EU osudila Rusiju za trovanje Skipala – Juncker: Ipak nam trebaju kanali komunikacije

Eu Rusija Otrov Novicok
99 komentara

Mediji su prenijeli vijest kako je Europska unija, nakon dvodnevnog summita u Bruxellesu, nakon što su se europski čelnici suglasili da je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna za napad nervnim otrovom u Velikoj Britaniji.

U zajedničkoj izjavi nakon Europsko vijeće je priopćilo da nema “drugog vjerojatnog objašnjenja” osim onoga da je za napad odgovorna Rusija.

Europska unija je uvučena je u antirusku kampanju koju potiču London i Washington kako bi se stvorio razdor između Moskve i EU, objavilo je u petak rusko Ministarstvo vanjskih poslova. Moskva žali što su čelnici EU podržali britanski stav, a jedino objašnjenje za tu podršku vide u nastojanju da pomognu britanskoj premijerki Theresi May da izađe iz teške situacije, stoji u priopćenju.

Britanska premijerka je rekla je da je trovanje u Salisburyju “dio obrasca ruske agresije protiv Europe”, iako Moskva nudi suradnju, traži dokaze i na temelju nepotvrđenih i neprovjerenih informacija ne želi prihvatiti odgovornost za napad na bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kći Juliju od 4. ožujka.
Kremlj je priopćio da žali zbog odluke EU o povlačenju veleposlanika, što je izjavio Putinov tajnik za tisak Dmitrij Peskov, koji je dodao da je ova odluka donesena isključivo na temelju pretpostavki.

Europska unija je službeno rekla kako je pozvala svog veleposlanika iz Moskve “zbog konzultacija”, što nije konačna potvrda prekida veza s Rusijom.

kremlj
FOTO: Kremlj

“Solidarno stojimo uz Veliku Britaniju suočeni s ovim ozbiljnim izazovom našoj zajedničkoj sigurnosti”, stoji u izjavi Europskog vijeća koje je o napadu na Skripala raspravljalo u Bruxellesu do kasnu u noć.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da su europski čelnici suglasni da treba poduzeti zajedničke korake, “uključujući daljnje mjere”. Grčki premijer Alexis Tsipras je rekao da EU treba pokazati solidarnost s Britanijom, “ali EU u isto vrijeme mora biti odgovorna kada se napad pripisuje nekoj državi”.

Predsjednica Litve Daria Grybauskaite je najavila da će njezina zemlja protjerati ruske diplomate kao što je to učinila i Velika Britanija, što je ranije rekla i Poljska, ali ako se postigne konsenzus unutar EU.

Mjeru povlačenje svojih veleposlanika razmatraju još neke zemlje, a hrvatski državni vrh će u ponedjeljak razgovarati o tome kako se postaviti prema Moskvi. Spomenimo da hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kao da nije uskladila vanjsku politiku s vladom i Ministarstvom vanjskih poslova i upravo u ovom trenutku je u Hrvatsku u službeni posjet pozvala ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Die Welt: Ovo je diplomatska pobjeda Londona

London - most
FOTO: Ilustracija London

Njemački Die Welt piše kako je EU na summitu u Bruxellesu odlučno stala na stranu Britanaca i odlučila za rješenje povlačenja svog predstavnika iz Moskve na konzultacije. Sudionici summita nisu pronašli “drugo uvjerljivo objašnjenje” i proglasili su Rusiju odgovornom za pokušaj ubojstva Skripala i njegove kćeri u Salisburyju. “Jednoglasna izjava 28 država EU nije ništa više od diplomatskog uspjeha Londona”, navodi njemački list.

“Kako bi pokazala svoju odlučnost, EU je povukla na konzultacije svog veleposlanika iz Moskve, a njemačka kancelarka Angela Merkel je čak izjavila da jednostavna osuda Rusija još nije gotova i obećala da će, ako bude potrebno, poduzeti nove mjere”, piše Die Welt.

Štoviše, neke zemlje članice EU sada planiraju protjerivanje ruskih diplomata i povlačenje svojih predstavnika iz Ruske Federacije. Na primjer, Francuska i Litva su na summitu u Bruxellesu jasno dali do znanja da su spremni poduzeti ovaj korak. Jednoglasna izjava 28 zemalja Europske unije je diplomatski uspjeh Velike Britanije, koja je inzistirala na najoštrijoj osudi Rusije”, kaže Die Welt.

“London i britanska premijerka Theresa May su, naravno, pozdravili odluku sudionika summita u Bruxellesu”, zaključuje Die Welt.

“Reakcija čelnika EU dokazuje da se zapadne zemlje drže zajedno kako bi obranile svoje vrijednosti pred ruskom prijetnjom”, rekla je britanska premijerka Theresa May.

TASS: Nitko nije ni raspravljao o britanskim argumentima

TASS javlja kako čelnici EU na summitu u Bruxellesu uopće nisu analizirali bit londonskih argumenata o mogućoj  odgovornosti Rusije za incident s trovanjem Skripala. Za rusku agenciju je to potvrdio jedan od sudionika sastanka.

“Premijerka Velike Britanije je navela britansku procjenu o napadu u Salisbury i nije bilo razgovora i argumentima, kao i mogućim političkim posljedicama donošenja ove odluke, nego se odmah prešlo na izradu teksta završne izjave”,  rekao je diplomat.

“Analiza predstavljenih argumenata nije provedena”, odgovorio je u kratkom razgovoru za rusku agenciju.

Čelnik Europskog vijeća Donald Tusk nije rekao točan broj zemalja EU koje bi se na nacionalnoj razini mogle odlučiti na poduzimanje diplomatskih mjera protiv Ruske Federacije zbog incidenta u Salisburyju.

“Više od jedne zemlje, ali ne mislim da će to biti cijela Europska unija”, rekao je Donald Tusk novinarima.

Letonija je upravo priopćila kako planira protjerati nekoliko ruskih diplomata, na što je Moskva obećala “odlučan odgovor”.

Jean-Claude Juncker. Ovo je osuda samo jednog čina i  Europska unija treba kanal dijalog s Moskvom.

Angela Merkel - Donald Tusk
FOTO: Angela Merkel i Donald Tusk

Čelnik Europske komisije Jean-Claude Juncker je izjavio kako, unatoč jednoglasnoj osudi Rusije zemalja Europske unije zbog incidenta u Salisbury, Europska unija treba kanal dijalog s Moskvom.

“Sve zemlje su izrazili potporu Britaniji, ali je tu i spremnost za poboljšanje odnosa s Ruskom Federacijom. Tu nema nikakvog proturječja i mi osuđujemo pojedina djela, ali trebamo kanal dijaloga s Ruskom Federacijom i nastaviti komunikaciju o nizu pitanja”, rekao je Juncker na konferenciji za novinare u petak.

Ruski predsjednik  Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da su optužbe protiv Rusije za sudjelovanje u trovanju Skripala obična glupost, jer nitko ne bi dopustio takvo nešto, pogotovo uoči predsjedničkih izbora i održavanja Svjetskog nogometnog prvenstva. Putin je istaknuo kako Rusija nema kemijsko oružje i ono je uništeno pod nadzorom međunarodnih promatrača. Također je rekao da je Rusija spremna surađivati u istrazi o trovanju Skripala, ali da za takvo što treba biti zainteresirana i druga strana.

Čelnici EU su na summitu u Bruxellesu rekao kako su osudu donijeli zbog nedostatka bilo kojeg drugog prihvatljivog objašnjenja i slažu se s procjenom britanske vlade o “vrlo vjerojatnoj” odgovornosti Ruske Federacije za trovanje na engleskom teritoriju u Salisburyu. Sudionici summita su se dogovorili kako će “koordinirati odluke koje treba poduzeti u svjetlu odgovora ruskih vlasti”.

Donald Tuskkolinda grabar-kitarovićKremlj
Pretplatiti se
Obavijesti o
99 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tuf
6 godine prije

Da pogadjam… U pozadini je EU ovakvu podrsku uvjetovala postepenim odustajanjem od Brexita ?

belay
6 godine prije

Sta bi sa onim temeljom demokracije ” nisi kriv dok se ne dokaze suprotno “!

Našili
6 godine prije

ovo je prakticki nadrealno teatar apsurda izgleda kao igrani film da covjek ne povjeruje da se odrasli ljudi mogu ovako neodgovorno ponašati dovodeci cijelo covjecanstvo na rub nestanka igrajuci bolesni ples na rubu atomskog rata

Neko ime
6 godine prije

Rusi bi im trebali reci “Kad ste vec pozvali veleposlanika i zadrzite si ga tamo”.

Sinisa
6 godine prije

Rekoh ja lijepo juce….na zapadu nema normalnog politicara;previse je ovo ozbiljno da se ovako igraju,ili su ludi ili imaju nesto ali sumnjam da ista imaj i da ce se ponoviti slucaj onog aviona….nema dokaza ali Rusija je “kriva”.

Barba
6 godine prije

Što kaže na ovo sve Plenky von Anemija?

shumadinac
6 godine prije

Evropskoj Uniji treba komunikacija sa Rusijom – posebno cevna?

Ivo Lola
6 godine prije

Ovo je nonsens i vrhunac shizofrene politike EU koja nas vuče u katastrofu. Zapadna elita po ko zna koji put izmišlja nam neprijatelja kako bi naš opravdani bijes prema njima, usmjerili na nekog drugog, bilo koga, pa i nevinog. Nije prvi put da netko započninje ratove pod false flag operacijama.

Duki
6 godine prije

Putine ! Drhti!! U ponedjeljak ti stiže STAV!! sa Pantovčaka ! Gotovo je ,proša je i ovi kurbin pir !
Bože,bože, čuje li on sebe?? I to u 6 ujutro !
A neki dan sam rekao da će rusko-engleski Spy
Ili postati fikus ili će dobiti “dva metra bez geometra” izgleda fikus!
Rusi su krivi !! Zašto ? Drug sudac ?eto zato !to ti ne razumiješ!! Demokratski nema što ???

Surov
6 godine prije

Eto vjerujem vam,ali da nam ipak pokažete kakav neoboriv dokaz da je Rusija – Putin otrovao tog isluženog dvostrukog špijuna ?

Ivo
6 godine prije

Ovo je sasvim logično, u pozadini svega je američki interes da smanji trgovinu EU sa Rusijom i sam uleti u kombinaciju, prvenstveno s plinom. Na ovaj način, nakon što su svi ‘čelnici’, tj. marionete ucijenjeni ili podmićeni da glasuju u skladu s usa naputkom, postaviće se logično pitanje: kako možete trgovati sa onima koji vas truju? Kupujte naš plin i ostalo.

Svi znaju da je u pitanju farsa, i samo odrađuju svoje dodijeljene uloge. Jedina mala razlika je što se marionete iz većih zemalja, tipa njemačka, francuska i sl.nazovu telefonski od strane američkog ambasadora i kaže im se što im je činiti, dok plenkija i ostale sitne vazale nazove portir iz američke ambasade i kaže im da se momentalno nacrtaju na porti i pokupe papirić s uputama.

Nena
6 godine prije

Oprostite ali povraća mi se.
Što se to mora desiti da istina izadje na vidjelo i pravda pobijedi?

tabula
6 godine prije

Sjećam se da je onomad “slobodni svijet” kritikzirao ove iza “željezne zavjese” da pojedinac može pokazati prstom na nekoga i taj pokazani biva uhićen, optužen i osuđen. Ovih dana sam shvatio da je zapad te kritike slao iz čisto praktičnih razloga. Zašto gubiti vrijeme na nekakve glupe procedure kao što su: pokazivanje prstom, pa hapšenje, pa tužba, pa osuda, kad se to može učiniti daleko brže i efikasnije, kao što je to učinila gđa. Theresa May, premijerka GB, jedne od zemalja stubova demokracije. Ona je da ne bi dangubila, jednostavno uperila prst, optužila i osudila uz gromoglasni aplauz drugih zapadnih demokracija i njihovih “vrijednosti”. Moram priznati da sam i ja ostao prilično zatečen ovakvom “demokratskom” metodom dokazivanja istine, pa se sve više pitam, a na kojoj je to strani i šta predstavlja ta “željezna zavjesa”…?

Balad
6 godine prije

Najpouzdanij kanal za komunikaciju koji bi spasio svijet budala i propasti, je – pobacati sve to u kanalizaciju, poput otpadnih voda! 🙂 🙂 🙂

Trubadur
6 godine prije

Po čemu se vidi, da je to ozbiljna stvar… Ako se sečate, Macron je prvog dana doslovce rekao, , kad su ga pitali u vezi trovanja, da se ne bavi političkim iluzijama… Sledeči dan, je nuklearna sila, stalna članica saveta bezbednosti okrenula svoj stav za 180 stepeni… Šta se dogodilo Macronu u međuvremenu iz prvog na drugi dan..??

Arkaj
6 godine prije

Već sam ovo komentirao na advanceu ali ponavljanje je majka znanja. Dokazi se ne predočuju javnosti jer ih nema. Da ih ima vrištali bi s naslovnih strana masovnih medija i u specijalnim emisijama svih TV kanala. Svim evropskim šupcima, uključujući Plenkovića, dokazi se ne predočuju jer ih nema i jer nisu ni potrebni za bilo kakvu raspravu ako je poznato mišljenje gazde s druge strane atlantske bare. Priča o EU jedinstvu na takvim temeljima pokazuje potpunu nesposobnost EU da se predstavi kao zaseban politički faktor. Naime svaki organizam da bi bio funkcionalan mora imati glavu i sposobnos donošenja odluka u vlastitom interesu a EU to nema. To je samo hrpa ovaca koje čoban vodi gdje hoće a GB je pas koji mu u tome pomaže. Jasno da je ova slika pojednostavljenje stvarnosti jer u svakoj državi postoje političke snage koje žele vlast i imaju različite ideje kako vladati, ali ako… Čitaj više »

Tomica
6 godine prije

Mene interesira, postoji li neki međunarodni sud gdje možeš tužiti drugu državu za klevetu tj. ozbiljne optužbe bez dokaza te tražiti nadoknadu za narušavanje ugleda i ekonomsku štetu nastalu tim optužbama?
Nema druge nego na zimu kad počnu prvi mrazevi, objaviti da je od strane VB, u Rusiji otrovan dvostruki špijun te im dati ultimatum da za 24 sata objasne kako su to i zašto uradili. U protivnom, ako ne daju prihvatljivo objašnjenje, uvesti sankcije i njima i svima koji imaju ekonomske odnose s njima, u vidu obustave isporuke plina.
Ovo se više ne zna ko je luđi i kako ti političari opstaju na vlasti sa ovakvim idiotlucima.

kanncer
6 godine prije

Vrlo vjerojatno je bilo i u Iraku bez dokaza – tisuće žrtava anglosaksonaca, pravi kršćani…

palermo
6 godine prije

Kao što sam već rekao država koja de facto nije više članica EU-a, nameće svoje želje EU-u, u svezi i glede nekog lijevog špiclova koji je izdao vlastitu domovinu (ja čak sumnjam da je on zapravo nastavio raditi za Ruse jer je redovno dolazio u rusko veleposlanstvo u Londonu, nije mu ukinuto niti rusko državljanstvo…) i radio je za MI6. Znači nije radio za Hrvatsku, niti Poljsku, niti Litvu…, e ali ti će krumpiraši poduzimati nešto što nema vezes njima. Navršava se 15-godišnjica agresije na Irak, jer je eto sekularni diktator Sadam “vrlo vjerojatno” imao veze sa vehabijskim klericima (Al Qaidom), i “vrlo vjerojatno” je imao oružje za masovno uništenje. I nakon 15 godina opet ista priča, “vrlo vjerojatno”, ali što je najblesavije, takva spika za većinu, inače maloumne, javnosti prolazi. Samo naravno današnja Rusija nije tadašnji Irak, i ovo je sve što za sada Sotone mogu napraviti. Ali u… Čitaj više »

Ivica tz
6 godine prije

Pa zar eu ljepotani stvarno misle da smo svi budale. Ovo sta rade to nema ni u filmovima.pozdrav za sve ljude koji su realni i vide pravu istinu sta se desava.

Stephen
6 godine prije

Englezi su napali Sadama zbog bojnih otrova (čitaj nafte) Blaira & Co, zatim svakodnevno optužuju Bašara Sirijskog predsjednika i sad Putina zbog kemikalija, stvarno su glupi i oni koji im vjeruju u te priče, kaj malo ne promijene storry ova postaje otrcana ??!!XX

Zagor
6 godine prije

Sutra će “vrlo vjerojatno” padati krampovi umjesto kiše.

Miller
6 godine prije

Ovo je upravo ono sto Amerima i Engleskoj treba. Ovo nije direktan vojni sukob vec izopcenje….i to prije vec se Rusija sama odvoji od EU tj jos uvijek joj ta EU treba. A i ujedno ovo je upzorenje Turcima i jos nekim rusofilskim drzavama da mogu dobiti po dzepu.

eu zdravlje
6 godine prije

Da rusi imaju volje i hrabrosti mogli bi pustit informacije od kojih bi se dobro uzdrmala eu i amerika . Ali to im nije u interesu ocito. Dokaze o 9/11. Sastav chemtrailsa i trovnje tla,zraka i citave i eurpe. Dokaze o stetnosti gmo hrane i cjepiva. Imaju brte dokaza o trovanju koliko oce

Baba
6 godine prije

Pa rekli su demonkrati nedavno “Sjeverni tok 2 se mora po svaku cijenu spriječiti”…i sad riječi sprovode u djelo.

onaj najgl.....veći Dalton
6 godine prije

EU je samo deklarativno podržala V. Britaniju. Poljska i baltički patuljci iz poznatih razloga prvi uskaču u britansko kolo i na tome će ostati.
Zar netko zaista vjeruje da će Njemačka protjerati ruskog veleposlanika ili povući svoga iz Moskve. I to zbog britansko – američke obavještajne igre. Koja je između ostalog bila potrebna Terezi Mej da se prikaže na unutarnjem planu kao nova ”Željezna lejdi”, jer joj je pozicija sve slabija. A gospođa traži podršku od EU sa kojom ima i tek će imati vrašku borbu oko Breksita.
Ovaj put Englezi su se prekombinirali. Pragmatični Nijemci sigurno neće ići protiv svojih interesa za ljubav svojih ”omiljenih saveznika” Engleza.
Jedino je pitanje šta će napraviti ova hrvatska hrpa jada, koja na račun hrvatskih državnih interesa promiče svoje osobne EU birokratske ambicije.

Dobagan Rogić
6 godine prije

A ja mislio da samo Njemačka ima Prdibabu.

davor
6 godine prije

Ian Fleming i dalje dominira majmunčadi sa europskog poluotoka

Tomica
6 godine prije

Danas u Trebesu teroristički napad, Merkel i Macron: “Britanija nam je dostavila dokaze… Povlačenje EU ambasadora iz Moskve nije dovoljno, trebamo poduzeti dodatne akcije”

prorok
6 godine prije

Nikad u istoriji Evrope nije postojala ovakva banda .Mozda nekada za vrijeme Tomás de Torquemade.Osudivanje na osnovu vjerovatnoce i nekih indicija.Opste je poznato da je Mirzajanov koji radi za americku vladu davno otkrio formulu Novicoka,a kome odgovara trovanje iscijedenog spijuna zna se.

Zadranin
6 godine prije

Danas se raspravljam s jednim frendom: e jesi vidio kako Rusi otrovali onog svog bivšeg špijuna u Britaniji? Ja njemu: nisam vidio.. a ti si bio tamo, vidio kad ga otrovalo? Frend: o čemu ti to, pa naravno da nisam bio tamo, ali rekli su britanci da su sigurni da su rusi. Ja: po čemu su sigurni da su rusi? Frend: pa otrov koji je korišten je ruski i samo ga oni znaju proizvesti. Ja (pljuc, mamu ti, tu sam te čeka): A jesi zna da tvorac tog navodnog otrova živi u SAD-u, i da je davno javno obznanio formulu za napravit taj navodni otrov? Frend: (muči, ništa ne govori po minute, bit će mu mozak blokira) a kako onda ovi tvrde da su rusi krivi? Ja: zanimljivo pitanje.. ko je na gubitku, a ko na profitu da se optuži ruse? Što se želi postići s ovim optužbama? E tu… Čitaj više »

Sasa S
6 godine prije

Copor malih lajavih kerica protiv belog mede…zbijaju redove ,znak frustracije i straha.Da nije smesno bilo bi jadno…ispade Engleska najveci poligon na svetu za testiranja nervnih i ostalih bojnih otrova na svetu.A zrtve ,rus do rusa…duplo korisno.Nekad smo se divili toj imperiji a danas su zalosni.

Ive
6 godine prije

I sam Herr Gebels bi ispao dilatant u usporedbi sa propagandnim tandemom Johnosn – May.
Umijesto vjerojatno i vrlo vjerojatno dajte dokaze pa da narod cijele Evrope izadje na ulice i demonstracije protiv trovaca ma tko on bio. Samo nemojte fabricirati dokaze kao za trostruko samoubisto dr. Davida Kelly.
Britanci su inace poznati smutljivci kada je politika u pitanju laz i prevara je normalna pojava, a nasli na potporu kod onih koji su inace poznata antiruska grupa primitivnih kao sto je poljak Donald Tusk, unisljena velicina bez pokrica.

EU dismr
6 godine prije

EU smrdi

Ive
6 godine prije

Zasto se komentari BRISU??????

Bruno
6 godine prije

Ovo je samo cirkus, ništa više. Jadni europski narodi kada vide tko im je politička “elita”. Kako su Amerikanci ove likove pretvorili u zombije bez mozga, pitam se. Nazirem odgovor, ali ne da mi se ovdje pisati. Ovakvo jednoumlje u gluposti, pa ovo je danas puno gore jednoumlje nego kod komunističkih partija nekada. Samo, problem je da gdje svi misle isto, tu ne misli nitko.

mmne
6 godine prije

sorry error!

Nagard
6 godine prije

Jos kad bi rusija bila balkan juzna amerika i afrika pa da nju zanima necije misljenje nego mlacenje prazne slame od strane eu .velika zemlja vojna nuklearna sila pa ko ima m… Nek dirne to su samo igrokazi lako je biti sila nad nejakim nad jakim ne ide to tako

m.ivanisevic
6 godine prije

Da sam na mjestu V.V. Putina odmah bi protjerao sve Litavske diplomate iz Moskve.

Domba
6 godine prije

Kako samo unose nemir…i traze razloge da se svi okome na Rusiju.Nasla se Engleska nekoga osudjivat…malo su njihove tajne sluzbe tajnih sranja napravile..zajedno sa americkim.Rusija i Kina se uzdizu to njih zabrinjava.Da nema Rusa i Kineza pa ovi bi kolonizirali cijeli zemaljsku kuglu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI