Europska komisija: “Sjeverni tok 2” je uspješan ruski projekt

gasovod
6 komentara

Europska unija je prepoznala važnost plinovoda “Sjeverni tok 2” za izvoz plina iz Rusije u Europu preko Baltika, stoji u dokumentu Europskog centra za političke strategije (EPSC), koji navodi da su Bruxelles u pripremi izvješća osobno vodili Europska komisija i Jean-Claude Juncker.

Sadržajem materijala je postao dostupan i otkriva kako nakon 2022. Varšava neće obnoviti ugovor s Gazpromom o kupnji plina. Iz tog razloga je Poljska preporučila svim zemljama Europske unije da učine isto, ali je Njemačkoj posebno stalo da se projekt realizira.

“Želimo raskinuti ugovor s Rusijom nakon 2022. godine”, izjavio je poljski ministar vanjskih poslova Witold  Waszczykowski.

Međutim, izvješće navodi “kako EU trenutno nema alate za formalno odbacivanje projekta “Sjeverni tok 2”, unatoč činjenici da je nespojiv s inicijativom Bruxellesa o dugoročnom projektu EU za jačanje odnosa susjednih državama u pogledu energetske infrastrukture.

Rusija je pružila potporu ključnim tvrtkama iz pet članica EU, navodi se u izvješću.

“Izgradnja “Sjevernog toka 2” će značiti, povećanje udjela Rusije na europskom tržištu plina. To znači da će EU morati ubrzati svoje napore u poboljšanju svog domaćeg plinskog tržišta”, navodi se u dokumentu.

Prema službenim internetskim stranicama Gazproma su u travnju 2017. projekt “Sjeverni tok 2” potpisale tvrtke ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper i Wintershall, koje su se obvezale financirati plinovod.

“Pet europskih tvrtki osigurat će dugoročno financiranje u iznosu od 50% ukupnog troška projekta”, navodi se u internetskoj stranici projekta.

Ulazna točka plinovoda “Sjeverni tok 2” u baltičku regiju bit će Ust-Luga, ruska Lenjingradska oblast na Baltiku, zatim će plinovod ići ispod Baltičkog mora i bit će završen u Njemačkoj u blizini Greifswalda.

Dokument Europskog centra za političke strategije navodi da je nužno pronaći način za zakonsko reguliranje resursa koji na tržište EU dolaze iz drugih zemalja.

“Europska komisija radi na prijedlogu razjašnjenja općih pravila za plinovode koji ulaze u europsko tržište plina”, navodi se u izvješću.

Dan poslije nakon objave izvješća je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk pozvao zemlje članice EU da brzo donesu odluku o proširenju europskog zakonodavstva za “Sjeverni tok 2”. Ranije je bilo prijedloga da se europska regulativa proširi i na dio plinovoda u međunarodnim vodama, ali je ovaj prijedlog s pravnog gledišta upitan.

“Želimo da za tako važan projekt kao što je plinovod “Sjeverni tok 2″ nema pravnih praznina i da ne bude dio samo ruskog zakona. U tom smislu smo pitali Vijeće ministara EU da pregovara s Ruskom Federacijom kako bi se utvrdilo koliko zakonodavstvo EU može utjecati na plinovod”, rekao je potpredsjednik Europske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Međutim, Europska komisija se slaže da je uspješan ruski projekt, koji će osigurati potrebne količine plina i razvoj europskih energetskih kompanija.

sjeverni tok 2
FOTO – Dio dokumenta Europskog centra za političke strategije
BaltikDonald TuskEPSCEuropska komisijaGazpromSjeverni tok 2
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dandy
6 godine prije

Biće da Junker udara kontru US Kongresu

octopus
6 godine prije

Nakon puštanja “Sjevernog toka 2”, Rusi će moći uredno zatvarati one plinovode koji sad prolaze kroz Poljsku i Ukrajinu ako im se ne plati avansno. A onda bi mi mogli naiebati….

Filip
6 godine prije

Poljska je američki igrač na svoju štetu. Zar im ne bi bilo bolje da balansirati između Njemačke i Rusije?

Sarka
6 godine prije

Sta kazu Bugari na sve ovo?
I gdja Kolinda?

Majk Majers
6 godine prije

Naravno da je uspjesan, unatoc tvrdnji da je bacanje novaca. Mozda to i jest, al ovaj tok Rusiju stavlja u dobar pregovaracki polozaj te napredovanje u geopolitickom smislu. Krim uskoro kompletno spojen mostom, Ukrajina baypass-irana kao i balticke zemlje uskoro…..vrlo dobari strateski potezi Putina. Vrlo dobri
A jednog dana kad idioti skuze da im poslovanje sa USrA donosi samo propast i dodju ponizno pred Putina (ili mu nasljednika), lako se obnovi infrastruktura!

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI