fbpx

Pristalice katalonske nezavisnosti ojačale većinu u lokalnom parlamentu planiraju da formiraju vladu

Katalonska zastava

Blok partija koje podržavaju otcjepljenje Katalonije od Španije povećale su pritisak u parlamentu regiona. Broj mandata osvojenih tokom glasanja u ponedjeljak dovoljan im je za formiranje vlade.

Tri stranke za nezavisnost povećale su većinu za četiri. Sada imaju 74 od 135 mjesta u katalonskom parlamentu, što je više nego dovoljno za formiranje vlade.

Republikanska ljevica Katalonije (ERC), Zajedno za Kataloniju (JkCat) i Kandidatura za narodno jedinstvo, koje region vide nezavisnim od španske kontrole,su dobile mjesta od posljednjih izbora 2017. godine.

Katalonska socijalistička partija za jedinstvo osvojila je ukupno najviše glasova i 33 mjesta, ali to nije dovoljno da zaustavi blok za nezavisnost da obnovi svoj pakt.

Zatvoreni lider ERC-a Oriol Junkueras rekao je da je stranka spremna za „široki konsenzus zasnovan na pravu na nacionalno samoopredjeljenje, amnestiju i temelj Republike“. On i drugi zatvoreni secesionistički političari privremeno su pušteni iz zatvora kako bi mogli da se pridruže svojim strankama za izbornu noć.

Vodeća kandidatkinja JkCata, poslanica Laura Borras, potvrdila je da je ponudila dvjema savezničkim strankama da formiraju sljedeću vladu, rekavši da će to odražavati volju birača. „Poruka je da moramo raditi zajedno“, rekla je.

Katalonci su velikom većinom podržali nezavisnost na glasanju 2017. godine, koje su španska vlada i najviši sud u zemlji proglasili nezakonitim.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont i nekoliko drugih političara napustili su Španiju da izbjegnu hapšenje zbog uloge u organizovanju glasanja. Grupi katalonskih zvaničnika, uključujući Oriola, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik regiona, izrečene su zatvorske kazne i novčane kazne. U Barseloni i drugim katalonskim gradovima održani su masovni skupovi podrške.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
7 Comments
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Lazarus
Gost
Lazarus
14 dana prije

Da preciziramo: tu se ne radi o nezavisnosti Katalonije jer oni žele ostati u EU čime automatski svoj suverenitet prenose na bruxellesku birokraciju. Nezavisnost je samo mantra za paljenje naroda dok se ustvari radi samo o novoj administrativnoj jedinici u EU. Jedina razlika što bi se u toj birokratskoj hijerarhiji odvojili od Madrida i Barcelona bi bila sjedište nove EU kolonije. Poznat nam je scenario sa Slovenijom i Hrvatskom. Komunistički političari koji su postali demokrati palili su narod sa mantrom o otcjepljenju i nezavisnosti. Onda kad se ispušu strasti dolaze nove garniture slugana i nove mantre kako moramo težiti euroatlantskim integracijama. Nakon pristupanja EU i Slovenija i Hrvatska ogroman dio svog suvereniteta prebacile su na Bruxelles. Slovenci čak više nemaju ni svoju valutu tolar koju su zamjenili eurom dok i hrvatski marionetski političari žure da se riješe kune. Nekadašnje republike u sklopu SFRJ imale su veći stupanj suverenosti u odnosu na Beograd nego danas u odnosu na Bruxelles samo to je tabu tema koja mnoge boli. Ja 90-ih nisam upoznao nikoga tko se borio za EU, čak su ih prezirali i njih i one njihove promatrače u bijelom zvane slastičari. Logično, jer nikog ne možeš napaliti s pričom o EU… Pročitaj više »

Stara kuka
Gost
Stara kuka
14 dana prije
Reply to  Lazarus

Upravo tako. Ti “ponosni” Katalonci su ista sort šupaka kao i Škoti. I kovid-pomahnitala škotska premijerka opet trabunja o novom referendumu o neovisnosti od Britanije, ali samo zato da bi se Škoti mogli opet priključiti EU. Katalonci pak, da stvarno žele neovisnost od Španjolske puno bi se žešće za nju borili. Barem mi znamo nešto o tome. Uostalom Katalonija je praktično osnivač Španjolske države jer se u 15 stoljeću, kao dio kraljevine Aragon ujedinila sa kraljevinama Kastiljom i Leonom.. Ujedinjenje je obavljeno činom vjenčanja Ferdinanda Aragonskog sa Izabelom Kastiljskom još 1469. godine. Od tada je Katalonije bez prekida dio Španjolske i uglavnom Kataslonci stoljećima nisu s tim imali problema).. Trzavice i sukobi na relaciji Barcelona-Madrid odnosno između Katalonaca i Kastiljanaca (Španjolaca) su se pojavili tek za vrijeme njihovog građanskog rata tridesetih godina prošlog stoljeća i posebno pobjedom desničarske Falange i dolaskom na vlast generala Franca. Sukob je bio prvenstveno ideološke prirode jer su Kastiljanci većinom podržavali desničarsku Francovu falangu, dok su Katalonci bili lijevo orijentirani i podržavali komuniste. I dan danas je Katalonija izrazito ljevičarski i liberalno orijentirana. Uglavnom sve katalonske stranke podržavaju globalizam, EU i “europske vrijednosti” (lgbt, feminizam, multikulturalnost i pro-imigracija, sekularizam, pobačaj) i sama nacionalna komponenta je… Pročitaj više »

Gordan
Gost
Gordan
14 dana prije

Citat: “Katalonci su velikom većinom podržali nezavisnost na glasanju 2017. godine, koje su španska vlada i najviši sud u zemlji proglasili nezakonitim.”

Nadopuna radi čitateljstva: “Na referendum, koji je održan kao “konzultativni”, tj. takav koji nije pravno obvezujući, izašlo je oko 37% katalonskih birača – njih oko 2,3 milijuna.”.

Dakle, odziv birača na referendum za neovisnost je bio bijednih 37%. To je jadnije nego podrška HDZ-u. Nikad Katalonci i njima slični mlakonje neće izboriti neovisnost, a pogotovo ne kako su pojedinci zamislili tj. “olovkom”. Takvu povijesnu priliku su imali jedino Škoti, ali pošto su se pokazali kao obični kalkulanti znamo kako je to neslavno završilo.

rimtu
Gost
rimtu
14 dana prije
Reply to  Gordan

Škotima nisu dali odcjepljenje, sjeti se minorne razlike u rezultatima “izbora”.

Lazarus
Gost
Lazarus
13 dana prije
Reply to  rimtu

Dali bi im, minorna razlika je bila i za Brexit zbog jake EU propagande pa je ipak Brexit realiziran. Škotski referendum je bio prije referenduma o Brexitu a kako su mislili da to neće proći kalkulacijom su se ipak tijesnom većinom odlučili za ostanak u Velikoj Britaniji da ne bi morali prolaziti novi proces za članstvo u EU. Znači ne bi ni imali nezavisnost nego pristupne pregovore za EU. Sada nakon Brexita kao žele nezavisnost a EU im nudi ekspresno članstvo. I vrapci na grani znaju da ulaskom u takvu zajednicu ogroman dio suverenosti prenosiš na Bruxelles a male zemlje kao Škotska mogu imati samo neokolonijalni status. U cijeloj toj priči nema nezavisne i suverene Škotske.

Lazarus
Gost
Lazarus
13 dana prije
Reply to  Gordan

Da, Škoti su dobar primjer. Imali su priliku izlaska iz Velike Britanije ali su kalkulirali jer su njihovi proeuropski političari bili uvjereni da neće proći Brexit. Znači ni tu se nije htjela istinska nezavisnost nego samo nova administrativna jedinica EU. Kada je 2 godine kasnije izglasan Brexit onda bi oni izlazili iz Velike Britanije samo zato da bi postali EU kolonija. Pa ne može svako malo takav referendum. Da su zaista htjeli nezavisnost mogli su je imati ali njihove političke elite naginju Bruxellesu pa su fulali s kalkulacijama. Povijesno gledano Škoti bi imali veće pravo na nezavisnost od svih sličnih pokreta ali ni tamo nema nikoga da jasno kaže: ni London ni Bruxelles pa nezavisnost ostaje samo mantra. Ljudi očigledno imaju problema s definicijom nezavisnosti. Jedina realna nezavisnost koju imaju je nogometna – imaju svoju ligu i svoju reprezentaciju.

Max
Member
Famed Member
Max
14 dana prije

Podržavam svako pravo na neovisnost i slobodu.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik