Pravo na samoodređenje – Katalonija, Donbas, Kurdistan

katalonija
52 komentara

Vlada Katalonije je objavila preliminarne rezultate referenduma o neovisnosti Katalonije. Prema njima je 90 posto osoba koje su glasale na referendumu glasalo “za” neovisnost. Kako je objavila vlada Katalonije, od 2 262 424 listića koje španjolska vlada nije zaplijenila, njih 2 020 144 bilo je za neovisnost. 176 566 glasova bilo je protiv, dok je 45 586 listića bilo prazno. Nevažećih je bilo 20 129 listića.

Referendum se održao doslovno u uvjetima ratnog stanja na ulicama španjolske pokrajine, gdje su cijeli dan trajali sukobi između španjolske policije i brojnih Katalonaca koji su željeli pristupiti referendumu.

Veliki dio stanovnika Katalonije je, unatoč sudskoj zabrani referenduma, želio glasati, a policija ih je u tome pokušavala spriječiti. U sukobima je ozlijeđeno oko 800 ljudi, među kojima i 12 policajaca.

Javnosti se obratio katalonski predsjednik Carles Puigdemont, koji je poručio kako su Katalonci zaslužili neovisnost u obliku republike.

Carles Puigdemont
FOTO: Carles Puigdemont

Legitimnost referenduma održanog u ovim uvjetima je upitan, ali više zbog činjenice da je na njega uspjelo izaći nešto više od 2,2 milijuna ljudi, od ukupno 5,3 milijuna stanovnika Katalonije s pravom glasa.

Ovaj bez sumnje povijesni referendum će više ostati zapamćen po policijskom nasilju protiv građana Katalonije. Zbog ovakvog postupanja središnjih vlasti je Španjolska ušla u najveću krizu u svoje 42 godine višestranačke demokracije.

Sam rezultat referenduma ne iznenađuje, jer se pretpostavljalo da će na njega izaći isključivo pobornici neovisnosti, te da će protivnici katalonske nezavisnosti, zbog činjenice da je referendum nelegalan, ostati kod kuće.

Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont je rekao kako ne planira “traumatičan” razlaz sa Španjolskom i poručio kako želi novi dogovor sa središnjom vladom u Madridu.

Katalonski dužnosnici tvrde”kako je većina glasača podržala odvajanje Katalonije”, što je točno ako se uzmu oni koji su izašli i uspjeli glasati.

Puigdemont, koji je kazao da je Katalonija osvojila pravo na državnost i da su vrata sada otvorena za jednostrano proglašenje nezavisnosti, naveo je da nije imao kontakta s vladom u Madridu pod vodstvom premijera Mariana Rajoya.

Katalonski čelnik je također najavio da će osnovati komisiju koja će istražiti nasilje koje se dogodilo u nedjelju i da pokreće pravni postupak protiv nacionalne policije.

Donbas

Podsjetimo da se sličan referendum 11. svibnja 2014. proveo u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, ali je proveden u miru i bez nasilja na biralištima, jer su lokalne milicije uspjele obraniti gradove i sela teritorij od upada ukrajinskih snaga.

Tada je u Donjeckoj Narodnoj Republici na birališta uspjelo izaći 74,87% upisanih birača, od koji je skoro 90% podržalo neovisnost, oko 10% je bilo protiv, a neznatan broj listića je bio nevažeći.

Slično je bilo i u Luganskoj Narodnoj Republici, gdje je na birališta izašlo 81% građana s pravom glasa, od kojih se njih preko 96% izjasnilo za neovisnost.

Ukrajinske vlasti, SAD, EU, OESS i PACE su referendum proglasili nelegitimnim, dok je Rusija izjavila “kako poštuje rezultate referenduma”.

donbas referendum

FOTO: Referendum u Donbasu 11. svibnja 2014.

 

Kurdistan

Prošlog 25. rujna je održan i referendum o neovisnosti iračkog Kurdistana. Od nešto više od 4,5 milijuna upisanih u biračke liste na referendum je izašlo 3,3 milijuna. 2,8 milijuna ili  92.73% je glasalo za nezavisnost iračkog Kurdistana, dok je  225 00 ili njih 7.27% bilo protiv.

Problem sa sva tri referenduma je što ih središnje vlasti i međunarodna zajednica ne priznaju za legitimne. Osim toga, Kurdi su referendum proveli i na vojno okupiranim područjima koji su izvan administrativnih granica iračke autonomne regije Kurdistan i nikada nisu pripadala kurdskom narodu.

Rasprave o pravu na samoodređenje i tumačenje ishoda sva tri referenduma ovise o osobnim stavovima i uvjerenjima analitičara, politologa i državnih dužnosnika. No, činjenica je da su se referendumi u Donbasu i Iraku proveli u miru, a kijevske oružane snage su napade većih razmjera na jugoistok zemlje pokrenule tek nakon jednostrane odluke lokalnih vlasti da poštuju volju naroda i odvoje se od Ukrajine. Rat u Donbasu traje i danas, dok je Bagdad irački Kurdistan u potpunosti blokirao, uz otvorenu pomoć susjednih zemalja, Turske i Irana. Međutim, još uvijek nema primjene vojne sile protiv iračkih Kurda, kao što je slučaj u Ukrajini.

Kurdi
FOTO: Referendum u Iračkom Kurdistanu

Koji je referendum legitiman, a koji ne? Ovo je pitanje na koje se odgovori daju ovisno o geopolitičkim ciljevima velikih sila. Za SAD i EU trenutno nije nijedan, iako je u slučaju Kurdistana to samo službeni stav.

Pravo naroda na samoodređenje je načelo međunarodnog prava prema kome svaka nacija ima pravo odrediti vlastiti suvereni status i međunarodni politički status, bez vanjskog pritiska ili utjecaja. Pod time se tradicionalno podrazumijevaju sljedeća prava: pravo na odcjepljenje i stvaranje nezavisne nacionalne države, pravo na ujedinjenje s drugim narodima, pravo na ekonomsko samoodređenje, kao i pravo na izbor društvenog i političkog poretka.

U praksi je, međutim, ostvarivanje tog načela otežano tim što ono ne predviđa na koji se način ono treba i može koristiti, odnosno koji i kakav entitet se može smatrati nacijom. Štoviše, samoodređenje je samo jedno od mnogih načela za određivanje međunarodnih granica.

Povelja Ujedinjenih naroda spominje pravo na samoodređenje naroda u člancima 1 i 55, ali bez definicije pojma.

Carles PuigdemontdnrdonjeckEvropska unijakatalonijakurdistanLNRLuganskMarian RajoyReferendumReferendum o neovisnostiReferendum o nezavisnosti
Pretplatiti se
Obavijesti o
52 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Bobi
6 godine prije

Malo skrecem s teme, ali ne izgleda li vama barem na ovoj fotografiji katalonjski predsjednik kao brat od izbornika njemacke nog. reprezentacije Lowea ? ??

Podravec
6 godine prije

Opet iz američke kuhinje! Treba razbucati čim više evrope , pa poslije u nju, takvu razbucanu uvesti američke baze i vojsku, pod sloganom zaštite ,, evropskih interesa i država,, i tako napraviti strateško zaokruživanje Euroazije, sve pod izlikom,,mi štitimo naše prijatelje,, .e ,ameri jeste gamad al , al ono , gamad u pravom smislu te riječi!

bbbb
6 godine prije

Nije on Puđemon več Puđeman………….

Slagerpjevac
6 godine prije

Nije mi ovo oko Katalonije jasno. Mislim logično gledano, ako većina ljudi žele bili samoopredjeljeni onda neka idu, uz naravno pošteno razduživanje. I tu mi, ovako na prvu, vlada u Madrida sa ovim batinanjem izgledaju kao zlikovci. Ono što me brine je zašto sam na istoj strani kao Index koji tako agresivno podupire secesioniste? Što je u pozadini?

Ivek
6 godine prije

Namjera s Kurdistanom i Katalonijom je stvaranje remetilačkog faktora, dok su DNR i LNR bijeg zdravog tkiva od gangrenom zahvaćenog tijela nekadašnje Ukrajine.
Španjolska ne pokazuje znakove potpune poslušnosti po pitanju Američkih energetskih ideja za EU, te još ima drskosti planirati svoju budućnost u OBOR inicijativi. Rješenje: španjolski pokrajinski Majdan i stvaranje anti-španjolskog entiteta na savršenoj geografskoj poziciji.

most
6 godine prije

A je li bi bio legitiman i referendum o neovisnosti Čečenije? Nemam stav o tom pitanju nego me čisto zanima mišljenje uredništva i forunaša.

most
6 godine prije

Čudno mi je kako Baskija ne traži neovisnost, a i na skupovima potpore u Kataloniji vidu se zastave Galicije, ali ne i Baskije.

Ivo Lola nije sam
6 godine prije

Jel sad vidite zašto su se zapravo udružili Rusija, Turska i Iran. Erdogan do zadnjeg nije shvatio šta mu kuhaju cio-ameri u dvorištu, ali osim što sada svoj vlastiti život duguje Putinu, duguje mu i alternativu jer gdje bi Turska da je nije prihvatila Rusija u krilo i pod zaštitu i partnerstvo. A to je ono što htjedoh reći. Jeste, u Turskoj još egzistiraju NATO baze, ali im svi resursi ovise o tursoj logistici, voda, struje, hrana, kanalizacija, telefon, internet. Mislim, niko još to javno ne govori, ali Turska i jeste i nije u NATO. Na neki način, NATO je Turski talac. Ne smiju reći da su odnosi katastrofalno narušeni, da nema komunikacije između štožera, planova, projekata, a Turska isto prihvata formalno članstvo i nema namjeru samovoljno prekidati. A kad bi se i formalno potrvdilo u javnosti da Turska i NATO više ne surađuju, i da mu je tako odsječeno… Čitaj više »

A lerik
6 godine prije

Doći do prava stvaranja zakona, a da se to pravo nije izborilo na bojnom polju, skoro da je nemoguće (ako izuzmemo projekt EU u kojem mnoštvo naroda i mnoštvo država se dobrovoljno odriče prava na donošenje zakona i to pravo daje nepoznatim klikama s kojima upravljaju neizabrani na izborima ljudi/možda ljudi/). Kosovo nije imalo nikakvo ustavno pravo na otcjepljenje i na stvaranje vlastite države pa je ipak danas, nakon što su Srbi izgubili rat, došli do vlastite države. Stoga je Katalonija u istoj poziciji u kakvoj je bilo Kosovo za trajanja, nama poznate ‘iredente’. Referendum nikoga ne obavezuje na priznanje rezultata, ako je proveden nelegitimno (bez pravne osnove) Upravo je kosovski slučaj sada Zapadu kost u grlu. Jer je presedan. Što znači – ako su mogli jedni, mogu i drugi. Zato Katalonci imaju šansi u budućnosti, kroz upornu borbu, građanski neposluh, štrajkove, nemire doći do vlastite države. Nažalost se pokazuje… Čitaj više »

Alen
6 godine prije

Nije problem samoodredjenja , problem je sto uvijek izq lza toga stoje neciji ciljevi.. Ovo lako moze biti pocetak raspada EU…

17 novembar
6 godine prije

uskoro ce madrid poceti sa hapsenjima katalonaca neki ce misteriozno nestajati i umirati sto se tice baskijaca oko hiljadu elitni clanova izdrzava duge zatvorske kazne po zatvorima fakticki su unisteni za dalju borbu . samo je rusija i oligarsi odigrali prljavo oko cecenije oprali milijarde dolara zavalili hiljade vojnika sa katastrofalnom komandom da bi kasnije iscenirali teroristicke napade i krenuli u povrat cecenije oprostivsi kadirovu i kompani sva zlodjela na ruskim vojnicima samo koje pratio dva cecenska rata ruska vojska je zbog veliki gubitaka pobila hiljade civila a ceceni to nezaboravljaju

Vostok
6 godine prije

Ovom svetskom ludilu nema kraja.Kaos pomalo zahvata čovječanstvo. Svi krečemo polako prema tački “Zero” !!

NSU
6 godine prije

Alo, a Istra?? 🙂

Pontifex
6 godine prije

manje od 50% izašlo na izbore jel? di to piše u tekstu? odnosno od broja koji je izašao 90ak % glasalo za Kataloniju. prema tom, treba pratit razvoj događanja i u Kataloniji i van nje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI