Igor Rjabov: Spor s EU je prilika za Rusiju da očisti nepotrebne kontakte

FOTO: Igor Rjabov IZVOR: ru.sputnik.az
20 komentara

Kao što smo izvijestili, Europska unija je jednoglasno usvojila deklaraciju kojom osuđuje Rusiju za navodni napad kemijskim oružjem na teritoriju Velike Britanije. Čelnici Europske unije su odlučili svog veleposlanika iz Rusije povući “na konzultacije”.

Osim toga, slijedeći primjer britanskih vlasti, prema izvješćima medija neke zemlje Europske unije razmišljaju o protjerivanju ruskog diplomatskog osoblja zbog “slučaja Skripal”.

Čelnik europskog vijeća Donald Tusk je rekao kako se radi o nekoliko zemalja, ali da to svakako neće učiniti sve zemlje EU.

Ruski politolog Igor Rjabov je komentirao situaciju i napomenuo je kako je skandal s trovanjem Skripala u konačnici donio i nešto dobro, jer će se ruska diplomacija očistiti od nepotrebnih kontakata. Zbog zbunjenost koja ja summitu EU bila primjetna kod velikog broja zemalja, prije svega Italije, Cipra, Grčke i Slovačke, oko ove istrage, povlačenje europskog veleposlanika je ništa u odnosu na ono što je htjela postići Velika Britanija.

“Na izlasku iz EU su Britanci pokušali uvjeriti europske zemlje u njihove neutemeljene optužbe protiv Rusije i da Moskva treba snositi ozbiljnije posljedice. Borba protiv Rusije poprima bespomoćne oblike. Što više laži izmišljaju, dvije stvari postaju sve jasnije. Prvo je naše razočaranje zato što godinama pokušavamo uspostaviti povjerljivi dijalog sa zapadnom civilizacijom. Na primjer, što se tiče kemijskog naoružanja, mi smo se razoružali i uništili su sve naše zalihe, a Amerikanci, na primjer, nemaju “novca” da odrade taj posao. Sada smo optuženi da “potajno” nastavljamo proizvoditi kemijsko oružje”, rekao je Igor Rjabov, podsjećajući kako SAD nikada nisu uništile svoje kemijsko naoružanje, pravdajući se manjkom proračunskih sredstava za obavljanje tog posla.

SAD danas imaju u skladištima svo kemijsko oružje koje je spremno za uništenje, ali kada bude novca.

“To nije samo laž, nego skidanje maski od strane lažljivaca. Praktično nam otvorenom kažu da su u borbi protiv Rusije spremni učiniti stvari gore od najstrašnijih zločinaca. Druga stvar, naravno, ova laž će pojesti lažljivce iznutra. Možda svjedočimo epohalnoj promjeni u zapadnoj Europi, a katalizator ove promjene je bespomoćnost u odnosu na Rusiju, kojoj zapadna Europa, zajedno s Velikom Britanijom, jednostavno ne može ništa učiniti. U tom smislu možemo reći da je EU povukla svog veleposlanika iz Moskve u znak prosvjeda zbog zamrzavanja američke podmornice u arktičkom ledu koja je tamo uvježbavala napad na Rusiju”, sažeo je Igor Rjabov.

Podsjetimo da su čelnici EU, bez ikakve rasprave o argumentima Velike Britanije,  kao “veliku vjerojatnost” proglasili sudjelovanje Rusije u trovanju Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije, što je Vladimir Putin nazvao “običnim glupostima”.

I Državna Duma Rusije je danas zasjedala na ovu temu i prepoznala je odakle dolazi novi val antiruske histerije.

Ruska Duma
FOTO: Ruska Duma

Baltičke države su uvijek spremne poduprijeti sve antiruske ideje i često djeluju kao inicijatori, rekao je Dmitrij Novikov, prvi zamjenik predsjedatelja Odbora za međunarodne poslove Državne Dume.

“Sve što se tiče sankcija protiv Rusije, baltičke zemlje ih podržavaju, poslušno i s pljeskom i oduševljenjem. Stoga u tim odlukama nema ništa čudno. Baltičke države često ne samo da podržavaju zlonamjerne antiruske ideje, već djeluju i kao inicijatori“, rekao je Novikov.

Ali, prema njegovu mišljenju, mjere odmazde Rusije bi prije svega trebale biti usmjerene protiv zemalja koje su pokrenule antiruske sankcije, a to su Velika Britanija i Sjedinjene Države.

“Naravno, glavni inicijatori politike koju provodi Zapad su Sjedinjene Države i Velika Britanija. Dakle, aktivnosti Rusije trebaju početi od tih zemalja”, naglasio je Dmitrij Novikov.

Novikov je rekao kako Njemačka i Francuska također daju izjave koje će u bliskoj budućnosti omogućiti stvaranje “nove Antante protiv Rusije”.

Novi val antiruske histerije u Europi je povezan je s takozvanim “slučajem Skripal”, istragom navodnog trovanja u Velikoj Britaniji bivšeg časnika i obavještajne službe GRU Sergeja Skripala. U petak je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk obećao da će Rusiji uvesti nove sankcije.

Bojni otrovDmitrij NovikovDonald TuskDržavna DumaGRUIgor RjabovKemijsko oružjeKemijsko oružjeNATONovičokSankcijeSkripal
Pretplatiti se
Obavijesti o
20 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Negdje će puknuti sukob uslijed ove američke ratne administracije, eno Trump sada ima onog militantnog kretena Johna Boltona kao savjetnika za sigurnost. Smeće koje je imalo intimne veze s Mossadom i bilo glavni lobist za rat u Iraku. Nema šanse da ova militantna administracija američkog režima ne počne novi rat. Žedni su krvi i gladni novca vojne industrije.

Zadranin
6 godine prije

Subotnji sarkazam:

Logično je da su Rusi ubili tamo nekog nevažnog SOVJETSKOG špijuna, koji je bio u mogućnosti odati tajne MODERNE Rusije iz 21. stoljeća.

Ili je bio predobar u prevođenju recepata sa ruskog na engleski. O ti švabo majku..

A jedno pitanje za EU čelnike: Jel britanski š*upa*k crn i klizav? ono, jel vas triba puno ili malo podmazat?

Ili, triba samo malo.. pljucnuti.

Pljuc.

Buva_Bosko55
6 godine prije

U potpunosti ispravan stav kojeg treba sto prije prosiriti s diplomatske na gospodarsku razinu. Rusija ima dovoljno partnera i potencijalnih partnera na istoku da bi morala trpiti ovu histeriju.

davor
6 godine prije

Nikad mudrija ni promućurnija diplomatska Rusija. Naravno da za sve reakcije treba krenuti od glave, rumunjske balističke rakete, turski aero komandni centri, španjolski radari, ukrajinski odredi smrti, kavkaski islamisti, subverzivni slavenski polihistori, antiruski disidentski oligarsi, antidopinške globalne agencije, takva antiruska koincidencija je moguća samo ako je upravljana iz jednog centra a ne iz pedeset.

Bruno
6 godine prije

Ovakvu izjavu želio bih čuti i od Putina. Ovo je istina.

Bluebird
6 godine prije

Izgubljen rat u Siriji boli. Izrael nemoze rastegnuti svoje granice, a to je bio stari plan koji je sad nemoguc.Pjena ce se spustiti, kao na pivu. Zapad ce postati nekadasnji istok, ali sunce nikad nece izlaziti s te strane.

Siniša
6 godine prije

U svakom zlu treba dobro naći,a Rusija to perfektno radi!

Zagor
6 godine prije

Treba nas (EU) stisnuti da procvilimo. Možda se onda nešto i promijeni.

nekoime
6 godine prije

Da li je to ono kemijsko oružje koje je Saddam dao Asadu, pa on Putinu?

Milutin
6 godine prije

Jugoslaviju su rasturili lažima i stvorili sirotinju i nestabilnu regiju o kakvoj je Amerika i zapadna Europa sanjala od završetka drugog svjetskog rata.Naivnošću i pohlepom naše vrhuške,dozvolili su da Jugòslavija kao tampon između istoka i zapada nestane.
Što je omogućilo Americi i Nato Alijansi da se potpuno približe Ruskoj granici.
Nadam se da Rusija nikad neće doživjeti sudbinu Jugoslavije i ini zemalja koje su zapad i Amerika razbili.Svaka dobro upakirana laž postane istina ako se često ponavlja.
Samo se nadam da će Rusija brzo tu laž skinuti sa dnevnog reda imperijalista.
Rusija nije Jugoslavija.To moraju imati na umu i zapad i Amerika.

igi
6 godine prije

rusija se ne treba niti smije boriti protiv francuske,njemačke,austrije….ona se mora boriti protiv anacionalnih lobista koji uništavaju vlastitu naciju i njenu kulturološku bit…

Srba
6 godine prije

ovo je totalno ludilo,,,treba ih nauciti pameti a to Rusija dobro radi, malo usporeno ali ipak ce svakog staviti na svoju stolicu i gde mu je mesto…

Konstantin
6 godine prije

Sve je vise pokazatelja koji potvrdjuju da ce doci do picvajza. Putin sprovodi vise vekovvnu politiku cekanja da “zapadni partnjori” urade 1vi (pogresan) potez. Merkel & Makron su izjavili da povlacenje EU ambasadora nece biti dovoljno te da EU treba preduzeti i druge korake (?!?). *ebem (sa prezervativom) li vam onog ko Vas napravi!

Tobia Quantrill
6 godine prije

– ameri izasli iz unesco-a – ameri oce izac iz un agencije za ljudska prava (eto usudio se ne’ko izraelu rec u brk glede postivanja ljudskih prava) – americke podmornice se vrzmaju oko rusije – ameri zdusno huskaju britance da nahuskaju EU kontra moskve – ameri zdusno rade na demontiranju sirije pa jel ta americka politika koji k. radi za,a ne samo kontra? neovisno ‘ko voli amere ili ruse,al usporedba ponasanja obiju diplomacija jasno ukazuje tko trenutno vodi na terenu,a tko gubi i ispada (nogometnim rjecnikom receno). ja ne kuzim obicne amere,jel oni postavljaju pitanja,jel se osjecaju napustenima. jedino sto u americi trenutno funkcionira je da se politika ne misa u trziste (ne direktno),al i to ce indirektno da prostite sprdit kad zajune trgovinski kontra kineza. ajmo EU,malo vizije i vise pravednosti,bez nasjedanja i nasanjkivanja! jos nije kasno,zapravo nikad nije kasno rec ‘popu pop,bobu bob’…europa europljanima,amerika amerima,sirija sirijcima… nemojmo se… Čitaj više »

čitatelj portala
6 godine prije

Drži te se, Rusi.

Tupko Glupko
6 godine prije

“Novi val antiruske histerije u Europi”. Ovo kao da je pisao Index. Zamolio bih redakciju da pripazi na ovakav novogovor, jer narodi Europe nisu u antiruskoj histeriji, kamoli u novom valu, već su to sluge SAD-a/Velike Britanije u briselskim hodnicima.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI