Policija se priprema za nemire ove zime

Britanska policija
33 komentara

Britanska policija strahuje od naglog porasta određenih kategorija kriminala i rizika od građanskih nemira ove zime usljed krize troškova života i energije, izvještava Sunday Times, pozivajući se na procurjeli nacionalni strateški dokument.

U dokumentu koji su sastavili šefovi policije upozorava se da ekonomska previranja i finansijska nestabilnost mogu dovesti do porasta krivičnih djela kao što su krađe u radnjama, provala, krađa vozila, online prijevara i ucjena. Vjerovatno će se više djece pridružiti narko bandama, a više žena može postati predmet seksualnog iskorištavanja.

Planiranje u vanrednim situacijama je navodno u toku kako bi se suočili s mogućim posljedicama krize troškova života.

“Produženi i bolni ekonomski pritisak” mogao bi stvoriti rizik od “većih građanskih nemira”, sličnih neredima u Londonu 2011. godine, navodi list.

Sama policija također može biti pogođena. „Veća finansijska ranjivost može izložiti pojedino osoblje većem riziku od korupcije, posebno među onima koji zapadaju u značajne dugove ili finansijske poteškoće“, navodi list.

Sumorna prognoza objavljena je dan prije nego što Velika Britanija sazna ime svog novog premijera. Oba kandidata, ministrica vanjskih poslova Liz Truss i bivši kancelar Rishi Sunak, obećali su da će poduzeti odlučne mjere za rješavanje rastućih troškova energije.

Dok je Sunak obećala ciljanu podršku za najsiromašnije u društvu, prvakinja Truss nije otkrila detalje svoje strategije.

Državni službenici su bili zauzeti planiranjem za vanredne situacije. Prema Financial Timesu, zvaničnici Whitehalla sada prikupljaju zalihe karbonskog papira za reprodukciju dokumenata u najgorem scenariju zimskog nestanka struje.

Daily Mail je izvijestio da bi ove zime ljudi mogli vidjeti da ne kuhaju prije 20 sati i da ne koriste mašine za pranje rublja ili posuđa između 14 i 20 sati kao dio energetske racionalizacije. Pabovima bi moglo biti naređeno da se zatvore u 21 sat, a škole bi mogle preći na trodnevne sedmice.

Energetska kriza u Evropi pogoršana je sankcijama Moskvi zbog sukoba u Ukrajini i smanjenjem isporuke ruskog prirodnog gasa. Iako Velika Britanija nije direktno ovisna o Moskvi u pogledu goriva, još uvijek pati. Očekuje se da će tipični godišnji račun za gorivo za domaćinstvo porasti na oko 3.500 funti od oktobra, tri puta više nego prošle godine. Prema najnovijem izvještaju Banke Engleske, inflacija će skočiti na 13 % u oktobru, a od četvrtog kvartala ove godine predviđa se da će Velika Britanija ući u recesiju.

nemiriPolicijazima
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
imee
1 godina prije

naša policija ne strahuje.
ona pendrekuje.

Vanja
1 godina prije

Neka potrpaju u zatvor vladu,parlament i špijune i nema nemira,nema straha.

1 godina prije

Eh, da, očekuje se krešendo tipa:
– čuvaj se kad pošteni popijezde
– čuvaj se kad pošteni i mirni popijezde
– čuvaj se kad pošteni i mirni popijezde a gladni su
– čuvaj se kad popijezde pošteni i mirni, gladni i sa konačnom spoznajom koliko su prevareni
– dalje nastavite sami, ima mnogo potencijalnih nastavaka… 😀

Max
1 godina prije

Oni i provode taj teror.

Doki
1 godina prije

Pametnije bi im bilo da se pripreme s narodom a ne protiv naroda. Narod je iznevjeren, a koliko znam oni bi trebali biti u sluzbi naroda koji ih i placa, zar ne?

Dokurčilomi
1 godina prije

Čitam i ne vjerujem. Vlade se pripremaju za nemire s policijom i vojskom a ne pripremaju se sa rezervama da nemira ne bude. Pa tko je tu lud.

Jednostavno receno
1 godina prije

Da se niste malo zeznuli pa pišete o inflaci i poskuplnenju u engleskoj? Zar nisu britanski obavještajci još u veljači rekli da rusija propada u martu? Da rusiju pojede inflacija…… Pa sada govore kako ruskom izvozu škodi jaka rublja….. evo sad imaju jeftinu funtu i euro zašto se pripremaju za nemire? Pa izvoz je ekstra jeftin udri sad izvoz…. Al kako objasniti masamama da su ključna prva dva tjedna evo već četvrtu godinu.

Vojni analitičar
1 godina prije

Ne potcjenjujte policiju i njenu ulogu. Policija jeste ne važan, nego najvažniji i najčvršći stup svakog zločinačkog režima pa tako i ovih današnjih. I za to su vrlo dobro pripremljeni i opremljeni. A korona teror i brojni neredi širom svijeta pokazuju da je policija potpuno izgubila svoj smisao i ulogu zaštitnika građana od kriminala i postala je zaštitnik kriminalnih režima od građana. Zato i bi najvažnija zadaća trebala biti ili smisliti taktike i metode kako policiju efikasno neutralizirati ili, ako je moguće, pridobiti na svoju stranu.

Brahman
1 godina prije

Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska. 😂

Darko
1 godina prije

ha ha demokracija zapada pokazuje pravo lice. Fuj gade mi se više..

hiber
1 godina prije

Dakle koliko sam shvatio “pravedni narodni nemiri” će srušiti zle zapadne neprijateljske vlade i zamjeniti ih popustljivim pičkicama koji ce odmah sve otkazati, pristati na sve Putlerove ultimatume i slaviti sve njegove velemajstorske uspjehe za vjeke, vjekova. Nego, s obzirom na dan ruske naftne industrijenaftaša, koji je slijedeći? Najopasnije rusko zanimanje je trenutno naftaš, pa tek onda general.

mane
1 godina prije

Eto dokle se stiglo, da im policija pravi planove ekonomske krize 🙂 Sta je bilo sa onim silnim ekonomskim ekspertima? Ako im je za utehu, ja im mogu reci da nikakvih ekonomskih previranja tu nece biti jer oni ekonomiju nemaju. Sve ono sto su imali i od cega su ziveli je bio City of London, drzava u drzavi, bankarski centar u kome se emitovao lazni novac i dalje rasporedjivao jadnicima sirom sveta koji su svoju robu davalai za taj lazni novac. Ako im je za utehu, uskoro ni kradja automobila nece biti jer ce biti beskorisni. Bez nafte i gasa nema ni automobila, a nece biti ni reciklaze jer je i za to potrebna energija. Ako im je za utehu, ni kradja u prodavnicama uskoro nece biti jer ce prodavnice biti prazne. Nema potrebe za prodavnicama, prelazi se na kazane i tackice. Ni ucenici ne treba da brinu sto ce… Čitaj više »

goran
1 godina prije

jedva čekam da počnu padati vlade u svim europskim državama ove zime

ogo
1 godina prije

Amerika,EU i Engleska bit ce zemlja proleterska.

Emiliano Zapata
1 godina prije

SANKCIJE DJELUJU!!!

Rimtutituki
1 godina prije

Logicno,ako je kw/ h 2020 bio 10e pa 2021 skocio na 100e deset puta,pa sad 2022 na 1050e zjaci sto puta,a moja placa sa 2600e na 3100e znaci da mi fali jos 270000e da bi to bilo pravedno,znam vec i gdje cu da idem dsxkradem,setam mjesecima,ocjenjujem 3,4 donra mjesta.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI