Maroko snabdeva Španiju ruskim dizelom

Nafta i gas
9 komentara

Maroko kupuje ruski dizel i druge rafinirane proizvode po sniženim cijenama i ponovo izvozi gorivo u Španiju, izvijestio je El Mundo u petak, pozivajući se na izvore za praćenje brodova.

Podaci portala za praćenje navigacije Vesselfinder pokazali su da su 28. aprila najmanje tri tankera išla iz ruskih baltičkih luka ka Maroku s oko 170.000 tona naftnih derivata.

Sjevernoafrička zemlja, koja je kupila oko 600.000 barela ruskog dizela tijekom 2021. godine, povećala je uvoz proizvoda na 2 milijuna barela u januaru 2023., a još 1,2 milijuna barela stiglo je u zemlju u februaru, prema izvorima za praćenje.

Izvoz goriva iz Maroka gotovo je stao nakon što je njegova jedina prerađivačka fabrika zatvorena 2015. zbog neplaćenih poreza i zakonskih prepreka, ostavljajući zemlju ovisnom o uvozu rafinirane nafte.

Početkom godine Rabat je nastavio isporuku goriva i proširio izvoz dizela sa svog terminala Horizon Tanger u Španiju, Tursku, Ganu i južnu Afriku, navodi agencija. U januaru je zemlja poslala 280.000 barela dizela na španska Kanarska ostrva i još 270.000 barela u Tursku.

“Krajem 2022. Maroko je počeo da kupuje dizel gorivo iz Moskve u prosjeku više od 7 milijuna litara dnevno. Paralelno, Rabat je počeo da ga izvozi u Španiju”, piše list.

Prema podacima praćenja brodova, marokanske isporuke sada čine 10% mjesečne španske potražnje za dizelom, procijenjene na 60 milijuna dolara. Prema nekim medijskim izvještajima, u martu su Maroko, Tunis i Alžir činili 30% ruskog izvoza dizela.

U međuvremenu, španska vlada se obavezala da će osigurati da rusko gorivo ne uđe u kraljevstvo.

“Naša obaveza je da istražimo što se dešava s gorivom [zalihama]”, rekla je potpredsjednica španske vlade Tereza Ribera novinarima u petak. “U početku dolazi s dokumentima koji potvrđuju njegovo odgovarajuće porijeklo”, dodala je.

Rusija je diverzifikovala svoje snabdijevanje energijom kao odgovor na sankcije Zapada nakon što je EU prestala da prihvata naftu iz te zemlje koja se transportuje morem. U decembru su EU, G7 i zemlje saveznice uvele embargo i gornju granicu cijene od 60 dolara po barelu na rusku naftu. Slična ograničenja uvedena su u februaru i za izvoz naftnih derivata.

Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Comments
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bishop
1 mjesec prije

Zahvaljujuci western sankcijama cijeli svijet se bavi kontrabandom, ispiranjem novca I “kriminalom”.

crodaemonx
1 mjesec prije

Opet koristite istu sliku s bačvama od pive na tebi o nafti i naftnim derivatima

Krle
1 mjesec prije

Tako tako, ništa ne kupovati od Rusa, samo od nakupaca.

nepoželjni
1 mjesec prije

Je li cilj razvijenog svijeta uvijek bio – osvojiti prirodna bogatstva Rusije … JE ! …pokušavali su to ostvariti osvajanjem ruskog teritorija (Napoleon,Hitler) i nije im uspjelo … htjeli su to napraviti i odmah po okončanju 2. sv. rata, ali odustali zbog mnogoljudne ruske vojske, koju tada ne bi sigurno uspjeli poraziti. I… onda su to uspjeli nakon “perestrojke” kroz “partnerstvo” (zar nije Putin uvijek govorio “…naši zapadni partneri”… ?) Dakle, sve je izgledalo pošteno, Europa je dobivala jeftine energente (ugljikovodike) a Amerika se namirivala od Arapa …. i sve je štimalo dok je Svijetu trebao razvoj. Čim su bogovi postigli svoje ciljeve “ploča” se okrenula…od sada treba raditi na uništavanju razvijenog Svijeta (i zemaljske populacije) i to tako da prva strada Europa (“sankcije”) a ruski energenti i sirovine postanu još jeftiniji pa sada već dostupni i BRICS-u i Amerikancima po diskontnim cijenama i to kao fol ne u dolarima… Čitaj više »

Dux
1 mjesec prije

Auuuu što ove sankcije razvaljuju, prava stvar, sad ne zarađuju samo Rusi, sad i zemlje koje su shvatile o čemu se radi uzimaju zub, izvanredno, toga se ni Rusi i Kinezi zajedno ne bi sjetili.

Panonicus
1 mjesec prije

Rabat dobio rabat od ruja i sada fino zaradjuje.
Tako i treba.

abc
29 dana prije

Sad svi, koji su davali ili podupirali sankcije prema Rusiji, kupuju ruske sirovine od neutralnih posrednika i to po duplo večoj cjeni.
E jesu ovi zapadni čudaci baš smiješni…. To je dokaz, da zapadna Europa ne može funkcionirati bez ruskih sirovina.
Ko zna gdje se je izgubio obečani američki ukapljeni plin. Potrošila maca… 😁

Antee
29 dana prije

Relativno jasno mi je postslo jasno zašto su nas u Jugi učili da su špekulanti najveće zlo od ljudi jer sišu radnike (one koji su proizveli i one koji kupuju proizvod).

Samo još čekam da neki nezavisni istraživački novinar isčeprka kako su firme izvoznice iz Maroka i Indije u vlasništvu Vangarda, Blackrocka, Rockfelera ili sličnih sociopata…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI