“Stotine” policajaca treba da budu otpuštene

Policija
5 komentara

Stotine policajaca “ne zaslužuju da budu policajci” i treba ih otpustiti zbog nedoličnog ponašanja, rekao je u ponedjeljak komesar Metropolitanske policije Mark Rowley kao odgovor na bombaški izvještaj koji je napravljen nakon nekoliko skandala u koje su umiješani policajci. Preliminarni pregled, koji je sastavila nezavisna savjetnica barunica Louise Casey, razotkrio je više od 1.800 ‘ponovljenih prekršitelja’ u redovima policije.

“Na osnovu ovog izvještaja, koji jasno kaže da smo bili previše mekani, postoje stotine u organizaciji kojih se moram riješiti”, rekao je šef Scotland Yarda u intervjuu za Sky News.

Dodao je da su neki od onih koji će biti smijenjeni “neetični i ne zaslužuju da budu policajci”, dok je “nešto od onoga što rade u mnogim slučajevima kriminalno”.

Rowleyeva prethodnica, Cressida Dick, zamolila je Casey da izvrši reviziju Metove kulture i standarda ponašanja. U ponedjeljak je barunica podijelila svoje “početne stavove” i “privremene nalaze”.

U izvještaju je utvrđeno da je 1.263 službenika i osoblja uključeno u dva ili više disciplinskih slučajeva, preko 500 – uključeno u tri do pet, a 41 – u šest ili više. Samo 13 od tih osoba je otpušteno, rekla je Casey. Jedan policajac je nastavio da služi u 11 slučajeva nedoličnog ponašanja pokrenutih protiv njega, uključujući “zlostavljanje, seksualno uznemiravanje i napad, prevaru, neprikladno otkrivanje informacija i distribuciju eksplicitne slike o sebi”.

„Ukratko, moj zaključak je da sistem nedoličnog ponašanja ne daje rezultate na način na koji biste to vi, ja, vaši službenici ili javnost očekivali“, rekla je Casey. Također je ukazala na “rasni disparitet u cijelom sistemu, s bijelim policajcima se ophodi bolje nego s crnim ili azijskim oficirima”.

Očekuje se da će barunica Casey završiti svoj izvještaj u februaru 2023.

U pisanom odgovoru, komesar Met je rekao da je “zaprepašćen obimom” nalaza i obećao je da će početi “preokretati” policijske snage.

“Žao mi je onih koje smo iznevjerili: i javnosti i naših poštenih i predanih oficira”, napisao je.

Cressida Dick dala je ostavku na mjesto povjerenice u februaru, ubrzo nakon što je izvještaj Nezavisne kancelarije za policijsko ponašanje (IOPC) otkrio više incidenata rasizma, seksizma i maltretiranja u redovima Meta.

Prva žena na čelu Scotland Yarda također je priznala da su ubistvo Sare Everard od strane visokog profila od strane tadašnjeg službenika i “mnogi drugi grozni slučajevi” “narušili povjerenje” u policijske snage.

otkazPolicijaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
1 godina prije

Policajci ispali gori od kriminalaca.

Realno
1 godina prije

Opet ovo sranje od komentiranja. 😂

1 godina prije

“Riba smrdi od glave ali se čisti od repa”

Da su političari čestiti i da drže do zakona ni njihovi batinaši ne bi bili korumpirani.

Oli
1 godina prije

Lokalna bratija

tihobl
1 godina prije

Liz Trus treba da raspusti englesku policiju i da umjesto njih uvede korona redare. Ima odlicne tetovirane kadrove iz Ukrajine koji sjede besposleni po Evropi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI