Pristalice katalonske nezavisnosti ojačale većinu u lokalnom parlamentu planiraju da formiraju vladu

Katalonska zastava
7 komentara

Blok partija koje podržavaju otcjepljenje Katalonije od Španije povećale su pritisak u parlamentu regiona. Broj mandata osvojenih tokom glasanja u ponedjeljak dovoljan im je za formiranje vlade.

Tri stranke za nezavisnost povećale su većinu za četiri. Sada imaju 74 od 135 mjesta u katalonskom parlamentu, što je više nego dovoljno za formiranje vlade.

Republikanska ljevica Katalonije (ERC), Zajedno za Kataloniju (JkCat) i Kandidatura za narodno jedinstvo, koje region vide nezavisnim od španske kontrole,su dobile mjesta od posljednjih izbora 2017. godine.

Katalonska socijalistička partija za jedinstvo osvojila je ukupno najviše glasova i 33 mjesta, ali to nije dovoljno da zaustavi blok za nezavisnost da obnovi svoj pakt.

Zatvoreni lider ERC-a Oriol Junkueras rekao je da je stranka spremna za „široki konsenzus zasnovan na pravu na nacionalno samoopredjeljenje, amnestiju i temelj Republike“. On i drugi zatvoreni secesionistički političari privremeno su pušteni iz zatvora kako bi mogli da se pridruže svojim strankama za izbornu noć.

Vodeća kandidatkinja JkCata, poslanica Laura Borras, potvrdila je da je ponudila dvjema savezničkim strankama da formiraju sljedeću vladu, rekavši da će to odražavati volju birača. „Poruka je da moramo raditi zajedno“, rekla je.

Katalonci su velikom većinom podržali nezavisnost na glasanju 2017. godine, koje su španska vlada i najviši sud u zemlji proglasili nezakonitim.

Bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont i nekoliko drugih političara napustili su Španiju da izbjegnu hapšenje zbog uloge u organizovanju glasanja. Grupi katalonskih zvaničnika, uključujući Oriola, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik regiona, izrečene su zatvorske kazne i novčane kazne. U Barseloni i drugim katalonskim gradovima održani su masovni skupovi podrške.

katalonijanezavisnost KatalonijeŠpanijaVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lazarus
3 godine prije

Da preciziramo: tu se ne radi o nezavisnosti Katalonije jer oni žele ostati u EU čime automatski svoj suverenitet prenose na bruxellesku birokraciju. Nezavisnost je samo mantra za paljenje naroda dok se ustvari radi samo o novoj administrativnoj jedinici u EU. Jedina razlika što bi se u toj birokratskoj hijerarhiji odvojili od Madrida i Barcelona bi bila sjedište nove EU kolonije. Poznat nam je scenario sa Slovenijom i Hrvatskom. Komunistički političari koji su postali demokrati palili su narod sa mantrom o otcjepljenju i nezavisnosti. Onda kad se ispušu strasti dolaze nove garniture slugana i nove mantre kako moramo težiti euroatlantskim integracijama. Nakon pristupanja EU i Slovenija i Hrvatska ogroman dio svog suvereniteta prebacile su na Bruxelles. Slovenci čak više nemaju ni svoju valutu tolar koju su zamjenili eurom dok i hrvatski marionetski političari žure da se riješe kune. Nekadašnje republike u sklopu SFRJ imale su veći stupanj suverenosti u odnosu… Čitaj više »

Gordan
3 godine prije

Citat: “Katalonci su velikom većinom podržali nezavisnost na glasanju 2017. godine, koje su španska vlada i najviši sud u zemlji proglasili nezakonitim.”

Nadopuna radi čitateljstva: “Na referendum, koji je održan kao “konzultativni”, tj. takav koji nije pravno obvezujući, izašlo je oko 37% katalonskih birača – njih oko 2,3 milijuna.”.

Dakle, odziv birača na referendum za neovisnost je bio bijednih 37%. To je jadnije nego podrška HDZ-u. Nikad Katalonci i njima slični mlakonje neće izboriti neovisnost, a pogotovo ne kako su pojedinci zamislili tj. “olovkom”. Takvu povijesnu priliku su imali jedino Škoti, ali pošto su se pokazali kao obični kalkulanti znamo kako je to neslavno završilo.

Max
3 godine prije

Podržavam svako pravo na neovisnost i slobodu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI