Poljska bi mogla provesti referendum o izlasku iz EU zbog diktata Bruxellesa

Poljska zastava
28 komentara

Ako Poljska prestane primati sredstva iz Europske unije, može poduzeti korake za izlazak iz EU, izjavio predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk. Prema Tusku, vladajuća stranka ne vidi nikakvih prednosti u ostanku Poljske u EU, ako zemlja i dalje ne bude dobivala sredstva, piše The Telegraph. Istaknuo je da sve dok poljska strana i dalje bude dobivala sredstva iz Europske unije, za Poljsku “igra vrijedi”.

“Dakle, ja vrlo lako mogu zamisliti situaciju kada će Poljska biti među zemljama koje ulažu u Europsku uniju, a da poljska vlada odluči da je vrijeme zapitati ljude žele li i dalje svoju zemlju u Europskoj uniji. I onda će vlasti učiniti sve kako bi Poljake uvjerile da je vrijeme da se oprostimo od članstva u EU”, dodao je Donald Tusk.

Naglasio je “kako se u Bruxellesu i dalje nadaju da će Poljska i dalje ostati u Europskoj uniji”.

Što je “zgriješila” Poljska?

Podsjetimo da je 20. prosinca 2017. Europska komisija pokrenula mehanizam za primjenu sankcija protiv Poljske.

Europska komisija je preporučila da Vijeće EU oduzme Poljskoj pravo glasa, jer smatra da su nove zakonodavne inicijative Varšave katastrofalne po neovisnost poljskog pravosudnog sustava. Poljaci od 20. prosinca imaju tri mjeseca da odbiju provesti željene izmjene zakona.

Međutim, predsjednik zemlje Andrzej Duda je izjavio kako je odlučio potpisati dokument o reformi, čiji je sporni dio da parlamenti i Ministarstvo pravosuđa nadziru imenovanje sudaca.

Stručnjaci su razgovarali o vjerojatnosti da Vijeće EU sankcionira Poljsku i koliko daleko može doći novi politički sukob unutar Europe.

Prvo je Europska komisija zaprijetila je Poljskoj sankcijama u obliku oduzimanja glasa u Vijeću Europske unije, jer Poljska navodno “ugrožava neovisnost pravosuđa”.

“Usprkos stalnim pokušajima tijekom protekle dvije godine da s poljskim vlastima uspostavimo konstruktivan dijalog, Europska komisija je zaključila da postoji jasna opasnost od ozbiljnog kršenja vladavine prava u Poljskoj. S tim u vezi, Komisija poziva Vijeće EU da donese odluku u skladu s člankom 7. Ugovora o Europskoj uniji”, navodi se u internetskoj stranici Europske komisije.

Vijeće Europe
FOTO: Vijeće Europe

Prema ovom članku, Vijeće EU može ograničiti prava zemlje članice, ako njezini postupci prijete kršenju zajedničkih vrijednosti Europske unije.

Ovo je prvi put da se protiv jedne zemlje primjenjuje članak 7. Ugovora o Europskoj uniji.

Europska komisija tvrdi kako reforma pravosuđa u Poljskoj potkopava neovisnost i legitimitet Ustavnog suda, koji zemlji više ne može jamčiti  učinkovitu kontrolu ustavnosti. Dakle, sudstvo u zemlji bi bilo pod punom političkom kontrolom vladajućih krugova, tvrdi Bruxelles.

Kako bi pokušala popraviti situacija, Europska komisija je poljskim vlastima dala rok od tri mjeseca da ukinu usvojene izmjene i odustanu od reformi. Poljska je dobila upute za djelovanje i niz preporuka, već četvrti put.

Varšavi se preporučuje da izmijeniti zakone o pravosudnom sustavu, oduzme predsjedniku pravo na produženje mandata sudaca vrhovnog suda i mjeru koja mu omogućava preispitivanje odluka donesenih prije nekoliko godina.

Osim toga, Europska komisija se namjerava žaliti Europskom sudu i zbog razlike u dobi umirovljenja, za žene 60 godina i muškarce 65 godina, čime se u Poljskoj “krši zakonodavstvo EU”.  Povjerenstvo EU će raspravljati o ovlastima poljskog Ministarstva pravosuđa, kako bi se produžili mandati sudaca kada steknu dob za odlazak u mirovinu.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans je rekao da je spreman preispitati svoju odluku o sankcijama, ako Varšava ispuni sve zahtjeve Bruxellesa.

Poljska ne popušta

Poljska

Poljska se odmah žalila na ove mjere,  posebno zbog pokretanja postupka predviđenog u članku 7. Ugovora o EU.

Usprkos prijetnjama, predsjednik zemlje Andrzej Duda je rekao da će svejedno potpisati kontroverzne zakone o reformi pravosuđa .

“Želim vas obavijestiti da sam donio odluku. To su predsjednički nacrti zakona. Odlučio sam ih potpisati”, rekao je Andrzej Duda krajem prosinca.

Prije toga dokument je odobrio parlament, koji je tijekom rasprave napravio značajne ustupke, što nije ublažilo kritike oporbe.

Stručnjaci različito procjenjuju situaciju. Neki vjeruju da nikakve sankcije neće prisiliti vlasti u Varšavi da odustanu od planiranih odluka, iako bi oduzimanje glasa u Vijeću EU bio ozbiljan udarac.

Poljska bi tako izgubila priliku da brani svoje stavove. Ali se čini da se Poljaci ne boje i neće odustati. Poljski vladajuća stranka je revolucionarnog ideološkog tipa. Po njihovom mišljenju, sve što se događa samo potvrđuje njihov stav da štite interese Poljske, a Bruxelles ih zbog toga kažnjava.

Oni koji su upućeni u stanje u Poljskoj se nadaju da će pitanje uvođenja sankcija protiv Poljske trajati što dulje i da će biti odgođeno, najvjerojatnije pod utjecajem predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska.

Prema Bruxellesu, poljski Ustavni sud je do sada doista bio neovisan i sudstvo je biralo suce. Sada ih odobrava ministar pravosuđa, to jest vladajuća stranka.

EU je već poslala dvije komisije da razjasni ovo pitanje i dugo prijetila sankcija, koje su već mogle biti usvojene da u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća nije bio Donald Tusk. Istina, on je predstavnik oporbe i glavni neprijatelj poljskih vlasti, ali je još uvijek Poljak i nije zainteresiran da ovo pitanje ode u krajnost.

U Europskoj uniji se nešto slično nikada nije dogodilo i nijedna zemlja nije bila lišena prava glasa. Ovo će biti loše po imidž Poljske, jer svi podupiru Europsku komisiju koja tvrdi kako postoje određeni nedostaci u demokratskom sustavu zemlje. Ako se usvoje sankcije, to za Bruxelles znači da Poljska više nije zemlja sa standardima kao ostale članice EU.

Jean Claude Juncker
FOTO: Jean Claude Juncker

Ali ovdje još uvijek govorimo o sankcijama uskraćivanja prava glasa, što je već previše za Poljake. Čak je i u tom scenariju mnogima teško zamisliti da će Europska komisija ići do kraja, jer se Poljska aktivno razvija i pokušava preuzeti ulogu odlazeće Velike Britanije.

Međutim, sada govorimo i o uskraćivanju isplate sredstava Poljskoj iz zajedničke blagajne, koju Varšava puni kao i sve ostale zemlje članice Europske unije. Ovo uvelike mijenja situaciju i Tuskovi strahovi da bi aktualna vlast mogla raspisati referendum o članstvu Poljske u Europskoj uniji su opravdani.

“Za vladajuću stranku se korist od Europske unije svodi na platnu bilancu, uz potpuno nepoštivanje drugih pogodnosti, kao što su zajedničko tržište, pravni poredak i zajamčena sigurnost”, rekao je Tusk za tjedniku Tygodnik Powszechny.

“U slučaju gubitka sredstava, aktualna vlada će od Poljaka tražiti da se izjasne o članstvu Poljske u EU, a potom će naporno raditi da se zemlja oprosti od članstva”, dodao je Donald Tusk.

Ovaj tjedan je novi poljski premijer Mateusz Morawiecki u velikom preustroju vlade izbacio svoje ministre obrane i vanjskih poslova i susreo se s predsjednikom Europske komisije, Jean-Claudeom Junckerom, navodno u želji da vladajuća stranka Poljske smiri napetosti u odnosima s Europskom komisijom. Poljska će teško popustiti pred pritiskom, a odlazak još jedne velike zemlje iz Europske unije bi definitivno označio kraj EU ili podjelu na istočni i zapadni blok.

Donald TuskEuropska komisijaSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Umpah Pah
6 godine prije

Pa kud ce sad izlaziti u sred zime,a ako izadju kome ce odmah uci i u koji dio politickog tijela?

Mercury
6 godine prije

A zašto mi nismo pod sankcijama? Nama je ustavni sud marioneta HDZ/SDP.

tuf
6 godine prije

“neovisnost i legitimitet Ustavnog suda” – lijepo zvuci, u praksi se sudstvo postavlja pod kontrolu viseg tijela, u ovom slucaju EU. Alternativni primjer blizi nama: “neovisnost” HNB-a.

mars
6 godine prije

Dok vladajuće političko-poslovne strukture pojedinih cjelina, koje zajedno čine jednu veću cjelinu, vide i imaju interes u svojoj pripadnosti toj većoj cjelini, dotle će i trajati njihova ljubav, vjernost (i na sva usta zagovaranje) prema njoj. Kada ustoličena upravljačka struktura te veće cjeline vremenom izgubi kompas, postane sama sebi dovoljna i smetne s uma da je tu kako bi zadovoljila interese svojih sastavnih djelova, pa počne gledati samo svoje interese zanemarujući interese svojih sastavnih cjelina, neminovno dolazi i do njenog raspada. Tada vladajuće političko-poslovne strukture pojedinačnih cjelina, te njihovi medijski poslanici vrlo brzo mjenjaju dresove i priču, pa iz neprikosnovenih čuvara, postaju rušitelji veće cjeline, a običnom puku, kako to već i biva, – “od šake do lakta” – i ostavljeno mu je da se sam snalazi u novonastalim okolnostima koje su drastično različite od onih u kojem je dotada živio i za koje su mu govorili “da je to… Čitaj više »

Mirko i Slavko
6 godine prije

Ako sam dobro shvatio elite se boje da bi Poljaci bezobrazno mogli zaključiti da im ne treba EU koja će ih čerupati. Sram ih bilo, nitkovi.

Nisam ljubitelj poljske politike konfrontacije s Rusijom, ali poljska politika barem ima kičmu i ne dozvoljava evropskim pederoliberalima da im diktiraju pravila u vlastitoj kući.

Đuka Fićuka
6 godine prije

Neovisnost i legitimitet Europske Komisije ciji se clanovi ne biraju na izborima, nego se postavljaju iz mračnih centara moći.

Sinisa
6 godine prije

U praksi,u BIH Visoki sudski savjet BiH je bukvalno ne kontrolisan,sam sebe odredjuje,sam sebi plate odredjuje,nikome ne odvovaranikome ne predstavlna rezultate svoga rada,troskove ne pravda a sve to mi placamo..Ustavni sud sam donose presedane i ne postuje Ustav,bukvalna anarhija u kojoj su te sudije van zakona i sistema kojima ama bas niko nista ne moze.
Elem zelim reci…ovi pijanci iz Brisela unistise Evropsku uniju,tamo je bolje ne biti.

Weteran
6 godine prije

Foliranti ?!
Svako bi na sisu iz Brisela, al da bude “samostalan”?
To njihovo “nećemo” ili “hoćemo” je klasično trgovačko ponašanje!
Treba da kapne još koji € u kasu, malo veća provizija, i svima dobro ?!

bbbb
6 godine prije

Volio bi vidjeti taj čin poljaka ali oni koji bi ga željeli provesti završili bi ko oni u zrakoplovu kod Smolenska.

Nil1
6 godine prije

Hrvatska nek izađe iz eu onda ces tesko dobit radnu dozvolu za rad u njem. a ovako sam se preporodio u Frankfurtu.. oni sto zagovaraju izlazak odjebaus!!!

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Eto šta je Europska Unija. Zajednica korumpiranih političara i izraubanih diplomata kojima se osladila vlast u sustavu u kojem nema odgovornosti.

Segota
6 godine prije

Poljaci? Neka jim je sretan put i neka zatvore vrata za sobom…

Perun
6 godine prije

To bi im svakako bio pametan potez i koliko vidim jedini način da se suprostaviš Bruxellesu je prijetnja izlaskom. Baš sam se sjetio Grčke i onog nesretnog Ciprasa kako su poklekli nakon par “metaka” a svoje nisu ni ispucali. Ovaj scenarij uopće nije nerealan pa čak i Tusk koji je zadrti EUropejac je ovaj put sasvim objektivan. Sankcije prema Poljskoj vrlo vjerovatno znače referendum o Polexitu ili kako bi već to nazvali.

Travis
6 godine prije

Neka idu.

maus
6 godine prije

tiranija od stare gruntava babe europe

radoznao
6 godine prije

e to vam je Evropa, skupina burzovnih mešetara koja želi vladati svijetom, i to po principu “ako nismo mi gospodari svega vašega onda ćemo vam odrediti sankcije pa ćete kasnije i platiti to jer zbog sankcija roba iz EU nije išla u Poljsku pa su evropske firme oštećene

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI