Španski farmeri pridružuju se protestima zbog propisa EU

Protest spanskih farmera
6 komentara

Španski farmeri blokirali su u utorak nekoliko velikih autoputeva širom zemlje u poslednjem protestu poljoprivrednih radnika u jednoj evropskoj zemlji protiv povećanja troškova, poreza i birokratije Evropske unije (EU).

Posljednji protest poljoprivrednika uslijedio je nakon sličnih demonstracija u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji i drugim zemljama EU, pri čemu je veliki dio njihovog gnjeva usmjeren na propise EU koji, kako tvrde, štete njihovim sposobnostima da zarađuju za život na preterano konkurentnom tržištu.

“S različitim nijansama, u cijeloj EU imamo iste probleme”, rekao je Donaciano Dujo, potpredsjednik španske grupe za zagovaranje poljoprivrede ASAJA, za TVE.

Uoči protesta predvođenih sindikatom planiranih za četvrtak, mnogi farmeri mobilisali su u utorak traktore širom zemlje kako bi organizovali masovne blokade koje su blokirale brojne saobraćajne saobraćajnice širom Španije.

Pogođena područja uključuju Sevilju i Granadu na jugu zemlje do Girone na sjeveru zemlje blizu francuske granice, rekao je Reuters u utorak, pozivajući se na lokalne saobraćajne vlasti.

Glavna među pritužbama poljoprivrednika je da politika EU nametnuta radi zaštite životne sredine šteti njihovoj sposobnosti da se takmiče sa poljoprivrednim proizvođačima iz Latinske Amerike ili zemalja koje nisu članice EU.

“Provodimo više vremena baveći se papirologijom nego na polju”, rekla je jedna farmerka, Eva Garcia, za Reuters. Garsija je dodao da nas Zajednička poljoprivredna politika EU “guši”.

U utorak, u onome što je Brisel smatrao ustupkom, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da blok namjerava ukloniti kontroverzni zakon osmišljen da smanji upotrebu pesticida – opisujući zakon kao “simbol polarizacije”.

U međuvremenu, takođe u utorak, špansko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da će podeliti dodatnih 269 miliona evra (289 miliona dolara) pomoći za oko 140.000 farmera pogođenih dugotrajnom sušom, kao i za pad tržišta izazvan sukobom u Ukrajini .

Katalonija je prošle sedmice proglasila vanredno stanje zbog trogodišnje suše koja je uvelike uticala na poljoprivrednu proizvodnju.

U Italiji su se farmeri također okupili uoči planiranog protesta u Rimu kasnije ove sedmice. Premijerka Giorgia Meloni izjavila je svoju podršku, iako su italijanski farmeri takođe izrazili zabrinutost zbog vladinih planova da ukine poreske subvencije za poljoprivredni sektor.

eupoljoprivredniciŠpanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Usrulja kaze da protestvuju zbog rusa i klimatskih promjena, a ne zbog njenih propisa.

IuIu, pravi
2 mjeseci prije

Vamos gente, al rescate!

¡Avancemos! ¡A la revuelta!
Bandera roja, roja bandera.
¡Avancemos! Que en la revuelta
la roja enseña triunfará.

De los parias, la inmensa hilera
alce la pura, roja bandera.
¡Ah, proletarios, a la revuelta!

¡Viva el comunismo y la libertad!

nastran
2 mjeseci prije

svi pušimo zbog naših sankcija

hogar strašni
2 mjeseci prije

Nisam pesimista al mislim da ništa neće postići. Vlast ide na izmaranje. kako su poljoprivrednici na cesti njihovo vrijeme je ograničeno. Što su postigli žuti prsluci u Francuskoj? Program porobljavanja , kontrole, i uništenja ide dalje. Kad bi sad popustili onda im sve pada u vodu. Žao mi ljudi ali najveću štetu će imati sami prosvjednici jer njihovi poslovi stoje a gomilaju se gubici jer traktoru je mjesto na njivi. A i to vladajućima ide u prilog jer će ih lakše blokirati i dovesti do bankrota a time i gladi ovih koji šute i gledaju.

Ivan Bgd
2 mjeseci prije

Propast WEF-u, sloboda narodu!
Bez sale, poljoprivrednici se trenutno bore za spas svih nas i zaista je velika stvar da se mnogima sirom sveta probudila svest o tome ko je neprijatelj i da treba pruziti otpor, inace smo gotovi.
Zalosno je samo sto nasi narodi na balkanu spavaju dubokim snom.

Max
2 mjeseci prije

Sasvim logično.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI