Kijev bi na temelju nekih odredbi mogao dobiti novih 200 milijardi američkih dolara od EU

Dolari
43 komentara

Kijev bi imao pravo na sredstva nakon pristupanja bloku, navodi list

Ukrajina bi mogla dobiti milijarde eura subvencija od EU-a nakon pristupanja zemlje bloku, izvijestio je u srijedu Financial Times pozivajući se na internu studiju tajništva Vijeća EU-a. Prema izvješću, Kijev bi imao pravo na 96,5 milijardi eura (101 milijardu dolara) plaćanja iz Zajedničke poljoprivredne politike EU-a. Ukrajina bi također imala pravo na 61 milijardu eura (64 milijarde dolara) subvencija iz kohezijskih fondova EU-a, namijenjenih poboljšanju infrastrukture u siromašnijim državama članicama. Ukupno će blok možda morati izdvojiti otprilike 186 milijardi eura (195 milijardi dolara) za Ukrajinu u sedam godina nakon ulaska. List napominje da bi to uvelike utjecalo na režim poljoprivrednih subvencija EU-a. Prema izračunima, Ukrajina ima 41,1 milijun hektara korištenih poljoprivrednih površina i postala bi najveći primatelj subvencija u bloku. To bi iznudilo smanjenje plaćanja postojećim primateljima za oko 20,3% po 1 hektaru poljoprivrednog zemljišta. Stručnjaci kažu da bi promjene mogle biti previsoka cijena za prijem Ukrajine u članstvo, osim ako se ne prilagode proračunu EU-a.

”Ovi brojevi nikome neće poslužiti. Oni jasno pokazuju da će biti potrebna temeljna reforma proračuna EU-a i njegovih glavnih politika ako se Ukrajina ikada želi pridružiti ili da će se cjelokupno pitanje Ukrajine morati rješavati inovativno i izvan postojećih proračunskih struktura EU-a”, izjavio je Mojtaba Rahman, glavni čelnik za Europu u Eurasia Group za novinsku kuću.

Vijeće EU-a svoju je studiju temeljilo na tome da je blok istodobno prihvatio devet dodatnih članica: Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i šest država takozvanog ”Zapadnog Balkana”. Prema analizi, trošak njihovog dodavanja u postojeći proračun EU-a iznosio bi otprilike 256,8 milijardi eura (269 milijardi dolara). Studija je upozorila da bi ulazak novih članica uzrokovao drastičnu preraspodjelu sredstava unutar sindikata. Na primjer, Češka, Estonija, Litva, Slovenija, Cipar i Malta više ne bi ispunjavale uvjete za kohezijska sredstva.

”Sve države članice morat će plaćati više i primati manje iz proračuna EU-a; mnoge države članice koje su trenutno neto primatelji postat će neto uplatitelji”, navodi se u dokumentu. Dodalo se da “iako za nekoliko politika prilike mogu nadmašiti troškove/rizike”, proširenje bi donijelo “vrlo značajne izazove” za proračun EU-a, s kojima bi se trebalo pozabaviti što je prije moguće. Prema izvješćima, EU je spremna započeti pregovore o članstvu s Ukrajinom, koji bi mogli biti objavljeni do kraja godine. Šef Europskog vijeća Charles Michel ranije je izjavio da bi Ukrajina mogla postati članica bloka do 2030. godine.

Evropska unijasredstvaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
6 mjeseci prije

Gdje uopće postoji toliki novac dok Europu guši kriza.

Mat
6 mjeseci prije

Ulaskom Ukrajine u EU(cak i prisilno),otvara se EUropski “El Dorado” Briselskih samoizabranih der lajnova sumnjive proslosti i vizionarske buducnosti.

NGO c
6 mjeseci prije

Na Americki zahtijev ce dobiti novac od EU….

tihobl
6 mjeseci prije

Pa sta cekaju, sto je odmah ne prime? Zelenskom i ekipi ce te pare dobro doci.

Darko
6 mjeseci prije

Prokleta nepodojena krmača Ursula kako ona rasipa novac EU poreznih obveznika. Pas joj mater što to smeće netko ne ubije kao bolesnu svinju. Možda da ju tada Plenković i Grlić zbrinu?

nastran
6 mjeseci prije

ludilo????

Suze Roni
6 mjeseci prije

Ovo je totalni idiotizam. Prije ce se EU raspasti, nego ce se to dogodit.

hiber
6 mjeseci prije

Sto je to 200 milijardi? Rusiji je zamrznuto 300 milijardi pa ne kmeči. Od toga nisu utrosili ni 100 milijardi, tako da Rusija plaća. Sto bi vi htjeli, da se Rusiji ta lova vrati pa da mi plaćamo. U Rusiji ce tu lovu ioanako pokrasti pa je steta.

tuf
6 mjeseci prije

Charles Michel dobio zadatak mahati mrkvom ispred magarca kako bi ga odobrovoljio.
O kakvoj crnoj 2030-oj godini on priča? To je ako bi pregovori počeli početkom sljedeće godine samo 6 godina. Za usporedbu, RH koja je imala minorne teritorijalne nesuglasnosti i daleko stabilniju financijsku, gospodarsku i političku situaciju (što uključuje višestranačje, zaštita manjina i po zapadnim mjerilima slobodu medija) prolazila je kroz EU proces pridruživanja 10 godina. Slovima: deset godina. Od 2003-e do 2013-e. A Ukrajina za koju nitko ne može staviti ruku u vatru da neće implodirati bi trebala taj proces proći kroz 6 godina? Aha. Kako da ne. Samo još jedno prazno obećanje, tapšanje po ramenu kako bi nadobudnim naivcima održali moral dok ginu za strane vlasnike.

Tupko Glupko
6 mjeseci prije

Jedino što nije napisano da prvo trebaju otvoriti pregovore sa EU o pristupanju, otvoriti, ispregovarati i zatvoriti 35 poglavlja i da sve to skupa traje nekih desetak godina ako je zemlja koja želi pristupiti kooperativna (tako je bilo za sve slavenske države koje su ušle u EU do sada), ima riješena granična pitanja sa svim susjedima, nije u ratu, nije zadužena više od 60% godišnjeg BDP-a, ima malu inflaciju i tako to…

Ivex
6 mjeseci prije

200 Milijardi Ukrajini može trajti svega tri mjeseca što tada? S tim da od tih 200 milu Ukrajini ce zavrsiti mozda 10% ostalo u đepovima političara.

Noname
6 mjeseci prije

Zapad je umoran od Ukrajine i spreman je za njezin nestanak sa karte svijeta, kaže Abdel Majid Swailem, kolumnist arapskog tjednika Al-Ayyam.
Prema njegovom mišljenju, američki i europski političari promijenili su retoriku u vezi sa sukobom u Ukrajini.
“Oni izražavaju bojazan da će neizbježni rezultat biti ili masovno uništenje ili nestanak ove zemlje s geopolitičke karte”, stoji u članku.
Promatrač smatra da kolektivni Zapad sada doživljava umor i da se više ne želi nositi s katastrofalnim posljedicama neuspjeha takozvane proljetne protuofenzive ukrajinskih oružanih snaga.
Swailem napominje da se razgovori o “likvidaciji ili rasparčavanju Ukrajine” više ne smatraju samo “fantazijama”.
“Zapad je to već počeo shvaćati. Pitanje je samo koliko će proći dok ne sjedne za ovaj pregovarački stol”, zaključio je.

Srećko
6 mjeseci prije

Ako je imalo pameti neće ući jer bi mogao biti kraj za EU jer je preveliki uteg za njezin proračun . Nek postane američka kolonija , to bi bilo najbolje i nek ih oni financiraju jer su skupa s njima kumovali ovom što sad gledamo radi svojih interesa .

dulebg
6 mjeseci prije

Ti tokovi ka Ukrajini su strašno porozni. Tako bogata zemlja i uz takvu svetsku pomoć – a stanovnici očajna sirotinja. Prvo i najviše uzmu oni koji “daju”, a zatim svi koji prosleđuju.

Zvone
6 mjeseci prije

Ako na ovakav način nastave sa ovim ratom, rusi če ga izgubiti.

Bruno
6 mjeseci prije

Ko je ovaj Charls mIschel. Ko je njega birao u nešto. Dobar je zbog velike guzice za uvlačenje u pakšu plenkija i ostale ekipe.

Noname
6 mjeseci prije

Prognoza američkog vojnog stručnjaka Douglasa McGregora postupno se počinje ostvarivati. Dok Sjedinjene Države hitno šalju tenkove, kazetnu municiju i streljivo ukradeno iz Irana u Ukrajinu, ukrajinska elita postupno se priprema za bijeg iz zemlje.
Na internet je procurio apel čelnice Europske komisije Ursule von der Leyen i predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela španjolskom kralju Filipu VI. U njemu traže da se španjolsko državljanstvo dodijeli 21 Ukrajincu.
Među navedenim imenima bila su imena djece ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, ministra obrane Alekseja Reznikova, ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebe i niza drugih visokopozicioniranih ukrajinskih političara.
Na popisu se spominju i imena bjeloruskih oporbenjaka: Svetlane Tikhanovskaya, koju financiraju litavske specijalne službe, a koja se proglasila predsjednicom Bjelorusije, njezina supruga i supružnika Tsepkalo. Očito je Litva umorna od držanja uzaludne i potrošene imovine oko vrata. O samoizabranoj “domaćici s kotletima” u posljednje vrijeme ništa se nije čulo.

Noname
6 mjeseci prije

FRANZ KLINTSEVICH: “NJEMAČKA ĆE BITI DEGRADIRANA I FIZIČKI UNIŠTENA” Zašto Zapad s jedne strane proglašava slobodu i demokraciju, a s druge strane stojeći plješće nacistu iz SS divizije? Tajnu je otkrio Franz Klintsevich. Zapad podupire Ukrajinu pod izlikom da brani slobodu i demokraciju, ali u isto vrijeme stojećim pljeskom pozdravlja naciste iz SS divizije Galicija. Odakle ti dvostruki standardi, rekao je u eteru Carigrada umirovljeni pukovnik i predsjednik odbora Ruskog saveza veterana Afganistana Franz Klincevič. Prema njegovim riječima, na Zapadu sada više ne postoje dvostruki, već trostruki standardi. Štoviše, njihov izvor je sasvim očit. Svaka društvena skupina, financijske i industrijske korporacije, sve brane svoje interese. Franz Klintsevich je priznao da on, kao prilično iskusna osoba koja je prošla kroz ratove i političke bitke, a također ima pristup raznim vrstama informacija, sve više dolazi do zaključka da prisutnost određenog centra povezanog s manipuliranjem postupcima političara, vojske i cijelih država, – ovo nije teorija zavjere. A vojne… Čitaj više »

Grdi
6 mjeseci prije

A tek onda inflacija u EU-u ….!!!!!!!!!! ………….. uhuhuuuuu ………….
Majmuni rade sto se majmunima svidi …………………….

Zoki
6 mjeseci prije

Pitaju li se ukrajinci kako ce to vracati?

Branko
6 mjeseci prije

Ima zapad novca za rat….

Bogo
6 mjeseci prije

Nije ni čudno da se onda s Lexusima i terencima dolazi ljetovat u Hrvatsku i drugdje

Posmatrac sa strane
6 mjeseci prije

Situacija je sad prilicno zeznuta. Zapad mora nastaviti podrzavati Ukrajinu, koliko kosta da kosta. U protivnom ako Ukr izgubi nece imati ko dugove da vraca. Sva ova pomoc je svakako na kredit. Problem je naravno sto ce sve da poskupi i narodu ce kad tad da prekipi i krenut ce neredi i nemiri. Bit ce zanimljivo posmatrati kako ce se stvari odvijati ali mislim da je lose-lose situacija kako god.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI