fbpx

Pravo na samoodređenje – Katalonija, Donbas, Kurdistan

katalonija

Vlada Katalonije je objavila preliminarne rezultate referenduma o neovisnosti Katalonije. Prema njima je 90 posto osoba koje su glasale na referendumu glasalo “za” neovisnost. Kako je objavila vlada Katalonije, od 2 262 424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2 020 144 bilo je za neovisnost. 176 566 glasova bilo je protiv, dok je 45 586 listića bilo prazno. Nevažećih je bilo 20 129 listića.

Referendum se održao doslovno u uvjetima ratnog stanja na ulicama španjolske pokrajine, gdje su cijeli dan trajali sukobi između španjolske policije i brojnih Katalonaca koji su željeli pristupiti referendumu.

Veliki dio stanovnika Katalonije je, unatoč sudskoj zabrani referenduma, želio glasati, a policija ih je u tome pokušavala spriječiti. U sukobima je ozlijeđeno oko 800 ljudi, među kojima i 12 policajaca.

Javnosti se obratio katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je poručio kako su Katalonci zaslužili neovisnost u obliku republike.

Carles Puigdemont

FOTO: Carles Puigdemont

Legitimnost referenduma održanog u ovim uvjetima je upitan, ali više zbog činjenice da je na njega uspjelo izaći nešto više od 2,2 milijuna ljudi, od ukupno 5,3 milijuna stanovnika Katalonije s pravom glasa.

Ovaj bez sumnje povijesni referendum će više ostati zapamćen po policijskom nasilju protiv građana Katalonije. Zbog ovakvog postupanja središnjih vlasti je Španjolska ušla u najveću krizu u svoje 42 godine višestranačke demokracije.

Sam rezultat referenduma ne iznenađuje, jer se pretpostavljalo da će na njega izaći isključivo pobornici neovisnosti, te da će protivnici katalonske nezavisnosti, zbog činjenice da je referendum nelegalan, ostati kod kuće.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je rekao kako ne planira “traumatičan” razlaz sa Španjolskom i poručio kako želi novi dogovor sa središnjom vladom u Madridu.

Katalonski dužnosnici tvrde”kako je većina glasača podržala odvajanje Katalonije”, što je točno ako se uzmu oni koji su izašli i uspjeli glasati.

Puigdemont, koji je kazao da je Katalonija osvojila pravo na državnost i da su vrata sada otvorena za jednostrano proglašenje nezavisnosti, naveo je da nije imao kontakta s vladom u Madridu pod vodstvom premijera Mariana Rajoya.

Katalonski čelnik je također najavio da će osnovati komisiju koja će istražiti nasilje koje se dogodilo u nedjelju i da pokreće pravni postupak protiv nacionalne policije.

Donbas

Podsjetimo da se sličan referendum 11. svibnja 2014. proveo u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, ali je proveden u miru i bez nasilja na biralištima, jer su lokalne milicije uspjele obraniti gradove i sela teritorij od upada ukrajinskih snaga.

Tada je u Donjeckoj Narodnoj Republici na birališta uspjelo izaći 74,87% upisanih birača, od koji je skoro 90% podržalo neovisnost, oko 10% je bilo protiv, a neznatan broj listića je bio nevažeći.

Slično je bilo i u Luganskoj Narodnoj Republici, gdje je na birališta izašlo 81% građana s pravom glasa, od kojih se njih preko 96% izjasnilo za neovisnost.

Ukrajinske vlasti, SAD, EU, OESS i PACE su referendum proglasili nelegitimnim, dok je Rusija izjavila “kako poštuje rezultate referenduma”.

donbas referendum

FOTO: Referendum u Donbasu 11. svibnja 2014.

 

Kurdistan

Prošlog 25. rujna je održan i referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana. Od nešto više od 4,5 milijuna upisanih u biračke liste na referendum je izašlo 3,3 milijuna. 2,8 milijuna ili  92.73% je glasalo za nezavisnost iračkog Kurdistana, dok je  225 00 ili njih 7.27% bilo protiv.

Problem sa sva tri referenduma je što ih središnje vlasti i međunarodna zajednica ne priznaju za legitimne. Osim toga, Kurdi su referendum proveli i na vojno okupiranim područjima koji su izvan administrativnih granica iračke autonomne regije Kurdistan i nikada nisu pripadala kurdskom narodu.

Rasprave o pravu na samoodređenje i tumačenje ishoda sva tri referenduma ovise o osobnim stavovima i uvjerenjima analitičara, politologa i državnih dužnosnika. No, činjenica je da su se referendumi u Donbasu i Iraku proveli u miru, a kijevske oružane snage su napade većih razmjera na jugoistok zemlje pokrenule tek nakon jednostrane odluke lokalnih vlasti da poštuju volju naroda i odvoje se od Ukrajine. Rat u Donbasu traje i danas, dok je Bagdad irački Kurdistan u potpunosti blokirao, uz otvorenu pomoć susjednih zemalja, Turske i Irana. Međutim, još uvijek nema primjene vojne sile protiv iračkih Kurda, kao što je slučaj u Ukrajini.

Kurdi

FOTO: Referendum u Iračkom Kurdistanu

Koji je referendum legitiman, a koji ne? Ovo je pitanje na koje se odgovori daju ovisno o geopolitičkim ciljevima velikih sila. Za SAD i EU trenutno nije nijedan, iako je u slučaju Kurdistana to samo službeni stav.

Pravo naroda na samoodređenje je načelo međunarodnog prava prema kome svaka nacija ima pravo odrediti vlastiti suvereni status i međunarodni politički status, bez vanjskog pritiska ili utjecaja. Pod time se tradicionalno podrazumijevaju sljedeća prava: pravo na odcjepljenje i stvaranje nezavisne nacionalne države, pravo na ujedinjenje s drugim narodima, pravo na ekonomsko samoodređenje, kao i pravo na izbor društvenog i političkog poretka.

U praksi je, međutim, ostvarivanje tog načela otežano tim što ono ne predviđa na koji se način ono treba i može koristiti, odnosno koji i kakav entitet se može smatrati nacijom. Štoviše, samoodređenje je samo jedno od mnogih načela za određivanje međunarodnih granica.

Povelja Ujedinjenih naroda spominje pravo na samoodređenje naroda u člancima 1 i 55, ali bez definicije pojma.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
52 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije

Malo skrecem s teme, ali ne izgleda li vama barem na ovoj fotografiji katalonjski predsjednik kao brat od izbornika njemacke nog. reprezentacije Lowea ? ??

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Bobi

imas pravo kao da ih je isti caca radio i friziraju se isto

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  Bobi

…meni malo vuče na Branka Grčića :))))))

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Bobi

Je je, iz nagradne igre, uocite deset razlika.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije

Opet iz američke kuhinje! Treba razbucati čim više evrope , pa poslije u nju, takvu razbucanu uvesti američke baze i vojsku, pod sloganom zaštite ,, evropskih interesa i država,, i tako napraviti strateško zaokruživanje Euroazije, sve pod izlikom,,mi štitimo naše prijatelje,, .e ,ameri jeste gamad al , al ono , gamad u pravom smislu te riječi!

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Podravec

Podravec živite li vi na prostoru sukladno nicku? Ako da onda smo blizu i ja evo izrazavam želju da jednom popijemo piće s obzirom na uglavnom isto mišljenje, a i upucenost o MOA. Do Đur imam 20min, do Kc 40min, pa evo jednom prilikom…

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Bobi

Bobi dogovoreno! Samo mi reci kako da dođemo u kontakt?

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Podravec

Ja sam u Đur…..

Bobi
Gost
Bobi
3 godine prije
Reply to  Podravec

Jednom prilikom cu samo napisati dan, sat i birc. Imajte na umu. Pozz

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Bobi

Bute popili i jednu za mene.

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  raspe

Se razme , prijatel! Živijo!

Helena
Gost
Helena
3 godine prije
Reply to  Podravec

Zuta Drava je bila prva cigareta koju sam pusila, sad zivim nedaleko od Drau, cesto predjem mostom preko nje, a sledeci put idem kuci preko Dravograda. Mogu li i ja na pice? Trenutno sam u spricer fazi 😀

Podravec
Gost
Podravec
3 godine prije
Reply to  Helena

Ma nema problema samo dođi!

most
Gost
most
3 godine prije
Reply to  Podravec

Pa što se Španjolska kao suprotstavlja zio-nazija pa ju treba razbucati? Kurdi su novi korisni idiotí
i remetilački faktor i to je neka sasvim druga priča.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  Podravec

Katalonija zbog svoje povijesne uloge zasluzuje samostalnost vise of bilo kojeg juznoslavenskog naroda. Za vrijeme Francove zlocinacke strahovlade bili su zestoko terorizirani.
Drugo, nitko ne spominje ekonomsku podlogu. To je najbogatija spanjolska pokrajina koja u proracun uplacuje daleko visr nego joj centralna drzava vraca. Uzmimo Istru za primjer. Istra u proracun Republike Hrvatske uplati oko 110 milijuna eura vise nego joj se vrati iz drzavnog proracuna. Istovremeno ta ista Istra moli drzavu da pomogne izgraditi opcu bolnicu vec 15 godina! Istovremeno neka mjesta u Hrvatskoj parazitiraju na racun drzavnog proracuna zahvaljujuci svojoj svetoj ulozi u zadnjem gradjanskom ratu izmedju juznoslavenskih naroda, samo zato jer to odgovara ideoloskoj potki koju je krupni kapital nametnuo dovodeci svoje sluge pomocu tog istog rata. Sto je moja poanta? Da li bi itko normalan mogao zamjeriti Istrijanima sto prizeljkuju veci stupanj samostalnosti!?
I trece, zasto bi i s kojim pravom, vladajuci krupni kapital, branio samostalnost jednom narodu kada je pojam nacije agresivno uveden potkraj 19. stoljeca da bi se razjedinila potlacena klasa i lakse upravljalo njome. Na isti nacin je rusen i socijalizam pa ako pravo na samostalnost ima Litva, ne vidim zasto ne i Katalonija!

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije

Nije on Puđemon več Puđeman………….

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije

Nije mi ovo oko Katalonije jasno. Mislim logično gledano, ako većina ljudi žele bili samoopredjeljeni onda neka idu, uz naravno pošteno razduživanje. I tu mi, ovako na prvu, vlada u Madrida sa ovim batinanjem izgledaju kao zlikovci. Ono što me brine je zašto sam na istoj strani kao Index koji tako agresivno podupire secesioniste? Što je u pozadini?

Rtrtrt
Gost
Rtrtrt
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Sluzbeno, ustav Spanjolske priznaje referendum samo na nivou cijele drzave, a lokalni su direktno krsenje ustava. Dakle, ako treba i vojsku na ulice za obranu jedinstva zemlje. Nesluzbeno, Katalonce financira dijelom i Soros pa eto zakljuci sam zasto je neki Index na strani separatizma i kaosa.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Rtrtrt

Gospon Trta-Mrta ,da bog dao da si ti Katalonac.Bum te onda pital?

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

u pozadini indexa je soros

Slagerpjevac
Gost
Slagerpjevac
3 godine prije
Reply to  Slagerpjevac

Znam za zli Index i Sorosa, nije mi jasno zasto njemu odgovara neovisna Katalonija i sto mu se Spanjolska zamjerila.

Ivek
Gost
Ivek
3 godine prije

Namjera s Kurdistanom i Katalonijom je stvaranje remetilačkog faktora, dok su DNR i LNR bijeg zdravog tkiva od gangrenom zahvaćenog tijela nekadašnje Ukrajine.
Španjolska ne pokazuje znakove potpune poslušnosti po pitanju Američkih energetskih ideja za EU, te još ima drskosti planirati svoju budućnost u OBOR inicijativi. Rješenje: španjolski pokrajinski Majdan i stvaranje anti-španjolskog entiteta na savršenoj geografskoj poziciji.

Ma brate Rus 0%
Gost
Ma brate Rus 0%
3 godine prije
Reply to  Ivek

Svaka čast Ivek na komentaru, kako su pjevali naši djedovi: Smrt populistima, Sloboda Sorošu i Bankarima.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Ivek

Je, bute mi vi krojili sudbine drugih naroda.Ajte spat.

most
Gost
most
3 godine prije

A je li bi bio legitiman i referendum o neovisnosti Čečenije? Nemam stav o tom pitanju nego me čisto zanima mišljenje uredništva i forunaša.

Sinisa
Gost
Sinisa
3 godine prije
Reply to  most

Bio_ne bio nekome se pika a nekome ne…

logo
Gost
logo
3 godine prije
Reply to  most

most uceceniji nema referenduma ni pedera tamo je kadirov gazda a ako si za referendum u ceceniji odi kod kadirova i predlozi mu mozda dobijes i posao promatraca kao pusicka u kurustanu

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  logo

Da bog dao da je tebi kadirov gazda,kad ga tako obozavas.

most
Gost
most
3 godine prije

Čudno mi je kako Baskija ne traži neovisnost, a i na skupovima potpore u Kataloniji vidu se zastave Galicije, ali ne i Baskije.

Koča Popović
Gost
Koča Popović
3 godine prije
Reply to  most

Baskija ima veci stupanj autonomije od bilo koje druge pokrajine.

Ma brate Rus 0%
Gost
Ma brate Rus 0%
3 godine prije
Reply to  most

Ima prosvjeda, biće i toga…ipak Katalonija je bogatija i treba je otrgnuti od neposlušne pro-ruske Španjolkse.

raspe
Gost
raspe
3 godine prije

Brale,Osama minusa.Garant ih nisi dobio od Hrvata.A samo zato jer je ista vjera u pitanju.A da nije,za njih( Ruse ) bi bili zainteresirani kao za Kineze.Kad ce razum nadvladat plemenske predrasude ?

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  most

Ja ti predlazem ili da pitas babu vracaru ili konspirativce sa portala.

bbbb
Gost
bbbb
3 godine prije
Reply to  most

Pa baski su svoji ove vode odabrani…………….

Ivo Lola nije sam
Gost
Ivo Lola nije sam
3 godine prije

Jel sad vidite zašto su se zapravo udružili Rusija, Turska i Iran. Erdogan do zadnjeg nije shvatio šta mu kuhaju cio-ameri u dvorištu, ali osim što sada svoj vlastiti život duguje Putinu, duguje mu i alternativu jer gdje bi Turska da je nije prihvatila Rusija u krilo i pod zaštitu i partnerstvo. A to je ono što htjedoh reći. Jeste, u Turskoj još egzistiraju NATO baze, ali im svi resursi ovise o tursoj logistici, voda, struje, hrana, kanalizacija, telefon, internet. Mislim, niko još to javno ne govori, ali Turska i jeste i nije u NATO. Na neki način, NATO je Turski talac. Ne smiju reći da su odnosi katastrofalno narušeni, da nema komunikacije između štožera, planova, projekata, a Turska isto prihvata formalno članstvo i nema namjeru samovoljno prekidati. A kad bi se i formalno potrvdilo u javnosti da Turska i NATO više ne surađuju, i da mu je tako odsječeno južno krilo, na šta bi se onda sveo NATO. Na puškomitraljeske cijevi od štapova za metle koje su prije dvije godine na jednoj vojnoj paradi prezentovali Nijemci, od vojnika poslanih u Estoniju i Poljsku da “brane Baltik od ruske agresije” bez zimske odjeće i obuće, do NATO tenkova i transportera… Pročitaj više »

logo
Gost
logo
3 godine prije

amerikanci nisu nista dali kurdima kao ni bilo kome drugom sve naplacuju trostruko u dolarima a putin ce im dati priliku da opstanu jer bez rusa spasa im nema

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije

Doći do prava stvaranja zakona, a da se to pravo nije izborilo na bojnom polju, skoro da je nemoguće (ako izuzmemo projekt EU u kojem mnoštvo naroda i mnoštvo država se dobrovoljno odriče prava na donošenje zakona i to pravo daje nepoznatim klikama s kojima upravljaju neizabrani na izborima ljudi/možda ljudi/). Kosovo nije imalo nikakvo ustavno pravo na otcjepljenje i na stvaranje vlastite države pa je ipak danas, nakon što su Srbi izgubili rat, došli do vlastite države. Stoga je Katalonija u istoj poziciji u kakvoj je bilo Kosovo za trajanja, nama poznate ‘iredente’. Referendum nikoga ne obavezuje na priznanje rezultata, ako je proveden nelegitimno (bez pravne osnove) Upravo je kosovski slučaj sada Zapadu kost u grlu. Jer je presedan. Što znači – ako su mogli jedni, mogu i drugi. Zato Katalonci imaju šansi u budućnosti, kroz upornu borbu, građanski neposluh, štrajkove, nemire doći do vlastite države. Nažalost se pokazuje kako u suvremenom svijetu otcjepljenja,/razbijanja postojećih država ne dovode do većih sloboda, većeg standarda i pravednijeg društva. U stvarnosti se događa da preko nacionalne ideje, ideje o suverenoj državi se bore oligarhije nižeg ranga protiv nadređenih oligarhija te nakon uspostave države za narod slijedi još gore tlačenje, iskorištavanje i uskraćivanje… Pročitaj više »

Alen
Gost
Alen
3 godine prije

Nije problem samoodredjenja , problem je sto uvijek izq lza toga stoje neciji ciljevi.. Ovo lako moze biti pocetak raspada EU…

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Alen

Nema raspada EU bez raspada ECB, tj eura. A do toga neće doći skoro.

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  A lerik

Nemas pojma koliko neke zemlje “nosioci” EU jedva cekaju da se rjese ecb i eura.. Ovo moze biti dobar povod.. Sigurno bi ovo s katalonijom uzdrmalo spaniju pa eu jako puno.. I onda je sve rutina u toj guzvi…

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  Alen

Mogu zemlje (narodi)htjeti što hoće.Bitno je što žele vlasnici ECB (a kao što znaš, njihovi vlasnici su centralne banke država članica euro zone, od kojih su mnoge u privatnom vlasništvu). A postoji i još nešto – svaki tiskani euro je vlasništvo ECB koji mora biti vraćen uvećan za kamate (a svaki ni iz čega kreirani euro je vlasništvo komercijalne banke koji mora biti vraćen vlasniku uvećan za kamate)

A lerik
Gost
A lerik
3 godine prije
Reply to  A lerik

Grčka je imala izuzetnu priliku izlaska iz eura. Ali za takvo što ne postoji mehanizam, nije predviđen. Tako da talijanska beppe-gillaška zazivanja talijanske lire bivaju sve tiša. Suveren je onaj koji tiska novac. Nitko drugi.Nikakav kralj, parlament, Vlada, UN, Duma (ovdje ne računamo Vatikan, budući da je njegova misija i njegova mafijaška uloga u svijetu financija ponešto drugačija, tj izuzetna)

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  A lerik

Katalonija sa 20% spanske ekonomije (sa 30%nezaposlenih u spaniji)… Spanija bi dozivjela bankrot a jedno je lihvariti grcku a drugo spasiti spaniju.. Ko ? Prezaduzene zemlje eu bas jedva cekaju da je spasavaju..
Sve u redu to sto pricas mehqnizmi,ecb,dugovi,euro i ostalo ali spanija bi bila titanik za eu…

17 novembar
Gost
17 novembar
3 godine prije

uskoro ce madrid poceti sa hapsenjima katalonaca neki ce misteriozno nestajati i umirati sto se tice baskijaca oko hiljadu elitni clanova izdrzava duge zatvorske kazne po zatvorima fakticki su unisteni za dalju borbu . samo je rusija i oligarsi odigrali prljavo oko cecenije oprali milijarde dolara zavalili hiljade vojnika sa katastrofalnom komandom da bi kasnije iscenirali teroristicke napade i krenuli u povrat cecenije oprostivsi kadirovu i kompani sva zlodjela na ruskim vojnicima samo koje pratio dva cecenska rata ruska vojska je zbog veliki gubitaka pobila hiljade civila a ceceni to nezaboravljaju

Alen
Gost
Alen
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Koja fikcija.. Bravo!!.. Pocni pisati krimice dobro ti ide…

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  17 novembar

Otac na sluzbenom putu.

Vostok
Gost
Vostok
3 godine prije

Ovom svetskom ludilu nema kraja.Kaos pomalo zahvata čovječanstvo. Svi krečemo polako prema tački “Zero” !!

raspe
Gost
raspe
3 godine prije
Reply to  Vostok

Nadam se da je Isus na put k nama.Ja spremio kofere i nesto kuna.Neznam je li gore kuna konvertibilna.

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson
3 godine prije
Reply to  raspe

Raspe, obavezno ponesi i ganju sa sobom, jer ako završiš kod svevišnjeg k…. buš pušio…Zato zapamti, kad dođeš do onog Petra gore, pazi dobro da te pijani Petar ne zajebe i pošalje u raj. Znači obavezno traži da te pošalje tamo di je ekipa, jer je dolje akcija 😉

NSU
Gost
NSU
3 godine prije

Alo, a Istra?? 🙂

VladoGrozny
Gost
VladoGrozny
3 godine prije
Reply to  NSU

@ NSU;
Cekaj, pomaloooo, bit ce 🙂

Pontifex
Gost
Pontifex
3 godine prije

manje od 50% izašlo na izbore jel? di to piše u tekstu? odnosno od broja koji je izašao 90ak % glasalo za Kataloniju. prema tom, treba pratit razvoj događanja i u Kataloniji i van nje.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik