Nemoćna EU čeka i moli se da Katalonija ne ponovi sudbinu Ukrajine

spanija katalonija eu
38 komentara

Iako procese odcijepljena često prate nemiri i krvavi ratovi, još uvijek se čini da u Kataloniji nema preduvjeta za takav razvoj događaja. No, sve su opcije na stolu, pa tako i krvavi građanski rat poput onog u Ukrajini. Iako su ova dva primjera potpuno različita, postoji i takva mogućnost, a čelnici EU se mogu samo moliti da do toga ne dođe.

Iako se u ovom trenutku čini da je vrlo malo Katalonaca spremno uzeti oružje u ruke, uvijek pod pretpostavkom da ga posjeduju, a pokrajinska policija je preslaba da se obrani katalonske institucije, duh je izašao iz boce, a Europska unija je pokazala svu nemoć da bilo što učini. Svi su zauzeli stav kako je to unutarnje pitanje Španjolske, koju Europska komisija i zemlje EU smatraju svojom cjelovitom i nedjeljivom članicom, osim ako do odcjepljenja ne dođe demokratskim putem i sporazumom između Barcelone i Madrida, što je nemoguće.

U petak je u Europi proglašena nova ”država”, Katalonija. Međutim, međunarodna zajednica, uključujući i EU, ne priznaju suverenitet ovog državnog entiteta.

U stvari, katalonski parlament i nema kontrolu nad cijelom regijom, za razliku od vlade u Madridu. Osim toga, nikakva strana sila ne podupire “nacionalističku i separatističku” vladu u Barceloni.

Katalonija je izolirana i ova se situacija, barem u dogledno vrijeme, neće promijeniti.

No, ova pat pozicija može rezultirati krvoprolićem, koje će sigurno uslijediti ako Madrid pošalje vojsku i policiju da zarobe čelnike Katalonije. Tako će Carles Puigdemont i njegovi suradnici postati ”mučenici”, što će dodatno raspiriti nacionalističke osjećaje u pokrajini. U tom slučaju će se Katalonija pretvoriti u bure baruta, koje može eksplodirati, zapaliti pokrajinu i cijelu zemlju. Baskija je prva na listi za pružanje organiziranog oružanog otpora središnjim vlastima, ali s puno više mogućnosti i resursa od Katalonaca.

Najgore što se može dogoditi je novi građanski rat u Španjolskoj.

Španjolska - Katalonija Nacionalizam i separatizam, posebno u zemljama poput Španjolske, uvijek idu ruku pod ruku, a kako bi očuvale teritorijalni integritet središnje vlasti uglavnom posežu za vojnom silom.

To se može vidjeti u događajima koji su uslijedili nakon prevrata u Kijevu i pripojenja Krima Rusiji prije nekoliko godina. Potpuno nepromišljenim potezima su vlasti u Kijevu u istočnom dijelu Ukrajine uvele ratno stanje i htjele ”očuvati” dio zemlje koji je zapravo tražio ono što su do petka imali Katalonci. Iako s neskrivenim simpatijama prema Moskvi, Donbas je tražio političku i kulturnu autonomiju i da se to područje prizna kao politički entitet u novoj, decentraliziranoj Ukrajini. Kako je za Kijev takvo što bilo neprihvatljivo, buknuo je rat u kojem je Donbas imao punu podršku Vladimira Putina, ali nikakvih naznaka da bi Moskva mogla priznati i pripojiti samoproglašene republike.

Vođe EU se sada samo  mogu moliti da nadolazeći događaji u Španjolskoj i Kataloniji neće rezultirati krvoprolićem kao u Ukrajini. Naravno, situacija bi se mogla smatrati lakšom, jer nema potpore velikih sila, nema toliko oružja, ali ni želje da se ide do kraja u uspostavi nove države, bez obzira na posljedice.

Iako EU ne podupire separatizam u Kataloniji, europske kancelarije sa strahom prate razvoj situacije u Španjolskoj. Ranije je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk izjavio ”kako je Madrid jedini partner u pregovorima s Bruxellesom”.

Istovremeno, EU odbacuje bilo kakvu mogućnost za posredovanje između Barcelone i Madrida i drži se pasivno, kao da se sve ovo događa na Dalekom istoku ili u zemljama juga Afrike.

Riječi Donalda Tuska pokazuju da se ništa neće promijeniti i da će Španjolska ostati jedini partner EU u pregovorima. Najpametnije što su u Bruxellesu mogli smisliti je izjava ”kako se nadaju da će se španjolska vlada koristiti silom argumenata, a ne argumentom sile”. I to je sve.

Europska unija još jednom pokazuje svu svoju nemoć. Tako je bilo 2014. u Ukrajini, kada su uoči prevrata ministri Poljske, Njemačke i Francuske potpisali dokument kojim su jamčili mirnu tranziciju, prijelaznu vladu i prijevremene izbore. Nakon potpisa su otputovali kući, a iste noći se dogodio prevrat u Kijevu, koji je rezultirao krvoprolićem.

Istina, Ukrajina nije Španjolska i Katalonija nije Donbas, ali da EU s ovakvim nemarom iskljuje mogućnost oružanog sukoba i ne želi se izravno uključiti u dijalog između Barcelone i Katalonije je neoprostivo. Ovo je još jedan u nizu dokaza da Europska unija nije utemeljena kako bi se očuvao mir na kontinentu, nego da se stvore i očuvaju uvjeti za unosno poslovanje krupnog kapitala. Ti i jest jedina svrha postojanja ove nesposobne i nemoćne tvorevine.

Carles PuigdemontDonald Tuskkatalonija
Pretplatiti se
Obavijesti o
38 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mars
6 godine prije

Po ko zna koji put se pokazuje da je strašna sila svih mogućih zakona, normi, uredbi, deklaracija i raznih sudova koji su zaduženi za prsuđivanje svega i svačega, od komšijske svađe oko drvenog kolca zabijenog 2 cm u tuđu avliju, preko nedozvoljene boje školjki u javnim WC-ima, pa sve do ratnih zločina i krpunih finansijskih dubioza, u svojoj suštini samo kula od karata koju će malo jači vjetar oduvati. A na tim temeljima počiva snaga iz koje EU crpi svu svoju moć. Konkretno, kada se sva ta administracija i birokratija sudari sa silom koja je odgovarajuće naoružana i odlučna u svojim ciljevima, ma kakvi oni bili, ili događajima i zbivanjima gdje je neophodna upotreba odgovarajuće prave oružane sile, ona je “TILT-ovana” poput flipera kojeg je iznervirani igrač dobro protresao. Pouka – ko kod može i to je u stanju a koga hebu u zdrav mozak,, treba se odgovarajuće naoružati i… Čitaj više »

Lila
6 godine prije

Točna i ispravna definicija Eu:”. Ovo je još jedan u nizu dokaza da Europska unija nije utemeljena kako bi se očuvao mir na kontinentu, nego da se stvore i očuvaju uvjeti za unosno poslovanje krupnog kapitala. To i jest jedina svrha postojanja ove nesposobne i nemoćne tvorevine”

Koča Popović
6 godine prije

EU je u bijednoj Ukrajini igrala aktivno, pomazuci na svim nivoima organizirati i izvesti kontrarevoluciju i dovesti fasiste na vlast. U Kataloniji je situacija obrnuta. Krupni kapital je vec poslao poruku Kataloncima da ostave svaku nadu, povlacenjem multinacionalnih kompanija iz Barce u Madrid i Valenciju.

X3M
6 godine prije

Najtocniji opis EU je dala Victoria Nurland

“FUCK EU”

To pokazuje svu moc i znacenje Europske Unije

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Licemjerje na djelu.Protiv sam komadanja i razgradnje jer to neće nikome donijeti ništa dobro.Dokazano.Ali da ova ušljiva tvorevina EU ima imalo obraza treba priznati Kataloniju.Sada se svi pozivaju na Španski ustav .Moš’ misliti.Reakcije nekih balkanskih kokošinjac država je u najmanju ruku jadan.Gurali su se ko će prvi priznati Kosovo,neki poput Makedonaca i Crnogoraca da bi spasile svoju guzicu ( uzalud trud) a drugi da bi udovoljili gazdama ,albanskom lobiju t.j mafiji.Sada se ti isti pozivaju na Brisel .Zašto se jedna jebena i mala Slovačka nije pozivala na Brisel i Vašington po pitanju tog istog Kosova.Znači ipak se može.EU je trula i osuđena na propast.Poješće sama sebe.

bbbb
6 godine prije

Oni koji potpališe davni španjolski rat pale i novi, koliko će gorjeti i koliko krvi će pustiti ne zna se još, budemo vidjeli……..

Nil1
6 godine prije

Ako se “potuku” klapat će ko i mi u njem i prati guzice švabama.. Al srećom nisu munjeni jer su na svojim tv kanalima i novinama često imali naš primjer..

Georgij Žukov
6 godine prije

Onog trenutka kada ovaj danasnji umiveni fasizam (neoliberalni kapitalizam) ,preuzme odnosno putem svojih korporacija , banaka i menadjera pocne upravljati drustvenim procesima i institucijama jedne drzave , antifasizmu (radnom narodu , proleterima ) mjesto je u sumi .

hiber
6 godine prije

Članak koji samo navodi na proputinovski mlin. U Ukrajini nije bio građanski rat, niti se tamo radi o secesiji nego o iredentizmu.Sukob je izbio onoga trenutka kada je oligarhiska kremljanska vrhuška izračunala da im se ne isplati financiranje bankrotirane Ukrajine i da je bolje zbog šnicela (čitaj Krima) likvidirati cijelu kravu. Svi kasniji sukobi posljedica su bankrota Ukrajine i ovakve kremljanske odluke. Dakle, slučaj Krima najbliži je slučaju Kosova, kada bi se Kosovo izjasnilo priključenju Albaniji. S druge strane, problem Katalonije više odgovara problemu Kurda u Turskoj. I metodologija koja se primjenjuje više sliči Erdoganovim nego deklariranim EU načelima. Zato je pogrešna tvrdnja da je najgora opcija građanski rat u Španjolskoj, jer posljedica od odustanka od EU načela je raspad EU i monetarne unije, a prema tome je Brexit mala beba od problema. Zapravo danas je nekakav oružani otpor kontraproduktivan i čak su Baski od njega odustali. Daleko efikasniji otpor… Čitaj više »

hiber
6 godine prije

Da budemo konstruktivni, rješenje Katalonskog problema je zapravo vrlo jednostavno, ako bi se koristila EU načela, pogotovo prvobitna, u smislu ujedinjenja Europe zbog očuvanja mira i antifašističkih načela poslijeratnog poretka. U tom rješenju zapravo nisu nadležni ni EU komisija, ni Španjolska vlada, ni katalonski parlament, već Europski sud za ljudska prava. U tom procesu dvije sukobljene strane trebaju utvrditi da li je nadležan španjolski ustav ili je u pitanju samoodređenje naroda/nacije, dakle odgovoriti na pitanje da li su Katalonci nacija ili ne? Španjolski ustav, naime, dejure ne definira Katalonce kao naciju, ali im de fakto praksa to pravo priznaje. S obzirom da danas svim razinama vlasti međunarodne zajednice vladaju mediokriteti opterećeni vlastitom pohlepom i interesom, onda i imamo poredak da svakojaka afrička plemena imaju pravo na države, a povijesne nacije poput Kurda ili Katalonaca nemaju. Upravo na tu kartu igraju oni koji su zakuhali katalonski paradoks koji će po svemu… Čitaj više »

Osoba C
6 godine prije

”Tko priča o Europi taj griješi. Europa je geografski pojam”
Bismarck
”Sila prije prava,”
isti autor

Adriana
6 godine prije

U tu i takvu EU ušle su države, sa svojima Ustavima i zakonodavstvom. Dio zakonodavstva svi su morali promijeniti, sukladno pravnoj stečevini EU. Radi se trenutno o 28 država – 1 = Brexit. Sjetite se, molim vas, one poznate generala J.Bobetka – “impotentna EU”. Barem u tome se mnogi mogu složiti s generalom. Impotentnost je politička, no kad se radi o ekonomskoj volji i pritisku, mogu slomiti i čelik. Upravo to EU-rokrati čine sada. Oni štite svoje interese i svoj legalitet u EU. Stoga Jadna Katalonija ima male šanse. Pogotovo gledajući lica koja je nastoje predstavljati.

Laki Topalović
6 godine prije

Prvo, možda i najvažnije : Katalonci nisu složni oko nezavisnosti i 43% za nije 98% za. osim toga, jedan dan prosvjeduju secesionisti, drugi dan unionisti, a sa strane mame guraju kolica i djedovi čitaju novine na klupama. Neš to odvajanja. Ajd Kurdi su bar pokušali pa su se Peshmerge podijelile na dva dijela , Barzanijeve za rat i Talbanijeve za pregovore, samo bez rata. Ovi nemaju ništa i nikoga, a ni onaj Pižonmont, kako mu je ime, nije baš da pršti od karizme.

Perun
6 godine prije

Ne vjerujem u oružani sukob barem po trenutnim informacijama. Nije mi poznata niti jedna katalonska vojna ili paravojna formacija koja bi mogla pružiti otpor španjolskim vojnim snagama osim te regionalne policije ali oni u startu nemaju šanse i ne vjerujem da će se upuštati u uzaludan sukob. Nema podataka da bi neka od svjetskih sila dobavljala Kataloncima oružje i na neki način ih sponzorirala. Čak i u tom slučaju pitam se da li su toliko ludi da bi međusobno ratovali. Neće se ni vlast u Madridu kompromitirati ubijanjem civila koji mirno prosvjeduju na što imaju pravo jer i ti civili su građani Španjolske. Možda bude nekih demonstracija sile ali prema sadašnjim informacijama nitko i ne želi oružani sukob iako se politički apsolutno razilaze. Kada bi i htjeli Katalonci nemaju s čime niti napasti niti pružati otpor. Sam njihov mentalitet nije tako ratoboran kao u balkanskih naroda. Madrid već zna da… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI