Evropa je u “predratnoj eri”

34 komentara

Evropa je ušla u “predratnu eru” u kojoj je svaki scenario moguć i ratna opasnost više nije stvar prošlosti, rekao je poljski premijer Donald Tusk u intervjuu za evropske medije u petak.

Tusk je upitan da li je rat neizbježan u svjetlu nedavnih primjedbi brojnih zapadnih političara o tome da Rusija potencijalno napada NATO. Odgovorio je da je “moguć bukvalno svaki scenario”.

“Ne želim nikoga da plašim, ali rat više nije stvar prošlosti. To je stvarno i zapravo je počelo prije više od dvije godine”, rekao je Tusk. “Razumijem da će zvučati porazno, posebno za mlađe generacije, ali moramo se psihički pripremiti za dolazak nove ere. Nalazimo se u predratnoj eri. Ne pretjerujem.”

Poljski premijer je dodao da Zapad treba da učini sve da Kijevu obezbedi opremu i municiju, jer je svet sada u najkritičnijem trenutku od kraja Drugog svetskog rata. “Sljedeće dvije godine će odlučiti o svemu”, rekao je Tusk, dodajući da ako blok ne obezbijedi dovoljno oružja Ukrajini i ona bude poražena, “niko u Evropi se neće moći osjećati sigurnim”.

Pozivajući na negovanje “transatlantskih veza” bez obzira na to ko je sljedeći američki predsjednik, Tusk je tvrdio da bi EU trebala biti nezavisnija od NATO-a i samodovoljna u smislu odbrane.

“Bit ćemo privlačniji partner za Sjedinjene Države ako budemo samodovoljniji u odbrani”, rekao je.

Tvrdnje zapadnih zvaničnika da Rusija može napasti NATO su “glupost”, izjavio je u srijedu predsjednik Vladimir Putin. Napomenuo je da su pristalice Kijeva pokušale prikupiti podršku za dodatnu pomoć tvrdnjom da Rusija neće stati ako Ukrajina bude poražena na bojnom polju.

Američki “sateliti” u istočnoj Evropi nemaju razloga za strah, rekao je Putin. Razgovor o potencijalnom ruskom napadu na Poljsku, Češku Republiku ili baltičke države samo je propaganda vlada koje nastoje uplašiti svoje građane “kako bi izvukli dodatne troškove od ljudi, kako bi ih natjerali da nose ovaj teret na svojim plećima”, dodao je.

Donald TuskNATOPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
30 dana prije

Ispustena je glavna recenica:

Туск:

„Знам да ће ово звучати катастрофално, посебно за људе млађе генерације, али морамо се помирити са доласком нове ере. Не претерујем.
Најалармантније је сада да је буквално сваки сценарио могућ. Такву ситуацију нисмо доживели од 1945. године“.

Обратите пажњу да су за овог Пољака тешка времена наступила 1945, а не 1939.

tihobl
30 dana prije

Извршни директор ДТЕК-а Дмитриј Сахарук:
“Две највеће станице су 22. марта претрпеле вероватно највећу штету у целом рату. Штавише, за разлику од претходних периода, прошле зиме, прецизност ракета је невероватна: погађају у метар. Ако је раније било 100 метара, 200, 300, сада погађају унутар једног метра.”

tihobl
30 dana prije

Украјински новинар Јуриј Бутусов рекао је да се испоставило да је програм који је најавила администрација Зеленског за снабдевање Оружаних снага Украјине са милион дронова, био фикција и параван за корупционашку шему великих размера.
У ствари, Оружане снаге Украјине добијају само 5% од обећаних залиха дронова, напомиње Бутусов. 

tihobl
30 dana prije

Светлана Тихановскаја објавила је да ће ускоро почети са издавањем НОВОГ “ПАСОША БЈЕЛОРУСИЈЕ на бјелоруском (ћир и лат) и енглеском, не и на РУСКОМ на коме у Бјелорусији говори БУКВАЛНО 100% популације.

Josip
30 dana prije

Kako su se takove konjine uopce popele do vlada europskih clanica? Medu njima se vise ne zna tko je glup a tko gluplji?

anik
30 dana prije

NATO zemlje nemaju ni industrijskog potenciala da prave dovoljno municije. Fabrike se počinju praviti sada. Šta če oni? Trebat če 5-10 godina da naprave neku armiju koja može ratovati protiv Rusije sa industrijskom podrškom. Za nešto godina ratovanja.

Grdi
30 dana prije

Idioti kao sto je ovaj Tusk uvalili ne samo svoju zemlju nego i cijelu europu u go*no sa svojom mrznjom i antiruskom politikom i sada pune gace sto ce im rusi napraviti kad jednom zavrse sa ukrajinom. Tusk i EU/USA kompanija dobro znaju da su oni krivi za tragediju u ukrajini …..

Dante
30 dana prije

sve budala do budale
i tako od pamtivijeka….

roberto
30 dana prije

Još jedna uzgojena,indoktrinirana osoba..
Nema izašao je ko i svi oni iz ergele kretena..heheh
Samo svi bi oni tuđim ku–gloginje mlatili(svoj valjda ni nemaju)..

Ali ne bu išlo ;););)..ajmo pjesma..

Letovanić,Letovanić,
Selo Pokraj,
Kupeeeeeeeeeeeeee…..

Schwarze Hunderte
30 dana prije

Ja … Muški dižite ruke …Ženske … Noge … Gotov rat .

Max
30 dana prije

Pripremaju javnost za rat.

Voltaire
29 dana prije

Decko smiri hormone da ne odemo u 3PM. 🙂

goran
29 dana prije

samo ti tusk ratuj,ali nećeš preko mojih ledja

Ico
28 dana prije

Tusk je korumpirani šarlatan

Ico
28 dana prije

Tusk je korisni idiot.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI