Policija Katalonije odbila je slijediti naloge iz Madrida

Policija Katalonije odbila poslušnost
28 komentara

Ministarstvo katalonskih tijela za provedbu zakona je odbilo stati pod izravno zapovjedništvo Ministarstva unutarnjih poslova Španjolske.

Madrid je, kako bi uspostavio puni nadzor nad Katalonijom i spriječio održavanje referenduma o neovisnosti, uspostavio središnje tijelo koje bi koordiniralo rad nacionalne policije, Nacionalne garde i katalonske policije Mossos d’Esquadra.

U odgovoru je ministar unutarnjih poslova Katalonije, Joaquim Forn, otvoreno osudio ovu odluku, nazivajući je ”uplitanjem u poslove autonomne pokrajine”.

Čelnik katalonske policije je rekao da ne priznaje kontrolu predstavnika španjolske države.

”Želimo pokazati  građanima da katalonska policija neće odustati od svojih ovlasti”, izjavu Forna prenosi EuroNews.

Madrid i dalje brani održavanje referenduma o neovisnosti koji je zakazan za 1. listopada. Španjolski premijer Mariano Rajoy je ponovno osudio separatističke težnje Generaliteta Katalonije.

Još uvijek nije jasno hoće li simbol katalonske autonomije, sigurnosno tijelo Mossos d’Esquadra, stati uz regionalnu vladu, kojem je po zakonu podređeno.

Naime, prema ustavu zemlje Madrid ima pravo uspostaviti privremenu kontrolu nad strukturama vlasti u cijeloj zemlji, kada se radi o provođenju zajedničkih operacija. Kako ovdje nema suglasnosti oko zajedničkoj operaciji, očekuje se da će Mossos d’Esquadra poslušati nalog Generaliteta Katalonije.

Joaquim FornkatalonijaPolicija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ana
6 godine prije

Gledam reportazu iz Katalonije, i jedna gospodja od nekih 60 godina, gorljivo za nezavisnost, prica kako su spanjolci od iskrcavanja spanjolskih trupa u Kataloniji zatirali sve sa predznakom Katalonsko- i jezik i kulturu, ukratko -sve. Ma vidi vraga, rekoh! Koja lijepa demokracija… A kad samo pomislim kako mi cijelo vrijeme peru bubrege sa zlocestim komunizmom, Rusima Putinom, Poljacima… itd. Hmmm

Miki
6 godine prije

Zanimljivo kako je u evropskim medijima prešućena Katalonska kriza. Tek se nešto juće počelo pojavljivati u medijima.

logo
6 godine prije

teznja katalonije za samostalnoscu je izuzetno jaka i tu svim slojevima drustva i ako tako odluce oni koji upravljaju svjetskim dogadjajima doci ce do sukoba prije ili kasnije prevrati pucevi i revolucije nikada nisu spontane uvijek su organizirane potaknute i financirane od interesnih grupa iz pozadine kao sto mozemo vidjeti iz povijesnih dogadjaja zahvaljujuci informacijama koje danas posjedujemo

Antonio
6 godine prije

Ne sitim se Spaniji. Naprotiv, shvatam njen problem. Plasi se da ce se raspasti.
Zato su bili i pretpazlivi u vezi sa situacijom u Kosovo i Krim.
Ali na njih nije mislio veciti saveznik SAD. A Madrid ga i dalje sljedi. Pa sta misle, ko je zapoceo ove separatizme po Evropi. Vasington ili Skopjle?
Zalim ako se raspadnu, ali sutali su kad se raspadala SFRJ.

bbbb
6 godine prije

Heksagonalna Katalonija dobija vjetar u leđa da se rasturi Španjolska koja je dugo radila za tamu al sad se tama sveti za inkviziciju žreca koji su konvertirali u katoličanstvo i naselili se u Kataloniji a bilo ih je i kod nas na Balkanu, u BiH…………

17 novembar
6 godine prije

ovo moze biti pogubno za katalonce jer imaju posla sa inkvizicijom koja nikada nije za svoja zlodjela odgovarala nego je naprotiv nagradjena . blokirani sa svih strana francuzi bi pomogli madridu jer veliki broj katalonaca zivi u francuskoj gdje bi mogli i tu traziti povrat svoje zemlje koju su francuzi prisvojili . ako bude rata trebace kataloncima dobrovoljaca ako se rat izbjegne moze se ocekivati hapsenja likvidacije represija nad stanovnistvom od strane madrida kao za vrijeme franka gdje su svi zatvarali oci dok sa druge strane moze se ocekivati formiranje tajni organizacija oslobodilacki ili teroristicki zavisi ko kako gleda. ako bude kao za vrijeme franka mislim da ce i neki sa nasi prostora krenuti putevima fadila jahica spanca i ostali heroja ili cemo sjediti i cekati da budemo cipovani sve u svemu istorija se ponavlja

Osoba C
6 godine prije

Katalonija je najbogatija i najrazvijenija španjolska pokrajina. Prvim referendumom, koji je poslije nazvan ”savjetodavnim”, 80% se izjasnilo za neovisnost Katalonije. Problem je bio u tome što je na referendum izašlo samo 41% glasača.
Središnja vlada ovakvim pritiskom i represijom samo radi u korist vlastite štete. Postići će to da će za neovisnost Katalonije biti i oni koji nisu bili za to ili su bili za, ali da se i zadrže nekakve veze sa Španjolskom.
Ovdje se radi o procesu. Možda središnja vlada i može postići da se referendum ne održi, ali to neće riješiti problem. Samo će ga odložiti za izvjesno vrijeme, kad će se ponovo pojaviti, samo u puno većem obimu.
Mislim da ovdje vrijedi ona Paula Lendvaia: ”Uvijek sam se iznova uvjerio da nacionalni element
predstavlja veću snagu nego ideološki, ako se njih dva sukobe.”

Nil1
6 godine prije

-2018 svjetsko prvenstvo u nogometu
-mjesto radnje: Moscow
-Katalonija vs BiH
??

Seljak
6 godine prije

Najcudnije u ovoj prici je kako se jos niko nije setio da optuzi Putina i Rusiju za situaciju u Kataloniji.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI