Protesti u Barseloni prerastaju u nasilje drugu noć zaredom nakon što je španski reper uhapšen zbog vrijeđanja kralja

Barselona prosvjedi
12 komentara

Demonstranti u Barseloni zapalili su vatru i blokirali ulice i druge noći bijesnih demonstracija protiv hapšenja repera Pabla Hasela, koji je osuđen na zatvor zbog vrijeđanja španskog kralja i veličanja terorizma.

Dok je u srijedu nad Barselonom padala noć, gomila demonstranata kotrljala je improvizovane barikade niz centralnu ulicu Via Laietana, prije nego što su ih zapalili. Zvuk razbijanja stakla mogao se čuti u video zapisima koje su snimili posmatrači, zajedno sa pucanjem policijskog oružja u obližnjim ulicama.

U glavnom gradu Katalonije pojavile su se gomile demonstranata, dok je policija za nerede nadzirala okupljanja. Požari su takođe prijavljeni u Lleida-u, gradu u kojem je Hasel uhapšen u utorak.

Demonstracije su uslijedile dan nakon što su slične demonstracije zbog hapšenja prerasle u nerede. Demonstranti su u utorak uveče gađali projektilima policajce, a policajci su odgovorili gumenim mecima. Jedna demonstrantkinja izgubila je oko kada je pogođena gumenim metkom, tvrdi aktivistička grupa IRIDIA.

Hasel, čije je pravo ime Pablo Rivadulla Duro, uhapšen je ranije u utorak nakon što se zabarikadirao unutar Univerziteta Lleido u zapadnoj Kataloniji. Nepune dvije nedelje ranije, osuđen je na devet mjeseci zatvora zbog toga što je osramoćenog bivšeg monarha Huana Carlosa I nazvao „lopovom“ i „šefom mafije“ i zbog objave na društvenim mrežama u kojoj hvali GRAPO, špansku maoističku terorističku grupu.

Izricanje presude i hapšenje repera nisu bili njegov prvisukobsa zakonom. Hasel je 2014. proglašen krivim za izražavanje podrške baskijskoj separatističkoj terorističkoj grupi ETA, ali mu je kazna preimenovana u uslovnu 2019. godine.

Stotine umjetnika i aktivista, uključujući reditelja Pedra Almodovara i glumca Havijera Bardema, zatražili su od vlade da pusti Hasela. Reperov advokat rekao je Katalonskoj novinskoj agenciji u srijedu da je njegov klijent u zatvoru “zadovoljan” “talasom bijesa” koji je pokrenulo njegovo zatvaranje.

BarselonakatalonijaProsvjedi
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
medo1
3 godine prije

Sve novine papagajski ponavljaju da je Pablo Hasela podrzavao terorizam
a nitko ne kaze na koji nacin.
Ako je bilo s izjavom, sto je to bilo.
Da li je on financijski podrzavao terorizam ili clanstvom?
Tu ima jaaako puno muljanja.
Ovaj isti zapad podrzava terorizam u Siriji, najprije su im rasturali drzavu na par komada uz pomoc terorista, onda su na vladu priznatu od UN uveli sankcije pa im cak i naftu kradu.
Ako neki tanker pokusa dovesti naftu u Siriju, zapad protiv nacela UN im zapljeni.

Pdn😎
3 godine prije

Možeš mi sve dirati ali kralja ….. za kralja , to je svetogrđe !!!🤪🤪😲😲

Stara kuka
3 godine prije

Zanimljivo kako su se brzo i uspješno organizirali prosvjedi i postali čak i nasilni zbog uhićenja nekakvog repera i tobožnjih katalonskih “težnji za neoisnošću” (ali u okviru EU isključivo). S druge strane već mjesecima nikako se ne uspjevaju organizirati uspješni prosvjedi protiv korona terora koji uništava živote i zdravlje stotina milijuna ljudi.

A možda to ima veze s tim da katalonsku “neovisnost“ aktivno promiče George Soros da pokret za neovisnost Katalonije ima medijsku i financijsku podršku zaklade Otvoreno društvo.

https://www.logicno.com/politika/katalonsku-neovisnost-aktivno-promicu-canvas-i-george-soros.html

3 godine prije zadnji put uredio Stara kuka
Zvrk
3 godine prije

A i ti prosvjednici su dosta raslojeni kad se malo bolje zagrebe.
Ima ih što su separatisti, ima i anarhista, pristaša republike, liberala, komunaca itd. Dok imaju jedan cilj gleda ih se kao jedno ali ne tako skoro bi se i oni međusobno sukobljavali.

Max
3 godine prije

Otpora je sve više.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI