupnim prvim od tri BDP-a u svijetu, Francuskom kao nuklearnom silom i Njemačkom kao ekonomskim motorom. Dakle, EU je impotentna sila, a ne nemoćna. Točno tako.

bhbhbh
Gost
bhbhbh
3 godine prije
Reply to  Adriana

a po cemu je to Katalonija jadna??? Imaju najvecu autonomiju od svih regija u cijeloj Europi, najvecu!!! Bogati su i nitko ih ne ugrozava…po cemu su to jadni Adriana??? Sta ti uopce znas o Kataloniji, zivis li tu?

Adriana
Gost
Adriana
3 godine prije
Reply to  bhbhbh

Po budućnosti. Poslije stiska udava koji slijedi, više neće dugo biti bogata. Obrazovanija radna snaga ima balkansku budućnost na sjeveru. Financijaši – selidba u mirnije krajeve. Turizam- zavisi od nivoa mogućeg sukoba. Bude li stanje kao za ETA djelovanja, na jadranskoj obali tražit će se još kreveta. O Kataloniji znam ponešto s turističkog boravka, o cijeloj Španjolskoj također. Kanarski otoci su mi u dobrom sjećanju poslije višemjesečnog boravka. Mnogi novinari proborave duže vrijeme u nekim krajevima, ali im izvješća i procjene nisu bog-zna-što.

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović
3 godine prije

Prvo, možda i najvažnije : Katalonci nisu složni oko nezavisnosti i 43% za nije 98% za. osim toga, jedan dan prosvjeduju secesionisti, drugi dan unionisti, a sa strane mame guraju kolica i djedovi čitaju novine na klupama. Neš to odvajanja. Ajd Kurdi su bar pokušali pa su se Peshmerge podijelile na dva dijela , Barzanijeve za rat i Talbanijeve za pregovore, samo bez rata. Ovi nemaju ništa i nikoga, a ni onaj Pižonmont, kako mu je ime, nije baš da pršti od karizme.

bhbhbh
Gost
bhbhbh
3 godine prije

dans milion unionista u Barceloni, protiv separatizma…jedva cekam da vodje separatizma bace u bajbok zbog pokusaja razbijanja drzave, pa nek im Soros nosi kolace u zatvor.

Perun
Gost
Perun
3 godine prije

Ne vjerujem u oružani sukob barem po trenutnim informacijama. Nije mi poznata niti jedna katalonska vojna ili paravojna formacija koja bi mogla pružiti otpor španjolskim vojnim snagama osim te regionalne policije ali oni u startu nemaju šanse i ne vjerujem da će se upuštati u uzaludan sukob. Nema podataka da bi neka od svjetskih sila dobavljala Kataloncima oružje i na neki način ih sponzorirala. Čak i u tom slučaju pitam se da li su toliko ludi da bi međusobno ratovali. Neće se ni vlast u Madridu kompromitirati ubijanjem civila koji mirno prosvjeduju na što imaju pravo jer i ti civili su građani Španjolske. Možda bude nekih demonstracija sile ali prema sadašnjim informacijama nitko i ne želi oružani sukob iako se politički apsolutno razilaze. Kada bi i htjeli Katalonci nemaju s čime niti napasti niti pružati otpor. Sam njihov mentalitet nije tako ratoboran kao u balkanskih naroda. Madrid već zna da je pretjerao prilikom tog cirkusa od referenduma pa su možda izvukli i neke pouke iz toga jer primjenom sile na mirne građane samo idu na mlin cirkusanu Puidgemontu ili kako se već zove. Najdalje dokle smiju ići u demonstraciji sile je vojska na ulicama, sve što pređe tu granicu pokopali su sami sebe Rajoy i ekipa i bit će deklarativnih osuda na izvoz a možda i sankcija.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik